تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۰۲
در بررسی زندگی بسیاری از نوجوانان و جوانانی که دچار آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد، بزه کاری، سرقت و ... شده اند، نقطه تاریکی از روابط میان والدین و فرزندان وجود دارد، ارتباط مستقیم رابطه فیزیكی و روانی والدین به ویژه پدر با خانواده با تعدیل و كاهش انحرافات و آسیب‌های اجتماعی خانواده و دیگر اعضا از جمله نوجوانان رابطه تنگاتنگی دارد.
آسیب های اجتماعی؛ تحفه نامیمون روابط تیره والدین و فرزندان/ ارتباط فیزیکی و روانی پدر با اعضای خانواده انحرافات را کاهش می دهد
به گزارش عصرهامون؛ از سال ۱۳۸۶ روز ۲۵ ذی الحجه به عنوان روز خانواده و تکریم بازنشستگان در تقویم رسمی کشور درج شد.

دلیل انتخاب این روز، شأن نزول آیه "هل اتی" در سوره انسان است که به خانواده و استحکام پایه‌های مربوط می شود. سوره هل اتی در روز ۲۵ ذی الحجه در شان اهل بیت پیامبر (ص) نازل  شد که پس از سه روز روزه و انفاق افطار خود، از طرف خداوند اطعام شدند.

خانواده به عنوان نخستین و مهم ترین نهاد برای تربیت نسان به شمار می رود و می تواند نقش زیادی در موفقیت یا عدم موفقیت، سعادت یا شقاوت فرد داشته باشد.

هنگامی که والدین علاوه بر داشتن نقش پدر و مادر، به عنوان دوست و همراه در کنار فرزندان خود باشند، فرزندان می توانند در بحران ها و مسائل مختلف دوره زندگی خود به آن ها رجوع و مشورت داشته باشند و با تکیه از والدین بی گدار به آب نمی زنند و وارد چالش های آسیب زا نمی شوند.

در بررسی زندگی بسیاری از نوجوانان و جوانانی که دچار آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد، بزه کاری، سرقت و ... شده اند، نقطه تاریکی از روابط میان والدین و فرزندان وجود دارد.

هنگامی که فرزند جز سلام و خداحافظی هیچ حرفی برای گفتن با پدر خود ندارد یا صحبت با مادرش به دعوا ختم می شود نشان دهنده روابط آشفته میان او و والدین است.

نگاه تبعیض آمیز میان فرزندان در تشویق و تنبیه، آزار کلامی و خشونت های جسمی می تواند آن ها را هرچه بیشتر از خانه و خانواده دور کند و به سمت دوستی های بیرون از خانه که در برخی از موارد ناباب هستند بکشاند.

مقایسه فرزندان با هم سن و سالان آن ها که موفقیت های زیادی دارند، طعنه زدن و تحقیر آن ها از مواردی است که برای دختران و پسران آزاردهنده است و اگر این موضواعتا به ویژه در سنین نوجوانی کنترل نشود می تواند زمینه ساز بحران های زیادی باشد.

پسری که رابطه بسیار بدی با پدر خود داشت، بعد از آن که مدتی مجبور به دوری از مادر و زندگی در کنار پدر می شود، به دلیل آسیب های روانی که از گذشته داشته دست به خودکشی می زند.

این موارد برای دختران جوان هم پی می آید، دختری که دائم از مادر خود سرکوفت می شوند و به دلیل درس نخواندن و ویژگی های اختلاقی اش با دختران هم سن و سالش مقایسه می شود ۱۲ سالگی روابط نامتعارف و دوستی های بیرون از خانه را آغاز می کند و زندگی اش از مسیر اصلی منحرف می شود.

آسیب اجتماعی می تواند موارد محدودتری را هم شامل شود، اجبار والدین به درس خواندن در رشته ای که فرزند تمایلی به آن ندارد، عدم حمایت های مالی برای راه اندازی کسب و کار، به رخ کشیدن اشتباهات فرزندان در مراحل مختلف زندگی هم آن ها را دلسرد می کند و اعتماد خود را به والدین از دست می دهند و حتی اگر به ورطه های شدید آسیب اجتماعی کشیده نشوند در زندگی موفق نخواهند بود.

تاثیر رابطه فیزیكی و روانی والدین در كاهش آسیب‌های اجتماعی خانواده

مریم  بجدی، روانشناس عمومی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: خانواده در ساختار نظام اجتماعی تاثیر شگرفی دارد، به طوری که می توان این نهاد را شالوده و سنگ بنای هر جامعه ای دانست، خانواده محور تربیت نسل بعدی و محلی برای آرامش و سكنی یافتن افراد فعلی جامعه است.

وی عنوان کرد: زمانی كه والدین برخلاف مسئولیت خود عمل و در تربیت كودك سهل انگاری كنند، كودك پرورش یافته در این نوع خانواده به سهولت در معرض بزهكاری قرار می گیرد.

روانشناس عمومی بیان کرد: بر این اساس برای تصحیح بسیاری از روش ها و همچنین الگوریزی درست ارزشی در جامعه باید خانواده مبنا و محور قرار گیرد.

بجدی تصریح کرد: در سال های اخیر برخی خانواده ها دچار آسیب ها شده اند، افزایش طلاق، گسترش بی بند و باری، بد پوششی، افزایش فاصله میان والدین و فرزندان و ... همه از جمله چالش های پیش روی خانواده هاست.

وی خاطرنشان کرد: ارتباط مستقیم رابطه فیزیكی و روانی والدین به ویژه پدر با خانواده با تعدیل و كاهش انحرافات و آسیب‌های اجتماعی خانواده و دیگر اعضا از جمله نوجوانان رابطه تنگاتنگی دارد.

روانشناس عمومی ادامه داد: یعنی حتی اگر رابطه فیزیكی پدر با فرزندان بیشتر باشد احتمال اینكه چنین فرزندانی دچار آسیب شوند و یا به انحراف كشیده شوند بسیار كم است و افرادی كه غالبا دچار آسیب و انحراف می ‌شوند در خانواده ارتباط كمتر روحی و روانی با والدین به ویژه با پدران داشته‌اند.

چالش جدی اشتغال والدین و دورکردن فرزندان از محیط خانواده

بجدی گفت: اعطای آزادی های بی حد و حصر برخی خانواده ها به فرزندان، دور كردن آن ها از محیط خانواده به خاطر اشتغال والدین و رها كردن كودكان و خردسالان در مهد كودك ها و مراكز آموزشی از جمله مشكلاتی است كه كاركرد خانواده ها را با چالش جدی مواجه كرده است.

وی اظهار کرد: این قبیل معضلات، فرزندان را نیز با مشكلات روحی روانی، سست شدن پیوندهای عاطفی و ارتباطات كلامی و سرانجام كم رنگ كردن نقش والدین در تربیت فرزندان، بحران های روحی و عاطفی آنان و فاصله میان نسل ها روبه رو كرده است.

روانشناس عمومی افزود: بسیاری از خانواده هایی كه فرزندان آنها دچار ناهنجاری های رفتاری می شوند سعی دارند ریشه این ناهنجاری را در درون اجتماع جستجو كنند و در این خصوص توجهی به نقش خود و خانواده در بروز ناهنجاری ها نمی كنند.

بجدی تصریح کرد: اما این مساله به هیچ عنوان صحیح نیست و خانواده مستحكم و قاعده مند می تواند فرزندانی مستحكم پرورش دهد، اگر خانواده دارای اركان قدرتمند نباشد و پایه های آن سست باشد یا اینكه فرد دارای خانواده ای از هم گسیخته باشد، فرزند می ‌تواند پس از رسیدن به سن بلوغ در معرض آسیب هایی ملموس قرار گیرد.

کمبودهای عاطفی؛ سرمنشا اصلی بسیاری از انحرافات فرزندان

وی ادامه داد: خانواده در عرصه پیشگیری از بحران های اجتماعی و درمان این بحران ها اصلی‌ترین نقش را دارد، یك خانواده اصیل و محكم هیچ گاه اجازه سوق یافتن فرزندان به سوی بحران های اجتماعی را نمی دهد، بسیاری از افرادی كه به راه خطا رفته اند، سرمنشا اصلی انحراف خود را كمبودهای عاطفی خانواده ای عنوان می كنند.

روانشناس عمومی اظهار کرد: شاید در دوران كودكی تمام هم و غم خانواده تلاش برای سلامت جسمانی كودك باشد اما بدون تردید در نوجوانی و جوانی تامین سلامت روانی افراد نیز به خانواده‌ها بستگی دارد، بدون شك اگر در خانواده فضایی صمیمی حكمفرما باشد و فرزندان بتوانند صادقانه مشكلات خود را در آن مطرح کنند و با هدایت والدین برطرف سازند بسیاری از مشكلات اجتماعی ما بر طرف خواهد شد.

بجدی افزود: پدر و مادر ایده آل والدینی هستند كه شیوه‌های تربیتی و قانونی را برای بچه‌های خود در نظر بگیرند و او را پرورش دهند، در این شیوه‌های تربیتی نباید افراط و تفریط باشد، گاهی آن قدر به بچه‌ها سخت می‌گیرید كه بعد به دلیل قوانین سخت دلتان می‌سوزد و مدتی او را رها می‌كنید تا هر آنچه می‌خواهد بكند، این اشتباه‌ترین اقدام در زمینه تربیت بچه‌ها است.

وی تصریح کرد: افراط و تفریط، بچه‌ها را جسور و گستاخ می‌كند و آنها در این صورت، شما را لایق والد بودن نمی‌دانند، نكته مهم دیگر این است كه در مورد سبك تربیتی باید با همسرتان مشورت كنید و در اجرای آن ثبات قدم داشته باشید، اینكه پدر و مادر هر كدام ساز مخالف بزنند، بدترین شیوه تربیتی است، شما حتی اگر با هم مشكلی دارید در حضور بچه‌ها و برای اجرای تصمیم‌های خانواده باید حكم واحدی داشته باشید.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdzz0f5yt0oo6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما