تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۲۵
در سیستان و بلوچستان به دلیل همجواری با کشورهای همسایه، وقوع جنگ در این کشورها و ورود اتباع بیگانه به ایران، پهناور بودن استان، فاصله روستاها از ادارات و مراکز خدمات، عدم ثبت به موقع ازدواج و ولادت فرزندان افراد زیادی زندگی می کنند که شناسنامه ندارند و از خدمات شهروندی هم محروم هستند.
هیچ؛ سهم فاقدین شناسنامه از حقوق شهروندی/ احراز نسب پروسه ای که بسیار زمان بر است
به گزارش عصرهامون، فاقدین شناسنامه به کسانی گفته می‌شود که مدعی باشند ایرانی هستند و سن آنان بیش از ۱۸ سال بوده و تا زمان مراجعه به ثبت احوال به هر طریق جهت آنان سند سجلی تنظیم نشده است.
 
این افراد به دلیل نداشتن مدارک هویتی از خدمات شهروندی محروم هستند، دفترچه درمانی، بیمه، تحصیل، یارانه و ... خدماتی است که بی شناسنامه ها نمی توانند آن ها را دریافت کنند.
 
در سیستان و بلوچستان به دلیل همجواری با کشورهای همسایه، وقوع جنگ در این کشورها و ورود اتباع بیگانه به این کشور، پهناور بودن استان، فاصله روستاها از ادارات و مراکز خدمات، عدم ثبت به موقع ازدواج و ولادت فرزندان افراد زیادی زندگی می کنند که شناسنامه ندارند و از خدمات شهروندی هم محروم هستند.
 
در این میان پروسه احراز نسب و ایرانی بودن هم بسیار طولانی است و سبب می شود افرادی که ایرانی هستند تا زمان تایید هویت خود از این خدمات محروم باشند.   
 
بررسی پرونده فاقدین شناسنامه

رضا راحت دهمرده، مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: فاقدین شناسنامه که پدر آنان ایرانی است از منظر قانون کسانی هستند که 18 سال سن دارند و مدارک سجلی ندارند که با ارائه مدارک هویتی پدر و اثبات نسب با پدر و یا در صورت فوت پدر ارائه گواهی فوت و انحصار وراثت، برای آنان در اجرای دستورالعمل اجرایی ماده 45 قانون ثبت احوال پرونده تشکیل و بررسی می شود.


وی ادامه داد: دسته دوم مدعیان تابعیت هستند و افرادی که قادر نیستند هیچگونه مدرک هویتی دال بر ایرانی بودن خود ارائه کنند و به صرف سکونت در ایران ادعای تابعیت ایرانی دارند که دارای فرزندانی فاقد شناسنامه هستند.


مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان بیان کرد: حتی در دستگاه های اجرایی، امنیتی و قضایی مدارکی دال بر تابعیت خارجی آن ها وجود دارد و به همین دلیل این افراد که تعداد قابل ملاحظه ای را شامل می‌شوند از ارائه مدارک مثبت مبنی بر ایرانی بودن ناتوان هستند که از طریق ثبت احوال امکان تشکیل پرونده به این افراد مقدور نیست.


راحت دهمرده ادامه داد: فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع بیگانه دسته سوم فاقدین شناسنامه هستند که بعد از  وقوع جنگ در کشورهای همسایه و مهاجرت غیر قانونی اتباع بیگانه به ایران و ازدواج بدون مجوز قانونی از طرف دولت با زنان ایرانی، پس از گذشت چند سال شاهد فرزندان حاصل از این ازدواج های شرعی و غیر قانونی بودیم که بدون شناسنامه در استان زندگی می کنند.
 
پیشنهاد تخصیص بودجه‌ برای پرداخت یارانه به فاقدین شناسنامه سیستان و بلوچستان
 
حبیب‌اله دهمرده عضو مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان در مجلس در این زمینه به یکی از رسانه گفت: اشکالی که در استان‌های مرزی همچون سیستان و بلوچستان وجود دارد، این است که اتباع سایر کشورها هم در این استان‌ها سکونت دارند و تعداد زیادی از آنها به ویژه افغان‌ها فاقد شناسنامه هستند.
 
نماینده مردم زابل، زهک، هیرمند و نیمروز و هامون در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: تعداد زیادی از افراد فاقد شناسنامه مدعی هستند که ایرانی بوده اما اجداد آنها به دلیل اینکه سال‌ها در کشورهای همسایه زندگی کرده بودند، فاقد شناسنامه ایرانی هستند و اثبات این امر نیز پروسه طولانی را ایجاد کرده است.
 
وی تصریح کرد: هم‌اکنون تعدادی از ارگان‌ها و وزارتخانه‌های مربوطه در این منطقه با انجام آزمایش DNA در حال شناسایی افراد ایرانی از غیرایرانی هستند تا بر اساس هویت افراد ایرانی برای آنها شناسنامه صادر شود.
 
این نماینده مردم در مجلس یازدهم، با اشاره به نحوه حمایت از افراد نیازمند فاقد شناسنامه در حوزه انتخابیه‌اش، تصریح کرد: پیشنهاد دادم که تحت عنوان جمعیت فاقد شناسنامه برای این افراد چه ایرانی چه غیرایرانی مبلغی در نظر گرفته شود تا آنها هم بتوانند از حداقل مبلغی که برای هر فرد ایرانی در قالب یارانه پرداخت می‌شود، بهره‌مند شوند.
 
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdceee8znjh8x7i.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما