تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۱۹
​تصرف اراضی ملی پدیده ای است که در جنوب شرق کشور به وفور دیده می شود، معضلی که در ایجاد آن علاوه بر آزمندی و نیازمندی مردم، نوع مدیریت هم بسیار سهیم است.
دندان تیز زمین خواران بر اراضی ملی سیستان و بلوچستان/ وقتی پای مدیریت در رفع محرومیت لنگ می شود
به گزارش عصرهامون، ساکن همت آباد زاهدان بود و خانه ای می ساخت، به گفته "ابراهیم. ن" سندی برای زمینش نداشت و آن را به صورت قول نامه ای از صاحب قبلی گرفته بود، همان کسی که اغلب زمین های این آبادی از او بود و به ساکنان کنونی به صورت قول نامه ای با قیمت اندکی کمتر از مرکز زاهدان به فروش رسانده است.

حالا ابراهیم تقاضای آب لوله کشی داشت و از آنتن دهی خطوط تلفن همراه در روستایی که زمین هایش سندی نداشت می نالید، از وجود تنها یک مدرسه در آنجا گله داشت و مرکز بهداشت و خدمات درمانی می خواست.

او و همسایه هایش از خدمات شهرداری شکایت داشتند، زیرا زباله ها در اطراف محل زندگی شان تل انبار شده بود و عجیب بود که نمی دانستند آن جا در حوزه شهری زاهدان محسوب نمی شود.

حاشیه نشینی در اطراف زاهدان پدیده ای است که دیگر با شهر عجین شده است و افراد زیادی در این مناطق روزگار می گذرانند. عده ای زمین های آبا و اجدادی خود را که هیچ سندی ندارد به افرادی می فروشند که نمی توانند در داخل شهر ساکن شوند و به حاشیه می روند.

زمین هایی که اغلب جزو اراضی ملی است و آزمندی و نیازمندی افراد زمینه را برای تصرف آن ها فراهم می کند و سبب ایجاد روستاهایی یا جمعیت های اندک می شود و یا پدیده حاشیه نشینی را رونق می دهد و چهره شهر را نازیبا می سازد.

تجمیع روستاها و ایجاد شهرک ها راهکار جلوگیری از تصرف اراضی

حجت الاسلام علی موحدی راد، دادستان عمومی و انقلاب زاهدان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: در حوزه رفع تصرف اراضی منابع طبیعی دلسوز و نگران مردم هستیم و از بی ضابطه بودن و بی قانونی رنج می‌بریم و به همین دلیل مبارزه می‌کنیم.

وی ادامه داد: در سیستان و بلوچستان بیش از صدها روستا با یک، دو یا سه خانوار داریم که کد روستایی گرفتند و آب، برق، گاز، خدمات بهداشتی و فرهنگی، مسجد و مدرسه می خواهند.

به گفته این مقام قضایی، بارها در شورای حفاظت از اراضی اعلام کردیم دستگاه‌های اجرایی شهرک‌ها یا روستاهایی با ۲۵۰ خانوار تعریف و همه امکانات و زیرساخت ها را برای آنها فراهم کنند.

دادستان عمومی و انقلاب زاهدان اظهار کرد: افرادی که بی بضاعت هستند و خانه ندارند و در قانون سوابق سندی برای آنها ثبت نشده است از طریق بنیاد مسکن و راه و شهرسازی به آنها مسکن واگذار شود تا از پراکندگی سرمایه جلوگیری شود.

موحدی راد گفت: هنگامی که ۱۵۰ خانوار در یک منطقه اسکان داده شوند و ۱۵ روستای ده خانواری را تجمیع کنیم می توانیم ۱۵ خط انتقال آب، برق، گاز، تلفن و ... را کاهش دهیم، بنابراین سختگیری ما در این مسئله به خاطر جلوگیری از هرز بیت‌المال است.

نوع مدیریت، یکی از دلایل محرومیت سیستان و بلوچستان

وی تصریح کرد: یکی از دلایل محرومیت سیستان و بلوچستان نوع مدیریت است، هر کس یک ساختمان بنا کرده و تقاضای خدمات دارد.

دادستان عمومی و انقلاب زاهدان گفت: در جلسه ای با حضور معاون فنی استاندار به بنیاد مسکن اعلام شد طرح هادی با افق نگاه ۲۰ ساله تهیه کند، متاسفانه این ارگان همان قسمت های ساخته شده را در طرح هادی در نظر می‌گیرد، اما باید آینده نگری داشته باشد و در زمانی که فرزندان آن روستا برای تشکیل خانواده اقدام کنند بتوانند در همان جا ساکن شوند نه اینکه در حاشیه شهرها حضور داشته باشند و یا دو متر آن طرف تر از طرح هادی به عنوان تصرف اراضی ملی باشد.

موحدی راد اضافه کرد: طرح هادی باید با دورنما تعریف شود روستای ۲۰ واحدی  با 40 واحد در طرح هادی به دهیار تحویل داده شده و از آنها بازخواست شود تا بتوانیم در آینده نیز افراد را در آن منطقه ساماندهی کنیم.

وی بیان کرد: ما نمی توانیم اجازه دهیم افراد در هر مکانی اراضی را تصرف و المان و مدیریت‌های شهری را افراد تعیین کنند، در حالی که ما باید مکان‌هایی را تعریف کنیم تا آنها بتوانند در آن قسمت ها مسکن بگیرند که با ورود خوب بنیاد مسکن امیدواریم این مشکلات حل شود.

رفع تصرف 226 هکتار در 4 ماه

محمد نورا، جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: در چهار ماه اول سال جاری 226.9 هکتار از اراضی ملی در سیستان و بلوچستان که به تصرف اشخاص درآمده بود در اجرای احکام و دستورات قضایی رفع تصرف و به انفال عودت داده شد.

وی بیان کرد: اراضی رفع تصرف شده در زاهدان، چابهار، مهرستان، فنوج، دلگان و بمپور واقع بود که ارزش اراضی تصرف شده بالغ بر ۳۲۸ میلیارد تومان برآورد شد.

آزمندی و جهل به قانون دلیل عمده تصرفات

به گفته این مقام مسئول، برخی عوامل باعث می‌شود تا اراضی ملی تصرف شود، متصرفان به دو دسته آزمند و نیازمند تقسیم می شوند، آنهایی که آزمند هستند هدفشان زمین‌خواری است و در نقاطی که زمین ها دارای ارزش افزوده هستند از خلاء موجود استفاده می کنند.

جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان بیان کرد: آنها با دپوی مصالح ساختمانی، پی کنی، ایجاد شیار، حفر چاه های غیرمجاز و ایجاد خاکریز اراضی ملی را به تصرف خود در می آورند و با استفاده از جهل افراد به قوانین اراضی را به فروش می‌رسانند.

نورا ادامه داد: دسته دوم که نیازمند هستند معمولاً در حاشیه روستاها و به دلیل نیاز به مسکن اراضی را برای ساخت و ساز تصرف می کنند که در این خصوص دستگاه‌های متولی امر مثل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باید ورود کند.

به گفته این مقام مسئول، دستگاه‌های متولی امر قبل از اینکه افراد اراضی را تصرف کنند این گونه روستاها و آبادی ها شناسایی شود و زمین‌های مورد نیاز را از منابع طبیعی درخواست و ضمن تملک اراضی مشکل مسکن این گونه از روستاها را مرتفع کنند.

وی بیان کرد: عده ای از متصرفان از قوانین اطلاع ندارند، یعنی جهل به قانون باعث تصرف اراضی ملی می شود.

جانشین یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان بیان کرد: برخی افراد هم اراضی ملی را ملک آبا و اجدادی خود می‌دانند و چون در گذشته پدران آن ها از مراتع و جنگل ها استفاده می‌کردند و معمولاً هر ایل و طایفه یک منطقه را در اختیار داشتند، بر همین اساس و به دلیل آشنا نبودن به قوانین بعضاً اراضی ملی را تصرف می کنند.

وی بیان کرد: لازم است در این خصوص فرهنگ سازی صورت گیرد، عده ای از افراد به جای اینکه زمین را از طریق واگذاری دریافت کنند ابتدا با حفر چاه اراضی را زیر کشت می‌برند و سپس به دنبال کارهای واگذاری آن می‌روند.

نورا تصریح کرد: این دسته از افراد علاوه بر اینکه به عنوان متخلف معرفی می‌شوند، نه تنها زمین به آن ها واگذار نمی‌شود، بلکه زمینه واگذاری را نیز پیچیده‌تر می ‌کنند که در این خصوص نیز باید اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی شود.

وی ادامه داد: افرادی که قصد تصرف اراضی ملی را دارند چنانچه به زمین برای کشت و کار و ساخت و ساز نیاز دارند باید از طریق مجاری قانونی وارد شوند و خودسرانه دست به تصرف اراضی ملی نزنند.

به گفته این مقام مسئول، علاوه بر برخورد قانونی با این گونه افراد علاوه بر هزینه هایی که بابت تصرف و ساخت و ساز متحمل شدند خسارت های وارده به طبیعت را نیز باید پرداخت کنند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdccxmqs42bqim8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما