تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۲۶
بی آبی شمال سیستان و بلوچستان در ۲ دهه گذشته سبب بیکاری بسیاری از مردم و مهاجرت شده است، فرصت مرز می تواند سبب ایجاد مشاغل غیروابسته به آب و بهبود معیشت مردم سیستان و ماندگاری آن ها در تنگه احد شود که در این راستا ایجاد گذرگاه های جدید در دیوار مرزی و اجرای طرح رزاق در شمال استان و افزایش مراودات تجاری با افغانستان در دستور کار قرار گرفته است.
گزینه های روی میز برای بهبود معیشت ساکنان شمال سیستان و بلوچستان/مراودات تجاری با افغانستان چرخ اقتصاد مرزنشینان جنوب شرق را می چرخاند؟
به گزارش عصرهامون؛ قرارداد حق آبه ایران از هیرمند سال ۱۳۵۱ در زمان پهلوی دوم و از ترس افزایش نفوذ کمونیسم در افغانستان میان ایران و افغانستان به امضا رسید و بیش از ۸۰ درصد از حق آبه هیرمند به طرف افغانستانی واگذار شد.

طبق این معاهده بین المللی قرار بود، سالانه تنها حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب رودخانه هیرمند وارد ایران شود، تفاهم نامه ای ۴۹ ساله که طرف افغانستانی به آن پایبند نشد و از اوایل دهه ۷۰ هامون خشک و زندگی مردمی که معیشت شان وابسته به این دریاچه بود با مشکل جدی روبرو شد.

ساکنان سیستان از گذشته های دور، با تکیه بر آورد رودخانه هیرمند و پرآبی تالاب هامون روزگار می گذراندند، کشاورزی، دامپروری، صید و صیادی، خلک بافی و توتن بافی از مشاغلی بود که سالیان سال نسل به نسل میان سیستانی ها منتفل شد و معیشت خود را از این طریق تامین می کردند.

با اقدامات افغانستان در آن سوی مرز نظیر احداث سدها و بندها بر روی رودخانه هیرمند، خشم طبیعت و تغییر اقلیم، تالاب هامون رو به خشکی رفت و از بیش از ۲۰ سال خشکسالی را نصیب سیستان کرد.
 
در این میان مشاغل زیادی از بین رفت، کشاورزی سیستان در مسیر نابودی قرار گرفت و دامپروی سیستان به صورت محدود ادامه یافت. بیش از سه هزار و پانصد صیادی که از خوان گسترده تالاب هامون روزی می خوردند بیکار و خانه نشین شدند.


صنایع دستی به دلیل از بین رفتن مواد اولیه آن از جمله نی های نیزارهای هامون از بین رفت که بعدها به صورت محدود، آن هم با وارد کردن نی از استان های شمالی کشور نظیر گلستان احیا شد.

در این میان بسیاری از مردم سیستان به شهرهای مختلف استان از جمله زاهدان مهاجرت کردند، برخی برای کارگری به استان های مرکزی کشور رفتند و عده ای هم شهرهای خراسان و کرمان را برای سکونت انتخاب کردند و چوب حراج به خانه و املاک خود زدند و از بیم بادهای 120 روزه مملو از گرد و غبار شهر و دیار آبا و اجدادی خود را ترک کردند.

آن ها هم که ماندند توان رفتند ندارند و با یارانه اندک ۴۵ هزار تومانی روزگار می گذرانند یا از ارگان های حمایتی مستمری دریافت می کنند، تعداد جوانان بیکار این خطه هم هر روز بیشتر می شود که با وجود وعده های فراوان برای احداث کارخانه، ایجاد بازارچه های مرزی و انجام تبادلات با کشور همسایه هنوز نتوانستند از نعمت مرز برای گذران زندگی خود استفاده کنند.
 
برقراری دوباره حق مرزی کارکنان دولت در ۱۶ استان مرزی

فداحسین مالکی، نماینده مردم زاهدان و رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس شورای اسلامی در خصوص اقدامات انجام شده از سوی این فراکسیون برای بهبود معیشت ساکنان نواحی مرزی به ویژه سیستان و بلوچستان به خبرنگار ما بیان کرد: در اولین قدم مقرر شد حق مرزی همه کارکنان دستگاه های مختلف اداری استان های مرزی که پیش از این قطع شده بود دوباره برقرار و به آن ها پرداخت شود.

وی اظهار کرد: رقم حق مرزی برای ۱۶ استان کشور زیاد است، اما برای برقراری دوباره آن نامه ای به رئیس قوه قضاییه نوشتیم و دیوان عدالت اداری هم پذیرفته است حکم قبلی در این زمینه را لغو و پرداخت مجدد آن در دستور کار قرار گیرد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تبادلات مرزی با همسایگان شرقی در دستور کار است که این کار با پاکستان آغاز شده و در افغانستان به دلیل اینکه پیشروی طالبان در مناطق مختلف این کشور وجود دارد فعلا اقدامی انجام نشده است.


ایجاد گذرگاه های جدید مرزی و اجرای طرح رزاق در شمال استان برای بهبود معیشت مردم

مالکی اظهار کرد: برای دیوار مرزی هم تصمیماتی گرفته شده است و وزارت کشور باید طبق مصوبه کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در دیوار مرزی، گذرگاه های زیادی ایجاد کند تا مردم تردد راحتی داشته باشند.

وی ادامه داد: طرح رزاق هم قبلا در جنوب استان انجام می شد که در صحبت با فرمانداران شهرستان های مربوطه و استاندار سیستان و بلوچستان قرار بر این شد که این طرح با تغییراتی در شمال استان هم اجرا شود.

رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این موارد برای اجرایی شدن در دستور کار است که منتظر برگزاری جلساتی استانی از سوی استاندار هستیم تا پیشنهادات لازم را در این زمینه ارائه دهند و ما هم در بُعد کشوری پیگیری کنیم تا هرچه سریعتر اجرایی شود.

مالکی تصریح کرد: شعاع مرزی هم برای مبادلات مرزی در سیستان و بلوچستان به ۵۰ کیلومتر افزایش یافته است که می تواند در افزایش مراودات میان این استان و کشورهای همسایه مثمر ثمر باشد.

انتهای پیام/  
https://www.asrehamoon.ir/vdcb8gb8arhbaap.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما