آبگیری سد کهیر پس از سیزده سال، گامی مهم از دولت سیزدهم در رفع تنش آبی به شمار میرود.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون به نقل از زاهدنیوز، رودخانه کهیر یکی از رودهای مهم و منابع راهبردی آبی در جنوب سیستان و بلوچستان است که به دلیل سیلابی و فصلی بودن منبع آبی خوبی به شمار میرود، اما قسمت بزرگی از آورد سالانه ۱۸۲ میلیون مترمکعبی آن که آبی شیرین و مناسب است به آبشور دریا عمان سرازیر میشود.
این مهم از یک سو، و عدم پرداخت حقابه هیرمند از سوی کشور افغانستان معضلی دیگر به شمار رفته و بر شدت خشکسالی در استان کویری سیستان و بلوچستان افزوده است که دستاورد آن چیز جز ازبینرفتن کشاورزی و دامداری یا مهاجرت بسیاری از مردم به سایر نقاط کشور نبود.
این امر سبب شد تا ساخت یک سد در دستور کار قرار گیرد؛ باتوجهبه کمبود و تنش شدید آبی در منطقه از سال ۱۳۸۹ عملیات اجرایی سد کهیر آغاز و پس از گذشته سیزده سال آبگیری شد.
این سد با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب بهعنوان بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان است که میانگین آبدهی بلندمدت سالانه در حل سد مخزنی به میزان ۱۸۲ میلیون مترمکعب برآورده شده؛ با احداث این سد علاوه بر اینکه بیش از ۷۵ روستای پاییندست این سد با افق جمعیتی بیش از ۶۵ هزار نفر دارای آب شرب بهداشتی و سالم خواهند شد، نیازهای آب صنعتی و کشاورزی منطقه هم تأمین میشود.
بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان آبگیری شد
علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو در سفر رئیسجمهور به این خطه با بیان اینکه عملیات آبگیری «سد کهیر» واقع در شهرستان کنارک با اعتباری بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال از نوع بتنی غلتکی به ارتفاع حدود ۵۵ متر از سال ۱۳۸۹ آغاز شده است، گفت: با آغاز عملیات آبگیری سد کهیر شهرستان کنارک و مدیریت منابع آب در این منطقه، علاوه بر جلوگیری از بهوجودآمدن خسارات سیل، از هدررفت منابع آب و بروز خشکسالی جلوگیری خواهد شد.
وی ضمن قدردانی از زحمات عوامل اجرایی طرح و صبوری مردم منطقه، ادامه داد: برای بهثمررسیدن این پروژه زحمات زیادی کشیده شده؛ ولی توقع من این است که با همتی دیگر کار آبرسانی به شهرها و روستاهای پاییندست را به مرحله نهایی برسانیم تا مردم از آب شرب باکیفیت در بهترین استانداردها بهرهمند شوند.
به گفته وزیر نیرو؛ سال ۱۴۰۰ سیل سهمگین کنارک بسیاری از خانهها را خراب کرد و آب باکیفیت به دریا روانه شد، این در حالی است که با آغاز آبگیری سد کهیر و مدیریت منابع آب این منطقه علاوه بر جلوگیری از خسارات سیل، از هدررفت منابع آب و بروز خشکسالی در منطقه جلوگیری خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه این سد به مدت ۶ سال متوقف مانده بود، گفت: اردیبهشت امسال خوشبختانه با سیلابی که وارد منطقه شد، آبگیری سد صورت گرفت.
محرابیان با اشاره به اینکه سد کهیر قادر به تأمین آب شرب منطقه و آب موردنیاز کشاورزی و صنعت است، ادامه داد: اگر بخواهیم مقایسهای داشته باشیم، حجم این سد معادل حجم سد امیرکبیر شهر کرج بهاضافه دوبرابر حجم سد لتیان است.
به گفته معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی نیز در دولت سیزدهم، کارهای شگرفی در آبرسانی به روستاهای مناطق محروم انجام شده که آبگیری سد کهیر از طرحهای مهم منطقه است.
به گزارش زاهدنیوز احداث سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب بهعنوان بزرگترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان، تأثیرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مهمی در جنوب استان و سواحل مکران را در پی دارد.
توسعه صنعت و تجارت منطقه آزاد چابهار و جنوب استان، امکان تأمین آب شرب سایر مناطق استان از طریق کاهش تخصیص صنعت، خروج روستاهای منطقه روستای کهیر از بحران کنونی آب برای مصارف شرب و بهداشت، رفع بحران تأمین آب کشاورزی منطقه بهویژه در سالهای خشک، ایجاد اشتغال و محرومیتزدایی از طریق توسعه صنعت و کشاورزی منطقه، کنترل سیلابها و اثرات تخریبی ناشی از آن و امکان توسعه صنعت توریسم و گردشگری و بهبود وضعیت بهداشتی منطقه از طریق تأمین آب شرب سالم از جمله اثرات مثبت آبگیری این سد است.