تاریخ انتشار :جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۰۱
فعالیت های نابجا در شبکه های اجتماعی از سوی هر کدام از زوجین می تواند باعث افزایش ناسازگاری، افزایش بی اعتمادی و دروغگویی میان اعضای خانواده و کاهش ارتباط های کلامی و چهره به چهره در خانواده شود.
تعهد و بهداشت روانی در شبکه های اجتماعی جایی ندارد/فضای رها شده مجازی؛ قتلگاه ارزش های اخلاقی و خانوادگی
به گزارش عصرهامون؛ فرهنگ استفاده از تکنولوژی ها و سواد رسانه ای برای کاهش آسیب های ناشی از حضور در فضای مجازی یکی از مهم ترین مولفه هاست. 

در سال های اخیر استفاده از شبکه های اجتماعی بسیار افزایش یافته، به طوریکه افراد از رده های سنی کودکی تا میانسالی و سالمندی وقت خود را در فضای مجازی سپری می کنند. 

در کنار فوایدی که استفاده از تکنولوژی های نوین دارد، آسیب هایی هم ایجاد می کند که به دلیل نبود فرهنگسازی لازم به مراتب بسیار بیشتر از فواید آن است. 

آسیب هایی که همه رده های سنی درگیر با فضای مجازی را درگیر می کند و می تواند تبعات جبران ناپذیری برجای گذارد، از جمله مهمترین این آسیب ها روابط نامتعارف، افسردگی و کاهش بهداشت روانی است که می تواند زندگی و آینده افراد را دچار چالش کند. 

بسیاری از زوجین با حضور در فضای مجازی و برقراری روابط غیرمتعارف بنیان های زندگی مشترک خود را می لرزانند و با گسترش بی اعتمادی و عدم تعهد سبب از بین رفتن کانون گردم خانوادگی می شوند که این موارد می تواند منجر به افزایش افسردگی، تنهایی و فاصله میان زوجین شود.

استفاده نابجا از شبکه های اجتماعی در افزایش آمار طلاق موثر است

مهدیه حسین زاده، روانشناس عمومی در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به آسیب های فضای مجازی بر زندگی مشترک و روابط میان همسران بیان کرد: فعالیت نادرست و خارج از چارچوپ های اخلاقی و تعهدات خانوادگی می تواند مشکلاتی را برای روابط همسران به وجود آورد. 

وی افزود: متاسفانه فعالیت های نابجا در شبکه های اجتماعی از سوی هر کدام از زوجین می تواند باعث افزایش ناسازگاری، افزایش بی اعتمادی و دروغگویی میان اعضای خانواده و کاهش ارتباط های کلامی و چهره به چهره در خانواده شود.

روانشناس عمومی اظهار کرد: طبق آمارهای که هر روز می شنویم، بسیاری از طلاق هایی که در دادگاه های خانوادگی ثبت می شود، به علت استفاده نابجا شبکه های اجتماعی است.

حسین زاده تصریح کرد: زمانی که هر کدام از همسران سرگرم استفاده از شبکه های مجازی به مدت طولانی و کنترل نشده هستند، در انجام وظیفه خود کوتاهی کرده و آرامش را که لازمه اصلی حفظ خانواده است، از بین می برند.

وی گفت: ایجاد پیوندهای مجازی و قطع پیوندهای حقیقی از اثرات فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بر ارتباط همسران است، در صورت وجود ضعف در پیوندهای حقیقی میان زوجین و وجود مسائل حل نشده میان آن ها،‌ پیوندهای مجازی می تواند جایگزین پیوندهای حقیقی شده و در نهایت به ناپایداری و قطع احتمالی رابطه بین زوجین منجر شود.

روانشناس عمومی با بیان اینکه بی‌توجهی به نیازهای عاطفی و روانی زوجین از دیگر اثرات فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بر ارتباط همسران است، ادامه داد: حضور افراطی هر یک از زوجین در فضای مجازی به ویژه در حضور دیگری، با کاستن از فرصت توجه به نیازهای عاطفی و روانی زوجین همراه است و به افزایش نارضایتی و تنش‌ها در خانواده دامن می‌زند.

شکل‌گیری روابط نامشروع به صورت خزنده 

حسین زاده کاستن از فرصت گفتگو و اعتماد آفرینی را از دیگر تاثیرات فضای مجازی دانست و افزود: استفاده مدیریت نشده از شبکه های اجتماعی مجازی با کاستن از فرصت گفتگو میان زوجین، ‌از ثبت خاطرات مشترک و تعامل عاطفی و احساسی مشترک بین زوجین می کاهد و این مسئله به تنهایی و انزوا و افسردگی زوجین می‌انجامد.

وی یکی از مهم ترین آسیب ها را شکل‌گیری روابط نامشروع به صورت خزنده بیان کرد و ادامه داد: ورود به روابط متقابل عاطفی با افراد غریبه و تداوم و تعمیق تدریجی صمیمیت ها،‌ شکل گیری روابط نامشروع و گناه آلود میان افراد نامحرم را رقم می‌زند و تهدیدی جدی در برابر بنیاد خانواده است، در حالی که در بسیاری از مواقع خود افراد متوجه شکل‌ گیری چنین خیانتی نمی‌شوند.

روانشناس عمومی گفت: عادی سازی ارتباطات غیر اخلاقی در فضای مجازی به رواج بی وفایی و گسست در روابط همسران و شانه خالی کردن از مسئولیت در مقابل همسر منجر می‌شود.

حسین زاده گفت: تنوع‌گرایی در روابط جنسی و عاطفی، افزایش خیانت یا شکستن عهد و  طلاق و طلاق عاطفی از دیگر اثرات فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بر ارتباط همسران است.
 
وی بیان کرد: درگیر بودن حداقل یکی از زوجین در شبکه های اجتماعی و سرخوردگی ناشی از مقایسه های منفی، اعتیاد اینترنتی و بی توجهی عاطفی و رفتاری به همسر و خیانت یا ورود ناخواسته به رابطه خیانت آمیز از مهمترین علل زوجین به دادگاه و مشاوره در خصوص شبکه های اجتماعی است.

روانشناس عمومی ادامه داد: اعتیاد به پورنوگرافی، ارسال تصاویر خارج از عرف، سوءظن به همسر به خاطر گذاشتن کدهای امنیتی در تلفن همراه، ورود بی اجازه به حریم خصوصی اشخاص مختلف از سوی همسر، خارج شدن از حدود روابط شرعی و عرفی با نامحرمان در صفحات فضای مجازی و تغییر ذائقه، تحریف و افزایش انتظارات زوجین از یکدیگر از دیگر علل زوجین به دادگاه و مشاوره در خصوص شبکه های اجتماعی است.

افزایش خطر ابتلا به افسردگی و از بین رفتن حریم خصوصی

حسین زاده بیان کرد: با استفاده بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی نه تنها وقت کمتری برای گذراندن با افرادی خواهید داشت که به صورت فیزیکی در اطراف شما حضور دارند بلکه دوستان و اعضای خانواده‌ تان زمانی که ببینند شما به دستگاه‌ های الکترونیکی، موبایل و گجت های تان بیش از آن‌ها اهمیت می‌دهید از محبت شما نا امید شده و ناراحت خواهند شد و در نهایت هم افراد تمایل کمتری به صرف وقت و بودن در کنار شما خواهند داشت.

وی عنوان کرد: حضور بیش از حد در شبکه های اجتماعی احساس نیاز به توجه را به شدت افزایش می‌دهد و توجه را از اهداف زندگی واقعی منحرف خواهد کرد، خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد، زیرا احتمال شکست روابط موجود در شبکه‌های اجتماعی بیش از روابطی است که در دنیای واقعی وجود دارد.

روانشناس عمومی گفت: استفاده بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی خلاقیت افراد را نابود می‌کند، مقایسه پیوسته خود با دیگران در شبکه‌های اجتماعی شما را به نابودی می کشاند، شبکه‌های اجتماعی افراد را به شدت بی‌خواب می‌کنند، حریم خصوصی شما را به خطر می‌اندازد.

انتهای پیام/ 
https://www.asrehamoon.ir/vdca0un6049nyu1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما