تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۰ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۴۷
خشکسالی 20 ساله در سیستان و بلوچستان و نبود درآمد کافی برای روستاییان این استان، باعث شده تا پرورش ماهی در استخر خاکی، مورد توجه ساکنین این مناطق قرار بگیرد.
استخرهای خاکی، تنها راه مدارا با کم آبی در سیستان و بلوچستان
به گزارش عصرهامون، در شرایطی که کمبود منابع آب در کشور لحظه به لحظه ارزش قطره های آب را بیشتر می کند، استفاده بهینه و حداکثری از آب ضرورتی است که قطعا باید مورد توجه قرار بگیرد.

سیستان و بلوچستان 20 سال است که با خشکسالی روبروست و کشاورزان و دامداران این استان به دلیل کمبود آب در فقر و بیکاری به سر می برند.

یکی از فعالیت هایی که با وجود نیاز اندک به سرمایه مالی، منابع آبی نسبتا کمی را می طلبد و می تواند زمینه ساز اشتغال و درآمد در این استان شود، پرورش ماهی در استخرهای خاکی است.

این فعالیت به ویژه در منطقه سیستان بازدهی مناسبی داشته و در سال های اخیر به علت سودآوری مناسب مورد استقبال قرار گرفته است.

داشتن اطلاعات کافی به ویژه در زمینه انتخاب زمین و پایش خاک بستر استخر، امری ضروریست که می تواند تا حد زیادی بر افزایش ضریب موفقیت طرح تاثیرگذار باشد.

با توجه به وضعیت منابع آبی در کشور، این نکته بسیار حائز اهمیت است که خاک استخر چه میزان آب را در خود نگهداری می کند یا به بیان بهتر، قابلیت نفوذپذیری آب در خاک این استخرها چه اندازه است.

عمده استخرها در منطقه سیستان به خاطر نداشتن پوشش و عایق آب بند در کف و دیواره قادر به نگهداری کامل آب ذخیره شده نیستند و معمولا مقدار قابل توجهی از آب نشت کرده و هدر می رود.

مشکلی که با توجه به کمبود آب جبران آن سخت می شود و پس از مدتی مجری را برای ادامه کار دلسرد و طرح را با شکست مواجه می کند؛ بنابراین لازم است تا برای جلوگیری از هدر رفت آب، اجرای پوشش و عایق بندی استخرهای خاکی مورد توجه قرار بگیرد که این موضوع بسته به شرایط منطقه ای، محل احداث استخر و میزان بودجه تعیین شده متفاوت است.

سرگزی، یکی از بومیان منطقه سیستان که به این کار روی آورده در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون، سود حاصل از پرورش ماهی در این استخرها را مناسب عنوان کرد و گفت: برای احداث استخر پول بسیار کمی هزینه کردم.

وی با بیان اینکه سود حاصل از پرورش نسبت به زمان نگهداری و وزن ماهی متغیر است گفت: با  ایجاد استخر پرورش ماهی، علاوه بر ذخیره سازی مناسب آب برای آبیاری مزارع کشاورزی، فرزندانم نیز از بیکاری نجات کرده اند و با درآمد حاصل از فروش ماهی های پرورشی امرار معاش می کنند.

وی کم هزینه ترین ماهیانی که تا به حال پرورش داده را آمور علف خوار و کپور عنوان کرد و گفت: این نوع ماهی ها به دلیل سازگاری با دمای آب استخر و کم هزینه بودن آن در بحث تامین خوراک، برای پرورش دهنده بسیار به صرفه بوده و در صورتی که استخر عایق بندی مناسبی داشته باشد بازدهی بالایی خواهد داشت.

محب علی سیستانی، مدیر کل شیلات آب های داخلی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با عصرهامون، در این خصوص گفت: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته، از ابتدای سال تا کنون بالغ بر 2 میلیون بچه ماهی گرمابی به صورت رایگان در استخرهای خاکی و بتنی در حوزه استحفاظی این اداره کل بین پرورش دهندگان توزیع شده است.

وی گفت: این تعداد بچه ماهی از محل تکثیر انواع گونه ماهیان آمور، کپو، فیتوفاگ، بیگ هد و شیزوتراکس در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی و بومی زهک تولید شده است.

سیستانی با بیان اینکه در بحث صدور مجوز برای احداث استخرهای خاکی، سعی شده تا حد امکان روان سازی امورات اداری صورت گیرد تصریح کرد: تعداد استخرهای خاکی در حوزه تحت پوشش این اداره کل 800 باب است که 300 باب از آن طی امسال فعال بوده و در حال پرورش ماهی می باشند.

وی خاطرنشان کرد: خوراک مورد استفاده غالب ماهی های پرورشی در این حوزه علوفه ای است که از مزارع همان مجموعه تامین می شود و وزن ماهی ها بسته به زمان برداشت شان که از 6 ماه تا 2 سال است متفاوت است.

وی گفت: به طور متوسط فعالیت این تعداد استخرهای خاکی در استان زمینه اشتغال 600 نفر را به وجو آورده است.

سیستانی اظهار کرد: پیش بینی می شود از این استخرها حدود هزار تن ماهی تا پایان امسال از این استخرها صید و روانه بازار مصرف شود.
 
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdn50f5yt0zx6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما