تاریخ انتشار :سه شنبه ۱ تير ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۲۱
ظرفیت سیستان و بلوچستان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی ۱۱هزار و پانصد و شصت مگاوات تخمین زده می شود و رتبه دوم را در کشور دارد و نیز یکی از سه استان برتر کشور از لحاظ پتانسیل استفاده از انرژی خورشیدی است که با توجه به پتانسیل شگرف منطقه خاش در حوزه انرژی خورشیدی امید است به زودی شاهد ایجاد قطب انرژی خورشیدی در این منطقه باشیم.
سیستان و بلوچستان قطب تولید برق پاک از باد و خورشید/ چراغ ارزآوری و پایداری شبکه برق کشور از جنوب شرق روشن می شود
به گزارش عصرهامون؛ سیستان و بلوچستان را باید سرزمین نعمت های خدادادی و انرژی های تجدید پذیر دانست، در این استان بادهای پرقدرتی می وزد که توان حرکت پره های توربین های غول پیکر بادی را دارد، همانطور که در گذشته می توانست چرخ های آسیاهای بادی را بچرخاند.
 
همینطور خورشید سخاوتمندانه نور خود را از شمال تا جنوب بر پهنه این خطه می تاباند و در بیشتر روزهای سال آفتاب مهمان این سرزمین است.
 
دریای جنوبی با امواج قوی اقیانوسی با ارتفاع بیش از ۱۲متر در فصل مونسون می تواند نوع دیگری از انرژی های تجدیدپذیز را معرفی کند که نظیرش شاید در دیگر تقاط ایران وجود نداشته باشد.
 
علاوه بر آن انرژی زمین گرمایی آتش فشان نیمه خاموش تفتان و زیست توده در گوشه و کنار استان نمونه ای دیگر از انرژی های تجدیدپذیر است، ظرفیتی که در برخی از موارد مغفول مانده و هنوز به آن ورود نشده است.
 
در سال های اخیر اقدامات خوبی برای بهره برداری از گنجینه خدادادی انرژی های تجدیدپذیر در استان انجام شده و سرمایه گذاری هایی صورت گرفته است.
 
ساخت نیروگاه بادی در منطقه میل نادر که بزرگترین مزرعه بادی کشور محسوب می شود نمونه ای از اقدامات انجام شده است، همچنین برنامه ریزی ها برای بهره برداری از تابش بی پایان انرژی خورشیدی و ساخت مزارع خورشیدی پهناور بادی هم می تواند این استان را به قطب تولید برق پاک از انرژی لایزال خورشید تبدیل کند.
 
با توجه به هم جواری این استان با افغانستان و پاکستان و نیاز این دو کشور به واردات برق از ایران، ساخت نیروگاه های عظیم و قدرتمند انرژی تجدیدپذیر علاوه بر آن که می تواند برق مورد نیاز استان را تامین و به پایداری شبکه برق کشور کمک کند تواند سبب صادرات این انرژی و ارزآوری برای کشور می شود.
 
بدون شک نیروگاه های تجدیدپذیر می تواند کشور را از خاموشی های با برنامه نجات و شکاف میان تولید و مصرف برق را کاهش دهد که این کار نیازمند سرمایه گذاری در این زمینه و توجه بیشتر است.
 
این استان همانطور که قابلیت تبدیل به قطب تولید برق پاک از انرژی باد را دارد می تواند به قطب تولید برق پاک از انرژی خورشید نیز تبدیل شود و در مطالعات انجام شده اطراف شهرستان خاش یکی از مناسب ترین مناطق برای بهره برداری از این این انرژی است.
 
ظرفیت های سیستان و بلوچستان در بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر
 
مسعود برکاتی، مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: دلایل زیادی برای توجیه بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر در سیستان و بلوچستان وجود دارد که از جمله می توان به موقعیت جغرافیایی، سیاسی، ژئوپلتیک خاص استان، نبود ذخایر سوخت فسیلی، مشکلات حمل و نقل برای سوخت رسانی به نیروگاه های استان اشاره کرد.
 
وی ادامه داد: همچنین هزینه تمام شده بالای تولید برق، تأمین نیازهای زیر بنایی انرژی منطقه، همجوار بودن با کشورهایی که متقاضی انتقال انرژی الکتریکی هستند، رشد فزاینده متقاضیان برق و فراوانی انرژی های باد، خورشید، امواج دریا، زمین گرمایی در کل سال در استان  طرح های احداث مزارع بزرگ برق بادی و خورشیدی را توجیه پذیر می سازد.
 
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: تقریبا همه نقاط استان تابش مناسب از نظر انرژی خورشیدی دارند ولی از نظر مناسب بودن دما و کم بودن گرد و خاک مناطقی مانند اطراف خاش مناسب تر است.
 
وی  اظهار کرد: بالا بودن تابش نور خورشید در بیشتر مناطق استان (حدود ۶ کیلو وات ساعت در هر متر مربع) و روزهای آفتابی بیش از ۳۲۰ روز در سال این خطه از کشور را مناسب ساخت نیروگاه های خورشیدی کرده است.
 
کشورهای همسایه شرقی نیازمند به برق
 
برکاتی تصریح کرد: یکی از مزیت های سیستان و بلوچستان هم مرز بودن با افعانستان و پاکستان است که همواره نیازمند انرژی برق هستند، به علاوه هم اکنون خطوط انتقال برق از چهار خط انتقال به این دو کشور انجام می شود و یک خط جدید هم در دست احداث است.
 
عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان اظهار کرد: این دانشگاه در زمینه توسعه انرژی تجدید پذیر، اولین نیروگاه خورشیدی استان را داخل دانشگاه به ظرفیت ۲۰ کیلووات با کمک مالی معاونت فناوری ریاست جمهوری در سال ۹۱ راه اندازی کرد.
 
مسئول نیروگاه خورشیدی دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: پس از آن در سال ۹۳ با کمک مالی شرکت توزیع برق سیستان و بلوچستان ۲۰ کیلووات دیگر به ظرفیت نیروگاه اضافه شد.
 
وی عنوان کرد: هم اکنون پژوهشکده انرژی های تجدید پذیر دانشگاه و گروه های برق، گروه مکانیک، شیمی، مهندسی شیمی، گروه جغرافیا در حوزه انرژی های تجدید پذیر فعال هستند.
 
ظرفیت تولید بیش از ۱۱ هزار مگاوات انرژی های تجدیدپذیر 
 
علیرضا پرنده مطلق، مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان نیز در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: استان در زمینه تولید برق از منابع تجدید پذیر دارای پتانسیل بی نظیری است، اما در حال حاضر تنها نیروگاه خورشیدی ۱۰.۵ مگاواتی سما زاهدان نصب و به بهره برداری رسیده است.
 
وی اظهار کرد: ظرفیت سیستان و بلوچستان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی ۱۱ هزار و پانصد و شصت مگاوات تخمین زده می شود و رتبه دوم را در کشور دارد و می تواند سبب جهش تولید شود.
 
این مقام مسئول ادامه داد: مناطق مرکزی استان، منطقه محدود به زاهدان، تل سیاه، خاش و سراوان تا صد کیلومتری ایرانشهر، با توجه به تابش مناسب و همچنین دمای متوسط پایین منطقه، مستعد احداث نیروگاه های خورشیدی هستند.
 
وی ادامه داد: سیستان و بلوچستان یکی از سه استان برتر کشور از لحاظ پتانسیل استفاده از انرژی خورشیدی است، هزینه احداث نیروگاه خورشیدی در حال حاضر حدود هشتصد هزار تا یک میلیون دلار به ازای هر مگاوات نیروگاه است.
 
عملیات احداث ۳۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی آغاز می شود
 
پرنده مطلق گفت: با برگزاری جلسات فنی با متقاضیان احداث نیروگاه خورشیدی در استان، شرکت های خصوصی ممتاز در این حوزه جهت احداث ۴ نیروگاه ۱۰ مگاواتی در مناطق تل سیاه، گوهرکوه، کورین و چشمه زیارت انتخاب شدند.
 
وی افزود: طبق برنامه زمان بندی ارائه شده عملیات احداث سه نیروگاه به ظرفیت مجموع ۳۰ مگاوات در سال ۱۴۰۰ آغاز خواهد شد.
 
این مقام مسئول تصریح کرد: شرکت برق منطقه ای در نظر دارد پس از انجام مطالعات فنی، اقدام به معرفی سه ساختگاه دیگر برای احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت مجموع ۳۰ مگاوات، در مناطق میرجاوه، خاش و سراوان کند.
 
نیروگاه گوهرکوه؛ نوید ایجاد قطب انرژی های خورشیدی در خاش
 
مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان بیان کرد: نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی در منطقه گوهرکوه خاش با اخذ همه مجوزهای لازم از جمله اتصال به شبکه برق، مجوز محیط زیست و قرارداد اجاره زمین، موفق به عقد قرارداد خرید تضمینی برق با سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) شده است.
 
وی ادامه داد: این نیروگاه از ابتدای سال ۱۴۰۰در مرحله ورود به فاز اجرایی قرار گرفت که به دلیل برخی مشکلات پیش آمده شروع عملیات اجرایی پروژه با تاخیر مواجه شده است.
 
این مقام مسئول ادامه داد: در جلسه بیست و پنجم خرداد ماه امسال که با حضور اسماعیل حسین زهی، نماینده مردم خاش در مجلس شورای اسلامی و مدیرعامل شرکت سرمایه گذار برگزار شد مشکلات به وجود آمده مورد بحث و بررسی قرار گرفت و برنامه ریزی برای حل آن ها در فاز اجرایی و همچنین برنامه ریزی برای پیشرفت هر چه سریعتر احداث نیروگاه انجام شد.
 
مدیرعامل برق منطقه ای سیستان و بلوچستان اظهار کرد: طبق برنامه ریزی های انجام شده تا پیک ۱۴۰۱ پروژه احداث نیروگاه ده مگاواتی گورهکوه که سرمایه گذاری با سرمایه گذاری بالغ بر پنج میلیون دلار به پایان خواهد رسید و مردم منطقه از مواهب تولید انرژی پاک بهره مند می شوند.
 
پرنده مطلق بیان کرد: با توجه به پتانسیل شگرف منطقه خاش در حوزه انرژی خورشیدی و ممتاز بودن این منطقه به دلیل تابش بالا، میانگین دمایی پایین و زمین های هموار و بدون معارض منطقه امید است به زودی شاهد ایجاد قطب انرژی خورشیدی در منطقه خاش باشیم.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdceno8zvjh8xzi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما