تاریخ انتشار :جمعه ۲۴ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۰۲:۴۶
وحیدپورمردان مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: نگرانی، دلسوزی و نظرات کسانی که از دور دستی بر آتش دارند قابل درک است اما باید نظرات مبتنی بر مباحث علمی بوده و به دقت امکان سنجی شود.
پورمردان افزود: ایده حصارکشی محدوده زیست تمساح پوزه کوتاه "گاندو" ، مدتیست که در فضای مجازی توسط عده ای مطرح و دست به دست شده است.

لذا به استحضار همه دوستانی که خواستار اجرایی شدن این ایده هستند می رساند این نظریه قبلاً توسط کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان طرح شد اما زمانی که امکان سنجی برای عملی کردن آن صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم که امکان کاربردی و عملی کردن آن به دلایل ذیل مقدور نیست:

۱. مساحت محیط زندگی تمساح پوزه کوتاه یا همان گاندو در بلوچستان در اطراف و حاشیه رودخانه باهوکلات بسیار گسترده و پراکنده است و حصارکشی آن عملاً ناممکن است. (برآورد زیستگاه اصلی این گونه بیش از ۳۸۰ هزارهکتار است.)
۲. رفتارشناسی، ساختار بیولوژیکی و فیزیکی جانور به شکلی است که بسیار جابجا شده و از طرفی در زیر زمین نقب های متعدد حفر میکند (جهت ذخیره آب و تخم گذاری) و در صورت نیاز و به دلخواه از زیر هرگونه حصار و حفاظی عبور می کند. عمق نقب های تمساح ها گاه تا ۱۵ متر هم می رسد. این موضوع از دلایلی است که موجب تبخیر کم آب شده و اصولاً این اعتقاد بومیان که "در هرجا گاندو است آب فراوان نیز خواهد بود" را گواهی مینماید.

۳.حصارکشی پاک کردن صورت مسئله است چراکه اهالی بومی منطقه برای دست یابی به منابع آبی که نیاز اصلی آنهاست طبیعتاً از هر مانعی عبور کرده تا به آب برسند که این امر از اصول مشکلات ایجاد شده در موضوع تعارض بین انسان و حیات وحش است و نتیجه ای معکوس دارد که قطعاً آغاز دعاوی متعدد بین مردم و محیط زیست و مانعی بر اجرای برنامه های حفاظت از گونه های در معرض خطر انقراض کشور است.

۴. عبور از هرنوع حصاری برای کودکان بازیگوش و کم سن و سال به منزله عبور از یکی از مراحل بازی برای رسیدن به آب و آبتنی است و نه تنها عملاً نمی تواند مانع شود بلکه راه فرار آنها نیز در موقع خطر سخت خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در ارتباط با عملکرد این دستگاه گفت؛ اقدامات بسیار موثر و خوبی در استان از جمله؛ نصب تابلوهای هشداردهنده با تصاویری قابل درکتر برای کودکان و نوجوانان در زیستگاه، آموزش مداوم چهره به چهره ساکنین و همسایگان زیستگاه، هشدارهای مداوم بالاخص بین ماههای اردیبهشت تا مهر که گاندو به دلیل زادآوری و دفاع از قلمرو خود تهاجمی بوده، تهیه ی کلیپ به زبان بلوچی و استفاده از انیمیشن های مرتبط در فضای مجازی، پیگیری موضوع تامین آب روستاها از دستگاههای متولی، جلب مشارکت انجمنها و خیرین و نصب دهها مخزن ده و پنج هزار لیتری آب در روستاها، استفاده از پتانسیل ریش سفیدان و معتمدین و همیاران بومی منطقه، اعزام ۳۰ نفر از محیط بانان در فصول مختلف سال جهت پایش و اطلاع رسانی خانه به خانه و توزیع برشور بین مردم و نصب بنر و پلاکارد در مساجد و معابر روستاها، جابجایی بیش از ۳۰ سر تمساح و انتقال آنها از هوتکها و محلهای نزدیک روستاها به زیستگاههای امنشان انجام شده که این اقدامات ادامه خواهد داشت.

پورمردان در پایان ضمن بیان این مطلب که حتی با افزایش نزولات جوی و بارندگیهای دوسال اخیر در استان که منجر به وسعت گرفتن زیستگاه و پراکندگی بیشتر گاندوها گردیده افزود همکاری مردم منطقه در این زمینه و عدم مراجعه و شنا در این فصول میتواند در کاهش خطرات ناشی از حملات گاندو بسیار موثر باشد تا انشاالله در آینده دیگر شاهد بروز چنین حوادث تلخی برای کودکانمان نباشیم.

انتهای پیام/ 
https://www.asrehamoon.ir/vdcg379q3ak9x34.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها