کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وقتی زندگی مشترک دچار چالش می شود؛

طلاق عاطفی؛ شعله زیر خاکسترِ قرنطینه های کرونایی/ ارتباط دوستانه، مهارتی که بسیاری از زوجین با آن غریبه هستند

6 مرداد 1400 ساعت 8:23

با شروع قرنطینه های کرونایی، تنش های میان زوجینی که مهارت های لازم برای ایجاد ارتباط دوستانه و عاطفی را نیاموخته اند افزایش یافته که در بسیاری از موارد منجر به طلاق عاطفی و یا جدایی قانونی می شود.


به گزارش عصرهامون؛ بیش از ۵۰۰ روز از شروع کرونا در کشور می گذرد، از همان روزهای اول شرایط قرنطینه ای اعمال شد تا خانواده ها و فرزندان آن ها به این بیماری مبتلا نشوند.

بسیاری از مشاغل و مهدکودک ها، مدارس و دانشگاه ها تعطیل و یا غیرحضوری شدند، والدین شاغل ملزم به دورکاری و حضور در خانه بودند و فرزندان هم از طریق فضای مجازی و کلاس های آنلاین آموزش را فراگرفتند.

قرنطینه سبب شد تا بسیاری از خانواده ها دید و بازدیدها را کاهش دهند، تفریحات و مسافرت ها لغو شود و پارک و پیک نیک هم تا بهبود شرایط به فراموشی سپرده شد.

اما در این میان حضور همه اعضای خانواده در کنار هم، به مدت طولانی، آن هم در شرایطی که همه سرگرمی های گذشته خود را کنار گذاشته اند چالش هایی را ایجاد کرد.

والدین انرژی زیاد فرزندان را که در مدارس و با همسالان تخلیه می شد تحمل نمی کردند و زن و مرد هم از بودن طولانی مدت در خانه شکایت داشتند، به ویژه که در بسیاری از خانواده ها حضور طولانی مرد در خانه به عنوان نان آور خانواده مشکلات معیشتی را هم به وجود آورده بود، زیرا مجبور به تعطیلی مشاغل خود بودند.

این روزها جولان بی امان کرونا در بیرون از خانه، زندگی در خانه را هم برای اعضای خانواده سخت کرده است، قرنطینه های طولانی مدت در دوران کرونا تنش ها و چالش های زیادی را میان اعضای خانواده ایجاد و اختلافات خانوادگی، روابط میان فرزندان و والدین و نیز زوجین را پر تنش کرده است.

نبود ارتباط عاطفی و دوستانه میان اعضای خانواده می تواند سبب بروز این چالش ها شود که در برخی از موارد به بحران تبدیل و طلاق عاطفی یا جدایی کامل زوجین را در پی دارد و حتی میان والدین و فرزندان هم شکاف عمیقی را ایجاد می کند.

طلاق عاطفی یکی از مهم ترین آسیب هایی است که با شروع قرنطینه ها در میان زوجین بیشتر شده و خانواده های زیادی را در سکوت متلاشی می کند.

ایجاد ارتباط دوستانه؛ مهارتی که بسیاری از زوجین نیاموخته اند

مهسا کریمی، کارشناس ارشد روانشناسی عمومی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: با شروع کرونا، تعطیلی کسب و کارها منجر به کاهش درآمد از یک سو و خانه نشینی‌های دراز مدت از سوی دیگر شد که همین موضوعات سبب افزایش میزان تنش ها و مشکلات خانوادگی شده است.

وی ادامه داد: زوجینی که مهارت های لازم برای مقابله با مشکلات و ایجاد ارتباط دوستانه را نیاموخته اند در این شرایط دچار طلاق احساسی می شوند و ارتباط آن ها روز به روز کمتر می شود.

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی تصریح کرد: طلاق خاموش یا عاطفی نوعی از جدایی است که در آن زوجین اگر چه باهم زیر یک سقف زندگی می‌کنند، اما هیچ مهر و عاطفه‌ای بین آنها حاکم نیست و ارتباط چندانی با هم ندارند، آن ها مهر، عاطفه و علاقه خود را از هم دریغ می کنند و کم کم دچار حس بی تفاوتی یا تنفر نسبت به فرد مقابل می شوند.  

کریمی ادامه داد: در مراحل اولیه شروع طلاق عاطفی زوجین گلایه ها و شکایت زیادی از هم می کنند و با ادامه دار شدن این گلایه ها دیگر به خواسته های هم اهمیت نمی دهند.   

وی اظهار کرد: نداشتن آموزش کافی و لازم برای شروع یک زندگی مسئولانه و آگاهانه، عدم مهارت و توانایی در برقراری ارتباط‌های دوستانه، عاطفی و صمیمانه و عدم اظهار محبت و عشق به طرف مقابل در شکل گیری طلاق عاطفی موثر است.

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی بیان کرد: بی توجهی خانواده‌ها به یکدیگر ناشی از ناآگاهی در برقراری مهارت‌های ارتباطی است که مانع از بروز احساسات و عواطف می‌شود، به رغم تصورات، طلاق عاطفی تنها در افراد میانسال رخ نمی دهد، بلکه زوج‌های جوان نیز می‌توانند به آن دچار شوند و کرونا و قرنطینه های طولانی آن سبب تسریع در این عامل می شود.

طلاق عاطفی و  ۵ مرحله ای که با خشم شروع می شود

کریمی گفت: طلاق عاطفی شامل پنج مرحله سرزنش، سوگواری، خشم، تنهایی و بازگشت به زندگی است که در مرحله سرزنش و ایرادگیری، زن یا شوهر روی همسر خود متمرکز شده و او را مسئول همه‌ اشتباهات و اتفاقات گذشته، حال و آینده می‌داند و شروع به سرزنش و ایراد گرفتن از همسر خود می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: سپس در مرحله سوگواری در طلاق عاطفی، فرد شروع کننده غم و اندوه زیادی را به دلیل ناراحتی از دست دادن زندگی که در انتظارش بود را تجربه خواهد کرد، در این مرحله فرد در افکار و احساسات خود غرق می شود و نسبت به اظهار نظر دیگران واکنش تندی خواهد داشت و به دلیل عدم تمرکز حواس، حتی در کارهای روزمره خود ممکن است دچار مشکل شود.

این متخصص روانشناسی ادامه داد: پس از آن زوج‌ها وارد مرحله خشم و عصبانیت می‌شوند و فرد شروع کننده، خشم و عصبانیت را نسبت به اطرفیان، مخصوصاً همسر خود نشان می‌دهد، در این مرحله ممکن است مرد به تمام زن‌ها و همچنین زن به تمام مردها حس خشم داشته باشد و معمولا به خود حق می‌دهد که عصبانی شود و باور دارد همسرش باید با اذیت و آزار دیدن تاوان دهد.

کریمی بیان کرد: مرحله تنهایی از مهمترین مراحل طلاق خاموش است که در آن طرفین به گونه‌ای شخصیت خود را با شرایط تطبیق می‌دهند که دیگر نیازی به همسر ندارند و زن یا شوهر در این مرحله تلاش می‌کند تصمیم نهایی را بگیرد و به خود مطمئن شود، خود را بازسازی کند و تصویرش نسبت به مرحله اول بسیار بهتر می‌شود.

وی ادامه داد: با این وجود، در این مرحله اختلاف‌ها بیشتر می شود و دیوار سکوت بین اعضای خانواده قرار می‌گیرد و این به معنای نشنیده شدن و نادیده گرفتن است یعنی طرفین در مقابل یکدیگر ناتوان شده‌ و هرکس به دنیای درونی خود فرو می‌رود و دیگر اهمیتی به طرف مقابل نمی‌دهد.

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی اظهار کرد: مرحله آخر طلاق عاطفی بازگشت به زندگی نام دارد که تعداد زیادی از زوجین احساس می‌کنند کنترل کامل‌تری بر زندگی خود داشته و اگر زن و شوهر، هر دو در این مرحله باشند در بسیاری موارد طلاق توافقی انجام می‌دهند و کمتر نیازمند کشمکش‌های محاکم قضایی می‌شوند.

کریمی تصریح کرد: زنانی که بنا به دلایلی نظیر دیدگاهشان نسبت به طلاق، مسائل مالی یا فرزندان، در تنهایی خود و مشکلات عاطفی‌ تصمیم به طلاق نداشته باشند، زندگی را ادامه می‌دهند.

جدایی توافقی یا قانونی؛ نتیجه ۷۰ درصد از طلاق های عاطفی

وی گفت: در بیش از ۷۰ درصد موارد، زوجینی که مرحله پایانی طلاق عاطفی را تجربه می‌کنند دچار طلاق توافقی یا قانونی می‌شوند، زخم طلاق عاطفی می‌تواند حتی پس از ده‌ها سال در دوران میانسالی و کهنسالی زوجین و حتی پس از ازدواج فرزندان سر باز کند.

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی افزود: زوج‌هایی که دچار طلاق عاطفی شده‌اند، باید تلاش کنند که از تغییر همسرشان دست بکشند و او را آن گونه که هست بپذیرند، مهارت گوش کردن را یاد بگیرند و سعی کنند او را درک کنند. همچنین هنگام دعوا به دنبال راه‌ حل باشند و هنگام صحبت کردن از بروز برخی رفتارها مانند کنایه زدن، زخم زبان و یا در زمان ناراحتی از بلند کردن صدای خود پرهیز کنند.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 140159

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/140159/طلاق-عاطفی-شعله-زیر-خاکستر-قرنطینه-های-کرونایی-ارتباط-دوستانه-مهارتی-بسیاری-زوجین-غریبه-هستند

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir