تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۵۹
فرصت های سرمایه گذاری در رزمینه انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی و بادی در سیستان و بلوچستان زیاد است، اگرچه مشوق هایی هم برای سرمایه گذاری در نظر گرفته شده، اما وجود معارضین، افزایش نرخ ارز، تحریم و ... حضور سرمایه گذاران داخلی و خارجی را در این استان با چالش روبه رو کرده است.
فرش قرمز؛ این بار جلوی پای سرمایه گذاران انرژی های تجدید پذیر/معارضین، تحریم و افزایش نرخ ارز موانع سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان
به گزارش عصرهامون؛ یکی از مهم ترین موانع رفع تولید، آماده سازی شرایط برای حضور سرمایه گذاران خصوصی بومی و غیر بومی در هر منطقه است.

کاهش بروکراسی اداری، انجام اقدامات اولیه لازم از جمله واگذاری زمین برای آغاز سرمایه گذاری در مدت زمان کم و ایجاد زیرساخت ها از مهم ترین دلایل برای جذب سرمایه گذار است.

نام گذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام "تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها" هم نشان دهنده اهمیت این موضوع است، زیرا رونق سرمایه گذاری خصوصی در بخش های مختلف می تواند علاوه بر کمک به دولت برای کاهش هزینه ها سبب اشتغال زایی شود و سرمایه های خوابیده در بانک ها را برای تولید به کار گیرد.

در میان استان های کشور، سیستان و بلوچستان در بخش های مختلف پتانسیل های ویژه ای برای سرمایه گذاری دارد، این استان به رنگین کمان معادن کشور، بهشت انرژی های تجدید پذیر، مقصد گردشگری و ... معروف است.

داشتن ارتباط زمینی و دریایی با کشورهای مختلف از پتانسیل های بالقوه سیستان و بلوچستان محسوب می شود، زیرا می تواند به بازارهای هدف بسیاری از کشورها نزدیک شود و زمینه را برای صادرات فراهم کند.

سیستان و بلوچستان به دلیل تابش بسیار مناسب آفتاب و داشتن بیشتری روزهای آفتابی در طول سال، استان مستعدی برای بهره مندی از انرژی پاک خورشیدی است.

همچنین وزش بادهای پرقدرت شمالی ۱۲۰ روزه سیستان، این خطه را از مهم ترین مکان ها برای بهره برداری از انرژی بادی در کشور تبدیل کرده است.

 بر اساس اظهارات کارشناسان، مطالعات اوليه در زمينه انرژي خورشيدي در سيستان و بلوچستان انجام شده که نشان مي دهد تابش خورشيد از منطقه «حرمک زاهدان» تا شمال چابهار بهترين وضعيت را در استان دارد، در شهرهاي زاهدان، خاش و سراوان تا شمال چابهار، تابش خورشيد بيش از سه هزار ساعت در سال برآورد مي شود.

سرمايه گذاري بخش خصوصي در زمينه احداث نيروگاه هاي انرژي نو زمينه را براي اشتغال زايي فراهم مي کند، به طوري که به ازاي توليد هر مگاوات برق پاک ۱۸ تا ۳۰ نفر مشغول به کار مي شوند.

احداث نيروگاه هاي بادي و خورشيدي در مناطقي که بادهاي پرقدرت و تابش مطلوب خورشيد را دارد، زمينه را براي اشتغال زايي گسترده جوانان فراهم مي کند و این یکی از پتانسیل های ویژه برای سیستان و بلوچستان است، استانی که عنوان جوانترین استان را هم یدک می کشد و نیروی انسانی جوان و جویای کار در این خطه می توانند مشغول به کار شوند.

با این وجود هنوز سرمایه گذاری ها در زمینه انرژی های تجدید پذیر در سیستان و بلوچستان رونق چندانی نداشته و به رغم آنکه فرش قرمز برای سرمایه گذاران پهن شده هنوز پای آن ها برای حضور در سیستان و بلوچستان می لنگد.

نبود زیرساخت؛ یکی از دلایل عدم توسعه انرژی های نو

علیرضا پرنده مطلق، مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: سیستان و بلوچستان از مستعدترین استان ها در انرژی های نو است اما تاکنون نتوانستیم بهره برداری از این انرژی ها را در استان گسترش دهیم که یکی از این دلایل آن نبود زیرساخت مناسب است.

وی اظهار کرد: برای اینکه سرمایه گذار در سیستان و بلوچستان بتواند سرمایه گذاری کند باید بستر انتقال انرژی فراهم باشد، در شمال استان منطقه مستعد میل نادر را داریم که می تواند از باد بیش از هزار مگاوات برق تولید کند، اما تاکنون بستر آن آماده نشده بود.

این مقام مسئول ادامه داد: در سال ۹۹ این بستر آماده شد و خط ۴۰۰ کیلوولت میل نادر به اتمام رسید و ۲۵ کیلومتر آن در همان سال آغاز و به اتمام رسید که برای اولین بار در صنعت برق این پروژه را به صورت epc انجام دادیم و در این زمینه هم ۹۰ میلیارد تومان هزینه شد و اکنون زیرساخت لازم برای سرمایه گذاری در این منطقه آماده است.

مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان تصریح کرد: توسعه بخش های انرژی های تجدید پذیر به عهده سرمایه گذار خصوصی است و بخش دولتی در این زمینه ورود نمی کند.

پرنده مطلق عنوان کرد: برای اینکه هزینه های سرمایه گذاری به همراه هزینه های تولید پرداخت شود باید منابع مالی وجود داشته باشد.

این مقام مسئول بیان کرد: منابع مالی که قانون گذار در اختیار وزارت نیرو قرار می دهد محدود و مشخص است که می تواند درصد کمی از هزینه خرید انرژی تولید شده از سوی سرمایه گذاران را تامین کند، به عبارتی منابع مالی به اندازه کافی نیست تا بتواند سرمایه گذاری جدید انجام دهد.

وی گفت: در استان بومیان زیادی داریم که می توانند برای تولید انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنند، اما هنوز در این زمینه ورود نکرده اند، چند سالی است که برای انرژی های تجدیدپذیر در کشور اقداماتی انجام شده است، اما قانون می گوید باید بخش خصوصی ورود کند.

ایجاد مشوق برای حضور سرمایه گذار در سیستان و بلوچستان

مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان اظهار کرد: وزارت نیرو برای جذب سرمایه گذار بخش خصوصی در زمینه انرژی های تجدیدپذیر می تواند زمینه را فراهم کند، به طور مثال در سال ۹۸ وزیر نیرو اعلام کرد؛ انرژی تجدیدپذیر تولیدی در سیستان و بلوچستان ۲۰ درصد گران تر از کل کشور خریداری شود.

پرنده مطلق عنوان کرد: یکی از مشکلات دیگری که برای حضور سرمایه گذاران در سیستان و بلوچستان وجود داشت، آماده نبودن بسترها و زیرساخت های لازم بود، به طور مثال برای اینکه میل نادر را به شبکه وصل کنیم، باید چند خط آماده می کردیم که این اقدامات در سال گذشته انجام شد و اکنون منطقه میل نادر آماده حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی است.

معارضین فرصت های سرمایه گذاری را از بین می برند

وی ادامه داد: یکی از مشکلات فراگیر در سیستان و بلوچستان، وجود معارضین است، این افراد جلوی فعالیت های سرمایه گذاری در زمین هایی که متعلق به منابع طبیعی است می گیرند.

این مقام مسئول تصریح کرد: در منطقه گوهرکوه خاش که پتانسیل ویژه ای برای بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد با تمام توان در حال مذاکره با معارض هستیم، اما هنوز به نتیجه نرسیدیم.

مدیرعامل شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان عنوان کرد: طولانی شدن مذاکره با برخی از معارضین سبب از بین رفتن فرصت های سرمایه گذاری در استان می شود.

پرنده مطلق تصریح کرد: در یکی از این موارد سرمایه گذار حتی از خارج استان و خارج کشور برای سرمایه گذاری آمده بود وقتی از تلاش خود خسته شد، تصمیم گرفت نیروگاه خود را در اصفهان راه اندازی کند.

وی گفت: با وجودی که مشخص است زمین دولتی است و سرمایه گذار مجوزهای مربوط را گرفته، این معارض اعلام کرده است شما حق احداث نیروگاه در زمین من را ندارید که در حال از دست دادن سرمایه گذار هستیم.

تحریم و افزایش نرخ ارز پای سرمایه گذاران خارجی را از حضور در سیستان و بلوچستان برید

این مقام مسئول تصریح کرد: قبل از اینکه مشکلات ناشی از تحریم گریبانگیر کشورمان شود سرمایه گذارانی از خارج از جمله ایتالیا و کره جنوبی برای سرمایه گذاری در حیطه انرژی های تجدیدپذیر اعلام آمادگی کردند و شرایط فراهم بود تا بتوانیم از توربین های بادی در منطقه تولید داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای سیستان و بلوچستان گفت: اما با افزایش نرخ ارز و تحریم ها این سرمایه گذاران را از دست دادیم.
پرنده مطلق اظهار کرد: در دولت جدید هم تلاش می شود پکیج هایی را آماده کنیم تا سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در منطقه تشویق شوند که شامل زمین، مسائل مالی و افزایش منابع درآمدی است.
 
انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcbg8b8wrhbagp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما