تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۰۰
این روزها در پی ناکارآمدی نظام توزیع و نظارت و از سویی جولان دلالان و سودجویان در بازار، قیمت میوه در کشور با افزایش بی سابقه ای همراه و سبد خرید شهروندان خالی تر از همیشه شده است.
ناکارآمدی نظام توزیع و نظارت، بازار را به بن ‌بست کشاند/سبد میوه شهروندان؛ خالی تر از همیشه
به گزارش عصرهامون؛ گویا ویروسی به نام افزایش قیمت در مراکز فروش میوه شیوع پیدا کرده و بی پروا جولان می دهد که این گونه شاهد تب گرانی در این بازار هستیم، شرایطی که خرید را برای مردم بسیار سخت کرده و سبب شده است که سبد میوه شان نسبت به گذشته خالی تر باشد و معیشت بسیاری از خانواده ها با چالش جدی مواجه شود.
 
این اتفاق را در روزهایی شاهد هستیم که از یک سو تورم و کم رونق شدن کسب و کارها، قدرت خرید را از مردم گرفته و از سویی به شروع سالی نو نزدیک هستیم و مردم با گرانی دیگر اجناس هم دست و پنجه نرم می کنند و دغدغه تامین مایحتاج شب عید را دارند.
 
این وضعیت به قدری ملموس است و خشم مردم را برانگیخته که رهبر معظم انقلاب هم به آن واکنش نشان دادند و در سخنرانی اخیرشان فرمودند: "اجناسی مانند میوه‌ها فراوان است، اما قیمت‌ها بسیار بالا است که سود این قیمت بالا هم به جیب باغداران زحمتکش نمی‌رود، بلکه نصیب دلال ها و واسطه‌های سودجو می‌شود و ضرر آن به مردم می‎رسد." ایشان در ادامه بیان کردند: "این مشکلات، همه راه‌حل دارد و بارها در جلسات متعدد این نکات را تذکر داده و راه‌حل‌های مورد نظر کارشناسان را به مسئولان گفته‌ایم."
 
اما گویا این مسئولان از درد مردم بی خبر هستند، چراکه نه از راه حل ها استفاده می کنند و نه خودشان تدبیری برای پایان دادن به مشکلات اقتصادی دارند، شرایطی که بیت "گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من/آنچه البته به جایی نرسد فریاد است" را در ذهن تداعی می کند.
 
به طور قطع آن ها این را خوب می دانند که وقتی پای صحبت های بسیاری از شهروندان بنشینی، سوالشان این است که نبض این بازار در دست کیست؟ قیمت ها را چه کسانی تعیین می کنند؟ آیا دستگاه ناظری در کشور وجود ندارد که این گونه از جیب مردم سوء استفاده می شود؟
 
به اعتقاد مردم، ضعف در سیاست گذاری ها این بلا را سر بازار آورده است، ناکارآمدی که به دلالان و سودجویان اجازه می دهد تا به راحتی جولان دهند و شرایط را به سمتی که خودشان می خواهند و منفعتی برایشان دارد، هدایت کنند.
 
این در حالی است که در شرایط فعلی وضعیت اقتصادی انتظار می رود، دستگاه های ناظر، نظارت جدی تری بر بازار داشته باشند و از گرانفروشی جلوگیری کنند تا هم مردم دچار شوک ناشی از گر انی و دچار نگرانی نشوند و هم منفعتش به جیب آن هایی برود که زحمت اصلی تامین محصول را می کشند.
 
افزایش سرسام آور و تفاوت چشمگیر قیمت ها
 
رضایی، یکی از شهروندان زاهدانی که در یکی از میوه فروشی ها با بهت عجیبی به قیمت ها نگاه می کرد، در این باره به خبرنگار ما گفت: این روزها میوه فروشی هایی که همیشه مشتریان زیادی داشتند، هم سوت و کور هستند، چراکه مردم دیگر قدرت خرید ندارند، موزی را که در گذشته با قیمت زیر ۱۰ هزار تومان در بهترین مراکز خریداری می کردیم، اکنون نرخ آن نه تنها در ای فروشگاه ها، بلکه در بازارهایی که به ارزان فروشی شهره شده، به بالای ۶۰ هزار تومان رسیده است.
 
وی ادامه داد: علاوه بر افزایش سرسام آور قیمت ها در سایه ضعف نظارت ها، اختلاف قیمت نه تنها از یک محله به محله ای دیگر مشهود است، بلکه این تفاوت قیمت ها حتی از مغازه ای به مغازه دیگر در یک کوچه یا خیابان، به صورت چشمگیری دیده می شود.
 
این شهروند اضافه کرد: معلوم نیست این شرایط تا کی ادامه دارد، با توجه به قرار داشتن در آستانه عید نوروز، آیا قیمت ها بیش از این با افزایش رو به رو خواهد شد؟ این ها دغدغه هایی است که ذهن من و بسیاری از شهروندان را درگیر کرده و به دنبال پاسخی صادقانه از سوی مسئولان امر هستیم.
 
 
وقتی برق از چشم مشتری ها می پرد
 
سرگزی، یکی دیگر از شهروندان که دست خالی در حال خروج از میوه فروشی بود، به خبرنگار ما گفت: راستش را بخواهید به قیمت ها توجه نکردم و به رسم عادت از هر میوه چند عدد برداشتم تا بتوانم پذیرای مهمانم باشم، اما زمان حساب کردن، وقتی قیمتش را شنیدم برق از چشمانم پرید، سکوت کردم و ترجیح دادم از خرید خودداری کنم.
 
وی افزود: مدت هاست که رفته رفته اقلام مختلف از سبد غذایی خانوار حذف می شوند، چراکه شرایط اقتصادی به قدری نا به سامان شده که قدرتی برای خرید برایمان نمانده است، انتظار می رود مسئولان امر در چنین شرایطی وارد عمل شوند و نظارت جدی را در دستور کارشان قرار دهند تا این گونه شاهد سوء استفاده برخی ها از وضعیت کنونی نباشیم و مردم هم بتوانند با دغدغه کمتری خرید کنند.
 
تمهیداتی برای دسترسی آسان مردم به میوه با نرخ مصوب

 
ابوالفضل احمدزاده، دادیار حقوق عامه دادسرای عمومی و انقلاب زاهدان در این باره گفت: عموم مردم توان خرید میوه را ندارند و قیمت گزاف موجبات نارضایتی آن ها را فراهم کرده، در این مسئله ورود و طی بازدیدهای میدانی مسائل و مشکلات شان را بررسی کردیم.
 
وی ادامه داد: در پی بازدیدها به این نتیجه رسیدیم که با هماهنگی سازمان های متولی در این خصوص جلسه ای تشکیل دهیم که این نشست شکل گرفت و افرادی که لازم بود حضور پیدا کردند، مصوبه جلسه به این صورت بود که به مدت یک هفته تمهیدات لازم در راستای شناسایی محل های شش یا هفت گانه ای که محل توزیع میوه و تره بار به قیمت مصوب سازمان صمت و اتحادیه میوه و تره بار انجام شود تا در دسترس مردم قرار بگیرد.
 
 
رصد روزانه قیمت ها در بازار میوه کشور و بررسی تفاوت ها
 
محمد قاسمی، معاون امور بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان سازمان صمت سیستان و بلوچستان نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: بر اساس رصدی که از بازار میوه کل کشور داریم، این که بگوییم در سیستان و بلوچستان قیمت بالا و در دیگر استان ها شرایط متفاوت است، درست نیست.
 
وی ادامه داد: روزانه قیمت ها را در خراسان رضوی که مرجع تامین میوه ماست و یزد که صیفی جات از آن جا وارد و همچنین باغ و گلخانه های داخلی که برخی محصولات دیگر ارسال می شود، رصد می کنیم، حتی از استان های شمال غربی قیمت می گیریم و با نرخ هایی که در سیستان و بلوچستان عرضه می شود، مقایسه می کنیم.
 
این مقام مسئول اظهار کرد: اختلاف قیمت فقط باید در هزینه حمل باشد، در غیر این صورت با متخلفان برخورد می کنیم و اجازه نمی دهیم، به صورت غیر منطقی بالاتر از قیمت دیگر استان ها کالایی نظیر میوه عرضه شود.
 
ذخیره سازی میوه برای عرضه در فصلی خاص
 
وی با بیان این که متاسفانه آنچه که این روزها در بازار می بینیم، به این دلیل است که میوه در سردخانه ها برای روزهای پایان سال و ایام نوروز که مردم درخواست بیشتری دارند ذخیره می شود، گفت: انبار کردن میوه توسط دلالان، عمده فروشان و دیگر عاملان فروش به منظور عرضه آن در فصلی خاص، باعث شده که سطح عمومی قیمت ها مقداری بالا برود، عرضه آن در بازار کاهش و قیمت ها افزایش یابد.
 
قاسمی اضافه کرد: متاسفانه برخی سوء استفاده می کنند، اما این سودجویان در سیستان و بلوچستان نیستند، چراکه این استان مصرف کننده است و میوه مورد نیاز آن از دیگر مناطق تامین می شود، به هر قیمتی که کالای وارداتی را در  دیگر استان ها به ما بفروشند، خریداری و با درصد سود قانونی عرضه می کنیم.
 
 
تفاوت قیمت ها دور از ذهن نیست
 
به گفته وی، درست است که قیمت ها در بازار متنوع بوده و تفاوت نرخ انواع میوه ها را شاهد هستیم، به گونه ای که به عنوان مثال قیمت سیب درختی از مغازه ای به دیگر مغازه متفاوت است که این نه تنها دور از ذهن نیست، بلکه باید باشد، چراکه نوع و کیفیت محصول متفاوت است، اگر غیر این باشد و برای دو نوع میوه یک نرخ در نظر بگیریم، ظلم است.

مردم ناراضی هستند، آن ها حق دارند
 
معاون سازمان صمت سیستان و بلوچستان با تاکید بر این که باید قیمت متنوع باشد چون کیفیت متفاوت است و مردم بر اساس آن میوه مورد نیازشان را تامین کنند، گفت: مردم ناراضی هستند، حق هم دارند، چراکه سطح عمومی قیمت ها افزایش یافته و نمی توان گفت مقصر وضعیت فعلی، فقط گران فروشی است.
 
وی تصریح کرد: آن هایی که گران فروشی می کنند به طور قطع در تور بازرسان می افتند، تشکیل ۶۱۸ پرونده فقط در زمینه میوه با ارزش ریالی ۲.۵ میلیارد ریال و ارجاع به تعزیرات حکومتی، گواه بر این ادعاست، اما این ها دلیل بر کاهش قیمت میوه نمی شود، بلکه بر اساس کیفیت و آنچه در مبدا به عمده فروش، عرضه می رسد، قیمت گذاری صورت می گیرد.
 
 
۷۵۰ تن میوه تنظیم بازاری در راه است


قاسمی ادامه داد: برای رفع مشکل اقدام های لازم انجام شده و قرار است ۳۰۰ تن سیب و ۴۵۰ تن پرتقال به زودی وارد بازار شود، سیب جذب شده و پرتقال هم به زودی وارد می شود و در شبکه توزیع قرار خواهد گرفت، این اقدام یک هفته مانده به عید انجام خواهد شد.
 
به گفته وی، به طور قطع با شروع توزیع نوروزی، قیمت میوه های موجود در بازار خواهد شکست، چراکه نرخ میوه شب عید به مراتب پایین تر از شرایط موجود است، از سویی در ایام پایانی سال آن هایی که میوه در سردخانه ذخیره کرده اند، وارد بازار می کنند، چراکه دیگر نمی توانند آن را نگه دارند،  برایشان ضرر و زیان دارد، بنابراین تا حدود یک هفته دیگر در کل کشور شاهد کاهش قیمت میوه خواهیم بود.
 
انتهای پیام/
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcaimn6u49nei1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما