کارشناس مسائل سیاسی و بینالمللی سیستان و بلوچستان گفت: موضعگیری رئیسجمهور در چابهار پیرامون حقابه رودخانه هیرمند شجاعانه و از روی اقتدار بود.
به گزارش پایگاه خبری عصر هامون به نقل ازمشرق؛ مجتبی شجاعی بیان کرد: رئیسجمهور در سفر یک پر برکت خود به سیستان و بلوچستان، در کنار نشستها، افتتاحیه و بازدیدهای خود با اشاره به سابقه تاریخی و توافقات و معاهدات دو کشور ایران و افغانستان درباره حقابه هیرمند و بدعهدی طالبان دراینخصوص و همچنین جلوگیری از تضییع حقوق ملت ایران و مرزنشینان حوزه سیستان بااقتدار برآمده از اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی ارزشمند ایشان، به طالبان در خصوص عواقب بدعهدی در اعطای حقابه سیستان اخطار جدی دادند تا طالبان متوجه عواقب بدعهدی خود با کشور قوی و بزرگ ایران اسلامی باشند.
وی ادامه داد: این اخطار رئیسجمهور به حاکمان افغانستان دررابطهبا حقابه هیرمند به مردم هم این اطمینان را دادند که در راستای احقاق حق مردم در تمام شئون با احدی تعارف ندارند و حقوق ملت را قربانی هیچ مصلحتاندیشی و نگاه سیاسی نخواهند کرد.
کارشناسی سیاسی و روابط بینالمللی سیستان و بلوچستان گفت: اندیشه عملی که خواستگاه آن دیدگاه صحیح حکمرانی و نگرش به حقوق مردم است که امیدواریم در ادامه نیز آهنگ پیگیریهای دیپلماتیک با همین اقتدار در سطوح دیگر نیز تا حصول نتیجه دنبال شود.
وی بیان کرد: با وجود بازتابهای مثبت و امیدبخش مطالب رئیسجمهور در خصوص حقابه و اخطار و توصیه به حاکمان افغانستان در داخل کشور بهویژه در بین مردم مرزنشین و صبور حوزه سیستان، بلافاصله شاهد برخی موضعگیری و رفتارهای غیرحرفهای و متفاوت عدهای از مسئولان مسئول میانی طالبان و در نهایت انتشار منفعلانه بیانیه از سوی حاکمان افغانستان پیرامون سخنان رئیسجمهور بودیم.
شجاعی تصریح کرد: خودداری طالبان از دادن حقابه هیرمند به ایران، مخالفت با زبان فارسی، حذف مواردی از قانون اساسی، فشارهای همهجانبه بر مردمش، حذف تعطیلات عید نوروز باستانی و همچنین تعطیلی یکروزه عاشورا که با وجود هر دولت و حکومتی در افغانستان وجود داشت و بهانهجویی در مرز، از موارد مشخصی هستند که نگرانی از بیاعتنائی طالبان به تعهداتش را به اثبات میرسانند.
وی بیان کرد: همانطور که جمهوری اسلامی ایران به دنبال فرصتهای اقتصادی جدید، سطح تازهای از روابط تجاری با افغانستان و پاکستان را آغاز کرده افغانستان همچنان یک شریک مهم برای ایران باقی خواهد ماند و تا زمانی که بر اساس واقعیتهای میدانی، جنبش طالبان قدرت را در افغانستان در دست دارد، حفظ روابط عملگرایانه با این گروه یک تصمیم منطقی برای کشورمان است مشروط به اینکه طالبان با چشمباز به اطراف و داخل افغانستان و شرایطی که در آن قرار گرفته نگاه کند و خطوط و چهارچوب کلامی و راهبردی خود را در مقابل قدرتی مانند کشور بزرگ ایران اسلامی حفظ کند.
کارشناسی سیاسی و روابط بینالمللی سیستان و بلوچستان گفت: رفتارهای غیرحرفهای برخی عوامل طالبان در مرزهای ایران در کنار عدم توفیق این گروه تا کنون برای ایجاد یک حکومت واقعی فراگیر و رسیدگی به بحرانهای شدید اجتماعی - اقتصادی در افغانستان، میتواند بر روابط بیرونی این گروه تأثیر منفی بگذارد.
وی ادامه داد: طالبان باید بیش از هر زمان دیگری درک کند که ایران مکمل ژئوپولیتیک افغانستان و افغانستان مکمل هیدروپولیتیک ایران است و منافع و امنیت دو کشور بهشدت درهمتنیده است؛ بنابراین اگر حاکمان طالبان به صلاح خودشان بیندیشند و مصلحتاندیش و عاقبتاندیش باشند، تذکر رئیسجمهور ایران را در حالی جدی بگیرند که بخش اعظم جامعه جهانی، طالبان و دیدگاه طالبانی را نوعی گرایش بهافراط میداند و برخی عوامل میانی و ردهپایین طالبان هم با رفتارها و سخنان نسنجیده، مهر تأییدی بر این دیدگاه میزنند و جمهوری اسلامی ایران با رصد دقیق اوضاع در افغانستان، موضع منطقی اتخاذ میکند.
شجاعی اظهار کرد: ملت ایران و افغانستان بر اساس طیف وسیعی از اشتراکات، پیوندها و تاریخ کهن عمیقاً به یکدیگر علاقمندند و بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در دوران سخت اشغال افغانستان، آغوش ملت و حکومت ایران بر روی پناهجویان و مهاجران افغانستانی باز بوده و اتفاقاً پیوندهای دو ملت عمیقتر شده است.
وی ادامه داد: گروههای مختلف سیاسی و مسئولان افغان باید ضمن رعایت اصول همجواری و همسایگی به تعهدات خود پایبند باشند و توصیه رئیسجمهور مردمی ایران را همانطور که خودشان واضح گفتند، جدی بگیرند.