تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۷ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۶:۰۷
در حالی شاهد فاجعه بی آبی و خشکسالی در سیستان و بلوچستان هستیم که این استان پهناور در جوار اقیانوس واقع شده و انتقال آب دریای عمان می تواند آبی بر عطش مردمان این دیار باشد، پروژه ای که با گذشت بیش از ۱۰ سال همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.
غول خط انتقال آب ایران؛ همچنان در هاله ای از ابهام/آب دریای عمان به تشنه ترین استان کشور می رسد؟
به گزارش عصرهامون؛ بیش از ۱۰ سال است که مسئولان قصد انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان دارند، استانی که به دلیل بی مهری متولیان به فقیرترین استان کشور از لحاظ منابع آبی تبدیل شده و این طرح حیاتی همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. 

آری دولت احمدی نژاد روی کار بود که پروژه عظیم نمک زدایی و انتقال آب از دریای عمان به سه استان‌ سیستان و بلوچستان،‌ خراسان جنوبی و خراسان رضوی به منظور رفع کمبود‌ آب شرب و صنایع مستقر در نوار شرقی کشور مطرح شد، وعده ای که در دولت دهم اجرایی نشد و در دولت تدبیر و امید در وعده های انتخاباتی قرار گرفت. 
 
اما گویا در دولت روحانی نیز، تدبیری برای اجرا این ابرپروژه که به غول خط انتقال آب ایران شهره شده، وجود نداشت، این در حالی است که مردم سیستان و بلوچستان با چالش جدی تنش آبی مواجه هستند و در بسیاری از نقاط آبرسانی سیار انجام می شود.

این وعده مجدد در سال ۹۷ و پس از آن در هفته دولت سال گذشته با قاطعیت تمام از سوی مسئولان امر مطرح شد، ولی باز هم در حد وعده ماند. تا این که پس از کش و قوس های فراوان بعد از ۱۰ سال اسفند ۹۹ عملیات اجرایی طرح انتقال آب از دریای عمان آغاز شد و بارقه های امید را در دل مردمان این خطه روشن کرد. 

اما گویا این بار هم در حد حرف بود تا عمل، چراکه هنوز هیچ اقدامی در این راستا صورت نگرفته است و این بدقولی های مکرر بار دیگر زخم های کهنه مردم را تازه کرد، مردمانی که خشکسالی بیش از دو دهه اخیر رمقی برای آن ها نگذاشته و صبرشان از وعده های بی سرانجام به سرآمده، اکنون منتظر مهر متولیان امر در دولت جدید هستند.
 

 در جوار اقیانوس اما در عطش آب

معین الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار در مجلس از معضل بی آبی سیستان و بلوچستان به عنوان ابر چالش یاد و اظهار کرد: متاسفانه مردمان این خطه با فاجعه بی آبی و خشکسالی دست به گریبان هستند و صدای تشنگی مردم استان بلند است.

وی افزود: از چابهار گرفته تا کنارک، زاهدان سیستان با این معضل دست و پنجه نرم می کند، این در حالی است که سیستان و بلوچستان در کنار اقیانوس قرار دارد، اما با تنش آبی گرفتار است.

سعیدی با بیان این که این مهم به اطلاع مسئولان و متولیان امر رسیده است، اظهار کرد: برای رفع این مشکل بزرگ راهکارهای متفاوتی از جمله اجرای ماده ۳۶ برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گرفت که طبق این ماده شیرین‌سازی آب دریای عمان و خلیج فارس و انتقال آن به استان‌ها تبدیل به تکلیف شد. 

به گفته وی، این پروژه به عنوان یکی از بهترین پروژه‌های انتقال آب از سواحل چابهار به سه استان کم آب ایران از جمله سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی در حوزه تامین آب پایدار در کشور مورد بررسی قرار گرفت، اما تاکنون به مرحله عملیاتی شدن هم نرسیده است.
 

کارشنکی های سیاسی برای انتقال آب دریای عمان 

فداحسین مالکی، نماینده مردم زاهدان در مجلس نیز در این باره بیان کرد: یک قدرت سیاسی پشت موضوع انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان است، این موضوع را در نشستی که در دولت سابق با حضور وزرای نیرو و صمت و نمایندگان استان برگزار شد، احساس کردم.

وی با بیان این که متاسفانه در این رابطه کارشکنی هایی را شاهد  بودیم، ادامه داد: بعد نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه مداخله کرد، صورت جلسه ای تنظیم و موظف شد از طریق دریای عمان به سیستان و بلوچستان آب دهند.

مالکی اظهار کرد: این مهم مصوب شده است، این موضوع به محرابیان، وزیر جدید نیرو نیز اعلام شده و نسبت به این قضایا عنایت دارد، برای مردم استان اصلا قابل قبول نیست که کسی مخالف اجرای این طرح باشد.

معضل فقر گسترده منابع آبی و خشکسالی فراگیر

علیرضا قاسمی، مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره بیان کرد: سیستان و بلوچستان گرفتار فقر گسترده منابع آبی و خشکسالی فراگیر است، معضلی که تأمین آب پایدار در این خطه را با چالش‌های زیادی مواجه کرده است. 
 
وی ادامه داد: وابستگی شدید شمال سیستان و بلوچستان به منابع آبی سطحی حاصل از حوزه‌های آبریز هیرمند، کاهش کمی و کیفی منابع به دلیل پایین آمدن میزان بارندگی، بالا بودن سطح بستر در جنوب، عدم وجود آبرفت مناسب و وابستگی شدید به نزولات جوی و افزایش روز افزون درخواست ها برای آبرسانی سیار به علت خشک شدن منابع آب روستایی بر اثر خشکسالی های متمادی از جمله این چالش هاست.
 
 این مقام مسئول اظهار کرد: با توجه به این که در بیش‌تر مناطق تنش آبی وجود دارد، برای رفع این معضل اجرای طرح هایی شامل سدسازی ها و شبکه های زیر مجموعه سدها، حفر و تجهیز چاه ها، منابعی همچون تهلاب، مک سوخته سراوان و کارواندر در دستور کار قرار گرفته است.
 

تشکیل کنسرسیوم برای اجرای طرح انتقال آب از دریای عمان 

وی گفت: علاوه بر طرح هایی که برای کل استان در نظر است، طرح انتقال آب از دریای عمان را داریم که البته وزارت نیرو کارفرمای آن نیست، کنسرسیومی با مشارکت وزارت صمت شکل گرفته و پروژه کلید خورده است، اگر منابع مالی آن تامین شود و سرمایه گذاری صورت بگیرد، شاید بتوان روی این پروژه تا سه سال آینده برنامه ریزی کرد.

قاسمی افزود: عمده سرمایه گذاران این پروژه صنایع هستند، از جمله مس سرچشمه و بر قسمتی از آن صنایع خراسان رضوی، جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان و منطقه آزاد سرمایه گذاری می کنند که به این طرح امیدوار هستیم، چرا که در صورت اجرا بخشی از کمبود آب مورد نیاز شهری و روستایی را جبران خواهد کرد.

طرحی ضروری برای پایان دادن به مشکل تامین آب 

وی افزود: در مطالعات طرح ۹۴ میلیون مترمکعب سهم آب شرب است که باید تامین شود و اگر این پروژه محقق شود، در خیلی از شهرها و روستاها می توان مشکل تامین آب را حل کرد، این جدای از طرح های در دست اقدام است. 

مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان اذعان کرد: از آنجایی که صنایع نیاز آبی بیشتری دارند، قرار است این اقدام توسط وزارت صمت انجام شود، چراکه برای آن ها به صرفه است که آب را از دریای عمان انتقال دهند. 

وی افزود: در همین راستا مقرر شد که نیاز آب شرب شهرها و روستاهای مسیر دیده شود، بنابراین در طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان آب شرب و صنایع توسط وزارت صمت تامین می شود می شود، البته وزارت نیرو آب شرب را از سرمایه گذار بر اساس نیاز خریداری می کند.
 

انتقال آب از دریای عمان هنوز در سیستان و بلوچستان اجرایی نشده است

قاسمی اضافه کرد: با توجه به این که این طرح از وزات نیرو به صمت واگذار شده، در واقع در سیستان و بلوچستان سرمایه گذار تا کنون عملیات اجرایی را آغاز نکرده است، دلیل آن این است که صنعت بزرگ و قدرتمندی در این خطه نداریم. باید کسانی که طرح را مصوب کرده اند، با توجه به اولویت اول استان برای تامین آب شرب طرح را به وزارت نیرو ابلاغ می کردند.

وی اظهار کرد: سال ۹۰ این پروژه را در تهران مصوب و ساختاری برای آن تعریف کردیم که گزارش ها و مستندات موجود است، اما این طرح را از آبفا گرفتند و خراسان رضوی و جنوبی را اضافه کردند و به آب منطقه ای دادند و در نهایت اعلام شد که به وزارت صمت واگذار شده است. 

این مقام مسئول اضافه کرد: در ادامه نیز با توجه به اجرای خط انتقال آب از خلیج فارس تا کرمان برای صنایع فعال این استان، انتقال آب از کرمان به استان های همجوار از جمله خراسان رضوی و صنایع آن به دلیل موضوع مسافت، نزدیک تر بود، در دستور کار قرار گرفت.

 شرایط استان خیلی حاد و نگران کننده است

وی گفت: با روندی که پیش می رود، بعید می دانم به راحتی این پروژه استارت بخورد و این نگران کننده است، این طرح باید توسط نماینده های مجلس که در کمیسیون های مهم عضویت دارند و تریبون را به خوبی در دست گرفته اند، به عنوان قانون گذار پیگیری شود. 

قاسمی افزود: شرایط استان خیلی حاد است، شهرهای منطقه سیستان، زاهدان، سراوان، نیکشهر، خاش و سرباز از گذشته گرفتار بودند و روستاها نیز به شدت تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته اند. اما متاسفانه برای چنین ابرپروژه ای هنوز ردیف بودجه تعریف نشده است.

مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان گفت: آبفا با بحران دست و پنجه نرم می کند و با مشقت آب مورد نیاز شهرها و روستاهای استان که وابسته به رودخانه هیرمند و منابع زیرزمینی ناپدار بوده یا تبخیر آن زیاد است، تامین می شود.

انتهای پیام/ حمیده ذوالفقاری https://www.asrehamoon.ir/vdcgxq9q3ak9tn4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها