تاریخ انتشار :چهارشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۹:۵۷
همزمان با گرم شدن هوا در سیستان و بلوچستان صورت پذیرفت:

توصیه‌های بهداشتی دامپزشکی برای پیشگیری از انتقال بیماری تب کریمه کنگو

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان به تشریح توصیه‌های بهداشتی برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو ‏پرداخت.‏
توصیه‌های بهداشتی دامپزشکی برای پیشگیری از انتقال بیماری تب کریمه کنگو
مسعود اصغری در گفتگو با خبرنگار عصرهامون بیان کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی حاد تب‌دار خونریزی دهنده ‏است که قابل انتقال بین انسان و حیوان است این بیماری اولین‌بار در سال 1934 پس از شیوع در شبه‌جزیره کریمه و سپس در سال 1956 در کنگو تشخیص داده شد به همین دلیل آن ‏را تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نامیدند.‏
 
وی افزود: عامل بیماری ویروسی است که توسط گزش کنه آلوده یا از طریق تماس انسان با خون و بافت‌های دام آلوده در زمان کشتار دام و یا خرد کردن گوشت پیش سرد نشده ‏به انسان منتقل می‌شود.‏
 
به گفته این مسئول؛ عامل بیماری بسیار حساس بوده و در خارج از بدن میزبان و ناقل نمی‌تواند زنده بماند و توسط اشعه ماورا ‏بنفش نور خورشید به‌سرعت از بین می‌رود در بدن موجود زنده تا ۱۰ روز و در کبد تا ۴۰ روز باقی بماند ویروس در دام‌های ‏آلوده بدون علامت بالینی در حال گردش بوده و تا ۸۰۰ روز طول عمر کنه زنده باقی می‌ماند.‏
 
وی ادامه داد: بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی مانند گاو، گوسفند، بز، شتر، خرگوش، موش، خارپشت، جوجه‌تیغی و شترمرغ ‏به‌عنوان میزبان حساس تکثیرکننده ویروس هستند و هیچ‌گونه علائم بالینی و یا بیماری به جز تب گذرا از خود نشان نمی‌دهند؛ ‏پرندگان به جز شترمرغ میزبان حساس ویروس نمی‌باشند؛ ولی در بقای ویروس با حمل نوزاد کنه آلوده از طریق بدنشان در سطح ‏طبیعت نقش دارند.‏
 
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان گفت: برخی از انواع کنه‌ها ناقل اصلی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هستند که در ‏زمان اتصال به حیوان و خون‌خواری، ویروس را به بدن حیوان منتقل می‌کنند.‏
وی اظهار کرد: گزش توسط کنه آلوده، له کردن کنه آلوده با دست، تماس مستقیم با خون و بافت‌های آلوده و  تماس با خون و ‏ترشحات انسان مبتلا به‎ cchf ‎راه‌های انتقال بیماری به انسان است.‏
 
اصغری ادامه داد: تمامی گروه‌های سنی از هر دو جنس مرد و زن در معرض خطر هستند؛ ولی بیماری باتوجه‌به ماهیت و شیوه ‏انتقال بیشتر در افرادی که با فرآورده‌های خام دامی و افراد بیمار سروکار دارند اعم از دامپزشکان، دامداران، کارکنان کشتارگاه‌ها ‏و بسته‌بندی‌ها، قصابی‌ها، خانم‌های خانه‌دار و پرسنل بیمارستان دیده می‌شود مردان نیز به دلیل وضعیت شغلی بیشتر از زنان در ‏معرض خطر ابتلا قرار دارند.‏
 
به گفته وی؛ علائم بیماری در دام مبتلا علائم بالینی خاصی نداشته و در برخی موارد جز تب گذرا و موقتی علامت دیگری مشاهده ‏نمی‌شود که این اساس تشخیص بیماری را مشکل می‌کند، در انسان نیز از زمان آلوده‌شدن به ویروس از طریق گزش کنه تماس با ‏بافت و ترشحات آلوده یک تا ۶ و حداکثر ۱۳ روز طول می‌کشد تا علائم بیماری ظاهر شود، شروع علائم ناگهانی و شامل ‏سردرد، تب، درد عضلانی، گیجی، حساسیت به نور، حالت تهوع و استفراغ می‌باشد.‏
 
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: در ادامه با پیشرفت بیماری و مرحله خونریزی دهنده ‏خونریزی‌های وسیع داخلی و خارجی از جمله خونریزی زیر پوستی، خونریزی از بینی، استفراغ خونی، دفع خون با ادرار و ‏مدفوع رخ می‌دهد و در اثر نارسایی‌های کبد و کلیه و ریه منجر به مرگ فرد مبتلا می‌شود‎.‎
 
وی تأکید کرد: کلیه افراد باسابقه گزش کنه تماس با دام زنده و ترشحات خونی فرآورده‌های خام دامی که علایم فوق را مشاهده ‏می‌کنند باید دراسرع‌وقت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند تا تحت معالجه قرار گیرند.‏
 
این مسئول خاطرنشان کرد: میزان مرگ‌ومیر مبتلایان ۱۰ تا ۴۰ درصد است، خوشبختانه علی‌رغم ماهیت و علائم بالینی بیماری ‏در صورت اقدام سریع و به‌موقع در اقدامات تشخیصی و درمانی، قابلیت درمان و بهبودی وجود دارد.‏
 
اصغری در ادامه به روش‌های پیشگیری از ابتلا و کنترل انتقال بیماری پرداخت و گفت: همکاری و ارتقای همکاری بین‌بخشی کلی ‏دستگاه‌های ذی‌ربط، آموزش‌های عمومی اختصاصی و اطلاع‌رسانی به مردم و گروه‌های در معرض خطر، کنترل تردد غیرمجاز ‏دام، انجام سم‌پاشی‌های ادواری دام و جایگاه، جمع‌آوری کود و فضولات دامی و خارج نمودن از دامداری، بهسازی و اصلاح ‏ساختار دامداری‌ها توسط دامداران، ارتقای سطح بهداشت فردی در افراد در معرض خطر، خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام، رعایت ‏اصول ایمنی کار به ‌منظور جلوگیری از بروز خراش پوستی و تماس آن با ترشحات دامی، کشتار دام در کشتارگاه‌های مجاز و تهیه ‏گوشت از مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی و نگهداری گوشت تازه به مدت ۲۴ و جگر از ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دمای ۴درجه سانتی گراد ‏در یخچال، راهکارهای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو به شمار می‌رود.‏

انتهای خبر/ خ
https://asrehamoon.ir/vdceno8zzjh8npi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما