ترددهای غیرمجاز عامل اصلی خطر ورود و شیوع بیماری تب دانگ در مرزهای شرقی است.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، یکی از چالشهای در پیش روی مرزهای جنوب شرق کشور بیماریهای منتقله توسط پشه آئدس است؛ بیماری دانگ معرف به تب استخوان شکن یکی از بیماریهای است که توسط پشه مذکور پس از خونخواری انتقال میشود.
تب دنگی بیماری است که توسط نیش پشههای آلوده به یکی از ویروسهای دنگی منتقل میشود. علائم معمولاً شبیه آنفولانزا هستند، اما میتوانند به تب دنگی شدید (تب خونریزی دهنده دنگی)، یک وضعیت تهدیدکننده زندگی بدتر شوند.
دنگی از فردی به فرد دیگر مسری نیست مگر زمانی که از یک فرد باردار به فرزندش منتقل شود. علائم معمولاً با اولین عفونت خفیف هستند، اما اگر عفونت دیگری با نسخه دیگری از DENV دریافت کنید، خطر عوارض شدید شما افزایش مییابد.
بیماری تب دنگ عفونتی است که توسط ویروس دنگ ایجاد میشود و پشهها عوامل منتقلکننده این ویروس هستند، انتقال از نیش پشه آئدس آلوده به ویروس دنگی، انتقال از زن باردار به جنین در دوران بارداری یا در زمان زایمان است.
این پشه آلوده در طول روز نیش میزند به هنگام طلوع و غروب خورشید و بیشتر بین ساعت ۶ تا هشت صبح و یا ساعت چهار و ۶ بعدازظهر این اتفاق میافتد.
لاستیکهای رها شده در طبیعت محل مناسب برای تخمریزی این پشه است در نتیجه در صورت وجود لاستیک دستدوم رها شده در محیط یا اطراف منزل، باید آنها را جمعآوری کرد.
پایش مرزهای سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه در خصوص مبارزه با تب دانگ
حبیب غزنوی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیان کرد: پایش و مراقبت سلامت در مرزهای سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه، بادقت بالا انجام میشود.
وی افزود: سیستان و بلوچستان در بخشی از جغرافیا واقع شده است که با دو کشور افغانستان و پاکستان که نظام مراقبت از بیماریها در آنها منسجم و توسعهیافته نیست همسایه است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تصریح کرد: این عدم انجام مراقبتها در کشورهای همسایه فشار کاری همکاران ما را بهعنوان مرزبانان سلامت چندبرابر کرده است.
افزایش انتقال بیماری پشه آئدس در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری
خداداد شیخزاده، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: تب دانگ که به آن تب استخوانشکن هم گفته میشود نام یک بیماری ویروسی است که از طریق پشهای به نام پشه آئدس به انسان منتقل میشود.
وی افزود: در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری و بهخصوص در فصولی که بارندگی به وقوع میپیوندد شرایط انتقال بیماری افزایش مییابد.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۲۰ در کشور پاکستان بیش از ۲۵ هزار مورد مبتلا به تب دانگ ثبت شده است و چندین برابر این تعداد باتوجهبه عدم وجود سیستم رصدهای دقیق بهداشتی، ثبت نشده است.
وی از شهروندان خواست: موارد بهداشتی از جمله استفاده از توری برای پنجرهها، عدم استراحت در فضاهای باز، و در صورت استراحت اجباری در فضای باز، استفاده از قلمهای دوره کننده حشرات و استفاده از لباسهای آستیندار جهت جلوگیری از گزش پشه را رعایت کنند.
شیخزاده در خصوص علائم بروز بیماری، توضیح داد: بسیاری از افراد، بهویژه کودکان و نوجوانان، ممکن است هیچ علائم یا نشانههایی را طی یک فرم خفیف بیماری دانگ تجربه نکنند، هنگامیکه علائم رخ میدهد، معمولاً ۴ تا ۷ روز پس از اینکه شما توسط یک پشه آلوده میشوید، علائم شروع میشود.
وی ادامه داد: بیماری دانگ باعث بروز تب بالای ۱۰۴ فارنهایت (۴۰ درجه سلسیوس) و حداقل دو مورد از علائم سردرد، درد عضله، استخوان و درد مفصلی، حالت تهوع، استفراغ، درد پشت چشمها، تورم غدد لنفاوی و راش میشود.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در خصوص علائم و نشانههای تب خونریزی دهنده دانگ یا فرم شدید بیماری دانگ که یک اورژانس پزشکی و تهدیدکننده زندگی است، گفت: اگر علائمی همچون درد شدید شکمی، استفراغ مکرر، خونریزی از لثه یا بینی، وجود خون در ادرار، مدفوع یا استفراغ، خونریزی زیرپوستی که ممکن است؛ مانند کبودشدن به نظر برسد، تنفس دشوار یا سریع، پوست سرد یا مرطوب، شوک، خستگی، تحریکپذیری یا بیحوصلگی را تجربه کردید باید فوراً به پزشک مراجعه کنید، زیرا فرم شدید ابتلا به تب دانگ میتواند به ریهها، کبد یا قلب آسیب برساند، فشارخون میتواند افزایش یابد و باعث شوک و در بعضی موارد مرگ در فرد مبتلای به این بیماری شود.