در حالی جنوب سیستان و بلوچستان یک فرصت استثنایی برای خودکفایی کشور به موز به شمار می رود که با توسعه باغات موز میتوان کشور را از واردات موز بی نیاز کرد.
به گزارش عصرهامون، آب و هوای متنوع سیستان و بلوچستان زمینه را برای کشت انواع محصولات کشاورزی از جمله میوههای گرمسیری و سردسیری فراهم و آن را خاستگاه تولید متنوعترین میوههای گرمسیری در کشور کرده است، حتی در تولید برخی میوهها در ایران بیرقیب محسوب میشود و این مهم باعث شده تا ظرفیتی بیبدیل برای ارز آوری ایجاد کند.
این استان در حالی مهد تولید میوههای گرمسیری کشور نام دارد که میوههایی همچون کُنار، چیکو، تمبرهندی، نارگیل و گواوا، پاپایا، بیدام، پالسا، جمبولان، سیتاپل، موز و آناناس در آن کشت شده و این میوه های لاکچری که مشتریان پر و پاقرص و بازارپسندی مناسب دارند در صورت حمایت و پشتیبانی می توانند نیاز کشور را تامین و از واردات بی رویه جلوگیری کنند.
موز از مهمترین محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان است که نسبت به سایر محصولات گرمسیری بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده است.
فرصتی برای ایجاد اشتغال مولد در منطقه
در این رابطه سید محمد رضا سیدحسینی، سرپرست جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه جنوب سیستان و بلوچستان یک فرصت استثنایی برای خودکفایی کشور به موز می باشد، بیان کرد: با توسعه باغات موز در حوزه مکران میتوان کشور را از واردات موز بی نیاز و سالیانه از میلیون ها دلار خروج ارز از کشور صرف جویی کرد.
وی با بیان اینکه ظرفیت فوق یک فرصت برای ایجاد اشتغال مولد در منطقه است، افزود: برای دستیابی به این هدف، طرح افزایش سطح زیر کشت در پایاب سدهای پیشین، زیردان و کهیر در شهرستان های دشتیاری، چابهار، کنارک و زرآباد و نیز آبهای غیر متعارف (دریا)و نیز اصلاح و احیا موزستانها در حال اجرا است.
سرپرست جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه ایجاد ۱۷ هزار هکتار موزستان میتواند کشور را از واردات موز بی نیاز کند، ادامه داد: گامهای اولیه با مشارکت شرکت و صنعت مکران با احداث نهالستان و کشت موزستان در زیر سایبان وهلدینگ کشاورزی آریا با خرید ۴٢٠٠ هکتار زمین در منطقه باهوکلات شهرستان دشتیاری برای ایجاد موزستان آغاز شده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۵ هزار هکتار موزستان در سیستان وبلوچستان وجود دارد، گفت: بیشاز سه هزار هکتار از اراضی بارور و بقیه غیر بارور است، که زمینه اشتغال ۱۵ هزار نفر را تاکنون فراهم کرده است.
به گفته سیدحسینی، دشتیاری، زرآباد، سرباز، کنارک و چابهار به ویژه منطقه عورکی بخش پیرسهراب بیشترین سطح زیر کشت موز سیستان و بلوچستان را به خود اختصاص دادهاند.
تکثیر و توزیع بیش از ۴۰ هزار اصله موز از طریق کشت بافت
سرپرست جهاد کشاورزی استان در ادامه به تکثیر و توزیع بیش از ۴۰ هزار اصله موز از طریق کشت بافت اشاره و اظهار کرد: برای اولین بار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان به منظور افزایش عملکرد محصول موز و نیاز به تکثیر انبوه ارقام جدید تولید و تکثیر گیاهان موز سالم و عاری از بیماری ها با توجه به شیوع بیماری هایی نظیر فوزاریوم و نماتد و توسعه کشت موز در منطقه و جایگزینی ارقام کم محصول با ارقام پر محصول و تجاری انجام شده است.
به گفته این مقام مسئول؛ در این راستا از شهریور سال گذشته تاکنون بیش از چهل هزار نهال کشت بافتی موز رقم دوارف کاوندیش که قبلاً سازگاری آن در منطقه بررسی شده بود، تولید و بین موزکاران جنوب استان توزیع شد.