> شکوه های بومیان از مگا پروژه دولت در سیستان صیادان در طرح 46 ‏هزارهکتاری سهمی ندارند | عصر هامون
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۴ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۵۲
شتاب زدگی دولت در افتتاح بزرگترین پروژه اقتصاد مقاومتی کشور؛

شکوه های بومیان از مگا پروژه دولت در سیستان/ صیادان در طرح 46 ‏هزارهکتاری سهمی ندارند

در حالی فاز یک طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری نوین به دشت سیستان آماده بهره برداری شده است که شماری از کارشناسان و مردم این منطقه نسبت به آینده طرح دغدغه‌هایی دارند که نیازمند بررسی و پیگیری است.
شکوه های بومیان از مگا پروژه دولت در سیستان/ صیادان در طرح 46 ‏هزارهکتاری سهمی ندارند
به گزارش عصرهامون، بیش از ۵ سال از اجرای بزرگترین پروژه دولت یعنی "پروژه آب رسانی به ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان" زمان می گذرد. پروژه ای که ایرادات بسیاری از سوی کارشناسان و مردم محلی به آن وارد است و هنوز هم خبری از بهره برداری کامل آن شنیده نمی شود.
 
صیادانی که در بزرگترین پروژه دولت در سیستان سهمی ندارند
 
طبق گفته‌های کارشناسان استانی و کشوری، طرح آبرسانی به مزارع سیستان، موسوم به ۴۶ هزار هکتاری بدون کوچک‌ترین مباحثه و مشورت با صاحب نظران و صرفا بر اساس پر شدن عریضه صورت گرفته و در ساخت این ایده، نظر اساتید و کارشناسان دانشگاهی تاثیری نداشته است.

به گفته ساکنین، در بزرگترین پروژه دولت در سیستان برای برخی از روستاییان حق آبه در نظر گرفته نشده و صیادان نیز سهمی در این طرح ندارند ویا اینکه به هنگام رهاسازی آب در لوله‌ها برخی لوله ها شکسته و آب از آن بیرون می زد.

همچنین ایرداتی به مثل عدم پیش بینی طرح جهت الگوی کشت بهینه، عدم اجرای طرح توسط برخی پیمانکاران و رهاشدن لوله‌ها به حال خود، عدم توازن در توزیع آب بین کشاورزان، مشکلات اجتماعی و اختلاف بین بهره برداران، عدم تخصیص آب به بسیاری از اراضی روستاها، استناد به اسناد منقرض شده توزیع آب و ... در این طرح وارد است.

تذکر کتبی نماینده مجلس خطاب به وزیر کشاورزی

با این تفاسیر اما اواخر اردیبهشت ماه امسال نیز حبیب اله دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در تذکر کتبی خطاب به وزیر کشاورزی خواستار پرهیز از افتتاح طرح ۴۶ هزارهکتاری قبل از تکمیل آن شد.

 دهمرده در این تذکر کتبی از به کارگیری روش‌های عجیب و غیرعلمی اظهار ناراحتی کرده و خواستار تکمیل این طرح به طور شایسته شده است.
 

 
در اجرای این پروژه با کمبود اعتبار مواجه نیستیم

در طی تماسی که خبرنگار ما با علیرضا صالحی نژاد، مجری طرح آبیاری دشت سیستان داشت، وی گفت: این طرح برای اولین دفعه در یک خرداد سال ۹۹ افتتاح شد، آن هم ۳۲ هکتار از ۴۶ هزار هکتار آماده بهره‌برداری شده به گونه ای که ایستگاه های پمپاژ و خطوط اصلی به صورت کامل تکمیل و در سطح ۳۲ هکتار هم شیرآلات و اتصالات بسته شده و آماده آب اندازی است.

وی بیان کرد: تاکنون و برای اولی دفعه ۳۲ هزار هکتار (فاز یک) آماده بهره برداری شده،۱۴ هزار هکتار باقیمانده نیز برای فصل کشت که در پیش رو داریم آماده بهره برداری می شود.

مجری طرح آبیاری دشت سیستان ادامه داد: در اجرای این پروژه با کمبود اعتبار مواجه نیستیم و کل اعتبار مصوبه در اجرای طرح سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است.

وی در پاسخ به این سوال که در اجرای این طرح به همه روستاها آب تعلق نگرفته است، گفت: سهم آب تمام کسانی که بر اساس اسنادی که موجود است (دفاتر مدیری) و دارای حق آب هستند محفوظ است و به همه آنها آب داده می‌شود؛ هرچند که این سندها از گذشته باشد باز هم  اصلیت سند فرق ندارد شاید زمین فروخته شده باشد اما متراژ و میزان آب آن که فرق نمی کند. بر این اساس مدارک موجود سند تاریخی است و بر اساس دفاتر مدیری و قانون توزیع عادلانه آب، اصلاحات ارضی و ... سهام آب تقسیم شده، همچنین سهام آب با مشارکت خود کشاورزان، مسئولین منطقه، فرمانداران، بخشداران و ... انجام شده است.
 
تازمان رفع نواقص، پروژه را از پیمانکار تحویل نخواهیم گرفت

صالحی نژاد در خصوص شکستگی لوله ها حین رها سازی آب در آنها افزود: طرحِ به این بزرگی که بیش از ۴ هزار کیلومتر لوله در زیرزمین کارگذاری شده در موقع بهره‌برداری ممکن است جایی از آن نشت آب داشته باشد. اینها در مرحله تست عملکردی بوده و موقعی که بخواهیم این پروژه را راه اندازی کنیم ممکن است یکسری ایرادات و نواقص داشته باشد که تا این نواقص ترمیم و رفع نشود از پیمانکار پروژه را تحویل نمی گیرم.

به گفته وی، در همه پروژه‌های بزرگ این روال ادامه دارد و زمانی که کمیسیون تحویل موقت شکل می گیرد یک مدت زمان به پیمانکار برای رفع نواقص داده می شود، همچنین بعد از رفع نواقص نیز تا یک سال پیمانکار باید بر سر پروژه بماند تا اگر ایرادی باشد آن را برطرف کند.

وی ادامه داد: اینکه گفته شده خروجی ها بر اساس میزان آب تحویلی کشت تعبیه نشده صحیح نیست زیرا بر اساس میزان آب و حق آبه ای که داشته اند سر هر حوضچه پنج هکتاری میزان آب و فشار مورد نیاز تعریف شده است.

صالحی نژاد خاطر نشان کرد: پروژه 46 هزار هکتاری انتقال آب با لوله به دشت سیستان که برای اولین دفعه با این وسعت به عنوان یک مگا پروژه در کشور در حال انجام است وتمام انتقال آب آن از طریق مجاری بسته و لوله های 2 هزار فولادی تا ۲۰۰ پلی اتیلن کار شده قرار است برای ۴۶ هزار هکتار این آب را تامین کند. آن هم ۴۶ هزار هکتاری که در ۲۰۰ هزار هکتار عملیات اجرای آن انجام شده به این علت که بهره‌برداران طرح در پنج شهرستان سیستان مستقر هستند.

وی در تکمیل مطلب فوق افزود: از آنجایی که این 46 هزار هکتار در ۲۰۰ هزار هکتار است و زمین ها پراکنده؛ با توجه به میزان آب تخصیص یافته که 400 میلیون مترمکعب است ما این میزان را می توانیم پوشش دهیم یعنی تقریباً یک سوم اراضی را؛ منتهی آب مطمئن عرضه می کنیم.

مجری طرح آبیاری دشت سیستان ادامه داد: در شرایط سیلابی ممکن است یک آب در اراضی داده شود و آب دوم را نداشته باشیم که این آب مطمئن ۴۶ هزار هکتاری باعث می‌شود با الگوی کشت مناسب یک کشت اقتصادی به کشاورزی و مردم داده شود.

مجری طرح آبیاری دشت سیستان گفت: برای صیادان تخصیص آب داده نشده این آب برای کشاورزان است، هر کشاورزی که سهم آب دارد بر اساس الگوی کشت می‌تواند به دامپروری، کشت و یا ایجاد حوضچه پرورش ماهی و ... بپردازد زیرا یک سهم آبی دو هزار هکتار زمین را پوشش می دهد.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcevp8zojh8wzi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما