مراکز نفس برای نجات جان جنین از سقط به کمک خانوادهها آمده است.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون به نقل از زاهدنیوز، فاطمه کمیلی، رئیس بسیج جامعه پزشکی در یادداشتی نوشت: بدون شک برای دستیابی به رشد جمعیت مطلوب در کشور، همه راهکارهای افزایش جمعیت همچون تسهیل ازدواج، کاهش سن بارداری، کاهش ناباروری، کاهش مهاجرت به بیرون و... در دستور کار متولیان امر قرار گرفته، به دلیل تعداد بسیار بالای سقط عمد غیرقانونی در کشور حدود ۱۰۰۰ سقط در روز، یک راهکار در دسترس برای افزایش جمعیت در کوتاهمدت، جلوگیری از سقط فرزندان سالم توسط والدین است.
مرکز مردمی نفس، با محوریت تیمی از متخصصین دغدغهمند علوم پزشکی در روز ملی جمعیت ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۰ از کنار بارگاه ملکوتی امام رضا علیهالسلام کار خود را باهدف قراردادن جلوگیری از سقط فرزندان سالم توسط والدین آغاز و در این راه با تلاش وقفهناپذیر در سه حوزه فرهنگسازی، مشاوره دینی روانشناسی و حمایتهای همهجانبه (روانی پزشکی معیشتی و...) فعالیتهای خود را گسترش داد.
باتوجهبه اهمیت مقوله کاهش جمعیت و ضرورت تمرکز فعالیتها روی این موضوع، مرکزی بهعنوان (مرکز جهادی نفس) باهدف کار همهجانبه برای جلوگیری از سقط فرزندان سالم توسط والدین، با محوریت بسیج جامعه پزشکی تأسیس شد که دارای سه رویکرد فرهنگسازی، شناسایی موارد و اقدامات حمایتی است.
اعطای بستههای معیشتی جهت خانوادههای کمبضاعت، حمایت مالی و مستمر برای خانوادههای کمبضاعت از طریق مشارکتهای مردمی، مشاوره، مشاوره روانشناس خانواده و زناشویی و فردی، مشاوره دینی و شبکهسازی گسترده از نیروهای تخصصی جهت خدمات جهادی از جمله اقدامات معیشتی و حمایتی به شمار میرود.
تولیدات صداوسیما، تولیدات فضای مجازی، گفتمانسازی بین خواص تأثیرگذار، گفتمانسازی در مبادی ورودی، بیلبوردهای شهری، پمفلتهای آموزشی، پوسترهای تبلیغاتی، تخصیص جوایز ویژه تولیدات رسانهای مرتبط با جمعیت در جشنوارههای فرهنگی هنری مختلف و شبکهسازی نیروهای تخصصی رسانهای جهت ایجاد تولیدات سمعی بصری از اهم اقدامات در قالب فرهنگسازی است.
باورهای غلط، تجارب گذشته، علل قانونی. فرهنگی. اعتقادی. اجتماعی و اقتصادی شبکه مسائل سقط است.
اعتیاد پدر خانواده، ترس از آینده، ازدواج موقت، مهاجرت، علل روحی و روانی و حمایتنشدن از جمله عوامل اجتماعی به شمار میرود.
از سوی دیگر نداشتن مسکن، نداشتن شغل ثابت پدر خانواده، نداشتن توان مالی، اشتغال مادر و هزینههای زایمان بیمارستان در زمره علل اقتصادی است.
حاملگی ناخواسته، شعارزدگی، میل به کم فرزندی، سن کم برای بارداری، نظرات منفی دیگران، روابط نامشروع و مضمون بودن بارداری در عقد هم از علل فرهنگی به شمار میآیند.
مالکیت حیات جنین، ضعف در باور به رزاق بودن خداوند، نگاه غیرصحیح به مشکلات و ضعف در توکل نیز از علل اعتقادی است.
سابقه فرزند ناهنجار و سابقه سقط و احساس ناکامی از جمله تجارب گذشته بوده، و تجاوز به عنف، عدم اطلاع از ابعاد قانونی سقط، بازدارنده نبودن قانون و دردسترسبودن امکانات سقط از علل قانونی است.
ازدستدادن زیبایی، تحتتأثیر قرارگرفتن روابط زناشویی، تصور سهل بودن سقط، تصور ناتوانی در نگهداری جنین، ترس از تربیت فرزند، رفاهطلبی، رسیدن به تعداد فرزندان ایدهآل و ترس از بارداری و زایمان هم در زمره باورهای غلط به شمار میروند.
قالبهای فرهنگی جهت دستیابی به رفع و اصلاح شبکه مسائل مذکور با استفاده از قالبهایی همچون تهیه بیلبورد برای سطح شهر تهیه پوستر و بنر برای مطبها و داروخانهها و مراکز بهداشت، آمادهسازی ویدئو های فرهنگی و موشنگرافی، تهیه گزارشات، ایجاد پویشهای مطالبهگری، تهیه تیزرهای تبلیغاتی برای صداوسیما، پاسخگویی تخصصی و عمومی دررابطهبا سقط، تهیه خبر از فعالیتهای مرکز نفس و رولآپ تلویزیون شهری در نقاط پر بازدید سطح شهر از اهم اقدامات فرهنگی به شمار میروند.
برآورد اجرای طرح در صورت موفقیت پیشگیری حداقل ۱۰ تا ۵۰ درصد سقط است و این یعنی پیشگیری از ۱۸۰۰ تا ۹ هزار سقط فرزند در سال بهصورت استانی و پیشگیری از ۳۶ هزار تا ۱۸۰ هزار سقط فرزند در سال در کشور.
در سیستان و بلوچستان نیز چهار مرکز مردمی نفس در زاهدان، ایرانشهر، چابهار و زابل در حال ارائه خدمت هستند.
برگزاری جلسات متعدد با دانشگاه علوم پزشکی و معرفی مرکز مردمی نفس و موضوعات قرارگاه جوانی جمعیت، مشخصکردن اعضای مرکز مردمی نفس در شهرستانهای زاهدان. زابل. چابهار و ایرانشهر، ثبت گروه جهادی مردمی نفس زاهدان در سامانه اطلس سازندگی، بازدید از مطبهای مامایی به همراه نماینده نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، افتتاح مرکز مردمی نفس در زابل و سراوان، برگزاری نمایشگاه سقطجنین در کانونهای زابل و سراوان همزمان با افتتاح مرکز مردمی نفس از اقدامات انجام شده در این مراکز است.