روایت تنش آبی سیستان و بلوچستان قصه پر غصهای بود که در دولت سیزدهم برای حل این معضل تدبیری اندیشیده و طرح جهاد آبرسانی آغاز شد و هم اینک نیز با جدیت دنبال میشود.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، کمبود و نبود آب مشکلی تازه در شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان نیست. کمآبی در بسیاری از مناطق جنوبی استان به ویژه در شهرستانهای چابهار، نیکشهر و سرباز باعث شده اهالی به استفاده از هوتکها و برکههای طبیعی رو بیاورند.
بسیاری از روستاهای جنوب استان سیستم آبرسانی فرسودهای دارند که مدام با قطعی آب آنهم در فصل گرما مواجهاند و این مشکل باعث میشود اهالی روستاها برای تامین آب مصرفی به «هوتکها» رو بیاورند.
این هوتکها گودالهای مصنوعی و یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگیها در آن جمعآوریشده و در طول سال به مصارف آشامیدنی انسان و حیوانات میرسد، این گودال در زبان بلوچی در منطقه بلوچستان به «هوتِگ» مشهور است.
روستای کافه بلوچی از توابع بخش نسکند شهرستان سرباز با معضل بیآبی دست و پنجه نرم میکند، معضلی دردناک که حل آن فقط از دست مسئولان شهرستان و استانی به دست میآید و مردم روستا گلایهمند هستند از اینکه آب چاه ما شور و غیر قابل شرب است.
یکی از شهروندان روستای کافه بلوچی گفت: من دانش اموزم و روزی پنج تا ۶ بار ازاین هوتک اب میبرم و نمیتوانم به خوبی برای درس وقت بگذریم و کسی صدای ما را نمیشنوند.
وی بیان کرد: مردم کافه بلوچی با معضل دردناک اما حل شدنی دست و پنجه نرم میکنند، بعضی از آنها برای هر ۱۰۰۰ لیتر باید ۲۰۰ هزار تومن هزینه کنند و آنهایی هم که کم بضاعت هستند از هوتکهایی که آب ناسالم دارند مصرف میکنند.
یعقوب کوهی، عضو شورای روستا کافه بلوچی در پاسخ به سوال خبرنگار ما اذعان کرد: پروژه آب کافه بلوچی تا به امروز سه مرتبه شروع به کار کرده و هنوز به نتیجه نرسیده است و متاسفانه متولیان هیچگونه پیگیری برای مشکل ما انجام نمیدهند.
وی گفت: حل مشکل مردمی از دست بنده بر نمیآید ولی اگر فرماندار پیگیر مشکل ما باشد ۱۰۰درصد این مشکل را میتواند حل کند اما هیچ مسئولی پیگیر مشکلات ما نیست و مارا به امان خدا رها کردهاند.
در ادامه یکی از شهروندان گفت: ما نه بخشدار داریم نه فرماندار و نه کسی که پیگیر مشکلات ما باشد که اگر ما یک مسئول مسئولیت پذیر داشتیم مشکل ما حل میشد.
۷۰۰ خانوار روستای کافه بلوچ از نعمت آب شرب و سالم محروم است
عبدالرب مزارزهی، عضو شورای روستا کافه بلوچ بیان کرد: آمار جمعیت روستا بالغ بر ۷۰۰ خانوار است که از نعمت آب شرب و سالم محروم هستند و حدود دو کیلومتر باید پیاده روی کنند تا به این هوتک برسند و با دبه آب ببرند و این آب ناسالم و غیر بهداشتی است.
وی در ادامه افزود: خرید تانکر آب برای مردم هر هزار لیتر ۱۵۰هزار تومان است که بسیاری از مردم توان پرداخت ندارند و مجبورند از همین آب استفاده کنند.
وی افزود: این چاه در حوزه نسکند و رودخانه اصلی گونمرک است که میگویند اگر آب را برای استفاده سمت روستای ما بفرستند آب کم میآید در صورتی که کارشناس هم تایید کردند که اگر این آب برای کافه بلوچی برود هیچگونه کم و کسری برای بخش کشاورزی پیش نمیآید.
روایت تنش آبی سیستان و بلوچستان قصه پر غصهای بود که در دولت سیزدهم با نگاه ویژه رئیس جمهور برای حل این معضل تدبیری دیگر اندیشیده شد و طرح جهاد آبرسانی آغاز شد و هم اینک نیز با جدیت دنبال میشود. با پیگیریهای وزارت نیرو طرح جهاد آبرسانی به عنوان یک ضرورت در کشور اجرایب شد و بیشترین تعداد روستا در این طرح به استان سیستان و بلوچستان اختصاص پیدا کرد.
بهرهمندی تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار در سیستان و بلوچستان
منصور بیجار، معاون استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: سیستان و بلوچستان با توجه به شرایط ویژه و کمبودهای موجود ناشی از پایین بودن شاخص بهرهمندی روستاها از نعمت آب، فرسودگی شبکه توزیع روستاهای دارای تاسیسات و گرفتار تنش آبی، ۲۵ درصد روستاهایی را که قرار است در قالب طرح جهاد آبرسانی از آب پایدار بهرهمند شوند، به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: در این راستا، تاکنون ۱۱۰ کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع برای ۴۴ روستا انجام شده و یا در مراحل پایانی قرار دارد، ۱۲ روستا نیز از آب آشامیدنی بهرهمند شدند.
وی افزود: پیشبینی میشود با برنامههای وزارت نیرو، طی یک بازه زمانی سه ساله تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان و روستاهایی که در مسیر مجتمعهای جدید قرار دارند، در قالب طرح جهاد آبرسانی از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی بهرهمند شوند.
وی ابراز امیدواری کرد: با اهتمام و عزمی که در سطح ملی وجود دارد، شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی روستاهای سیستان و بلوچستان به بیش از ۹۴ درصد ارتقا یابد.
طرح ملی جهاد آبرسانی در تمام روستاهای سیستان و بلوچستان انجام میشود
علیرضا قاسمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان نیز در این زمینه گفت: از ابتدای کار دولت سیزدهم، توسعه زیرساختهای حیاتی به ویژه در روستاها و مناطق محروم مورد توجه ویژه است. از آنجایی که تأمین آب پایدار اصلیترین مشکل روستاییان در تمام استانها بوده، با دستور دولت قرار شده است طرح ملی جهاد آبرسانی در تمام استانها انجام شود.
قاسمی با اشاره به اجرای طرح جهاد آبرسانی در تمام روستاهای استان ادامه داد: در قالب این طرح ملی قرار است به ۱۰ هزار روستای هدف آبرسانی شود. در این راستا بیش از ۲ هزار روستای سیستان و بلوچستان که فاقد شبکه آبرسانی و دارای تنش آبی هستند در طرح آبرسانی ملی قرار گرفتهاند. ما نیز اطلاعات جامع روستاهای دچار محدودیت آبی را که اغلب در شمال استان قرار دارند، تهیه و در اختیار مجری طرح قرار دادهایم.
وی بیان کرد: بر اساس پیشبینیها با اجرای این طرح، بخش زیادی از روستاهای دچار تنش و فاقد شبکه آب استان، به منابع آبی پایدار متصل میشوند و مردم این روستاها دیگر نگرانی در این خصوص نخواهند داشت.
علیرضا قاسمی با بیان اینکه برنامههای مدونی برای ارتقای سطح بهرهمندی در روستاهای فاقد شبکه و رفع تنش آبی تدوین شده، اظهار کرد: برای رساندن آب شرب سالم و بهداشتی به ۸ روستای شهرستان سرباز و انجام خدمات مستمر، ۴۱ کیلومتر خطوط انتقال و شبکهتوزیع، احداث ۷۵۰ مترمکعب مخزن ذخیره آب و حفر و تجهیز ۴ حلقه چاه انجام و یا در حال تکمیل عملیات باقیمانده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان افزود: در مجموع با بهرهبرداری از این طرحها ۶ هزار و ۵۰۰ نفر بر اساس سرشماری سال ۹۵ از نعمت آب شرب پایدار بهرهمند میشوند.
قاسمی اضافه کرد: علاوه بر طرحهای یاد شده، در شهرستان سرباز، شروع عملیات آبرسانی به ۱۵ روستای دیگر با انجام نقشهبرداری آغاز خواهد شد که به ترتیب و بر اساس اعتبارات ابلاغی تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید.