در روزهای گرم تابستان فعالیت در هوای گرم طیفی از بیماریهای مرتبط با گرما را ایجاد میکند که گرمازدگی یکی از آنها است.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون به نقل از زاهدنیوز، گرمازدگی و بالارفتن دمای بدن یکی از مهمترین مشکلات شهروندان است که در فصل تابستان با آن دستوپنجه نرم میکنند.
یکی از دلایل عمده افزایش دمای بدن، قرارگرفتن طولانیمدت زیر نور خورشید است، عدم توانایی بدن برای خنکشدن و بازگشت به دمای اولیه، باعث بروز این مشکل میشود.
در حقیقت وقتی گرما و رطوبت بالا میرود علائم گرمازدگی در افراد افزایش مییابد در این شرایط افراد در معرض علائمی مانند تبهای مرموز، حالت تهوع، اسهال، تعریق، سرگیجه و سنگینی سر قرار میگیرند، در برخی افراد نیز علائمی مشابه سرماخوردگی یا آنفلوآنزا در مجاری تنفسی بروز میکند؛ در مواردی هم که فرد دچار گرمازدگی شدید شده باشد علائمی مانند ادرار تیره، افزایش سرعت ضربان قلب، گیجی، سردرد شدید، سرخی و خشکی پوست و غش ممکن است مشاهده شوند که در این حالت بهتر است سریعتر به بیمارستان مراجعه شود.
برای جلوگیری از گرمازدگی تابستان خوراکیهایی وجود دارند که میتوانند به ما کمک کرده و دمای بدن را متعادل کنند در این زمینه مسعود فیروزکوهی، مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه گرمازدگی جدیترین شکل آسیب گرمایی است، بیان کرد: گرمازدگی در اکثر موارد، عارضه خفیفی به شمار میرود، اما عدم رسیدگی به آن میتواند باعث آسیب جدی به مغز و سایر اندامهای داخلی یا حتی مرگ شود.
وی اظهار کرد: سرگیجه، تپش قلب، حالت تهوع، سردرد و غشکردن از علائم گرمازدگی به شمار میروند.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه گرمای هوا بر روی آب بدن انسان اثرگذار است، ادامه داد: یکی از مشکلات اصلی فصل گرم ایجاد کم آبی است که در عملکرد ارگان های بدن اختلال ایجاد می کند بهاینعلت که آب در واکنش های بدن نقش مهمی ایفا میکند ازاینحیث مصرف مایعات در افراد مختلف باتوجهبه شرایط جسمی و سبک زندگی و فعالیت های آنان متفاوت است.
وی تصریح کرد: در این راستا افراد عادی و سالم باید روزانه هشت تا ۱۰ لیوان مایعات مصرف کنند، و افراد ورزشکار و شاغل در فضای گرم و باز که با تعریق زیاد مواجه هستند، بیشتر از سایر افراد مایعات بنوشند.
فیروزکوهی افزود: در هوای گرم باید مصرف غذاهای حاوی ادویهجات همچون دارچین، زنجبیل، فلفل و زردچوبه به حداقل برسد و نوشیدنیهای مورداستفاده کمنمک و کم شیرین با میزانترشی بیشتر باشد چرا که نمک و شیرینیجات به دلیل طبع گرم باعث افزایش دمای بدن میشوند.
به گفته وی؛ استفاده مستمر از کولرگازی در منزل و محل کار که دمای آن پایینتر از ۲۰-۱۸ درجه سانتیگراد باشد میتواند موجبات بروز بیماریهای سرد را در فرد فراهم کند از سوی دیگر باتوجهبه اینکه این افراد بدنشان به گرمای هوا عادت ندارد احتمال اینکه با دورشدن از کولرگازی و ورود به هوای گرم دچار خستگی گرمایی و گرمازدگی شوند بیشتر است.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه مصرف آب یخ سبب عملکرد نامطلوب کبد و دستگاه گوارش میشود، گفت: بهتر است در فصول گرم سال بهجای آب یخ از دوغ کمنمک و سکنجبینی که سرکه خانگی آن بیشتر از عسل یا شیرهاش باشد استفاده شود، حتی مصرف لیموی ترش، آبغوره یا آبنارنج هم بهتنهایی توصیه میشود.
وی با اشاره به اینکه برای مهار گرمازدگی در بدن باید آب کافی نوشید، خاطرنشان کرد: حفظ درست مکانیسم تعریق در بدن نیاز به نوشیدن آب کافی دارد، خوردن غذای کمنمک و با پروتئین کمتر توصیه میشود، در روزهای گرم میوهها و سبزیجات بیشتر مصرف کنید.
این کارشناس تغذیه تأکید کرد: افراد نباید در ساعات اوج گرما از منزل بیرون بروند، ساعات اوج تابش آفتاب و گرما بهطورکلی از ۱۱ صبح تا ۴ بعدازظهر ادامه دارد.
فیروزکوهی در بخش دیگر سخنان خود به راهکارهای کنترل گرمازدگی اشاره کرد و گفت: مصرف غذاهای دریایی، سبزیهای سبز برگ، انواع کلم و کاهو که به تأمین مواد معدنی مناسب و اسیدهای چرب ضروری کمک میکنند در این زمینه اثربخش است، همچنین استفاده از سبزیها و میوههایی که آب زیادی دارند مثل خیار، کاهو، گوجهفرنگی و هندوانه و یا استفاده از غذاهای آبکی مثل انواع سوپها و آشها و خوراکها که بهصورت کمروغن آماده شده باشد توصیه میشود.