تاریخ انتشار :جمعه ۲۴ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
سوءمدیریت ها و سدسازی های بی رویه در استان کرمان بدون درنظر گرفتن تبعات زیست محیطی سبب شده است تالاب جازموریان به سرنوشت هامون مبتلا شود و خاک، سهم ساکنان غرب سیستان و بلوچستان از هوای پاک باشد.
سدسازی ها در کرمان نفس سیستان و بلوچستان را به شماره انداخت/ سرنوشت شوم تالاب هامون درانتظار جازموریان
به گزارش عصرهامون، طوفان اوایل بهمن ماه امسال از شمال تا جنوب سیستان و بلوچستان را در برگرفت، به طوری که تعداد زیادی از بیماران تنفسی به دلیل مشکلات ناشی از ریزگردها به بیمارستان ها مراجعه کردند.

علاوه بر آن خسارت های زیادی در حوزه های مختلف از جمله کشاورزی و زیرساخت ها وارد شد، در این میان شمال سیستان و بلوچستان به دلیل خشکسالی گسترده و بیش از 2 دهه تالاب هامون، قهر طبیعت، بی مهری کشور همسایه از نعمت آب و سرسبزی تالاب هامون بی بهره است و سال ها گرد و غبار سهم هامون نشینان از این تالاب بزرگ محسوب می شود.

از دیگر سو، امسال بسیاری از مردم جنوب استان و حوزه دلگان و جلگه چاه هاشم، شرایطی همچون هامون نشینان را تجربه کردند، اما این بار به دلیل خشکسالی تالاب جازموریان که حوزه آبریز آن بر خلاف هامون در داخل کشور و استان همسایه واقع است.

سوءمدیریت ها و سدسازی های بی رویه در استان کرمان بدون درنظر گرفتن تبعات زیست محیطی سبب شده است جازموریان به سرنوشت هامون مبتلا شود و خاک، سهم ساکنان این دیار از هوای پاک باشد.

ساخت ۳۶ سد و بندخاکی و بتونی در استان کرمان از جمله سد عروس، سد هلیل رود و سد استقلال سبب به نفس افتادن تالاب هامون جازموریان شده است، به طوری که این تالاب هم اکنون کاملا خشک شده و اگر درمانی مناسب برای احیای آن تجویز نشود خطرات جبران ناپذیری برای مردم و منطقه دلگان و بخش جلگه چاه هاشم رقم خواهد زد.


پیگیری ها برای منع استخراج آب از هلیل رود

عبدالناصر درخشان، در این زمینه به خبرنگار ما با اشاره به طوفان اوایل بهمن ماه که از شمال تا جنوب استان را فراگرفته و در حوزه دلگان و ایرانشهر را نیز تحت تاثیر قرار داده بود بیان کرد: طوفان ها مربوط به امروز و دیروز نیست، اما ریزگردها مردم را اذیت می کند و مشکلات زیادی را برای آن ها ایجاد کرده است.

وی بیان کرد: در حوزه انتخابیه بنده دلگان و جلگه چاه هاشم تحت تاثیر طوفان ها و ریزگردهای ناشی از خشک شدن سطح تالاب جازموریان هستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بیان کرد: جازموریان از لحاظ اکوسیستم، چراگاه ها و دام ها نقطه بسیار حساسی محسوب می شود و به دلیل سدی که روی هلیل رود بسته در استان کرمان احداث شده در حال خشک شدن است.

درخشان بیان کرد: صحبت هایی را با نماینده های کرمان به ویژه کهنوج داشتیم که فعلا جلوی استخراج آب از سد هلیل رود را بگیریم.

نماینده مردم ایرانشهر، سرباز، دلگان، فنوج، بمپور، راسک و بخش های بنت، لاشار، آهوران و آشار در مجلس شورای اسلامی: این موانع سد راه آب باید باز شود تا به سمت تالاب جازموریان برود و اکوسیستم تالاب و اطراف آن زنده شود.

وی ادامه داد: پیگیری حل مشکل تالاب جازموریان و جازنشینان در دستور کار نمایندگان حوزه جنوب که پشت سد قرار دارند است.

درخشان بیان کرد: در مواردی شبیه این موضوع معمولا آب برای پایین دست هم رها سازی می شود، نه اینکه در بالادست برای صنعت مورد استفقاده قرار گیرد، در حالیکه پایین دست مشکل آب شرب هم داشته باشند.


احداث 4 سد برروی هلیل رود

مجتبی شجاعی فرماندار دلگان نیز پیش از این در گفت و گویی به خبرنگار ما گفت: از حدود ۲۰ سال گذشته هر سدی که  احداث می شود، نیازمند مطالعات جامع و کامل در تمام حوزه هاست که متاسفانه سدهای احداث شده در این منطقه عمدتاً پیوست های لازم را ندارند.

وی اضافه کرد: بر روی رودخانه هلیل رود تاکنون چهار سد به نام سد جیرفت با حجم ۴۷۰ میلیون متر مکعب، سد صفا رود در حجم ۱۲۰ میلیون متر مکعب، سد آسیا در بافت با حجم ۵۰ میلیون متر مکعب و سایر سدهای دیگر احداث که آب پشت آنها ذخیره شده و در حوزه زیست محیطی رها سازی نمی شود.

این مقام مسئول با تأکید بر اینکه رفع مشکل جازموریان تنها به رهاسازی آب وابسته است، گفت: متاسفانه در گذشته طی دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ مردم محلی و حتی برخی مسئولان خطر خشکسالی را در حاشیه جازموریان در سیستان و بلوچستان جدی نگرفتند.

شجاعی تصریح کرد: اشتباه است اگر بخواهیم این حال بد جازموریان را به خشکسالی یا کم ‌آبی ربط دهیم، این تالاب بزرگ به واسطه نبود مدیریت صحیح آب به این روزگار گرفتار شده است.

وی بیان کرد: ما با جازنشینان استان کرمان در آینده سرنوشت مشترکی داریم و خواستاریم حتما مسئولان درحوزه سیستان و بلوچستان در فرآیند تصمیم‌ گیری در خصوص آینده تالاب جازموریان نقش داشته باشند، زیرا امروز عمده برنامه ریزی‌ها درباره تالاب جازموریان در حوزه کرمان انجام می‌شود.

فرماندار دلگان اظهار کرد: گلایه ای از سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته داریم و آن اعتباری به نام طرح ملی حفاظت پایش و احیای تالاب ها و رودخانه‌های در معرض خطر و تهدید کشور است و به صرف اینکه ۵۱ درصد از وسعت تالاب جازموریان در استان کرمان واقع شده، تمام این اعتبار به این استان داده شده و بعد از مکاتبات استاندار و سازمان حفاظت محیط زیست، پیگیری‌ها و حساسیت‌های اجتماعی قرار شد در سال ۱۴۰۰، سهمی به سیستان و بلوچستان و دلگان اختصاص یابد.

وی ادامه داد: گرد و خاک و مخاطرات زیست محیطی تالاب جازموریان برای جازنشینان سیستان و بلوچستان است و اعتبار را کرمان دریافت می کند، تصمیمات برای آینده تالاب را هم استان کرمان می‌گیرد.
 
 
تدوین برنامه جامع تالاب جازموریان و با همکاری کرمان و سیستان و بلوچستان

وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان نیز چندی پیش در این زمینه به خبرنگار ما گفته بود: حوضه آبریز تالاب جازموریان در استان کرمان است و در سنوات گذشته به ویژه در 2 دهه اخیر بر روی سرچشمه های این تالاب سدهای متعددی احداث شده است.

وی بیان کرد: هلیل رود یکی از رودهای اصلی این تالاب است که وزارت نیرو بر اساس اهداف خود بر روی این رودخانه سد احداث کرد که باعث رونق کشاورزی در بالادست شد به طوری‌که شهرستان جیرفت و برخی از شهرستان های حاشیه این دشت توانستند در کشاورزی و فروش محصولات گلخانه ای در کشور مطرح شوند.

این مقام مسئول تصریح کرد: در این میان بعد از احداث سدها و بندها، با توجه به اینکه تاکنون حق آبه زیست محیطی در حوضه آبریز و بالادست برای تالاب واریز نشده، کشاورزی در بخشی از سیستان و بلوچستان رو به نابودی است و مردم مجبور شدند چاه های متعددی در منطقه احداث کنند.

وی در خصوص همکاری استان کرمان با سیستان و بلوچستان، بیان کرد: در حوزه محیط زیست، برنامه جامع تالاب جازموریان با همکاری استان سیستان و بلوچستان و کرمان تنظیم و تدوین شده است.

پورمردان تصریح کرد: از وزارت نیرو انتظار داریم موضوع حق آبه زیست محیطی را صرفاً به جهت اینکه تالاب جازموریان در حوزه سیستان و بلوچستان با خطر زیادی مواجه است در دستور کار قرار دهد، در این زمینه مکاتبات لازم با نهادهای مرتبط انجام شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: امیدواریم در وزارت خانه در زمینه تخصیص حق آبه ها که از حوزه کاریِ استان ها فراتر است با توجه به نیاز پایین دست حقابه ای در نظر گرفته شود که بتوانیم مدیریت کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: تفاوت تالاب جازموریان با تالاب هامون و سایر تالاب‌ها در این است که جازموریان محدوده وسیع به صورت صاف دارد یعنی اگر نیم متر آب در آن رهاسازی شود وسعت بیشتری می‌گیرد اما تالاب هامون  فرورفتگی ها و برجستگی هایی دارد، رونگ و چونگ و تختک هایی در تالاب هامون وجود دارد.

وی اظهار کرد: برای همین اگر برای تالاب جازموریان حق‌آبه زیست محیطی تعریف شود خیلی موثرتر پخش می‌شود و پوشش گیاهی و کنترل کانون‌های گرد و غبار در آن بهتر خواهد بود.

انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcaymn6w49new1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما