کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سایه شوم کرونا بر اهدای خون؛

کاهش اهدای خون، خطری برای بیماران تالاسمی/ وضعیت بحرانی ذخایر خون در سیستان‌و‌بلوچستان

23 آبان 1399 ساعت 0:53

از ابتدای شروع کرونا آمار مراجعه کنندگان اهدای خون 18 درصد در سیستان وبلوچستان کاهش داشته که این امر از یک سو باعث تاخیر در زمان عمل های جراحی و از سوی دیگر چالشی برای تامین خون تزریقی به بیماران تالاسمی شده است.


به گزارش عصرهامون، در روزهایی که مردم با ویروس ناشناخته و منحوس کرونا روزگار سپری کرده و دست به گریبان هستند قریب به 10 استان کشور با مشکلی مواجه شده اند که کووید-19 مزید بر علت شده است.

سیستان وبلوچستان یکی از استان هایی است که با توجه به شیوع کرونا ذخایر خونی آن مورد تهدید قرار گرفته و طبق گفته مسئولان در صورت تداوم کاهش مراجعه مردم، شرایط سخت تر خواهد شد.

این در حالیست که سه هزار و 240 بیمار تالاسمی در استان وجود دارد که زندگی آنها واسته به خون بوده و از سوی دیگر با توجه به وقوع تصادفاتی که در جاده های مواصلاتی آن رخ می دهد بیشترین مصرف در بخش عمل های جراحی و مصدومان صورت می گیرد.

با این وجود اما اهدای خون مانند بسیاری از فعالیت‌های اجتماعی در روز‌های کرونایی دستخوش تغییراتی شده که در این بین باور‌هایی نادرست نیز به کاهش شمار اهداکنندگان دامن زده است.

کاهش اهدای خون، خطری برای بیماران تالاسمی

پریسا یکی از بیماران تالاسمی زاهدان در گفت وگو با خبرنگار ما گفت: این روزها شرایط سختی را پشت سر گذاشته و مدام نگران هستم زیرا زندگی ام وابسته به تزریق خون است، طی مدت زمانی که از شیوه بیماری کرونا می گذرد با کاهش آمار مراجعه کنندگان به پایگاه های انتقال خون مواجه هستیم و این نگرانی را بارها مسئولان از طریق رسانه ها اعلام کرده اند.

وی بیان کرد: گروه خونی من O منفی است و ماهانه دوبار به تزریق نیازمند هستم که اگر به موقع این مایه حیاتی را دریافت نکنم با مشکلاتی همچون بدن درد و بی اشتهایی مواجه می شوم.
 

 
ریگی یکی از شهروندان ساکن در شهرستان نیکشهر نیز با ارسال پیامی به تحریریه خبر ما نوشت: به عنوان یک بیمار تالاسمی در این شهرستان همیشه با کمبود خون مواجه ام و گاها به علت نبود خون دچارHB 4و5 شده و چهره ام تغییر و زجر زیادی متحمل می شوم، از مسئولان خواستار ایجاد یک واحد سیار یا راه اندازی یک پایگاه در این منطقه هستم.

افت ذخایر خونی در سیستان وبلوچستان

سهیلا خسروی، مدیرکل سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ما بیان کرد: چندین رِنج برای ساماندهی وضعیت خون در این سازمان وجود دارد که رنگ قرمز نشان دهنده وضعیت بحرانی، زرد هشدار و سبز ایده آل است؛ در حال حاضر در تمام گروه های خونی وضعیت بحرانی داشته به ویژه در گروه خونیO  و A که وضعیت بیش از اندازه قرمز است.

وی با بیان اینکه اهدای خون امید به زندگی را در افراد نیازمند ارتقا و سبب بهبود روند درمانی آنان می شود، گفت: از معضل کمبود پزشک که گذر کنیم، معضل اساسی عدم مراجعه مردم به پایگاه های انتقال خون است به گونه ای که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش 18 درصدی در آمار مراجعه کنندگان روبرو هستیم.

این مقام مسئول در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: میزان مراجعه اهداکنندگان خون در روزهای ایده آل حدود 280 نفر بوده که با توجه به شیوع ویروس کرونا این میزان به 140 نفر رسیده و باعث کاهش ذخایر خونی در استان شده است.

وی با تاکید بر این مطلب که هم اکنون از تمامی استان های کشور خون مورد نیاز بیماران را تامین می کنیم، افزود: از ابتدای سال تاکنون 29 هزار و 612 واحد خون از سایر استان ها دریافت کرده ایم که بیشترین آن از اصفهان، بیرجند و تهران بوده است.

اختصاص70 درصد از تزریقات خون به بیماران تالاسمی

 خسروی تصریح کرد: از آنجایی که سه هزار و 240 بیمار تالاسمی در سیستان وبلوچستان برای ادامه زندگی نیازمند خون هستند بیشترین مصرف خونی برای این بیماران اختصاص دارد به طوری که 70 درصد از تزریقات خون برای بخش تالاسمی است.
 

 
وی خاطر نشان کرد: مراجعه کم اهداکنندگان از یک سو و کاهش ذخایر خونی از سوی دیگر باعث تعویق در انجام عمل های جراحی غیراورژانسی شده وتا زمانی که خون مورد نیاز آنها تامین نشود انجام عمل مقدور نخواهد بود.

مدیرکل سازمان انتقال خون استان ادامه داد: در هشت ماه نخست سال میزان مصرف خون 88 هزار و 338 واحد بود که طی این مدت 35 هزار و یازده واحد خون اهداشده که این میزان نیاز 60 درصد استان را تامین کرد.

وی در تکمیل مطلب فوق گفت: در طی این مدت 43 هزار و 925 نفر به پایگاه های انتقال خون مراجعه کرده اند که از این میزان 39 هزار و 529 نفر مرد و چهار هزار و 396 نفر بانوان هستند.

اهدای خون از منظر قرآن و اسلام

یکی از دستورات دینی ما اهتمام به امور مسلمین و کمک به هم‌نوعان مسلمان است. یکی از مهم‌ترین این کمک‌ها، کمک به بیماران مسلمان و نیازمند خون است که در بیمارستان‌ها بستری بوده وکاری از آن‌ها ساخته نیست.

و این مهم میسر نمی شود مگر با قدم برداشتن برای خدا و در راه خدا، همانطور که خداوند متعال در قرآن کریم در آیه 52 سوره آل عمران می فرماید : «شما هرگز به مقام نیکویی و مرتبت نیکوکاری نخواهید رسید مگر از آنچه خود دوست می دارید در راه خدا انفاق کنید و آنچه در راه خدا انفاق کنید خداوند البته بدان آگاه است».

امام صادق علیه ‏السلام فرمود: هر كس بتواند مستقیم و یا با واسطه، نیاز مۆمنى را برآورد و از انجام آن خوددارى نماید خداوند عزّوجل او را در قیامت با چشمانى كبود و دستهاى بسته بر گردن بر پا نگهدارد و اعلام شود: این همان خائنى است كه بخدا و پیغمبر خیانت كرده است. سپس فرمان رسد كه او را بسوى آتش جهنّم برند.(بحارالأنوار، ج 75، ص 379 )
 
انتهای پیام/


کد مطلب: 131965

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/131965/کاهش-اهدای-خون-خطری-بیماران-تالاسمی-وضعیت-بحرانی-ذخایر-سیستان-و-بلوچستان

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir