تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۰۷
عید فطر در سیستان وبلوچستان آئینه تمام نمای فرهنگ های ناب و سنت های دست نخورده ای است که اعتقاد، همدلی و تمدن دیرینه این منطقه را در پاسداشت رحمت های الهی نشان می دهد.
عیدفطر،نماز،حنابندان،ماه رمضان،آداب و رسوم
عکس اینترنت
عیدفطر،نماز،حنابندان،ماه رمضان،آداب و رسوم عکس اینترنت
به گزارش عصرهامون، در آستانه عید سعید فطر، سیستان و بلوچستان حال و هوایی خاص به خود گرفته است. از شلوغی بازارها و مراکز خرید برای تهیه لباس و آجیل تا آماه کردن حنا برای اجرای مراسم حنابندان در شب عید که بیشتر دختران و بانوان بلوچ آن را انجام می دهند.
سیستان و بلوچستان را باید سرزمین سنت، آئین و باورهای پاک و دست نخورده دانست که مردم آن توانسته اند در گذر روزگار و پیشرفت های دنیای صنعتی و فناوری اعتقادات؛ سنت های خود را به بهترین شکل حفظ کنند.
یکی از این سنت ها آداب و رسوم مختص ماه مبارک رمضان است که شامل رمضونیکه، سحرخوانی، اقامه نماز تراویح، همیاری مردم با یکدیگر در شب زنده داری و تامین نیازهای مستمندان، حق پهلی و غیره می شود.
در این میان اما عید فطر در این دیار آئینه تمام نمای فرهنگ های ناب و سنت های دست نخورده ای است که اعتقاد، همدلی و تمدن دیرینه این منطقه را در پاسداشت رحمت های الهی نشان می دهد.
 
سنت های عید فطر در میان اهل سنت
اهل سنت این عید را به عنوان یکی از اعیاد اصلی خود می دانند و برای برگزاری جشن عید فطر از چند روز قبل تدارک لازم را می بینند.
بازارهای سیستان و بلوچستان در روزهای منتهی به عید فطر شلوغ ترین و پرترافیک ترین ایام را می گذرانند و زنان و مردان بلوچ برای این روز بهترین و نو ترین جامه ها و کفش را تهیه می کنند.
معمولا زنان بلوچ از چند روز قبل از عید فطر برای خرید پارچه و سوزندوزی های مربوطه به بازار می روند و پارچه فروشی ها و فروشندگی های پارچه های سوزندوزی شده شلوغ ترین روزهای خود را سپری می کنند.
 

خیاطی ها از رونق زیادی برخوردار می شوند مردم این منطقه از 10 روز مانده به عید و حتی بیشتر از آن پارچه های خریداری شده را برای تهیه لباس محلی بلوچی به خیاط می دهند بطوری که در این روزها می توان رونق کسب و کار خیاطی ها را به خوبی مشاهده کرد.
شب قبل از عید سعید فطر باید نظافت خانه به طور کامل انجام شده باشد و این وظیفه بیشتر بر عهده زنان است.
 

حنابندان یکی از آئین های زیبای این منطقه است، در این آئین که در شب پایانی ماه مبارک رمضان برگزار می شود زنان بلوچ با تهیه حنا، دست و پاها را با نقش و نگارهای زیبا منقوش می کنند و آماده برگزاری عید فطر می شوند.
مردم بلوچستان در غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان تعدادی از جوانان را به عنوان چمرک برای رویت هلال ماه انتخاب کرده و به ارتفاعات شهر و روستا اعزام می کنند و پس از مشاهده ماه فرارسیدن ماه شوال را به روحانی محل و مردم مژده می دهند.
مردان بلوچ در روز عید با لباس هایی سفید برای برگزاری نماز عید فطر حاضر می شوند زیرا معتقدند البسه سفید و تمیز سبب زدودن شیطان و بدی ها می شود.
همچنین مردان پس از اتمام نماز یکدیگر را در آغوش گرفته و فرا رسیدن عید را تبریک می گویند و در صورتی که از یکدیگر دلگیر باشند طلب حلالیت می کنند.
 

مردم بلوچ به مناسبت عید فطر سه روز کار و کاسبی خود را تعطیل و به دید و بازدید می پردازند و اگر فردی از نزدیکان خود را از دست داده باشند برای دلداری نزد خانواده او می روند.

شکرگزاری عید فطر در سیستان
مردم منطقه سیستان در شمال سیستان و بلوچستان نیز عید سعید فطر را با جشن و سرور و شکرگزاری به درگاه خداوند گرامی می دارند و برای این عید از چند روز قبل تدارک می بینند.
زنان این منطقه قبل از رسیدن عید نان، شیرینی و کلوچه خرمایی مخصوص محلی را تهیه می کنند و برای پذیرایی از میهمانان آماده می شوند.
مردم سیستان برای استقبال از عید سعید فطر لباس های نو بر تن می کنند و با ظاهری آراسته در مجامع حضور می یابند.
 

دید و بازدید و صله رحم یکی از باورها و رسوم خاص مردم این منطقه است و عید را فرصت مغتنمی برای کنار گذاشتن کدورت ها و آشتی دادن افراد می دانند، معمولا در این روز اعضای کوچکتر فامیل به منزل بزرگترها می روند.
مردم این منطقه اعم از زن و مرد به همراه کودکان صبح زود روز عید فطر عازم مصلی و عیدگاه ها شده و نماز عید فطر را در هر شهر و روستایی با شکوه خاصی اقامه می کنند.
مصافحه و در آغوش گرفتن یکدیگر پس از اقامه نماز از سنت های خاص مردم سیستان و بلوچستان است.
 
کیسه برکت
کیسه برکت نیز یکی دیگر از رسوم این منطقه است که در آن افراد با جمع آوری نذورات، فطریه و کفاره، اقلام و مبالغ جمع آوری شده را به اشخاص نیازمند هر محله و منطقه هدیه می کنند.
قربانی کردن نیز از دیگر سنت های مردم منطقه سیستان است که برای تطهیر و زدودن بدی ها انجام می شود.

 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcgyx9qyak9z74.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما