دولت سیزدهم برای تأمین آب شرب پایدار در سیستان و بلوچستان طرحهای مختلفی را در دست اجرا دارد.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، خشکسالی، کاهش نزولات آسمانی و عدم تحقق حقابه سیستان از سوی کشور دوست و همسایه افغانستان باعث شده است تا این منطقه بیش از دو دهه با خشکسالی روبرو شود و سرزمینی که روزگاری سرشار از آب و آبدانی بود و گندم کل ایران از این منطقه تأمین میشد امروز به دلیل خشکسالیهای چندین دهه به سرزمین خشک و بی آب تبدیل شود.
در زمان پر آبی تالاب هامون شغل مردم این منطقه بیشتر کشاورزی، دامداری و صید و صیادی بود که با بروز پدیده خشکسالی امروز این شغلها در سیستان دیگر کاملاً از بین رفته است.
هرچند برای تحقق حقابه سیستان توسط جمهوری اسلامی ایران رایزنیها و جلسات متعددی برگزار شد؛ اما علیرغم قولهای داده شده از سوی کشور افغانستان هنوز حقابه سیستان محقق نشده است.
دولت سیزدهم برای رفع مشکلات تأمین آب شرب در این منطقه طرحها و پروژههای متعددی را در دست اجرا دارد که حفر چاههای ژرف، انتقال آب از دریای عمان نیز از مهمترین طرحهای است که برای رفع مشکلات تأمین آب شرب در سیستان و بلوچستان در حال اجرا است.
نگرانی مردم سیستان درباره آب را رفع میکنیم
هاشم امینی، معاون راهبردی و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور درباره اقدامهای شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برای تأمین آب مردم منطقه سیستان و زاهدان، بیان کرد: شرایطی که چاه نیمههای منطقه سیستان و زاهدان در تأمین آب دچار شد ازیکطرف و شرایط رهاسازی آب هیرمند که با وجود پیگیریهای صورتگرفته از طریق مراجع صاحب صلاحیت تأمین آب بر اساس رصدی که صورتگرفته مشکل دارد شد.
وی ادامه داد: برایناساس و باتوجهبه رصدی که صور گرفت و یک ناترازی و کمبود آب را نشان میداد، پروژههایی برای تأمین آب تعریف شد.
معاون راهبردی و نظارت بر بهرهبرداری آبفای کشور خاطرنشان کرد: این پروژههای تعریف شده باتوجهبه اهمیتی که تأمین آب برای مردم این منطقه برای ما دارد بهصورت هفتگی مورد ارزیابی قرار میگیرند تا در موقع خود مورداستفاده قرار گرفته و نگرانی مردم را برطرف کند.
امینی گفت: این پروژهها هم بلندمدت است که شامل تأمین آب از دریا و سواحل جنوبی کشور از دریای عمان میشود که شروع شده و در حال انجام است.
وی ادامه داد: این پروژه به طور مستمر در جلسههایی که با حضور وزیر نیرو برگزار میشود رصد شده و بر تسریع در اجرای آنها تأکید میشود.
معاون آبفای کشور افزود: این بحث بلندمدت و پایدار تأمین آّب منطقه سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی است که این انتقال آب دارد صورت میگیرد.
امینی خاطرنشان کرد: پروژه بعدی انتقال آب از بخشهای شرقی استان است که این پروژه دروناستانی است و در حال پیگیری و اجرا است.
وی گفت: بخش دیگری پروژه تأمین آب از منابع آب زیرسطحی و زیر زمینی استان سیستان و بلوچستان است که هدف آن تأمین آب کوتاهمدت شهر زاهدان و منطقه سیستان است.
معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: این پروژه تا ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و هدف آن این است که به لحاظ کمی آب منطقه سیستان و زاهدان را تأمین کند و هم در یک پروژه شیرینسازی آب کیفی را در اختیار مردم قرار دهیم.
امینی بیان کرد: در مجموع با اجرای این پروژهها که اعم از حفر و تجهیز چاه، برقراری خطوط انتقال برق و برقرسانی ایستگاههای پمپاژ و خطوط انتقال آب و شیرینسازی است نگرانی از بابت تأمین آب مردم در منطقه سیستان و زاهدان نداشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: این پروژهها باتوجهبه زمانبندی که دارد بهموقع در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و میتواند مشکل آب شرب و بهداشت مردم را حل کند.
معاون آبفای کشور گفت: در عین حالی که پروژههای میانمدت و بلندمدت هم خواهیم داشت و در تأکیداتی هم که مقام معظم رهبری داشتند بر این موضوع اشاره شد
در بحث اعتبارات در زمینه طرح انتقال آب از تهلاب رهبر انقلاب توجه ویژه داشتند
محمد کرمی استاندار سیستان و بلوچستان نیز در چند روز گذشته در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص پیگیری موضوع حقابه هیرمند افزود: باتوجهبه اینکه موضوع فوق در زمان دولتهای مختلف و با تغییراتی در افغانستان رخداده هم اکنون به طور جد در دست پیگیری است در این راستا سفری به افغانستان صورت گرفت و مذاکرات مختلفی توسط وزیر امور خارجه و نماینده ویژه رئیسجمهور انجام شد.
وی تصریح کرد: آنچه که ما برای جایگزینی موضوع حقابه هیرمند در دست پیگیری قرار دادهایم حول چند محور است که موضوع حفر چاههای ژرف، طرح اضطراری انتقال آب به زاهدان و سیستان، طرح انتقال آب از تهلاب، انتقال آب از دریا بخشی از آنها بوده که نیازمند اعتبارات است.
نماینده عالی دولت در سیستان و بلوچستان ادامه داد: در بحث اعتبارات در زمینه طرح انتقال آب از تهلاب رهبر انقلاب توجه ویژه داشتند و بخشی از اعتبارات تأمین شد و هم اکنون کار با سرعت پیش میرود، به سمت دریا هم به همین صورت دارد کار انجام میشود.
کرمی با اشاره به اینکه باید به چند موضوع همهجانبه فکر کرد، گفت: در خصوص حقابه هیرمند باتوجهبه اینکه آن طرف هم با خشکسالی مواجه بوده و در توافق این است که اگر بارندگی انجام شود حقابه را در اختیار ایران قرار دهند ما همزمان این طرحها را پیش میبریم، چون آب مسئله حیاتی است و ما نمیتوانیم از آن غفلت کنیم و منتظر بمانیم که آب هیرمند بیاید؛ بهسرعت کار را پیش میبریم که حتی برای یک روز دچار مشکل نشویم.