تاریخ انتشار :شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
کتاب می تواند به گسترش فرهنگ مقاومت در میان نوجوانان و جوانان کنونی نقش ویژه ای داشته باشد و ایثار، جهاد و شهادت را از میان سطرها به ذهن خواننده منتقل کند.
وقتی کتاب بهترین راه آشنایی نسل جدید با رویدادهای انقلاب می شود/ مشق مردانگی از فراسوی سطرها در کوچه خیابان های دفاع مقدس
به گزارش عصرهامون، "وقتی روز سی و یکم شهریور عراق حمله کرد، همه دستپاچه شدیم ولی امید داشتیم مرز‌ها محافظت می‌شود. هر چند که طبق دیده‌های‌مان ـ نه شنیده‌های‌مان ـ از چندین ماه قبل مزدوران و خائنینی که با رژیم بعث همکاری کرده بودند توی خانه‌های‌شان تجهیزات دشمن را پنهان کرده بودند، در حالی که جوانان ما دست خالی بودند.

روز اول چند تا از پسر‌های همسایه رفته بودند مرز. وقتی برگشتند مادرم را صدا زدند و گفتند: مادر زینب، تو شلمچه کشتار شده. روستایی‌ها را کشتند. هیچ جان‌پناهی نبود ما پنهان بشیم.

همان شب همین پسر‌ها به مادرم اطلاع دادند که توی جنت‌آباد نیاز به کمک هست. زن‌دایی‌ام که او هم به سیده زینب معروف بود رفت مسجد جامع، کمک زخمی‌ها و مادرم زینب روانه جنت‌آباد شد."

این ها بخشی از کتاب "دا" اثر سیده زهرا حسینی است و روایتی از هشت سال دفاع مقدس را بیان می کند.

کتابی که شاید بتوان گفت جزو اولین کتاب های موفق در این زمینه بود و در مدت کوتاهی توانست بارها تجدید چاپ شود و شاید بسیاری از خانواده های ایرانی یک جلد از این کتاب را در خانه های خود داشته باشند.

"دا" توانست پنجره جدیدی را برای کتاب خوانان باز کند و آن ها را از دریچه خیال و اندیشه به دنیای مقاومت، ترس، شهادت و همدلی ببرد.

این کتاب نشان داد می توان از فراسوی خیال و خاطرات، با هنر قلم نویسنده، فرهنگ مقاومت و روزهای دفاع مقدس را به خانه آورد و در اندیشه تجسم کرد.

این روزها جاده برای کتاب های روایتگر دوران دفاع مقدس هموار شده است و نویسندگان حالا می دانند که مخاطب جوان و نوجوان دوست دارد در گوشه های خالی ذهنش جنگ تحمیلی را از دریچه خیال به تماشا بنشیند و ارزش ها، رشادت ها و دلاورمردی های رزمندگان را در ذهنش ثبت کند.

جوان و نوجوان دوران کنونی می تواند با راویان کتاب های دفاع مقدس که بیشتر آن ها هم در همین دوران نوجوانی و جوانی حماسه آفریدند هم ذات پنداری کند و ارزش ها و ضد ارزش ها را بشناسد و با تجربه های دیگران آشنا شود، بی آنکه خود آن ها را آزموده باشد.
 

کتاب و رسانه تنها راه انتقال فرهنگ دفاع مقدس به جوانان

شهرکی، یکی از شهروندان زاهدانی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: به خواندن کتاب های تاریخی علاقه زیادی دارم، در این میان کتاب های مربوط به دفاع مقدس هم روایتگر دورانی سرنوشت سازی از تاریخ ما هستند.

وی ادامه داد: اولین کتابی که توانست حال و هوای دفاع مقدس را برایم تداعی کند "دا" بود، زیرا در همان سال ها مقام معظم رهبری هم تقریظی بر این کتاب داشتند و همین امر سبب شد آن را بخوانم.

این شهروند کتابخوان اظهار کرد: کتاب نقش زیادی در انتقال مفاهیم و تجربه ها دارد و تاثیر آن در آگاهی بخشی انکارناپذیر است، به عنوان یک جوان اواخر دهه شصت تنها راهی که برای آشنایی با فرهنگ مقاومت، از خود گذشتگی و ایثار جوانان دوران دفاع مقدس دارم از طریق رسانه و کتاب است.

جای خالی ادبیات دفاع مقدس در سبد فرهنگی خانواده ها

محمدی، یکی دیگر از شهروندان زاهدانی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: در سال های قبل تعداد کتاب های منتشر شده در حوزه ادبیات دفاع مقدس اندک بود و همان ها هم به نسل جوان به خوبی معرفی نمی شد.

وی اضافه کرد: در دهه هشتاد کتاب های عاشقانه، رمانتیک و برخی از کتاب های خارجی غوغا کرده بود و بسیاری از نوجوانان و جوانان به آن ها روی آورده بودند.

وی اظهار کرد: در اوایل دهه 90 نگاه ویژه ای به ادبیات دفاع مقدس شد و از این منظر کتاب های مختلفی به مرحله انتشار رسید و توانست جای خالی فرهنگ ایثار و مقاومت را در سبد فرهنگی خانواده ها اندکی پر کند.


کتاب تنها راه آشنایی نسل جدید برای رویدادهای انقلاب و دفاع مقدس

حامد زارعی، مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما گفت: باید درباره وظایف دستگاه هایی که متولی امر هستند شناخت داشته باشیم.

وی ادامه داد: برخی دستگاه‌ها مثل فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس در حوزه چاپ کتاب، سفارش به نویسندگان و استنادسازی آنها نقش داشته و برخی دیگر از دستگاه‌ها هم کارهای تحقیقاتی در این زمینه، نشر کتاب، ارتباط با نویسندگان و فرآیندهایی که منجر به تولید کتاب می شود را بر عهده دارند.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان گفت: بخش دیگری از کار نیز مربوط به زمانی است که کتاب تولید می شود و برای مباحث حمایتی از ناشر و نویسنده ترویج کتاب انجام شود.

زارعی اظهار کرد: کار نهاد کتابخانه های عمومی از این قسمت شروع می‌شود و منابع مکتوب را با توجه به اهداف و نیازها خریداری و اقدام به تعویض کتاب ها می کند.

این مقام مسئول تصریح کرد: ما با نسلی مواجه هستیم که بسیاری از اتفاقات مربوط به انقلاب اسلامی از جمله دفاع مقدس را ندیده است و تنها راه حل برای آشنایی با شرایط آن زمان و اتفاقاتی که در آن دوره را افتاد و مسائلی که وجود داشت این است که با افرادی که در متن قصه بودند ارتباط گرفته شود.

وی بیان کرد: باید این انتقال داده و فرهنگ اتفاق بیافتد و در این زمینه هم بهترین وسیله که می تواند این پیام را منتقل کند و این ارتباط را به وجود بیاورد کتاب است.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: آنچه که در قالب تاریخ شفاهی قید می‌شود و دارای اسناد تاریخی است می توان می توان به کتاب تبدیل کرد و در مجموعه کتابخانه های عمومی قرار داد.

زارعی گفت: از طریق کتابخانه های عمومی محتوا و پیام در دسترس دیگران قرار می گیرد، اما این اداره کل برای گسترش فرهنگ مقاومت برخی برنامه‌های فرهنگی و بسترساز را نیز انجام می دهد تا افراد جامعه با محتوای کتاب‌ها و انتقال پیام و فرهنگ و مقاومت آشنا شوند.

وی افزود: از جمله برنامه‌های متنوع برگزاری مسابقات کتابخوان، نقد و بررسی کتاب و مباحث آن، نشست‌های کتابخوان و ... است که ما نسل جدید را به واسطه اجرای این برنامه‌ها با فرهنگ مقاومتی که به صورت مکتوب در اختیارمان است آشنا می کنیم.

به گفته این مقام مسئول، یکی از فرآیندهای کاری که باید اتفاق افتد فرآوری محتوای کتاب است که در این زمینه علاوه بر اینکه فرد با محتوای کتاب آشنا می شود می‌تواند مدل‌هایی را استخراج کند که روند کار ما در زندگی، حوزه های اداری و مواردی از این دست را فراهم کند.

زارعی گفت: ما به کتاب‌ نیاز داریم زیرا آن ها الگوهای مدیریت، سبک زندگی، ارتباط با دیگران و موارد دیگر را می توانند انتقال دهند و در رویکردهای زندگی به ما کمک کنند.

خاطرات جانبازان و رزمندگان کتبی شود

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به تجربه خوبی که در دفاع مقدس داشتیم به این نتیجه رسیدیم که فرهنگ مقاومت می تواند ما را سرپا نگه دارد و به قله های ترقی برساند و آرمان هایمان به ثمر برساند که یکی از راه های گسترش این فرهنگ از طریق کتاب است.

زارعی خاطرنشان کرد: فعالیت‌های ترویجی و فرآوری کتاب می‌تواند مطالب ما را در اختیار نسل جدید قرار دهد، بنابراین باید امکان دسترسی به کتاب را فراهم کنیم و فرآیند تزریق کتاب به کتابخانه‌های عمومی و تولید آن را قوت ببخشیم.

وی اضافه کرد: در زمینه گسترش فرهنگ مقاومت از طریق کتاب و کتابخوانی، بخشی به حوزه رزمندگان دفاع مقدس و لزوم ارتباط گیری دستگاه‌های متولی با این بزرگواران مربوط است و باید تدبیری اندیشیده شود تا خاطراتشان را کسب و به کتاب تبدیل کنند.

این مقام مسئول گفت: باید اظهارات شفاهی رزمندگان به حالت کتبی در بیاید، زیرا بسیاری از تجربه های رزمندگان، جانبازان و شهدا هنوز مکتوب نشده و آنچه ما از این منظر در اختیار داریم در برابر آن چیزی که هنوز در دلها و ذهن هاست بسیار ناچیز است.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی سیستان و بلوچستان گفت: البته در این زمینه کارهای خوبی انجام شده است ودستگاه های متولی مانند حوزه هنری و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس در حال کار هستند؛ فارغ از اینکه کیفیت کتاب تولید شده خوب است یا نه اما حرکت خوبی در حال انجام است.

زارعی اظهار کرد: از آن سو نیز نهاد کتابخانه‌ها کتاب های تولید شده را خریداری می‌کند و در اختیار کتابخانه‌ها قرار می دهد تا مردم بتوانند از آن استفاده کنند.

وی تصریح کرد: با توجه به شرایط اقتصادی کنونی کتابخانه‌های عمومی می توانند دسترسی به کتاب را برای افرادی که امکان خرید کتاب ندارند فراهم کند و آن ها را پوشش دهد.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcgxq9q3ak9w34.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما