تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۱۸
وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفت: ما نیازمند تحرک هوشمندانه هستیم و نمی‌توانیم منتظر بمانیم که دیگران برای ما تصمیم بگیرند.
نیازمند تحرک هوشمندانه در سطح روابط بین‌الملل هستیم/ ایران باید خاستگاه تمدن و گفتگو در دنیا باشد
نیازمند تحرک هوشمندانه در سطح روابط بین‌الملل هستیم/ ایران باید خاستگاه تمدن و گفتگو در دنیا باشد
به گزارش عصر هامون،"محمدجواد ظریف" عصر امروز سه‌شنبه(۱۲آذرماه) با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران ضمن تبیین سیاست خارجی و مذاکرات هسته‌ای کشورمان روند گفتگوهای ایران و ۱+۵ را تشریح کرد.

**سیاست خارجی پیچیده است

وزیر امور خارجه با بیان این که سیاست خارجی عرصه کنش‌گری است، گفت: باید پیچیدگی‌های عرصه سیاست خارجی را بشناسیم، سیاست خارجی عرصه سپید یا سیاه نیست و روابط بین‌الملل طیفی از خاکستری است.

وی تصریح کرد: زمانی که در پای صندوق‌های رای نظرتان را می‌گویید در واقع قدرت کشور را نشان می‌دهید و این آسیب‌پذیری ایران را کاهش می‌دهد اما این به تنهایی کافی نیست و ما نیازمند تحرک هوشمندانه هستیم و نمی‌توانیم منتظر بمانیم که دیگران برای ما تصمیم بگیرند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: مذاکره به معنای رسیدن به تفاهم است نه به معنای قرائت بیانیه.

ظریف اظهار داشت: در هر مذاکره اگر بخواهید به تفاهم برسید باید به طرف مقابل از موضع برابر نگاه کنید، اما این امر با تحرک هوشمندانه صورت می‌گیرد و بدون آن امکان حضور در صحنه بین‌المللی وجود ندارد.

وزیر امور خارجه ادامه داد: اینکه از محیط بین‌المللی و شرایط آن چه درکی دارید بستگی به منفعت کشورها دارد و اینکه دنیا چه شرایطی دارد بدون آن نمی‌توان به اهداف و منابع ملی رسید.

وی افزود: کسانی که فکر می‌کنند با دیدگاه جنگ سرد می‌توانند منافع‌ خود را پیش ببرند باید بدانند که دیگر نمی‌توانند در دنیای کنونی اینگونه به منافع‌شان دست یابند.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: آمریکا با این دید دچار حادثه ۱۱ سپتامبر شد و مردم نیویورک در صورت‌شان ناامنی موج می‌زد چون در دنیای امروز شرایط بین‌المللی فرق کرده و عدم شناخت از آن خسارت ایجاد می‌کند.

** در دوره گذار جهانی هستیم

ظریف افزود: امروز در شرایط جهانی گذار هستیم یعنی دوران گذشته به سر آمده و شکل جدیدی از روابط بی‌ الملل ایجاد شده است و نمی‌توانیم بگوییم دوقطبی و یا چندقطبی است بلکه سیال است.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: یکی از مهمترین نکات در دنیای گذار مفهومی از قدرت است که باید درک کنیم چرا که در جهان دوقطبی قدرت نظامی بالاترین قدرت بود و دنیا به دو بلوک سخت و غیرقابل انعطاف تقسیم شده بود اما امروز قدرت از داخل عوض شده و قدرت نظامی جای خود را به ابعاد معنایی قدرت داده است.

وی گفت: سیالیت جهان کنونی اجازه بروز و حضور به کشورها را داده و این یک فرصت است و نه تهدید.

** همه بازیگران سیاست خارجی سعی دارند شرایط را به نفع خود تغییر دهند

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: امروز می‌بینید که مبانی غیرنظامی قدرت اشاعه پیدا کرده و آمریکایی که با فاصله زیادی بزرگترین قدرت نظامی است و بودجه نظامی‌اش بیشتر از بودجه کل کشورها است و می‌تواند جهان را صد بار نابود کند دیگر قدرت سابق را ندارد چرا که امروزه باید از طریق تسخیر قلب‌ها و مغزها استفاده کنند.

ظریف ادامه داد: همه بازیگران می‌خواهند شرایط را به نفع خود تغییر دهند اما شرایط بین‌الملل پر از چالش‌های متعدد است که نقش دانشگاه در این امر برای ساختن تفکر بسیار مهم است، به همین خاطر دست به سوی دانشمندان دراز می‌کنم چرا که ما نباید صرفا مصرف‌کننده باشیم.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: باید نگاه و اقع‌بینانه به تحولات بین‌‌المللی داشت و اگر دستگاه سیاست خارجی و دانشگاه با یکدیگر همکاری کنند می‌توانند در تولید موثر اندیشه میسر باشیم.

وی گفت: در دوران گذار می‌توانیم به نقاط قوت از جمله نهادینه شدن نهادهای دموکراتیک توجه داشته باشیم اما باید توجه داشت که مجموع این شرایط به این موج عظیم مردمی که متولد شده می‌تواند در مبنای قدرت مردم باشد.

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: مردم علی‌رغم ناکامی‌ها و فشار و سختی‌های اقتصادی به پای صندوق‌های رای رفتند و ۷۳ درصد از رای‌دهندگان تصمیم می‌گیرند آینده را به کسی تحویل دهند که برایشان تصمیم‌گیری کند، این بزرگترین عامل نهادینه کردن قدرت است.

ظریف اظهار داشت: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری رای مردم را حق‌الناس می‌دانند یعنی این امر بالاتر از مباحث حقوق بشری است.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: با این جمعیت نخبه که می‌تواند در حوزه‌های مختلف علمی پیشرفت کند و حضور فعال داشته باشد می‌توان به عنوان توان کشور نگاه کرد البته دشمنان سعی می‌کنند این امکان را در صحنه بین‌المللی از ما بگیرند و دست به تخلیه استراتژیک کشورمان بزنند.

** همت ملت ایران دشمنان را ناکام کرده است

وی تصریح کرد: دشمنان سعی کردند با مشکلات ساختگی جلوی پیشرفت ایران را بگیرند چرا که ۱۰ سال قبل بدون حضور ایران حل مشکل افغانستان و عراق ممکن نبود اما ایران با ابعاد معنایی فطرت توانسته بود نقشی در منطقه داشته باشد که بدون حضورش مشکلات افغانستان وعراق حل نمی‌شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: دشمنان این قدرت ایران را برنمی‌تابند و می‌خواهند کشورمان را تخلیه استراتژیک کنند البته ما باید به توان خود ایمان داشته باشیم و با هدایت مقام معظم رهبری قدرت‌مان را در دست داشته باشیم چرا که آنرا از دیگران نگرفته‌ایم و آن از ذات ایران نشأت می‌گیرد.

ظریف اظهار داشت: مستکبران می‌خواهند ایران را به قدرت میانی تبدیل کنند و فشارهایی از جمله فشار خط لوله و کسانی که فشار برای جلوگیری از کشیده شدن خط لوله نفت و کسانی که فشار بر صنعت انرژی کشور می آورند همگی برای تخلیه استراتژیک کشور است و ما نباید توان‌مان را دست کم بگیریم و هدف ما در دولت بازگرداندن این امر استراتژیک است چرا که از حضور فعال ما در مقاومت نشأت گرفته است.

وزیر امور خارجه افزود: ما در ایران باید بدانیم که باید از روش صحیح مقاومت در برابر ظلم برای ما ایجاد قدرت می‌کند چراکه هیچ کشوری با محدود شدن در جغرافیای خود نمی‌تواند نقش‌آفرین باشد.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: بدون آرمان ایران حداکثر تبدیل به یک کشور معمولی می‌شود و آن‌هایی که فکر می‌کنند سلاح هسته‌ای قدرت می‌آورد و ایران را قدرتمند می‌کند باید به آنها بگوییم که همسایه ما که سلاح هسته‌ای دارد قدرتمند است یا ما که نداریم چراکه حضور در تصمیم‌ گیری ما را قدرتمندتر کرده است و فهم این امر بسیار مهم است.

عضو شورای حقوقی شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: سیاست خارجی دولت یازدهم از هر دولتی بیشتر در آرمان‌ها تاکید می‌کند و عامل دیگر نقش مردم بوده که بسیار موثر است.

** سیاست خارجی عرصه مچ‌گیری و دعوا جناحی نیست

وی ادامه داد: سیاست خارجی موضوع دعوای جناحی، مچ‌گیری نیست بلکه حوزه اجماع داخلی است و اگر بتوانیم با اجماع داخلی سیاست خارجی را هدایت کنیم به طور حتم موفق می‌شویم چراکه بدون اجماع سیاست خارجی پوسته‌ای از شعار خواهد بود و باید دعواها را کنار و همدلی را جایگزین آن کنیم چراکه در کشتی بزرگی که نامش را ایران می‌نهیم پیش می‌رویم و همه با هم هستیم و با هم آسیب می‌بینیم بنابراین سیاست خارجی دولت تدبیر و امید بر مبنای اجماع داخلی است.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان داشت: این اجماع نمی‌تواند براساس انگاره‌های غلط و خودکم‌بینی باشد و باید براساس فهم و شرایط بین‌المللی و توان ایران شکل بگیرد و باید از تخریب چهره و تخلیه استراتژیک کشور جلوگیری کنیم و باید باب احترام به ایرانیان باز شود و ایرانی در هر کجای دنیا که هست باید از احترامی که درخور ایرانی است بهره‌مند باشد و یکبار دیگر ایران خواستگاه تمدن و گفتگو در دنیا شناخته شود.

ظریف تصریح کرد: ظرفیت‌های استراتژیک ایران براساس آموزه‌های امام راحل و مقام معظم رهبری شکل گرفته و منسجم و در عمل باید در جهان خارج متبلور شده و قدرتی ساخت که مشکلات جهان بدون ایران قابل حل نبوده و آن را دوباره باید باز یابیم.

وزیر امور خارجه اضافه کرد: نگاه ما به پرونده هسته‌ای نگاه مبتنی بر این دیدگاه از روابط بین‌الملل است، یعنی توانمندی جمهوری اسلامی ایران در تولید اجماع داخلی در نگاهی مستقل به صحنه جهانی برای حفظ دستاوردهای جوانان کشور است چرا که باید به این دستاوردها تکیه کنیم.

وی تصریح کرد: موضوع هسته‌ای مهم نیست و خوب است که کشور در مباحث انرژی به امکانات مختلفی وابسته باشد و بنده و مقامات کشور از جمله مقام معظم رهبری اعتقاد دارند که ساخت سلاح هسته‌ای به فایده نیست و نکته عمده این است که ما باید برای خودمان تصمیم بگیریم نه اینکه دیگری بگوید احتیاج داری یا نه، و این مبنای تصمیم‌گیری ما است.

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: سیاست ما در مبحث هسته‌ای دو وجه دارد اول اینکه سلاح نمی‌خواهیم و آنرا مضر می‌دانیم و حتی اگر کسی سلاح را در سینی می‌گذاشت و تقدیم می‌کرد آنرا نمی‌پذیرفتیم چرا که باز هم مضر است و همچنین این امر برای امنیت ما مضر است، نه در محیط پیرامونی اولیه بلکه در جهان و این امر نمی‌تواند امنیت بازدارندگی و پایداری حکومت ایجاد کند.

عضو شورای حقوقی شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: این امر به جز تهدید و نگرانی هیچ چیزی ندارد اما می‌خواهیم دنیا بفهمد که ما چگونه می‌توانیم با امکانات خود علی‌رغم تهدیدها قدرت خود را نهادینه کنیم، چرا که مردم توانستند در پس مشکلات اقتدار ایران را در دنیا نهادینه کنند و ما نمی‌گذاریم کسی برای ما تصمیم‌گیری کند اما به ور همزمان هم نباید بگذاریم از این ابزار برای زشت‌نمایی ایران استفاده شود.

ظریف تصریح کرد: در ژنو راهی را شروع کردیم اما هنوز توافقی نشده البته هدف نهایی رسیدن به توافق است.

وزیر امور خارجه گفت: نتانیاهو چرا ناراحت است آیا به غیر از این است که از تهدیدانگاری ایران و زشت‌نمایی و خطر جلوه دادن کشور ما برای سرپوش گذاشتن جنایات خود استفاده می‌کردند و دست به سیاست شهرک‌سازی، سرکوب مردم فلسطین و نقض مفاد کمیسیون حقوق بشر می‌زدند و با این اقدامات علیه کشورمان کارهای خود را خنثی می‌کردند.

وی افزود: باید این ابزار را از آنها بگیریم چرا که رژیم صهیونیستی آینده خود را در جنگ، تنش، تشنج و ایجاد نگرانی می‌بیند و از این طریق به اشغال ادامه می‌دهد، البته چون این مصادیق را از آنها گرفته‌ایم نتانیاهو با جزع و وزع دیگر نمی‌تواند ایران را خطر دنیا معرفی کند و هم‌اکنون حرف‌هایش هم در کاخ سفید دیگر خریدار ندارد و ما با این مسیر می‌توانیم روند تخلیه استراتژیک کشور را متوقف کنیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: من نمی‌فهمم برخی Fact-sheed کاخ سفید را مبنا و اصل خود می‌گذارند و پیش خود نمی‌گویند شاید کاخ سفید با متن توافقنامه ژنو مشکل داشته که آنرا مطرح کرده است و من نمی‌دانم چرا بعضی سایت‌هایی که ادعای حزب‌اللهی دارند از دبکای اسرائیل که عامل پخش غلط اطلاعات است اخبارشان را از آن می‌گیرند و حرف وزیر خارجه خود را باور ندارند.

ظریف ادامه داد: چرا دوستان اجازه می‌دهند یک سایت نامعلوم اسرائیلی بگوید که نتیجه مذاکرات چه شده است؟

وزیر امور خارجه تاکید کرد: در شرایط جهانی قدرت معنایی حرف اول را می‌زند و نتانیاهو که در حال کلاهبرداری است امروز منزوی شده و باید امروز بداند که انسجام پابرجاست.

وی افزود: ما وارد حوزه دشواری شده‌ایم چرا که مذاکره دشوار اما بیانیه خواندن راحت است و رسیدن به تفاهم بر مبنا و راه حل مشترک نیازمند فکر، دقت، ابتکار و شجاعت است اما خواندن بیانیه شجاعت نمی‌خواهد.

** کسانی که ادعای حزب‌اللهی دارند چرا دبکای اسرائیل منبع خبر آنهاست

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: مذاکره‌کردن خودباوری می‌خواهد و رهبر معظم انقلاب کسانی با بزرگواری کسانی را که این مذاکرات را انجام می‌دهند فرزندان خود و انقلاب می‌دانند البته باید بگویم ما از خطا مصون نیستیم اما آنچه را که می‌توانیم انجام دهیم، انجام می‌دهیم.

ظریف تصریح کرد: در شرایط دشوار که تحریم‌های غیرقانونی خلاف انسانیت در طول هشت سال گذشته در گُرده مردم سوار شده تلاش کرده‌ایم که اقتدار ایرانی حفظ شود و نگذاریم کسانی به نمایندگان ملت ایران توهین کنند، البته ما به خودی خود هیچ کس نیستیم و شخصیت ما به خاطر شماست.

وزیر امور خارجه ادامه داد: امیدواریم دوستان داخلی در نوشته‌های خود وانمود نکنند دیگران توانسته‌اند به فرزندان انقلاب توهین کنند و خود جان سالم به در ببرند چرا که راه ما دشوار بوده و نیازمند فداکاری است اما ما می‌خواهیم آینده را برای شما و فرزندان‌تان بسازیم و باید همگی با هم باشیم و بیش از هر چیزی به همدلی نیاز داریم.

وی افزود: ما نباید جلوتر از رهبری حرکت کنیم و اگر ادعای ولایت‌مداری داریم باید پشت سر ایشان حرکت کنیم البته نقد سازنده، انتقاد، هدایت و راهنمایی از ضرورت‌های جامعه دموکراتیک و نشاط جامعه دانشگاهی است.

انتهای پیام/۵۰۸۲ https://www.asrehamoon.ir/vdcjxxex.uqeitzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما