تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۵۰
در حالی مردم روستاهای چابهار در کنار سدها ی پرآب و دریای بیکران عمان زندگی می کنند که بی توجهی و عدم رسیدگی مسئولین به لوله کشی روستاها مشکلات بسیاری را در معیشت به وجود آورده است.
عدم توجه به لوله کشی آب روستاهای چابهار/ مردم تشنه در کنار منابع دائمی آب
به گزارش عصرهامون به نقل از چهاربهاران، روستاهای بسیاری در شهرستان چابهار به خصوص درشرق اين شهرستان وفاصله 75 كيلومتري آن، از روستاهاي توابع بخش دشتياري ودر ضلع شرقي شهر نگور مركز بخش دشتياري وفاصله 35 كيلومتري آن و قسمت غربي رودخانه باهوكلات که در فاصله دوكيلومتري آن قراردارد اهالي اين روستا نزديك شصت خانوارمي باشند.
شهرستان چابهار علی رغم داشتن سدهای ذخیره ساز بزرگ آب هم چنان از مشکل چندین ساله بی ابی رنج می برد علاوه بر ضعف‌های طرح­‌های آبی در بخش کشاورزی، مشکل آب شرب روستایی در این شهرستان همچنان باقی مانده، این مشکل به قدری حاد است که به گفته بخشی از مردم، مهاجرت اکثر مردم روستایی چابهار به علت کم آبی و عدم امکان کشاورزی است.
درگذشته درحاشيه رودخانه باهوكلات سكونت داشتند كه حدود بيست سال قبل به دليل مشكلاتي ازقبيل عدم دسترسي به امكاناتي مانند جادّه، مدرسه، آب آشاميدني سالم، برق و...به مكان فعلي نقل مكان کردند اين روستا درگذشته به دليل قرارگرفتن در حاشيه رودخانه باهوكلات و وجود زمينهاي حاصلخيز دراطراف آن درفصول باراني سال به عنوان مكان مناسبي جهت كوچ دامداران وكشاورزان بسيارموردتوجّه بوده است.
یکی از مردم محلی دشتیاری به خبرنگار ما می گوید: منبع تأمین آب مردم این روستا و همچنین روستاهای بخش منطقه دشتیاری، تلنگ و پلان که از بی آبی رنج می برند هوتک و چاله های آب است.
علی جدگال این وضعیت را بی توجهی مسئولین عنوان و می افزاید: در این روستاها مردم به سبب خشکسالی و کمبود آب آشامیدنی از گودالی که در زمان بارندگی از آب باران پر می شود و به آن هوتک می گویند استفاده می کنند.
وی هوتگ را نامناسب برای شرب مردم دانسته و تصریح می کند: ساخت هوتِگ در منطقه دشتیاری از زمان های بسیار قدیم آغاز شده است و گودال های حفر شده با اشکال هندسی دایره، مستطیل، مربع و به عمق بیش از پنج، 10، 20 و حتی بیشتر است که در زمینی با بافت ریزدانه (رسی و سیلتی) توسط بومیان منطقه چابهار احداث شده است و اطراف آن دیواره خاکی با ارتفاع حدود یک تا دو متر ایجاد می شود.
رئیس شورای شهرستان چابهار در گفت و گو با چهاربهاران اظهار می کند: مردم این روستاها حدود 5 کیلومتر در هوای گرم و گاهی پای پیاده و با چارپا برای تهیه آب آشامیدنی خودشان را به هوتک روستاها که وضعیت نه چندان مناسبی است تامین می کنند.
معین الدین سعیدی تشریح می کند: هوتگ اصطلاحی بسیار آشنا برای مردم جنوب شرق کشور بویژه مردم بلوچ منطقه دشتیاری چابهار است.
وی با اشاره به قدمت هوتگ ها تاکید می کند: بومیان این منطقه قدمت هوتگ را به بیش از چند هزار سال قبل از اسلام یا قبل از حمله مغول می دانند که تا به امروز همچنان آب آشامیدنی و کشاورزی مردم منطقه را تامین می کند.
وی ادامه داد: حجم مخزن هوتگ معمولاً بین 10 تا 20 هزار مترمکعب بوده و تغذیه آن از طریق دروازه یا کانال آبرسان صرفا از سیلاب ها صورت می گیرد.
به گفته رئیس شورای شهرستان چابهار؛ از 438 روستای شهرستان چابهار فقط 16 روستا آب سالم و بهداشتی بصورت شبانه روزی دارند.
یکی از مردم روستاهای پلان به خبرنگار ما می گوید: آب شرب بعضی از روستاها با تانکر آبرسانی می شود، متاسفانه این آب جوابگوی مردم نیست و آنها ناچارند از آب گندیده هوتک ها استفاده کنند. سرانه آب برای اهالی روستاهای بخش تلنگ برای هر نفر 15 لیتر است.
جاسم درزاده می افزاید: این شرایط در حالی تقریباً به قوت خود باقی مانده که بارها و بارها مردم جنوب استان درخواست حل این مشکل ابتدایی را داشته‌اند، اما دولت حتی موافق افزایش سهمیه 15 لیتری آب روستائیان هم نبوده است.
وی آبرسانی استاندارد و از طریق لوله کشی را حق مردم دانسته و خاطرنشان می کند: ارتقای معیشت مردم وظیفه دولت است چراکه این مردم با حضور حداکثری به دولت های پیروز رای داده اند و امروز نیز انتظارات به حقی دارند.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcayon6y49nwm1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما