تاریخ انتشار :يکشنبه ۴ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۶
مردم سیستان وبلوچستان در روز عید فطر چه آداب و رسومی دارند؟

از برپایی مراسم حنابندان تا جمع آوری نذورات در کیسه برکت

در شب پایانی ماه مبارک رمضان، زنان بلوچ با تهیه و آماده کردن حنا که معمولاً حنای محلی آن منطقه است، خود را برای مراسم حنا‌بندان آماده می‌کنند.
از برپایی مراسم حنابندان تا جمع آوری نذورات در کیسه برکت
به گزارش عصرهامون، به روزهای پایانی سور و سات میهمانی خدا که برای بندگان خود راه انداخته بود نزدیک می شویم، ماهی که به فرموده بزرگان دین هر عمل عبادی در آن بیش از هزار برابر سایر روزها فضیلت دارد.
برای وداع با این ماه پر برکت مردم هر شهر و دیار آداب و رسوم خاص آن منطقه را دارند به گونه ای که در سیستان و بلوچستان نیز مردم با آداب کهنی که از بزرگان خود به ارث برده اند به استقبال از عید سعید فطر رفته و در قنوت نماز این روز از خداوند منان طلب مغفرت و برآورده شدن حوائج خود را طلب می کنند.
از آنجایی که عید فطر یکی از دو عید بزرگ اسلامی و یکی از روزهای مهم در اقصی نقاط استان پهناور سیستان وبلوچستان است مردم در این روزعلاوه بر شرکت در نماز عید فطر و پرداختن زکات به زیارت قبور درگذشتگان و بازدید و صله ارحام پرداخته و لباس نو برتن می کنند.
 
کیسه برکت و جمع آوری نذورات و فطریه
کیسه برکت یکی از رسومات مردم این دیار است به گونه ای که بزرگان روستا مرد و زن با دوختن یک کیسه به جمع‌آوری نذورات، کفاره و فطریه مردم مشغول شده و آنها را در اختیار فقرا و نیازمندان قرار می دهند.
 
طرح کوه تفتان و فنوج گران ترین طرح زی آستین
زی‌آستون به سوزندوزی بخش جلویی لباس بانوان بلوچ (از زیر گردن تا نزدیکی‌های زانو) و همچنین سر آستین لباس‌های آنان گفته می‌شود و بسته به نوع سوزن‌دوزی یا آینه کاری، طرح یا نوع دوخت آن که در این روز توسط بیشتر زنان بلوچ خریداری می‌شود.
این قسمت از لباس به همراه پارچه‌های معمولی برای سایر بخش‌های آن، لباس بانوان بلوچ را تشکیل می‌دهد.
"زی‌آستون" در انواع طرح‌های مختلف وجود دارد که از جمله گران‌ترین آنها را طرح "کوه تفتان" و "فنوج شامل می‌شود.
مردان بلوچ نیز در این روز با بر تن کردن لباس نو سفید رنگ بعد از یک ماه مهمانی خدا به استقبال عید فطر می‌روند.
بعد از بر پا کردن نماز عید فطر در سنت دیرینه مردم بلوچ قربانی کردن آمده است که اعضای خانواده در خانه بزرگ جمع می‌شوند و بزرگ خاندان ضمن قربانی کردن از آنها میزبانی می‌کند.
برای بیان سنت‌های حسنه اهل سنت در عید سعید فطر به مولفه‌های بسیاری می‌توان اشاره کرد، اما خیابان‌ها و شهرهای محل زندگی این مردم در روز عید دیدنی است و جلوه‌هایی خاص و ماندگار را ترسیم می‌کنند.
گروه‌های مختلف خانواده‌ها در دسته‌های نسبتاً پرجمعیت که گاه چند خانواده را شامل می‌شود و همگی نیز لباس‌های نو پوشیده‌اند در این روز در خیابان به راه می‌افتند و به دید و بازدید خویشاوندان خود می‌پردازند.
بیشتر زنان بلوچ ضمن پوشیدن لباس‌های نو و گران قیمت و گذاشتن حنا به دستان خود از طلاجات نیز استفاده می‌کنند.
 
مراسم حنابندان در بلوچستان
در شب پایانی ماه مبارک رمضان، زنان بلوچ با تهیه و آماده کردن حنا که معمولاً حنای محلی آن منطقه است، خود را برای مراسم حنا‌بندان آماده می‌کنند.
در این مراسم که شب قبل از عید فطر برگزار می‌شود، زنان و دختران با حنا نقش‌های مختلف و زیبایی را بر روی دست‌های خود می‌کشند و کار بستن حنا بر دست زنان توسط فردی که در این زمینه مهارت خاص دارد انجام می‌شود.
 
طلب بخشش و حلالیت
در صبح روز عید فطر مردان بلوچ با ظاهری آراسته برای اقامه نماز جماعت به عیدگاه می روند و كودكان و نوجوانان نیز به تبعیت از بزرگان خویش در نماز شركت می كنند.
پس از پایان نماز عید فطر، نمازگزاران همدیگر را در آغوش می گیرند و فرا رسیدن عید را به یكدیگر تبریک می گویند و اگر كسی را رنجیده باشند طلب بخشش و حلالیت می كنند.
مردم بلوچستان معتقدند كه اگر كسی در طول سال مرتكب خطایی شده و كسی را رنجیده باشد با طلب حلالیت در عید فطر در پیشگاه خداوند متعال بخشیده خواهد شد.
انتهای پیام/

 
https://www.asrehamoon.ir/vdcauano.49nm015kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما