کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نفس هایی که به شماره افتاد؛

روزهای سوت و کور اقامتگاه های بومی در جنوب شرق کشور

8 خرداد 1399 ساعت 9:21

با شیوع بیماری کرونا اقامتگاه های بوم گردی که در توسعه گردشگری روستایی نقش زیادی دارند به حالت تعطیل و نیمه تعطیل درآمدند و از این سو صاحبان این اقامتگاه ها و صنعت گردشگری روستایی سیستان و بلوچستان ضررهای زیادی متحمل شد.


به گزارش عصرهامون، وارد محوطه که می شوم معماری سنتی با بادگیرهای اصیل جنوب شرق و تنور گلی چشم را می نوازد و گندمزارهای زیبای سیستان، بوی خاک نم زده و باد بهاری روحم را جلا می دهد در را باز می کنم و وارد خانه روستایی می شوم، طاقچه های کوچک که با پارچه های خامه دوزی شده تزیین شدند و پشتی ها و کناره هایی که برای نشستن در نظر گرفته شده به خانه زیبایی سنتی و دلنواز بخشیده است.

آری اینجا یک اقامتگاه بوم گردی در سیستان است، جایی که می تواند فرهنگ اصیل مردم آن دیار را به مسافران دیگر شهرهای کشور و گردشگران خارجی بشناساند و غذاهای محلی، معماری سنتی، صنایع دستی و طبیعت بکر منطقه را به گردشگران معرفی کند.

اقامتگاه های بوم گردی با هدف معرفی فرهنگ مردم آن منطقه و توسعه گردشگری روستایی و افزایش درآمد مردمان روستا گسترش یافت و در این سال های اخیر توانست روزنه های امید را پیشروی روستانشینان بگشاید، اما سایه شوم بحران کرونا در سه ماه گذشته بر سر این اقامتگاه ها گسترانده شده است، به گونه ای که بسیاری از آن ها در این مدت تعطیل شدند و پذیرای مهمان نیستند و از این رو صنعت گردشگری روستایی استان با ضرر زیادی روبرو شده است.

برخی از صاحبان این اقامتگاه های بوم گردی میلیون ها تومان ضرر کردند و منبع درآمد خود را از دست دادند و از دیگر سو قسط های عقب مانده وام های بانکی هم دردی بر دردهای آن ها اضافه کرده است.


ضرر 30 میلیون تومانی

زری الله یار که از بهمن ماه 97 یک اقامتگاه بوم گردی در شهرستان نیمروز منطقه سیستان راه اندازی کرد به خبرنگار ما گفت: با وجود این که به تازگی شروع به کار کرده بودیم در مدت فعالیت این اقامتگاه، تنها اقامتگاه فعال در منطقه سیستان بود و مردم منطقه و مسافران استان های دیگر هم بسیار استقبال کردند.

وی بیان کرد: هزینه اقامت در اقامتگاه بسیار مناسب تر از هتل ها و مکان های سنتی است و به دلیل بافت سنتی برای مردم جذابیت دارد، ما هم با وجود مشکلاتی که داشتیم پیشرفت خوبی داشتیم، اما با شیوع کرونا در صفحه اجتماعی خود اعلام کردیم که دیگر پذیرای مهمانان نیستیم و رزروهای خود را لغو کردیم و ضرر خیلی بزرگی شامل حال ما شد.

به گفته این دارنده اقامتگاه بوم گردی، برای راه اندازی این مکان علاوه بر تسهیلات مشاغل، تسهیلات دیگر هم دریافت کردیم، چون پول کافی برای راه اندازی اقامتگاه در اختیار نداشتیم، در این سه ماه شیوع کرونا بدون هیچ درآمدی فشار مالی زیادی بر ما وارد شده است، به طوری که میزان ضرر فروردین ماه امسال 30 میلیون تومان بود، زیرا از بهمن سال قبل تا 13 فروردین رزرو داشتم.

الله یار ادامه داد: با وجود این که دولت اعلام کرد باید به کسانی که از شیوع کرونا متضرر شدند تسهیلات تکمیلی داده شود اما بانک ها به ما این تسهیلات را ندادند و من هم دریافت نمی کنم چون به ضررم است، زیرا هنوز نتوانستم تسهیلات قبلی را پرداخت کنم.

وی بیان کرد: اگر تسهیلات به صورت بلاعوض بود شرایط فرق می کرد. حتی اگر همین مقدار تسهیلات یا مالیات آن بخشیده می شد آسودگی خاطر بیشتری داشتیم، علاوه بر تسهیلات مشاغل، تسهیلات خرید کالا هم دریافت کردم وبانک ها هم قوانین خاص خود را دارند و زیر بار نمی روند زیرا وام قرض الحسنه و مشاغل نیست و باید حتما پرداخت شود.

این دارنده اقامتگاه بوم گردی اضافه کرد: حتی شرایط به گونه ای است که منزل مسکونی واقع در زابل را برای فروش گذاشتم تا بتوانم تسهیلات را صفر کنم زیرا حمایت نشدم و درآمدی هم ندارم و فقط با یارانه و تسهیلات یک میلیون تومانی امرار معاش می کنم و چون درآمدی ندارم و هنوز تکلیفم مشخص نیست نمی توانم تسهیلات جدید دریافت کنم.

این بانو ادامه داد: در مدت تعطیلی اقامتگاه بوم گردی به جز رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان فرماندار، بخشدار و مسئولان دیگر مراجعه نکردند و از مشکلات ما آگاه نیستند.


20 اقامتگاه بوم گردی تعطیل شد
 
مجتبی میرحسینی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: پیش از شیوع کرونا چرخ گردشگری استان به حرکت در آمده بود که شیوع بیماری کرونا در صنعت گردشگری به صورت مستقیم تاثیرگذار شد و خسارت زیادی را به آن وارد کرد.

وی ادامه داد: تقریبا 150 تاسیسات گردشگری در سیستان و بلوچستان وجود دارد که از این تعداد 51 مورد اقامتگاه بوم گردی است و در دوران شیوع کرونا 31 اقامتگاه بوم گردی در حال فعالیت است، به علاوه بخش دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری هم خسارت زیادی دیده است.

به گفته این مقام مسئول، با برآورد صورت گرفته، دولت در قالب تسهیلات سعی بر جبران دارد و مالیات و اجاره بها مربوط به مکان هایی که اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری اجاره داده صرف نظر شده است، هر چند این کمک ها کافی نیست و با توجه به این که هنوز از بیماری کرونا کامل عبور نکردیم و برآورد خسارات دقیق نیست و زمان دقیق بر آورد خسارت و برنامه ریزی برای برنامه ها هنوز مشخص نیست، اما تلاش می شود مشکلات فعالان گردشگری و سرمایه گذاران این بخش کاهش یاید.

انتهای پیام/


 
 


کد مطلب: 124667

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/124667/روزهای-سوت-کور-اقامتگاه-های-بومی-جنوب-شرق-کشور

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir