کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در سایه کمبود نظارت ها؛

شلوغی نانوایی ها در سیستان وبلوچستان مردم را کلافه کرد/کمبود آرد یا گرانی و قاچاق کدام مقصر اصلی است؟

6 آبان 1399 ساعت 15:20

با گران شدن نان این کالای اساسی در حالی مردم منتظر پاسخ منطقی از سوی مسئولان مبنی بر اینکه گرانی نان از کجا آب می خورد؟ هستند که به گفته یک نانوا؛ ضعف نظارت دستگاه‌های متولی عامل تشکیل صف های طولانی، گرانی آرد و نان است.


به گزارش عصرهامون، پس از افزایش قیمت برنج، روغن و مرغ اینبار گرانی قیمت نان و آرد مردم را شوکه و این سوال مطرح شد که گرانی نان از کجا آب می خورد؟

موضوعی که علیرغم تحقق شعار سال "جهش تولید" و در سایه کمبود نظارت ها، از یک سو باعث تعطیلی برخی نانوایی ها در سطح استان پهناور سیستان وبلوچستان و از سوی دیگر شلوغی صف ها در روزهای کرونایی شد.

افزایش قیمت آرد و یا کمیاب شدن آن در بازار آزاد هم در حالی رقم خورد که قیمت آردهای دولتی که در اختیار نانوایی ها قرار می گیرد تغییری نکرده ولی با این وجود صف های نان طولانی تر شده است.
 
توزیع سهمیه ناعادلانه آرد کفاف پخت را نمی‌دهد

در گشت و گذاری که این پایگاه خبری از نانوایی های موجود در استان و صحبت با آنان داشت، موضوعاتی مطرح شد که به گفته یکی از نانوایان زاهدانی، اعلام خبر افزایش بهای خرید قیمت تضمینی گندم در سال آینده توسط دولت که چهار هزار تومان تعیین شده منجر به افزایش قیمت آرد در بازار شده است.

وی بیان کرد: سهمیه آرد استان مشخص و به صورت ماهانه در اختیار نانواها قرار می گیرد به گونه ای که هزینه هر کیسه آرد با هزینه حمل بار با نرخ دولتی 15 درصد حدود 34 هزار تومان و با نرخ 18 درصد برای نانواهای آزاد پز(آردکیسه زرد) حدود 50 هزار تومان است.

این نانوا ادامه داد: در این میان سهمیه آرد به صورت ناعادلانه تقسیم می شود و برخی نانوایی ها 250 و برخی 2 هزار کیسه آرد دریافت می کنند که در این راستا نانوایی هایی که واقعا فعال و پاسخگوی نیاز مردم هستند با وجود اینکه ماهانه 400 کیسه آرد برای پخت نیاز دارند باید مابه التفاوت آن را از بازار آزاد و خارج از شبکه توزیع تهیه کنند اما نانوایی های تعطیل و نیمه فعالی که 2 هزار سهمیه آنان است اقدام به فروش سهمیه آرد و سوخت خود می کنند.
 
 
ضعف در نظارت ها علت گرانی

وی در تکمیل مطلب فوق با بیان اینکه ضعف نظارت دستگاه‌های متولی به این موضوع دامن زده است، افزود: در این خصوص دو حالت وجود دارد یا اینکه با همان سهمیه دولتی پخت و مابقی روزها نانوایی را تعطیل یا اینکه آرد مورد نیاز خود را از نانوایی های تعطیل یا گاراژ خریداری و اقدام به پخت کنیم.

این نانوا علت گرانی آرد را تقاضای زیاد دانست و گفت: سهمیه اختصاص یافته کفاف یک ماه نانوایی را نمی کند تا قبل از گرانی ها،آرد از گلستان و سایر نقاط وارد استان و مشکلی رخ نداده بود اما اکنون هزینه حمل در خارج از شبکه بالا رفته و از شهرستانها آرد وارد استان نمی شود؛ همچنین دلیل دوم گرانی دلار است که قاچاق، آن را برای دلالان به صرفه‌تر کرده؛ یعنی قاچاقچیان آرد را از نانوایی های سطح شهر با قیمت بالاتر جمع‌آوری و به خارج از مرزهای ایران ارسال می کنند.

پیشنها خرید تضمینی گندم از سوی دولت کارخانه داران را حریص کرد

وی در بخش دیگر سخنان خود علت دیگر گرانی آرد را اعلام این خبر از سوی دولت دانست که در سال ۱۴۰۰ با قیمت تضمینی از قرار کیلویی ۴۰۰۰ تومان گندم را از کشاورزان خریداری می‌کند، این امر باعث شد کارخانه‌داران آرد، حریص برای ذخیره سازی گندم شوند. بیان این مطلب بدان جهت است که دولت گندم را بر اساس سهمیه بندی موجود به کارخانه ها می دهد ودر واقع نباید گندم مازادی در سیلوها یا کارخانه‌ ها باشد؛ کارخانه داران اخیرا گندمی که دولت به آنها اختصاص داده را آرد و به نانوایی ها می فروشند و خود دوباره همان آرد را از آنها خریداری و با این اقدام سهمیه جدید گندم را ذخیرسازی می کنند زیرا تاریخ مصرف آرد 2 ماه و گندم چندین سال است که با این روش سود بیشتری عایدشان می شود.

کمبود، گرانی یا قاچاق

به گفته وی، وجود نانوایی های سنتی سیستانی در سطح شهرها معضل دیگری است و این گونه نانوایی ها نه تنها مجوز نداشته بلکه سهمیه آرد هم ندارند و باید نیاز خود را از نانوایی های سطح شهر تامین کنند؛ در چنین شرایطی که نانواها آرد را به قاچاقچیان فروخته و یا کارخانه آرد را می خرد یا گرانی دلار و سایر عوامل همه منجر به این شد تا نانی که قبلا 3هزار و 500 به دست مردم می رسید امروز با قیمت 8 هزار تومان به فروش برسانند.
 

 
وی در بخش دیگر معضلات اختصاص سهمیه زودتر از موعد آرد در مهر ماه را عاملی برای تعطیلی نانوای ها در اواخر ماه جاری دانست و گفت: با این تفاسیر اگر بعضی از نانوایی ها پخته نکنند سود بیشتری عاید شان می شوند یعنی به طور نمونه اگر یک نانوایی در ماه پخت نان را انجام دهد در ماه ۸ میلیون و اگر تعطیل باشد حدوداً ۳۳ میلیون تومان سود می کند.

این نانوا دلیل شلوغی نانوایی ها و تشکیل صف های طولانی طی هفته های اخیر را کم‌کاری بعضی نانوایی‌ها و نبود نظارت عنوان کرد و افزود: مسئولان نظارت چندانی بر روند کار ندارند، خیلی از نانوایی ها در مرکز استان "زاهدان" چندین ماه تعطیل هستند و گازوئیل و آرد خود را می‌فروشند اما هیچ نظارتی بر آنها صورت نمی گیرد؛ حال ببینید نانوایی که ماهانه ۲ هزار کیسه آرد دولتی دریافت می کند چه سود و رانتی را انجام می دهد.
 
از گرانی خمیرمایه تا فروش دلبخواهی نان در آزادپزی ها

وی بیان کرد: برخی نانوایی‌ها قشر ضعیف و بی گناهی هستند که شرافتمندانه کار می کنند اما نرخ گذاری ها باعث گلایه آن‌ها است، هم اکنون خمیرمایه ۶۰ درصد گران تر، نایلون نان که قبلا کیسه 600هزار تومان بوده به ۸۵۰ هزار تومان رسیده، همچنین دستمزد کارگر، هزینه برق، کرایه مغازه و حامل‌های انرژی دیگر مشکلاتی است که نانوایی ها با آن دست و پنجه نرم می کند.

این نانوا ادامه داد: این در حالی است که نانوایی های سنتی آزادپز مالیات و بیمه نداشته و دغدغه نظارت هم ندارند، از طرفی نرخ‌گذاری آنها آزادانه و دلبخواهی است حتی بهداشت محیط سالی یکبار هم بر روی آن نظارت ندارد زیرا جواز کسب ندارند برای همین یک نان سنتی اکنون در استان به ۸ هزار تومان به فروش می‌رسد در صورتی که همان را نانوایی‌ها با کیفیت و وزن بیشتر باید با قیمت 2 هزار و 300 و 2 هزار و 500 بفروشند.
 
وی در تکمیل سخنان خود افزود: تنها علاج نابسامانی‌های موجود در حوزه آرد و نان نرخ‌گذاری واقعی آن است و تا زمانی که رانت وجود داشته باشد و نانوا آرد دولتی را کیسه ای ۴۰ هزار تومان بخرد و در بازار آزاد با قیمتی فضایی بفروشد شرایط همین است؛ باید نظارت ها تشدید و دقیق شود.

آرد گران نشده

در تماسی که پیرامون این موضوع و مشکلات موجود خبرنگار ما با محمد قاسمی، معاون امور بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان داشتف وی گفت: هنوز آرد گران نشده، قیمت همان قبلی بوده و هیچ تغییری نکرده است.

وی با اشاره به اینکه افزایش در بازار آزاد غیرقانونی و قابل قبول نیست، بیان کرد: سهمیه استان یک عدد مشخص بوده که بر اساس آمار جمعیتی استان اعلام می شود.
 

 
این مقام مسئول تصریح کرد: سرانه مصرف که در سیستان وبلوچستان با آن مواجه هستیم از سایر استان‌ها بیشتر است یعنی اگر مصرف سرانه سایر استان ها ۶ کیلوگرم در روز است این میزان در سیستان و بلوچستان حدود ۱۰ کیلوگرم می باشد.

بر اساس قانون کار کنند، آرد کم نمی‌آورند

 وی خاطر نشان کرد: این سرانه مصرف با توجه به هزار و450 نانوایی موجود در استان بوده و هر نانوایی دارای یک سهم است اینکه یک نانوایی مدعی شود هر میزان به آن سهمیه بدهیم پخت کرده و می فروشد چنین چیزی امکان ندارد و باید بر اساس برنامه ریزی سهمیه خود را تا پایان ماه اختصاص دهد.

 نان را دام می‌خورد؟

معاون امور بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صمت استان ادامه داد: مشکل کنونی آرد قیمت بالای سبوس نسبت به نان است، که نان را به دامداری ها برای خوراک دام می دهند یا اینکه به زابل رفته و به آن سوی مرزها قاچاق می شود تا سود بیشتری عایدشان شود، اینها مشکل ایجاد کرده در غیراین صورت سهمیه اختصاص یافته مشکلی ندارد و به اندازه کافی بوده و افزایش قیمتی هم رخ نداده است.

وی تاکید کرد: نیروی انتظامی باید نظارت بیشتری بر این موضوع داشته باشد، و نگذارد به این راحتی نان و آرد از یک شهر به شهر دیگر منتقل شود.

قاسمی گفت: علت تعطیلی برخی از نانوایی ها در شماری از شهرهای استان وجود نانوایی های آزاد پز است، از آنجایی که نانوایی ها فعال سطح شهرها حمایتی نوع اول و نوع دوم هستند خارج از اینها یکسری نانوایی ها در سطح شهر هستند که آزادپز های نان محلی و غیر قانونی بوده، اینها هیچ گونه سهمیه آردی ندارند چون تعریف شده نیستند پروانه کسب نداشته و نوع پخت آنها غیربهداشتی است یعنی جزو واحدهای صنفی ما محسوب نمی شوند.

وی تصریح کرد: این دسته از نانوایی ها آرد سرریز برخی نانوایی‌ها که نیاز ندارند را خریداری کرده و باعث شده با توجه به افزایش قیمت هایی که وجود دارد به طور نمونه اگر کیسه آرد ۸۰ تومان را به 130 هزار تومان می خرند قیمت آن را روی نان محاسبه و آن را به 6 الی 7 هزار تومان بفروشند.
 

 
این مقام مسئول ادامه داد: نانوایی ها که در دلگان یا سایر شهرستان‌های دیگر تعطیل شده اند اینها نانوایی‌های هستند که از ما مجوز ندارند و آرد را از طرق دیگری تامین می کنند الان با توجه به افزایش قیمت آرد برای آنها تولید مقرون به صرفه نیست و مجبور به تعطیلی نانوایی خود هستند.

وی گفت: یک برنامه تعریف شده برای نانوایی ها داریم مبنی بر اینکه ساعت کار پخت آنها به ما اعلام و سهمیه بر اساس آن تخصیص می یابد که باید ساعت پخت در معرض دید مردم نیز قرار گیرد، همچنین نحوه پخت باید طوری برنامه‌ریزی شود که روزانه پخت و به مردم نان تحویل دهند، حالا اگر یک نانوایی سهمیه خود را ظرف مدت سه روز پخت کرد دیگر سهمیه ای در آن ماه به وی تعلق نمی گیرد بر این اساس باید طبق برنامه تعریف شده نان پخت کرده و تحویل مردم دهند.

قاسمی در ادامه از انجام بازدیدهای مشترک با سازمان غله و فرمانداری خبر داد و گفت: با توجه به وجود قریب به 450 نانوایی در زاهدان از مردم درخواست داریم اگر نانوایی تعطیلی در محدوده زندگی خود مشاهده کردند آن را از طریق سامانه 124 به ما اطلاع رسانی کرده تا در اسرع وقت موضوع را پیگیری و برخورد قانونی را در قبال آنها اعمال کنیم.
 
 انتهای پیام/


کد مطلب: 131333

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/131333/شلوغی-نانوایی-سیستان-وبلوچستان-مردم-کلافه-کمبود-آرد-یا-گرانی-قاچاق-کدام-مقصر-اصلی

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir