تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۲۲
با ثبت ادیمی نگاه ها به اقدامات و فعالیت هایی است که می تواند در توسعه این شهر و هنر زیبای خامه دوزی سیستان موثر باشد، بی شک خمک دوزی قابلیت قرارگرفتن در فهرست آثار یونسکو را دارد و تلاش ها باید برای این مهم جهت دهی شود.
گام های استوار برای ثبت جهانی ادیمی / شکوه وحدت در تلفیق خامه دوزی سیستانی و سوزن دوزی بلوچی موج می زند
به گزارش عصرهامون، سوم شهریور ماه امسال در جلسه شورای عالی ثبت شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی کشور، ادیمی مرکز شهرستان نیمروز سیستان و بلوچستان به عنوان شهر ملی خامه‌دوزی در فهرست شهرهای ملی صنایع دستی کشور به ثبت رسید.

با ثبت ادیمی به عنوان شهر ملی خامه دوزی راه برای توسعه این هنر، رونق اشتغال و جهش تولید در صنایع دستی سیستان و بلوچستان هموار شده است.

ادیمی چهارمین منطقه استان است که در حوزه صنایع دستی در سطح جهانی و ملی قرار می‌گیرد، پیش از این کلپورگان به عنوان روستای جهانی، ایرانشهر شهر ملی سوزن دوزی و تنگه سرحه به عنوان روستای ملی حصیر بافی ثبت شده اند.

پس از ثبت هر منطقه در فهرست آثار جهانی و یا ملی انتظار می رود برنامه های ویژه ای برای توسعه آن خطه مدنظر باشد، ادیمی هم به واسطه صنایع دستی در فهرست شهرهای ملی صنایع دستی کشور به ثبت رسیده که لازم است برای توسعه واحیای بیش از پیش خامه دوزی در این شهر تلاش شود.

معرفی خامه دوزی، تخصیص اعتبارات ملی از آثار ثبت ادیمی

محمدعلی قهرمانی، فرماندار نیمروز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: سیستان از گذشته هنرهای زیادی داشته که از جمله می توان به قالیبافی، خمک دوزی، سیاه دوزی و خلک بافی (پرده بافی) اشاره کرد.

وی ادامه داد: به دلایل متعدد این هنرهای زیبا و صنایع دستی اصیل در حال فراموشی و نابودی بود که در راستای احیای این آن ها از مدت ها قبل اقداماتی در دستور کار قرار گرفت، از یک سال گذشته احیای خامه دوزی در شهرستان نیمروز و شهر ادیمی به عنوان خاستگاه این هنر مطرح شد.

به گفته این مقام مسئول، در این مدت اقداماتی انجام و پرونده ثبت این اثر به وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ارسال شد تا اینکه سوم شهریور امسال در جلسه دفاعیه به همراه بنده، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و محمد سرگزی نماینده سیستان، ادیمی به عنوان شهر ملی خامه دوزی ثبت شد.

فرماندار نیمروز بیان کرد: ثبت این شهر سبب معرفی هنر خامه دوزی به ایرانیان می شود و اعتبار ملی به آن تخصیص می باید بر این اساس باید مراکز آموزشی و بازارچه های فروش صنایع دستی دایر شود.

وی تصریح کرد: البته در حدود 10 کارگاه فعال در شهرستان وجود دارد که هم آموزش داده می شود و هم تولیدات خامه دوزی داریم که در تلاش هستیم مانند سوزن دوزی بلوچستان رونق یابد و در ردیف این هنر قرار گیرد و به ایرانیان شناخته شود.

ایجاد اشتغال و جهش تولید در صنایع دستی

قهرمانی بیان کرد: با توجه به نام گذاری امسال به نام جهش تولید، یکی از راه های اشتغال ایجاد صناعی خرد و خانگی بوده و هدف نهایی احیای این اثر و ایجاد اشتغال پایدار به ویژه برای بانوان منطقه است.

به گفته این مقام مسئول، بعد از ماه صفر مراسم جشن ثبت ملی ادیمی برگزار می شود و 150 نفر در این زمینه آموزش دیدند و مشغول به کار شدند و این روند ادامه هم دارد که استقبال خوبی از آن شده است.

قهرمانی بیان کرد: هنرمندان از طریق فضای مجازی به فروش تولیدات خود پرداخته اند و در صورت افزایش تنوع و ایجاد طراحی های جدید و کاربردی همچون سوزن دوزی بلوچستان می توان امید به معرفی این هنر و استفاده گسترده داشت.

به گفته این مقام مسئول، ثبت جهانی این شهر مراحل خاص خود را دارد، اما ثبت ملی آن هم گام بزرگی در معرفی و احیای این هنر داشته بوده، اما ثبت جهانی آن زمان بر است، اما در برنامه وجود دارد و تلاش برای معرفی میراث ملموس معنوی انجام می شود.

فرماندار نیمروز گفت: برای معرفی این شهر در مرحله اول ثبت رسمی آن انجام شده است و در مراحل بعدی باید از ظرفیت رسانه ها، فضای مجازی و سایت های خبری استفاده کرد تا مردم این هنر را بشناسند و راهکار موثر استفاده از فضای مجازی است که عامگیر شده است.

تلاش برای ثبت جهانی ادیمی

علیرضا جلالزایی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: اولین و مهم ترین اقدام برای ادیمی آماده شدن برای ثبت در فهرست یونسکو به عنوان شهر جهانی خامه دوزی است که البته این هدف دور است، اما ما برای این کار خود را آماده کرده ایم و پرونده با تکیه بر منابع و ماخذ جامع است.

وی بیان کرد: حتی برای تابلوهای در نظر گفته شده در ادیمی از زبان های فارسی، انگلیسی و عربی استفاده شده است که به زودی نصب می شود تا گردشگران خارجی بتوانند در این شهر به درستی راهنمایی شوند.

به گفته این مقام مسئول، وقتی شهری در فهرست آثار ملی ثبت می شود قطعا پیوند عمیقی بین صنایع دستی و گردشگری وجود دارد، ادیمی شهر ملی خامه دوزی است و بسیاری از گردشگران مشتاقند تا با این هنر بومی آشنا شوند، بنابراین برای اینکه دغدغه مندی در این خصوص برطرف شوند می توانند سفر کنند و گردشگری در نطقه رونق می یابد.

وی اظهار کرد: آموزش در مرحله بعدی است تا از استادان اهل فن و برجسته در زمینه خامه دوزی برای توسعه آموزش استفاده خواهد شد تا کمیت و کیفیت دوخت های خمک دوزی بهبود یابد.

وحدت؛ نتیجه تلفیق خامه دوزی و سوزن دوزی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد: آموزش می تواند مقدمه ای برای توسعه باشد و با مهارت آموزی می توان اشتغال را رقم زد، به علاوه تلفیقی از خامه دوزی و سوزن دوزی می تواند بسیار زیبا باشد و وحدت مردمان استان را بیشتر و پیوند عمیق تری را میان بلوچ و سیستانی برقرار کند.

جلالزایی تصریح کرد: وقتی روی پارچه سوزن دوزی باشد می تواند با خامه دوزی شکیل تر و زیباتر به نظر می رسد، در صورتی که تولیدات سوزن دوزی به ادیمی ارسال شود می توان خامه دوزی را هم در کنار سوزن دوزی استفاده کرد و در فروش تولیدات نیز موثر است.

انتهای پیام/
 
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdciv3azyt1ar52.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما