تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۱۸
سوزن دوزی یکی از هنرهای بومی و زیبا در سیستان و بلوچستان است که می تواند زمینه خوداشتغالی طیف گسترده ای از زنان این استان را فراهم آورد.
سوزن دوزی؛ ظرفیتی برای خوداشتغالی در سیستان و بلوچستان/صنعتگران بلوچ در انتظار حمایت
به گزارش عصرهامون، سوزن دوزی بلوچ یکی از اصیل ترین و جذاب ترین صنایع دستی کشور محسوب می شود که خاستگاه آن استان سیستان و بلوچستان و شهرستان ایرانشهر است.

در بلوچستان به ندرت زن و دختری را پیدا می کنید که اصول خانه داری را آموخته باشد و با الفبای اولیه این هنر ارزنده آشنایی نداشته باشد. تمام آن چیزی که یک زن بلوچ برای نمایش هنر دست و خلاقیت ذهنش بدان نیاز دارند قدری نخ، تکه ای پارچه و دو ابزار سوزن و قلاب است. ابزارهایی که نسل به نسل و دست به دست می چرند؛ از مادرها به دخترها می رسد و در دستان هر هنرمند، تصویری ملموس از رویاهای او را به نمایش می گذارد.

هنری که روزگاری تنها کاربردش زینت بخشی به تن پوش سنتی زنان بلوچ بود، امروزه از چنان ظرفیتی برخوردار شده که تولید و طراحی انواع رومیزی، کوسن، سفره، کیف، مانتو، شلوار و بلوز تنها گوشه ای از مزایای آن است که در مسیر توسعه خود حد و مرز جغرافیایی نمی بیند.

نازبانو کلکلی، یکی از فعالان کهنه کار سوزن دوزی سیستان و بلوچستان است که با خبرنگار عصرهامون، به گفتگو نشست.



وی سابقه فعالیت خود در این عرصه را 30 سال عنوان کرد و اظهار کرد: در سال 90 موفق به راه اندازی کارگاهی نه چندان بزرگ شدم و خوشحالم که امروز 156 نفر زن که اغلب شان از خانواده های روستایی بی سرپرست و بدسرپرست هستند، در این مجموعه مشغول به کار و فعالیت و کسب روزی حلال اند.

وی گفت: 50 نفر از این تعداد به صورت تمام وقت و باقیمانده به شکل پاره وقت کار می کنند.

این زن هنرمند بلوچ ضمن ابراز نارضایتی از فروش محصولات با کیفیت خود به دلال ها، اذعان کرد: در صورت حذف واسطه ها از چرخه تولید و عرضه و فراهم شدن امکان فروش مستقیم توسط خود هنرمندان، قطعا فروش خارجی سود بیشتری برای تولیدکنندگان خواهد داشت.

کلکلی؛ بیشترین طرفداران تولیدات کارگاه خود را خریداران خارج استان و حتی دیگر کشورهای جهان عنوان کرد و ادامه داد: رومیزی، کوسن، کراوات و جلیقه از جمله محصولات پرفروش این کارگاه در بازار کشورهای نروژ، انگلیس و ترکیه بوده است.

وی با انتقاد از اعزام نکردن هنرمندان کهنه کار و خبره سوزن دوز از طرف اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری به نمایشگاه های مختلف گفت: حضور افراد خبره و حرفه ای در این قبیل برنامه ها سبب ارائه کارهایی به نسبت قوی تر می شود که می تواند در جذب و آشنایی بهتر و بیشتر مردم به سمت این هنر تاثیرگذار باشد.

وی با اشاره به اخذ دو نشان مرغوبیت کالا در سال های 94 و 96 تاکید کرد: کارهای تولید شده در این کارگاه از کیفیت مطلوبی برخوردار است، به همین دلیل کلیه تولیدات با 5 سال ضمانت پس از فروش عرضه می شود.

کلکلی افزود: پارچه های رایج مورد استفاده در این هنر کتان، زربافت، ابریشمی، پشمی و پنبه ای است و در آن از نخ های ابریشمی و کاموا استفاده می کنیم.

تلاش برای فعال سازی کارگاه های راکد و نیمه فعال
 رییس اداره میراث فرهنگی ایرانشهر در گفتگو با عصرهامون، نیز اقدامات و فعالیت‌ هایی شاخص در راستای تحقق وعده های شهر ملی سوزن دوزی در ایرانشهر را تغییر چهره شهر به سمت ظرفیت شهر ملی با تعامل و پیگیری توسط شهرداری با تبلیغات محیطی، ترسیم نقوش سوزن دوزی و شعار شهر ملی عنوان و اضافه کرد: ایجاد المان های مرتبط در سطح معابر شهر خصوصاً پیرامون اداره و مرکز صنایع دستی، اصلاح هندسی میدان آزادگان و تغییر به سبک سنگ فرش و آجرفرش بنا به درخواست میراث، انجام امورات حقوقی فروشگاه صنایع دستی از طریق کارشناسان دادگستری جهت تسریع در انجام تشریفات مناقصه و واگذاری به بخش خصوصی از دیگر اقدامات در این راستا بوده است.
 
حمید خدایاری همچنین از حضور صنعتگران در نمایشگاه های تهران و زاهدان و... با عنوان غرفه شهر ملی، برگزاری جلسات توجیهی و ترویجی متعدد با صنعتگران جهت جدیت در کار و فعال کردن کارگاه های راکد و نیمه فعال و تشویق به استفاده از تسهیلات کم بهره خبر داد و تصریح کرد: برگزاری دوره های آموزشی در رشته های مختلف صنایع دستی در دو مرکز ایرانشهر و دامن و کلاس های تعاملی با ادارات و سازمان هایی نظیر کمیته امداد، بسیج، دهیاری های سطح شهرستان بر اساس تفاهم نامه های استانی، برگزاری جلسه با مدیرعامل اتحادیه سوزن دوزان ایرانشهر به منظور فعال سازی اتحادیه و اعلام واگذاری مکان به اتحادیه مطابق با مقررات سازمان نیز در تحقق این مهم صورت گرفته است.

به گفته خدایاری، اجرای فاز دوم شناسایی صنعتگران فاقد مجوز از طریق شوراها و دهیاری های شهرستان، پیگیری ایجاد دبیرخانه شهر ملی سوزن دوزی از طریق معاونت صنایع دستی با پیشنهاد اینجانب به عنوان دبیر دبیرخانه شهر ملی و پیگیری برگزاری دوره های آموزشی و پژوهشی در حوزه سوزن دوزی برای صنعتگران و هنرمندان شهرستان از دیگر اقدامات شاخص در این حوزه بوده است.

آینده روشن برای سوزن دوزی
 مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای سیستان و بلوچستان در گفتگو با عصرهامون، ثبت ملی ایرانشهر به عنوان مرکز سوزن دوزی کشور را ظرفیتی مناسب در جهت ایجاد فرصت های شغلی بیشتر برای مردم شهرستان برشمرد و گفت: با توجه به استقبال روز افزون و گسترش استفاده از دوخت های ترکیبی می توان آینده مناسبی را برای این هنر متصور شد.

خداداد اولیایی احیای سوزن دوزی و ارائه گسترده این مهارت در بین علاقمندان را از جمله اقدامات در دست پیگیری این مجموعه برای رشد و گسترش هر چه بیشتر این هنر عنوان کرد و ادامه داد: با همکاری مربیان مرکز آموزش فنی و حرفه ای ایرانشهر به زودی استاندارد آموزشی رشته ای با عنوان سوزن دوزی مهتاب تدوین خواهد شد.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdjn0fkyt0zs6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما