توجه به جایگاه آموزشهای فنی و حرفهای در جهت توسعه کارآفرینی و چرخه اشتغال کشور یک امری ضروری به شمار میرود.
به گزارش پایگاه خبری عصرهامون، مهارتآموزی بهعنوان یک زیر ساخت در اشتغال و درآمدزایی کمک میکند تا بسیاری از معضلات و مشکلات جامع حل شود، قرارگرفتن در مسیر توسعه و دستیابی به توسعه پایدار همواره از بزرگترین آرمانهای جوامع بشری بوده که یکی از عوامل اثرگذار در راه رسیدن به این مهم توجه به آموزشهای فنی و حرفهای است.
در ایران نیز با تشکیل مدرسه دارالفنون بهوسیله امیرکبیر در ۱۲۶۸ خورشیدی به طور رسمی فراگیری مهارتها و آموزش فنی و حرفهای کلید خورد؛ مهارتهایی که در طول زمانهای مختلف فراز و نشیبهایی را گذرانده و امروز شکل نوینی را به خود گرفته است.
آموزشهای فنی و حرفهای انجام فعالیتهایی است که میتواند فرد را برای احراز شغل، حرفه و کسبوکار آماده نماید یا کارایی و توانایی وی را در انجام آن افزایش دهد. این آموزشها کسب مهارتها را در راستای تکنولوژی و علوم وابسته به همراه دانشهای خاص مربوط به شغل و در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ارائه میدهد.
توسعه آموزشهای فنی و حرفهای در شرایط کنونی برای اقتصاد و فرهنگ ایران و بهویژه شتابدهی به فرایند تولید امری حیاتی است؛ زیرا سرمایهگذاریهای زیربنایی و افزایش ابزار و تجهیزات و بهطورکلی سرمایه فیزیکی بدون سرمایه انسانی بلااستفاده مانده و یا به نحو اقتصادی و کارآمد مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد.
بنابراین، از ضرورتها و الزامات رشد و توسعه اقتصادی، نظام آموزش برای ایجاد مهارتهای لازم سرمایه انسانی است و در این میان آموزشهای فنی و حرفهای تلفیقی است از علم، فن و هنر و نقش بسیار مهمی در تأمین نیروی انسانی کارآمد ایفا نموده و مضمونی توسعهای دارد و هدف از این آموزشها، افزایش تواناییهای دانش، مهارت و قدرت درک افراد و انجام مطلوبتر کار در محدوده وظایف شغلی است.
استان سیستان و بلوچستان نیز یکی از استانهای است که فراگیری آموزشهای فنی و حرفهای بهصورت پیشرفته فرصتی را برای جوانان علاقهمند و جویایی کار جهت ورود به چرخه اشتغال ایجاد کرده است.
شرکت بیش از ۳۷ هزار نفر در دورههای آموزشی فنی و حرفهای در ۶ماهه نخست سال جاری
جلیل شهریاری، مدیرکل آموزش فنی و حرفهای سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: در نیمه نخست امسال بیش از ۳۷ هزار نفر در دورههای آموزشی فنی و حرفهای در استان شرکت کردند که ۱۹ هزار و ۴۶ نفر در مراکز دولتی و ۱۸ هزار و ۲۴۳ نفر در مراکز بخش خصوصی آموزش دیدند.
وی عملکرد نفرساعت آموزشی را ۴ میلیون و ۳۴۳ هزار نفرساعت در دو بخش آموزش بیان کرد و افزود: دو میلیون و ۸۰۶ هزار نفرساعت در بخش دولتی و یک میلیون و ۵۳۶ هزار نفرساعت در آموزشگاههای خصوصی آموزش دیدند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان متناسبسازی آموزشهای مهارتی با نیاز بازار کارو ظرفیتهای استان را مهم دانست و اظهار کرد: آموزشهای مهارتی هدفمند در راستای بازار کار و مطابق با پتانسیلهای استان از جمله برنامههای این اداره کل در استان است.
وی ارتباط با اصناف را جزو اولویتهای اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان عنوان کرد و افزود: نتایج اجرای طرح مهارتآموزی در محیط واقعی کار بیانگر آن است که در مجموع ۲۴۲۵ نفر از جوانان متقاضی کار در استان، مهارتآموزی در محیط واقعی کار را تجربه کردهاند.
شهریاری اضافه کرد: توسعه بخش خصوصی و جذب سرمایهگذار در حوزه توسعه مهارتآموزی در سیستان و بلوچستان نیز در اولویت کاری بوده که از ابتدای سال تاکنون ۲۸ آموزشگاه آزاد مهارتآموزی افتتاح شده است.
وی تصریح کرد: واگذاری فضاها و ظرفیتهای قابلواگذاری به بخش خصوصی و شرکای اجتماعی در مراکز آموزش فنی و حرفهای استان جهت مولدسازی و ایجاد ظرفیتهای جدید مهارتآموزی در دستور کار اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان قرار دارد.