تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۲۲
پس از سال ها کش و قوس یاس آفرین، بالاخره منطقه آزاد سیستان در شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب و برای مردمان رنج دیده دیار رستم که منتظر تحول چشمگیر اقتصادی در منطقه هستند، به امید مبدل شد.
منطقه آزاد سیستان پس از گذر هفت خوان، به امید مبدل شد/مردم رنج دیده دیار رستم چشم انتظار تحول اقتصادی
به گزارش عصرهامون؛ سرزمین اساطیری سیستان و بلوچستان با وجود برخورداری از ظرفیت‌ های بی‌شمار و وجود مرزهای گسترده آبی و خشکی با کشورهای همسایه متاسفانه نتوانسته از این قابلیت ها در جهت بهبود زندگی و وضعیت اقتصادی مردم منطقه بهره ببرد.

استانی که معیشت مردمانش به دلیل سال ها خشکسالی به سختی تامین می شود، هامون نشینانی که روزگاری کشاورزی شان رونق داشت و ماهیگیری پیشه اصلی بسیاری بود، اما قهر طبیعت و عدم پایبندی افغانستان به تحقق حق آبه دیار رستم را به سرزمینی خشک و مردمش را به مهاجرانی تبدیل کرد، همان هایی که در کشاورزی متضرر شدند و دام هایشان را از دست دادند.

اما بسیاری از مردم این منطقه امیدشان را از دست ندادند و با وجود دست و پنجه نرم کردن با ریزگردها و رنج سفر به استان های دیگر برای کار و تامین امرار معاش، در انتظار اقدامی عاجل برای تحول در اقتصاد منطقه بودند، تا این که در دوره نهم مجلس شورای اسلامی ایجاد منطقه آزاد سیستان در قالب لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد در کشور از سوی دولت مطرح شد.

طرحی که با توجه به خشکسالی های گسترده، بدون تردید در صورت تحقق می توانست تمایل کشورهای همسایه را به استفاده از ظرفیت‌های این منطقه و سرمایه‌گذاری در آن و رونق تجارت افزایش دهد و تحول عظیمی را در تنگه احد ایجاد کند و به عنوان یک تسکین دهنده، دردهای اقتصادی و اشتغال را التیام ببخشد.

تنها روزنه امید برای احیای سیستان

 با ارائه این طرح با هدف توسعه سیستان که گویا تنها راه برای احیای منطقه بود، خوش بینی در میان مردم و مسئولان افزایش یافت و مهمترین خواسته همگان تحقق آن بود. طرحی که به عنوان روزنه امید مردم رنج دیده سیستان معرفی شده بود، اما به دلیل ناهماهنگی ها، به لایحه ای با کش و قوس های یاس آفرین برای مردم مبدل شد.

موضوعی مهم که طبق وعده مسئولان قرار بود در مرداد ماه ۱۳۹۴ به تصویب برسد، اما با چند ماه تاخیر ۵ آبان آن سال در نشست شورای عالی مناطق آزاد کشور به ریاست معاون اول رئیس جمهور وقت به تصویب رسید و لایحه منطقه آزاد تجاری سیستان به مجلس نهم ارسال شد.

قرار شد در تاریخ ۵ بهمن ۱۳۹۴ سرنوشت این طرح در مجلس مشخص شود، موضوعی که جرقه های امید را دل مردمان منطقه زنده کرده بود، به گونه ای که برای رسیدن روز موعود روزشماری می کردند، اما در ادامه روند با مخالفت نمایندگان همراه شد و ماتمی بر دل مردم بر جای گذاشت.

اما پس از شروع به کار مجلس دهم، بار دیگر لایحه منطقه آزاد سیستان به همراه تعدادی از طرح های دیگر استان های کشور به مجلس ارسال شد و در ۲۳ تیر ۹۵ به صورت یک فوریت به تصویب رسید و پس از آن برای بررسی بیشتر به کمیسیون  اقتصادی مجلس ارجاع شد.

اما گویا قرار بود منطقه آزاد سیستان از هفت خوان گذر کند تا به تصویب برسد و بتواند برای مردمان دیار رستم رونق را ارمغان آورد، چراکه در آن سال هم به دلیل ضمیمه نشدن نقشه از سوی دولت برگشت داده شد.

تصویب مجلس پس از کش و قوس های فراوان

اما بعد از کش و قوس های فراوان بار دیگر این لایحه به مجلس رفت و ۱۱ شهریور ماه ۱۳۹۷ در صحن علنی مجلس با ۱۴۱ رای موافق، ۷۵ رای مخالف و هفت رای ممتنع از مجموع ۲۳۶ نماینده حاضر، لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری-صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی از جمله منطقه آزاد سیستان تصویب شد، اما این لایحه با توجه به ایراداتی که شورای نگهبان بر آن وارد کرده بود و اصرار مجلس بر مصوبه خود، برای حل اختلاف به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت.

طبق گفته حبیب الله دهمرده، نماینده مردم سیستان، در اردیبهشت سال گذشته و پایان کار مجلس دهم از رئیس مجلس خواسته شد تا دوباره رای گیری و این لایحه در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شود که مجلس به آن رای داد.

وی افزود: در خرداد ۹۹ جلسه مجمع تشکیل و اعضا آن را رد کردند، اما از اعضا فرصت چند دقیقه ای درخواست شد و در آنجا از لایحه منطقه آزاد دفاع و پیشنهاد جدیدی ارائه و درخواست شد که لوایح پیشنهادی مناطق آزاد کشور به صورت جداگانه بررسی و هر کدام که شرایطش را داشت تصویب شود نه اینکه همه را قبول یا همه را رد کنند که این پیشنهاد پذیرفته شد.

تحول در انتظار تولیدکنندگان

در همین راستا، محمد سرگزی، نماینده مردم سیستان نیز در گفت و گویی به خبرنگار ما درباره ایرادات شورای نگهبان به این لایحه گفت: یکی از ایرادات در این زمینه این بود که ایجاد منطقه آزاد سبب کاهش درآمدهای دولت می شود و این بر خلاف سیاست های کلان اقتصادی و اقتصاد مقاومتی است که در این خصوص استدلال آوردیم.

وی تصریح کرد: ما بازار مصرف بسیار خوبی در افغانستان داریم و از طرف دیگر نتیجه و هدف مناطق آزاد تولید است و با ایجاد منطقه آزاد و شرایطی که برای تولیدکنندگان فراهم می شود، نه تنها درآمد دولت کاهش پیدا نمی کند بلکه با افزایش همراه خواهد شد.

به گفته سرگزی، ایراد دوم شورای نگهبان این بود که ایجاد منطقه آزاد سبب توسعه نامتوازن می شود و باقی نقاط کشور از مناطق آزاد عقب می مانند که در این باره ما اعلام کردیم بعد از گذشت 42 سال از انقلاب، سیستان در بسیاری از شاخص های توسعه ای بسیار عقب تر از دیگر نقاط کشور است و منطقه آزاد می تواند به جبران بخشی از این عقب ماندگی کمک کند.

مردم تنگه احد در انتظار اجرا و باز شدن گره های اقتصادی

تا این که طی روزهای اخیر بعد از برگزاری جلسات مکرر و پیگیری و هم صدایی نمایندگان مجلس، مردم و رسانه ها منطقه آزاد سیستان با کسب دو سوم آرا در  شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد که طبق گفته نماینده مردم سیستان در مجلس، این مصوبه با تصویب مجمع تبدیل به قانون شده است و دیگر نیازی برای ارجاع به مجلس ندارد.

اما اکنون که این مهم محقق شده است، همگان منتظر اجرایی شدن آن هستند تا گره های اقتصادی باز شود و معیشت و کسب و کارشان رونق یابد و مردمانی را که از رنج خشکسالی، تازیانه های ریزگردها و فقر به تنگنا آمده اند، به ادامه زندگی در منطقه امیدوار کرد و بار دیگر شاهد آبادانی سیستان این بار از دریچه تجارت بود.

 بنابراین همان گونه که نمایندگان مجلس مطرح می کنند، حال که منطقه آزاد سیستان به تصویب رسیده است، وقت آن است که فرآیند اجرایی آن آغاز شود، دبیرخانه مناطق آزاد مدیر پروژه را تعریف کند تا اقدامات جانمایی به لحاظ شرایط مختلف منطقه آزاد و همزمان تهیه و تنظیم اساسنامه منطقه آزاد سیستان دنبال و کارهای عملیات اجرایی آن به سرعت پیگیری شود، به گونه ای که مردم آن را به خوبی لمس کنند و امید بیشتری برای تحول داشته باشند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcau0n6i49ney1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما