تخصصگرایی و مهارتآموزی در حالی نقش مؤثری در تأمین آینده شغلی افراد دارد که میتواند آمار بالای بیکاری در منطقه سیستان را کاهش دهد.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان بیش از ۲۰ سال است که با معضل جدی خشکسالی دستوپنجه نرم میکند.
برای مردمانی که شغل عمده آنها کشاورزی، دامداری و صیادی بوده، خشکسالی مستمر یعنی بیکاری و مشکلات جدی معیشتی؛ و حالا بخش قابلتوجهی از مردم سیستان در پی معضل جدی بیکاری یا مهاجرت کردهاند یا در فکر مهاجرت هستند.
به عقیده کارشناسان، بهکارگیری نکردن از ظرفیتهای خدادادی موجود در منطقه سیستان و نبود تناسب مهارت افراد و نیازهای جامعه از دلایل بیکاری در این شهرستانها شده است.
باتوجهبه رشد جمعیت جوان، شاخصههای مهارتآموزی در استان مطلوب نیست و لازم است تا مهارتآموزی بیش از گذشته موردتوجه قرار گیرد.
موضوع مهارتآموزی در جایگاه خود بسیار حائز اهمیت است؛ اما وجود شغلهای کاذب با سود بالا توجه به این امر را در بین جوانان و حتی خانوادههایشان کمرنگتر کرده است.
آمار بیکاری و جمعیت جوان در منطقه سیستان نیازمند برنامهریزی صحیح برای ارائه آموزشهای فنی و حرفهای و کارآفرینی است که باید در این بحث اشتغال دو نکته را مدنظر قرار داد؛ در گام اول، حفظ اشتغال موجود و در گام دوم، ایجاد شغلهای جدید، راهکارهای برای حل معضل بیکاری متناسب با وضعیت این منطقه وجود دارد، مانند، ارائه آموزشهای مهارتمحور، مهارتهای مناسب با علاقه و نیاز جامعه و بازار کسبوکار به افراد بیکار و یا جوانان آموزش داده شود.
این موضوع در شهرهای مالی استان که با جمعیت بالای تحصیلکردگان بیکار مواجه است، اهمیت دوچندان دارد. درواقع مهارتآموزی بهعنوان یک برنامه روندی از مدارس پایه تا سطح دانشگاههای استان بهصورت جدی اجرا شود تا بخشی از کاستیهای بی مهارتی جوانان این منطقه کاسته شود.
مهارتآموزی و پرورش افراد متخصص، راهحل رفع معضل بیکاری در سیستان
جلیل شهریاری، مدیرکل آموزش فنی و حرفهای در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: در جامعهای که مسیر اشتغال دچار اختلال میشود باید مسیر جایگزین برای معیشت تعیین کرد.
وی افزود: در خصوص مسائل اشتغال و ازبینرفتن مشاغل وابسته به کشاورزی، دامداری و دامپروری در منطقه سیستان در حال حاضر افرادی در فنی و حرفهای مشاغل و حرفههایی را در نظر گرفتهاند که ایجاد اشتغال میکند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان تصریح کرد: در پی خشکسالی سالهای دور و نزدیک که باعث نابودی کشاورزی و بیکاری در این منطقه شده است و اقلیم این منطقه را تحتتأثیر قرار داده و طوفان و گردوخاک و باعث شده افراد را از مشاغل اصلی خود که دامداری و دامپروری است بازدارند، بهترین روش جایگزینکردن افراد متخصص و توانمند متناسب با نیاز همان منطقه پرورش داد.
وی ادامه داد: بهعنوانمثال طوفانها و ریزگردها باعث شده است که مردم به سمت استفاده از کولرهای گازی بروند، بنابراین این دستگاهها نیاز به نصاب، تعمیرکار دارد پس میتوان بهعنوان مشاغل سیار در روستاها در نظر گرفت تا روستاییان دسترسی سریعتر داشته باشند.
شهریاری اذعان کرد: ما با ایجاد ظرفیتهای آموزشی و ایجاد امکانات رفاهی و اقامتی برای تمامی شهروندان که مشکل رفتوآمد و اسکان را در حین آموزش را دارند فراهم کردیم تا بهراحتی و بهدرستی آموزش را ببینند و با تخصص کامل وارد بازار و جامع کار خود شوند.
وی گفت: یکی از محاسن خوب آموزش فنی و حرفهای کم سرمایه بر بودن حرفهها است چرا که فرد با هزینه کم میتوانند تخصص و توانایی به دست آورد و وارد جامع کاری هدف شود.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان خاطرنشان کرد: از دیگر خصوصیات آموزش فنی و حرفهای قابلتوسعه بودن است به این صورت که فرد کاری را که شروع میکند میتواند در آینده بهصورت پیمانکار در حرفهٔ خود شود و کارش را روزبهروز توسعه دهد و همچنین ایجاد درآمد کافی برای خانواده از دیگر محاسن مشاغل مهارتی است.
وی گفت: از این رو میطلبد، با همکاری رسانهها فرهنگ مهارتآموزی در جامعه نهادینه شود و در این راستا باید امیدپروری، اعتمادبهنفس و ترویج خودباوری در استان تقویت شود تا افراد بتوانند خودشان فعالیتی را در قالب شرکتهای کوچک و مشاغل خانگی راهاندازی کنند.