هزاران پیجر و دستگاه دیجیتال در لبنان در جریان یک رخنه امنیتی، طی دو روز اخیر منفجر شدند؛ امری که لزوم اتخاذ تدابیر امنیتی برای جلوگیری از وقوع حملات مشابه را در جهان بیش از پیش برجسته ساخت.
به گزارش پایگاه خبری «عصرهامون» حجتالاسلاموالمسلمین محسن سنجری در یادداشتی به اوشیدا نوشت؛ اتفاق ناگوار منفجرشدن پیجرها، لپتاپها، بیسیمها و برخی لوازم الکترونیکی که منجر به زخمی و شهادت هزاران نفر از مردم لبنان طی روزهای گذشته شده بازتاب جهانی در سراسر جهان شده ضربه تلخی که منجر به خسارات جبرانناپذیری شده است.
متأسفانه عدم دقت در بومیسازیهای لوازم الکترونیک در لبنان و اقدامات دومینووار خرابکارانه رژیم کودک کش صهیونیستی باعث شده خیلی کشورها تجدیدنظر جدی در بازبینی، تجدیدنظر و به فکر بومیسازی تجهیزاتشان بیفتد خطری را که چندی پیش رهبر معظم انقلاب هشدار جدی نسبت به آن دادند ایشان در اولین دیدار هیئت دولت چهاردهم فرمودند: امروز هوش مصنوعی با یک شتاب حیرت دهندهای یعنی انسان متحیر میشود از شتابی که این فناوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش میرود. خب، دستگاههای ما، الان دستگاههای مختلف ما، نظامی و غیرنظامی از هوش مصنوعی دارند استفاده میکنند بهرهبرداری میکنند؛ اما این ما را فریب ندهد. در مسئلهٔ هوش مصنوعی بهرهبردار بودن امتیاز نیست، لایههای عمیقی دارد این فناوری باید در آن لایهها مسلط شد. آن لایهها دست دیگران است.
اگر شما نتوانید لایههای عمیق و متنوع هوش مصنوعی را، این فناوری را تأمین کنید فردا اینها یک ایستگاهی مثل ایستگاه اتمی، آژانس اتمی درست میکنند برای هوش مصنوعی که الان دارند مقدماتش را فراهم میکنند که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید باید اجازه بگیرید در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید در فلان بخش دیگر حق ندارید استفاده کنید اینجوری. زرنگهای دنیا دنبال این چیزها هستند. فرصتطلبها و قدرتطلبهای دنیا یک آژانس هوش مصنوعی هم به وجود میآید آن وقت اجازه نمیدهند شما از این منطقه عبور کنید. خودتان باید برسید به فناوریهای عمیق و ژرف این مسئله، لایههای زیرساختی. لایههای زیرساختی هوش مصنوعی را باید در کشور دنبال کنید.
اکنون که این اقدام تروریستی در سطح وسیعی از لبنان اتفاق افتاده چند نکته برای دقت در عدم تکرار این فاجعه مخصوصاً در کشورمان باید در دستور کار قرار گیرد.
اعتماد مضاعف دولت مردان به شرکتهای دانشبنیان بجای وابستگی به دانش غرب و دیگران، جدیگرفتن فرمان امام خامنهای مبنی بر تشکیل آژانس هوش مصنوعی، تقویت سامانههای الکترونیک در حوزه رصد، و چککردن اقلام وارداتی و مطمئن، بروز رسانی تجهیزات وارداتی گذشته با کدها کنترلهای داخلی در جهت عدم هرگونه حادثه مشابه احتیاط در بهکارگیری افراد مسئلهدار در بدنه دولت و بیزینس بازهای نزدیک شده به برخی وزارتخانهها که درگذشته افرادی مثل دُری اصفهانی، اکبری، سید امامی، موسوی، جیسون رضاییان و...
اهتمام جدی به دانشهای پایهای در حوزههای صنعتی الکترونیکی کشور با تقویت مجموعههای فنی که نقش مهم و مؤثری در هوش مصنوعی بومی دارد و با جدیت دولتها هوش مصنوعی بومی را در دستور کار قرار داده وبا مدیریت فعالان عرصه هوش مصنوعی را در راستای این مهم تقویت کنند.
در این میان، استفاده از تجهیزات الکترونیکی بومی میتواند نقشی کلیدی در کنترل تهدیدات امنیتی ایفا کند، البته به شرطی که زیرساختهای تولید و نظارتهای امنیتی دقیق در تمامی مراحل به کار گرفته شوند. یکی از مهمترین مزایای تولید بومی تجهیزات الکترونیکی، کنترل کامل زنجیره تأمین است. با تولید این تجهیزات در داخل کشور، امکان نظارت دقیق بر همه مراحل تولید، از تأمین مواد اولیه تا مونتاژ نهایی فراهم میشود. این نظارت مستمر از بروز خطراتی مانند تعبیه تجهیزات جاسوسی یا آسیبپذیریهای امنیتی در زنجیره تأمین جلوگیری میکند. در مقابل، درصورتیکه تجهیزات از کشورهای خارجی وارد شوند، بیشک چنین نظارتی کامل نخواهد بود.