سه شنبه ۶ مهر ۱۴۰۰ ,28 September 2021
0
Share/Save/Bookmark
۰
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۳۱
بیماری شایع روزهای گرم تابستان؛
مراقب علائم هشدار دهنده گرمازدگی باشید/ضربه فنی عطش تابستانی با شربت خاکشیر و آبلیمو
 
مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه ننوشیدن آب به میزان کافی در تابستان منجر به لخته شدن خون و سکته مغزی شود،گفت: مراقب علائم هشدار دهنده گرمازدگی باشید.
به گزارش عصرهامون، در این روزهای گرم سال که دمای هوا در برخی از نقاط سیستان وبلوچستان به 50 درجه سانتی گراد می رسد "گرمازدگی"، یکی از مشکلات جدی شهروندان به شمار می رود.

هوای داغ و رطوبت بالا در فصل تابستان سبب تعریق زیاد و بروز حالت گرمازدگی در افراد می‌شود که نیازمند مراقبت‌های پزشکی است؛ این بیماری زمانی بروز می کند که بار اضافی بر سیستم کنترل دمای بدن وارد و بدن دیگر قادر به خنک کردن خود نیست و بر اثر تعریق فراوان به علت گرما مایعات و املاح از بدن خارج و شخص دچار ضعف و بیحالی می شود.

علاوه بر بی حالی گرفتگی و انقباض‌های عضلانی، نبض سریع و ضعیف، تنفس کوتاه و سریع، افزایش دمای بدن به بیش از 40درجه، تهوع و استفراغ، سردرد، گشادی مردمک چشم، پوست رنگ پریده، خشک و داغ و ضربان قلب تند از علائم گرمازدگی است.

گفته می شود گرمازدگی در زمره بیمارهای شایع فصل تابستان است که بی‌توجهی و گرفتار شدن به این بیماری می تواند خطرناک و حتی مرگبار باشد.
 
 
 
کم آبی یکی از دلایل سکته افراد در تابستان

مسعود فیروزکوهی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به گرمای هوای تابستان و همچنین شیوع کرونا ویروس، بیان کرد: گرما باعث می‌شود افراد، تمرکز خود را از دست داده و زودتر از دیگر مواقع خسته و پرخاشگر شوند، همچنین در دمای بالا احتمال وقوع تصادفات رانندگی افزایش می یابد و بر تمرکز افراد اثر منفی داشته و باعث عملکرد ضعیف تری می شود.

وی افزود: گرما بر روان افرادی که تعریق زیاد دارند اثر منفی داشته و خواب‌آلودگی زیادی را به دنبال دارد، هرچه دمای هوا بیشتر شود، برخوردها و درگیری‌ها بین انسان‌ تا ۱۴ درصد نسبت به حالت مطلوب افزایش می یابد و آستانه تحمل افراد را برای پاسخگویی کاهش می دهد.
 
این کارشناس تغذیه ادامه داد: گرما موجب کم اشتهایی و علاقه به خوردن را در بین افراد کم می‌کند، در این زمینه ننوشیدن آب به میزان کافی در تابستان ممکن است در سیاه رگ ایجاد لخته خون کرده و سبب سکته مغزی شود، به این علت که وقتی آب خیلی کم مصرف می شود، غلظت خون زیاد شده و اگر فرد زمینه لازم را داشته باشد، می تواند دچار سکته مغزی شود.
 
 
 
برای مقابله با گرما در تابستان سر را خیس نکنید

وی تصریح کرد: در تغذیه تابستان به گرما و گرد و خاک و آلاینده های شیمیایی که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند باید توجه کرد، در این راستا نوع تغذیه تابستان باید ایمنی بدن را تامین و تقویت کند و آرام بخش و سم زدا، تامین کننده آب مورد نیاز بدن و ویتامین ها، املاح و آنتی اکسیدان ها باشد و وعده های سبک و کم اما به دفعات در آن دیده شود.

به گفته وی، پوشیدن لباسهای نخی مثل کتان و البته آزاد و آستین بلند، تنظیم دمای اتاق کار ومنزل و استفاده از کولر ماشین هنگام رانندگی، مراقبت از چشم ها در اوج گرما و استفاده از عینک آفتابی از جمله راهکارهای جلوگیری از گرمازدگی و آفتاب سوختگی در فصل تابستان بهه شمار می رود.
 
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه خودداری از خروج از منزل در اوج گرما نکته حائز اهمیتی است، افزود: استفاده از کلاه مناسب و لبه دار در صورت تردد بیرون از خانه به ویژه برای کارگران و استفاده از ماسک در راستای جلوگیری از بیماری کرونا و حفاظت از گرد و خاک که در تابستان مهم بوده؛ مهمتر آنکه نباید برای مقابله با گرما در تابستان سر را خیس کرد زیرا باعث سردرد می شود ولی در عین حال اگر پاها را مرتب خیس کنیم در کاهش دمای بدن خیلی مفید است البته سر و صورت را هم می توان کمی آب زد؛ باید بدانیم که کم‌آبی بدن باعث تولید گرمای زیاد در تعریق می‌شود و ایجاد گرمازدگی در فرد را تشدید می‌کند.


وی ادامه داد: اگر حس تشنگی نداشته باشیم باید در فواصل زمانی منظم آب و مایعات را بنوشیم؛ همراه داشتن آب در زمان بیرون بودن از منزل به خصوص اگر کمی نمک و شکر هم به آن اضافه کنیم و آبلیمو تازه که می تواند خیلی مفید باشد؛ همچنین مصرف سبزیجات آبدار و استفاده از کلم بروکلی، آب کلم، اسفناج و گوجه فرنگی در غذا و سالاد خیلی مفید است حتماً در ایام گرم سال از هویج استفاده کنید حتی در تسکین سردرد نیز مفید است.
 
میوه و جبران کمبود آب

وی با تاکید بر این مطلب که استفاده از میوه های آبدار مانند انگور، آب انگور، آووکادو، آب انار، آب زرشک، مرکبات، طالبی، خربزه و خیار در فصل تابستان بسیار مفید است، گفت: مصرف چای کمرنگ وشیر برای سم زدایی مواد معلق در هوا و افزایش ایمنی بدن لازم است برای تامین کلسیم و بخشی از مایعات مورد نیاز بدن و توجه کنیم که اگر کلسیم کم شود در بدن برخی از سموم بیشتر و سریعتر جذب می‌شوند. در این زمینه مصرف ماست کفیر و دوغ از مابعات مناسب در فصل تابستان است و به دلیل داشتن پروبیوتیک‌ها که بهبود دهنده عمل سیستم‌گوارش هستند توصیه می‌شود.
 
 
 
فیروزکوهی خاطر نشان کرد: غذاهای غنی از ویتامین های c، e و ... مدنظر باشد، غذا معمولاً خوب است که کم پروتئین باشد به خصوص گوشت قرمز کمتر مصرف شود اما دانه های کنجد مصرف شوند زیرا این دانه ها اسیدهای چرب و امگا ۳ دارد که در تقویت ریه ها در برابر آلودگی و گرد و خاک تابستان موثر است.

به گفته وی، جوانه گندم، شکلات تلخ، فالوده، نان و غلات سبوس دار برای تامین فیبر لازم، مغزها برای تامین سلنیوم، رب انار ترش و شیرین  کاهو و سکنجبین، سوپ جو و آش ساده بدون گوشت، چلو گشنیز؛  حبوبات مثل ماش و سماق برای این فصل مفید هستند، آب هندوانه را مجددا تاکید می‌کنیم به ویژه اگر در تابستان زود عصبی می شوید هر روز یک لیوان آب هندوانه مصرف کنید.
 
این کارشناس تغذیه در بخش دیگر سخنان خود به راهکارهای درمان گرمازدگی اشاره و اذعان کرد: اگر دچار گرمازدگی شدید به سمت مصرف شربت و آب قند نروید زیرا نوشیدنی‌های شیرین با افزایش قند و فشار خون گرمازدگی را تشدید می‌کند در این موارد آب معمولی، آب انار و زرشک و شربت سکنجبین بهترین نوشیدنی ها هستند، البته دوش آب سرد و استراحت می‌تواند خیلی کمک کننده باشد.
 
وی تاکید کرد: از آنجایی که در گرما مصرف آب و مایعات خنک معمولاً بیشتر است می‌توانیم از شربت های کم شیرینِ تخم شربتی یا شربت خاکشیر استفاده کنید که هم خنک کننده هستند و هم آب در بدن بیشتر نگه می دارند استفاده کرد و کمی آب لیمو به آن اضافه؛ آبمیوه‌های طبیعی و خانگی هم انواع ویتامین‌ها و املاح را تأمین می‌کند اگر ممکن باشد باید مصرف شود.
 
  
انتهای پیام/
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب : ۱۳۸۶۱۳


ارسال