عضو هیئت علمی دانشگاه سیستانوبلوچستان گفت: آیا رسانهها در عرصه دوموکراسی و ادعای آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات، که کشوری همچون فرانسه، از مدعیان پیشتاز بودن در آن عرصه است، واقعاً آزاد هستند یا این ادعا، افسانهای بیش نیست؟!
ناصر اسدی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری «عصرهامون» بیان کرد: بازداشت اخیر پاول دوروف، بنیانگذار و گرداننده رسانه اجتماعی معروف تلگرام، توسط پلیس فرانسه و پیگیریهای قضایی متعاقب آن، امری است که یک پرسش مهم را در اذهان ایجاد میکند که آیا رسانهها در عرصهی دوموکراسی و ادعای آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات، که کشوری همچون فرانسه، از مدعیان پیشتاز بودن در آن عرصه است، واقعاً آزاد هستند یا این ادعا، افسانهای بیش نیست؟!
وی افزود: در واقع و برخلاف تصور برخی روشنفکرنمایان شیفته و شیدای جهان غرب، آنچه برای دوروف رخ داد یک استثنا نیست و این نوع برخوردها از دیگر گردانندگان رسانههای مشابه، چندان دور نبوده و بلکه بهنوعی بهفراوانی مسبوق به سابقه هم هست.
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تصریح کرد: چنانکه اخیراً یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری امریکا یعنی دونالد ترامپ، رسماً مارک زاکربرگ، گردانندهی اینستاگرام را تهدید به اعمال مجازات حبس ابد، پس از پیروزی در انتخابات نمود.
وی ادامه داد: جلسات نفسگیر بازجویی و محاکمه مدیر تیکتاک توسط کنگره آمریکا، نمونه دیگری از این نوع برخوردها علیرغم ادعای حمایت و بهرسمیت شناختن آزادی رسانههای اجتماعی است؛ البته این موضوع، صرفاً به محاکمه یا بازداشت و برخورد پلیسی و قضایی با گردانندگان این نوع از رسانهها محدود نمیشود بلکه اعمال جریمه، تحمیل محدودیت فیلترینگ و حتی مسدودسازی کامل فعالیت این رسانهها به امری متداول در بسیاری از کشورهای مدعی حمایت از جریان آزاد اطلاعات و دموکراسی بدل گشته است.
اسدی اظهار کرد: این در حالی است که حتی ذکر نام طرح یا لایحهای برای قانونمندسازی فضای مجازی در ایران، بلافاصله با موجی از مخالفتها و پروپاگاندای داخلی و خارجی مواجه میگردد و پیش از بررسی، تصویب یا اجرا با اتهامات و حملات شدید مبنی بر مخالفت آن با آزادی و دموکراسی تعبیر میشود.
وی افزود: این دوگانگی محرز، این پرسش را در اذهان مخاطبان ایجاد میکند که آیا ملاک و معیاری منطقی در ورای این دوگانهباوری وجود دارد یا اینکه صرفاً منبعث از تبعیض ناعادلانه و نمونهی دیگری از دوگانههای ستمکارانهی حاکم بر دنیای امروز است که توسط جهان سلطه ساخته و پرداخته شده است؟!
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان اینکه برای یافتن پاسخ این پرسش، کافیست به موارد برخورد متناقض کشورها و نظامهای بهاصطلاح دموکراتیک در این خصوص در طی سالیان اخیر توجه کرد؛ گفت: مثلاً در جریان فتنه ۸۸ مقامات امریکایی بهمنظور استمرار کمک به اغتشاشگران و جلوگیری از بروز وقفه در فعالیتهای مخرب آنها، گردانندگان توییتر را ملزم به تعویق اجرای تعمیرات فنی این رسانه نمودند.
اسدی تشریح کرد: این در حالی است که به دنبال بروز برخی اعتراضات اخیر توأم با وقوع ناآرامی در انگلیس و فرانسه، مقامات این کشورها، در اظهارنظرهای رسمی، شبکههای اجتماعی از قبیل تلگرام را مقصر دانسته و مورد تهدید قرار دادند.
وی ادامه داد: شواهد و مصادیق فراوانی برای این برخوردهای دوگانه وجود دارد اما در اینجا صرفاً به تحلیل علل و انگیزههای اصلی اعمال این دوگانگیها یا همان سیاستهای یک بام و دو هوا از سوی نظام سلطه از یک سو و لزوم هوشیاری و تکلیف مردم در برابر این مسأله پرداخته میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطر نشان کرد: در طول تاریخ، سلطهگران ستمکار، از هر روش و ابزاری برای نیل به اهداف خود یعنی سلطه بر جوامع و کشورها و به غارتبردن ثروت آنها بهره بردهاند؛ از روشهای خشن نظامی و تجاوز به مرزها گرفته تا دخالتهای سیاسی، کودتا، تحریم اقتصادی و نظایر آن.
وی افزود: در سالهای اخیر، استفاده از روشهای نرم و کمهزینهتر در کنار روشهای خشن نظامی، به رویه اصلی امپریالیستها بدل شده است؛ در این میان، رسانهها (شبکههای خبری، مطبوعات، رادیو و تلویزیونها و اخیراً رسانههای اجتماعی در فضای مجازی) نقش بسیار مهمی در ایجاد و تحکیم سلطه در جهت نیل به اهداف مختلف سیاسی، نظامی و اقتصادی ایفا میکنند.
اسدی اذعان کرد: بر همین اساس قدرتهای استعماری، همواره در تلاشند تا کنترل این رسانهها را در اختیار گرفته و از آنها تحت پوشش آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات، بهمثابه ابزاری قوی بر علیه هر کشوری که در برابر سلطهگری آنها قد علم نموده یا مقاومت نماید، استفاده کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه گرچه بهمصداق این ضربالمثل قدیمی که چاهکن خود به چاه میافتد، عنوان کرد: گاهی قدرت تخریبی تعبیهشده توسط آنها در این ابزار، ناخواسته گریبان خودشان را میگیرد یا در عرصهی رقابت با سایر سلطهگران رقیب، هدف آماج شرارههای سوزان این ابزار خوساخته قرار میگیرند.
وی ادامه داد: از این رو برای در امان ماندن از نوک تیز این حملات، نقاب دروغین حمایت از آزادی و جریان آزاد اطلاعات را موقتاً کنار زده و با هدف کنترل خطراتی که از این مسیر متوجهشان شده، دست به اقدامات محدودکننده میزنند؛ اما برای آنکه بتوانند با فریب دموکراسی و آزادی کماکان بر جوامع تحت سلطه حکومت کنند و وجههی دروغین دموکراتیک خود را حفظ کنند، خود را قربانی ترور و خطرات امنیتی و ضداخلاقی نشان میدهند.
اسدی تأکید کرد: در چنین مواقعی حتی ترجیح میدهند بخش اندکی از اقدامات سلطهگرانه و کنترلی خود بر برخی از این رسانهها را نیز تعمداً آشکار کنند تا بهصورت پیشگیرانه، هزینههای بازدارندگی را کاهش داده و بر مبنای اصل عبرتآموزی برای سایر رسانهها، امنیت و منافع خود و استمرار سلطهگری با غلبه کامل بر این رسانهها را حفظ نمایند.
وی افزود: اینگونه است که وقتی در کشوری مثل ایران اغتشاشی ایجاد میکنند و با استفاده از همین رسانهها به تشدید آن میپردازند و هرگونه اقدام دفاعی را با انگ مخالفت با آزادی بیان و مخالفت با جریان آزاد اطلاعات، مورد هجمه شدید قرار داده و یک موج رسانهای گسترده بر علیه هرگونه طرح ساماندهی برپا میسازند ولی در هنگامی که خودشان به مقابله با خطرات و تهدیدهای این رسانهها اقدام میکنند آن را اقدامی در جهت حفظ امنیت شهروندان و دفاع از اخلاق جلوه میدهند و بدون آنکه اجازه دهند افکار عمومی به سمت پرسشگری در خصوص آزادی بیان و جریان اطلاعات برود، فضا را به سمت موارد حاشیهای و متفاوتی منحرف مینمایند.
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: همانگونه که مثلاً در ماجرای اخیر بازداشت پاول دوروف، مطالبی را خواه واقعی یا دروغ در خصوص زندگی شخصی گذشتهی وی و ظلم و برخورد خشونتآمیز او نسبت به همسر سابق و فرزندانش مطرح و منتشر نمودند تا از این طریق کنترل افکار و احساسات مخاطبان را بهدست گرفته و نظر آنان را در مورد درستی و لزوم برخوردشان با وی موافق و همسو نمایند.
وی ادامه داد: البته جنبهی دیگر منافع دولت فرانسه در علنی نمودن این اقدام، اشعار غلط به افکار عمومی در خصوص استقلال این رسانهها و رهایی آنها از سیطره امپریالیستهاست تا بتوانند ضمن حفظ و استمرار کنترل خود، فریب بزرگ ادعای آزادی رسانهها و جریان اطلاعات را کماکان صیانت کنند و کنترل افکار خوشباوران را همچنان در دست داشته باشند و حتی وجههی دروغین خیرخواهانه و بشردوستانه خود را با نمایش اقداماتی برای حفظ امنیت شهروندان و اخلاقمدارانه نمودن فضای رسانه، تقویت نمایند و با وجود اینکه کنترلهای اصلی را مخفیانه و تحت سانسور کامل توسط آژانسهای امنیتی و جاسوسی خود بر رسانهها اعمال میکنند؛ برای افزایش فریب و حفظ بزک کاذب دموکراسی، چهرهای ضد سانسور و شفاف از خود به نمایش بگذارند.
اسدی تصریح کرد: اما مخاطب دانا و هوشیار دیگر فریب این فریبها و خباثتها را نمیخورد و روزبهروز دامنهی آگاهی و بیداری ملتها و حتی خود مردمان عادی کشورهای استعمارگر افزایش مییابد و اسباب زحمت دولتهای سلطهگر و فریبکار را فراهم میسازد؛ این یک ادعای گزاف نیست بلکه واقعیتهای موجود جهان، شاهد و گواه زندهی این ادعاست.
وی با بیان اینکه آنچه در پایان و به اختصار لازم به ذکر است، لزوم توجه مخاطبان به واقعیت حاکم بر این رسانهها و عدم باور سادهلوحانه به ادعاهای خوشظاهر آنها مبنی بر وجود امنیت تبادل اطلاعات است، بیان کرد: بیخطر و بیضرر بودن، یا نیت خیر برای کمک به حقوق بشر و منافع افراد و جوامع است.
اسدی گفت: گاه افراد به زعم اینکه آدمهای خاص و مهمی نیستند و بنابراین کسی در پشت این رسانهها با آنها کاری ندارد و دلیلی برای ایجاد گرفتاری و دردسر برای آنها متصور نبوده و از طرفی منافع اجتنابناپذیری دارند که ناگزیر باید از طریق همین رسانهها تأمین گردد، بدون نگرانی و با خیال راحت اطلاعات خود را در این رسانهها بهاشتراک میگذارند و از هزاران تهدید و خطر بالقوهای که فاصله اندکی تا بالفعل شدن دارند غافل میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تشریح کرد: پرداختن به جوانب و دلایل این خطرات که واقعا جدی و قطعاً غیرقابل اغماضاند، نیازمند مقاله و فرصت دیگری است؛ اما به اختصار یادآور میگردد که اگر خطر و ضرری در این رسانهها نبود و هدف آنها یکسره تأمین رفاه و منافع و آزادی بیان و امثال ذلک بود، خود حاکمان مسلط بر آنها هرگز اندک مقابله یا ابراز نگرانی در این خصوص نداشتند تا چه رسد به افرادی که قربانیان این قدرتها و هدف نیات سوء و سلطهگرایانه و خطرناک آنان در هر جای این جهان هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: لذا لازم است در کنار اعمال درایت نسبت به حفظ توجه و احتیاط و دقت اشخاص در خصوص حفظ جنبههای مختلف امنیتی و اخلاقی و غیره برای خود و خانوادههایشان، ضرورتاً یک مطالبه عمومی برای سامان نمودن فضای رسانههای مجازی شکل گیرد.