> عصر هامون - فریادهای غمبار هامون نشینان در روزهای طوفانی/ از به شمارش افتادن نفسها تا خانه هایی که مدفون شدند - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

​تیغ ریزگردها بر گلوی سیستانی ها؛

فریادهای غمبار هامون نشینان در روزهای طوفانی/ از به شمارش افتادن نفسها تا خانه هایی که مدفون شدند

11 مرداد 1400 ساعت 0:00

این روزها به واسطه جولان ریزگردها در سیستان نفس های هامون نشینان به شماره افتاده و خانه های زیادی زیر خروارها خاک مدفون شده است.


به گزارش عصرهامون؛ انعکاس رنگ آسمان در زلالی آب، جولان ماهی ها، توتن سواری، شنا، صید و صیادی، درختان استوار، سبزه های نشاط آور، جالیز و ده ها زیبایی طبیعی دیگر تصاویر بر جای مانده در ذهن قدیمی های سیستان است، منطقه ای که خشکی، قایق های رنگ و رو رفته و خاک گرفته، خانه های مدفون زیر ماسه ها، سرفه های مداوم و بیمای های تنفسی، قلبی و چشمی ناشی از ریزگردها به دلیل قهر طبیعت برای ساکنان امروزش به یادگار مانده است.
 
خشکسالی که در پی انسداد آب ورودی که در واقع حق ایرانیان از رودخانه هیرمند است، رقم خورده و هر سال بر شدتش افزوده می شود، وضعیتی سخت و طاقت فرسا که فرسایش خاک و جولان ریزگردها از اثرات منفی آن است که امسال بیشتر از گذشته نمایان شده و کامشان را بیشتر از قهر طبیعت، تلخ کرده است.
 
آری، سیلی بادهای ۱۲۰ روزه بر پهنه خشک هامون، منشاء ریزگردهایی شده که غبارش بر چشم ساکنان منطقه می رود و در این میان به گفته مردم و نمایندگان مجلس، مسئولان امر کوچکترین قدمی را برای پایان دادن به این بحران برنداشته اند و در شرایط کرونایی، سیستان و بلوچستان به لحاظ ابتلا به بیماری های تنفسی، قلبی و چشمی در کشور رکورددار شده است و بار دیگر آهنگ مهاجرت ها در برخی مناطق نواخته می شود.

قلب و نفس هایمان گرفته است
 
ساکنان سیستان اظهار می کنند که در سال های اخیر با فشار خشکسالی بر مردم شرایط زندگی سخت و غیر قابل تحمل شده و این روزها نیز باز هم مانند تابستان هر سال قلب و نفسشان از ریزگردها گرفته است و هیچ مسئولی به فکر آن ها نیست.
 
 مردمانی که به گفته خودشان از سال ۷۹ در این بلا گرفتار شده اند و هیچ کسی به دادشان نمی رسد، هر جایی که می روند، با جمله "ما مسئول نیستیم" مواجه می شوند و گویا باید زیر خروارها خاک جان بدهند، چراکه تا امروز نه کمکی به آن ها شده و نه مسئولان امر جویای حالشان شده اند.
 

مالمان از دست رفته و جانمان در خطر است
 
یکی از اهالی سیستان گفت: هر ازگاهی چند نفری می آیند، عکس می گیرند و می روند، در حالی که مال ما از دستمان رفته و جانمان در خطر است، هیچ کس به دادمان نمی رسد و حتی برای ماسه روبی خانه هایمان که زیر خاک در حال مدفون شدن است، کمک نمی کنند، اداره راه هم فقط مسیر جاده را باز می کند و با دیگر نقاط کاری ندارد، مسئولان بخشداری و فرمانداری می گویند مسئولیتی نداریم، خدا بهتر می داند چه کسی به داد ما خواهد رسید.
 
این مرد کهنسال ادامه داد: مگر خدا چاره ای برایمان بسازد، وگر نه زیر ماسه می رویم، دریاچه هامون خشک شده است، آب برای دام هایمان نداریم و همه از دستمان رفته است، همیشه نگران این هستیم که مبادا ریگ ها خانه را بر سرمان خراب کند، اگر روند این گونه پیش برود به طور قطع منطقه خالی می شود که به ضرر کشور است.

قصه پر غصه مردمان سرزمین رستم دستان
 
وی اضافه کرد: اگر در منطقه دیگری بزی بمیرد، وزیر کشور را جهت پیگیری می کشانند اما برای سیستان کسی اهمیت قائل نمی شود.
 
آری این است چکیده ای از قصه پر غصه مردمان سرزمین رستم دستان، مردمانی ولایتمدار که روزگاری کشاورزی و دامپروی پیشه اصلی شان بود، اما به دلیل قهر طبیعت و بی مهری مسئولان نه تنها معیشتشان آسیب جدی دیده، بلکه این روزها روح و جسمان خسته و بیمار است و دیگر از این همه ناملایماتی و تحمل مشکلات به تنگنا آمده اند.
 
ریزگردهای مشهور و تاریخی که نتیجه جابه جایی هوای گرم دشت سیستان با هوای سرد اراضی شمال است و روزگاری باعث تلطیف هوا می شد و گردشگران زیادی را به منطقه هدایت می کرد، اما به دلیل خشکی منطقه و فرسایش خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی خسارت های جبران ناپذیری را برای مردم به بار آورده است.
 

از افزایش بیماران تنفسی تا خسارت های سنگین به مردم و زیرساخت ها
طبق گفته عباسعلی ارجمندی، فرماندار زابل به خبرنگار ما، ۵۳۷ بیمار بر اثر طوفان ریزگردها از پنجم تا نهم مرداد ماه به مراکز درمانی سیستان مراجعه کردند که از این تعداد ۱۰۷ نفر بستری شدند و ۴۳۰ نفر نیز به صورت سرپایی خدمات درمانی لازم را دریافت کردند.
 
وی ادامه داد: از ۵۳۷ بیماری که تحت تاثیر طوفان شن و ریزگردها در شهرستان های زابل، نیمروز، هیرمند، هامون و زهک به مراکز درمانی مراجعه کردند، ۲۲۲ نفر بیمار قلبی، ۲۴۱ تنفسی، ۵۶ ترافیکی و ۱۸ بیمار چشمی بودند. 

این مقام مسئول اذعان کرد: طوفان ریزگردها طی روزهای اخیر در زابل با خسارت ۸ هزار و ۱۲۳ میلیون ریالی به تاسیسات شهری، کشاورزی، وسایل نقلیه و جوی های معابر این شهرستان همراه بود.

وی اظهار کرد: به دلیل وزش بادهای ۱۲۰ روزه آب شرب سیستان با خطر جدی آلودگی همراه است، چراکه از محل چاه نیمه ها تامین می شود و با هر بار طوفان، آلودگی بسیاری به این آب ها ورود پیدا می کند که باید هر چه زودتر فکری برای جلوگیری از آن کرد.

کوتاهی دولت برای مقابله با ریزگردها

در همین راستا حبیب الله دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس در گفت و گویی با خبرنگار ما بیان کرد: موضوع بی آبی مهم ترین دلیل بروز شرایط بحرانی در سیستان است، وقتی در منطقه مشکل آب داریم و نقاط مختلف خشک شده، به طور طبیعی فرسایش خاک و طوفان ریزگردها رخ می دهد و شرایط سختی را برای مردم رقم می زند، متاسفانه در این رابطه آن گونه که باید اقدام جدی و اساسی از سوی دولت صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: متاسفانه کوتاهی هایی از سوی دولت در ارتباط با موضوع ریزگردها و بحران آب وجود دارد، تفاهم نامه ای با ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور منعقد شده بود که یکی از بندهای آن مقابله با ریزگردهاست، اما هنوز تاثیر آن در زندگی مردم دیده نمی شود.

نماینده مردم سیستان گفت: یکی از راه های رفع مشکل تحقق حق آبه است، هر چند میزان آن کم بوده و ۷۲۰ میلیون مترمکعب است، اما در این راستا هم کسی جوابگو نیست و دولت ایران هم فقط مطرح می کند که جلساتی را برگزار کرده است.

وی پیگیری حق آبه را ضروری دانست و گفت: در این رابطه بسته ای تعریف شده و شورای امنیت ملی نیز این موضوع را پذیرفته و بر اهمیت آن تاکید شده است، باید برای سیستان آب پایداری را تامین کنیم.

دهمرده اظهار کرد: استاندار باید پاسخگو باشد که چه اقدام هایی برای مقابله ریزگردها و رفع مشکل آب انجام داده است، از طریق مجلس توانستیم امکاناتی بگیریم، اما استانداران کوچکترین قدمی برنداشتند، ولی عکس یادگاری زیاد گرفتند.

انتهای پیام/ حمیده ذوالفقاری


کد مطلب: 140328

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/140328/فریادهای-غمبار-هامون-نشینان-روزهای-طوفانی-شمارش-افتادن-نفسها-خانه-هایی-مدفون-شدند

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir