تاریخ انتشار :پنجشنبه ۷ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۵۱
آیا آمریکا در شرایط فعلی توان و نیروی کافی برای مداخله نظامی در سطوح مختلف در سوریه را دارد؟ و در کل سناریوی اصلی و پشت پرده آمریکا و کشورهای عربی در این هیاهو چیست؟
آیا آمریکا واقعا توان و نیروی لازم برای حمله به سوریه را دارد؟
آیا آمریکا واقعا توان و نیروی لازم برای حمله به سوریه را دارد؟
به گزارش عصر هامون، بحران سوریه پس از دو سال جنگ، خونریزی و ارسال سلاح و نیرو به سرزمین شامات، به مرحله مداخله نظامی آمریکا در این عرصه نزدیک شده است. بازوی تبلیغاتی جبهه غربی – عربی از هفته گذشته و به بهانه آنچه حمله شیمیایی دولت سوریه به مخالفان می‌خوانند، طبل جنگ را کوک کرده‌اند و عبور از خط قرمزی که امریکا تعیین کرده بود، یعنی استفاده از سلاح شیمیایی را مهمترین بهانه برای ورود نظامی و مستقیم امریکا به این مناقشه می‌دانند.

اما تبلیغ گسترده این مداخله نظامی با چه هدفی صورت می‌گیرد، میزان و حجم آن چه مقدار است؟ و اساسا امریکا تا کجا می‌تواند روی مداخله نظامی خود در سوریه حساب کند؟ آیا آمریکا در شرایط فعلی توان و نیروی کافی برای مداخله نظامی در سطوح مختلف در سوریه را دارد؟ و در کل سناریوی اصلی و پشت پرده آمریکا و کشورهای عربی در این هیاهو چیست؟

۳ سناریوی حمله به سوریه و جزئیات آن

در هر حمله احتمالی به سوریه، چند سناریوی متفاوت را می‌توان مورد بررسی قرار داد که بدون شک در نشست فرماندهان نظامی کشورهای حامی مخالفان در اردن نیز مورد توجه قرار گرفته است. این سناریوها را می‌توان به صورت ذیل برشمرد:


۱- ایجاد یک منطقه حائل در طول مرزهای ترکیه و اردن که در آن مانع از ورود ارتش سوریه شوند. این منطقه در نهایت به محیط امنی برای حملات گروه‌های مسلح خواهد شد. بر این اساس؛ دایره جنگ در سوریه با توجه به حمایت مستقیم از گروه‌های مسلح و وضع پیچیده منطقه‌ای به شدت گسترش خواهد یافت.


۲- در سناریوی جایگزین این طرح، یک منطقه پرواز ممنوع ایجاد خواهد شد که بر اساس آن نیروی هوایی ارتش سوریه اجازه فعالیت در آن را نخواهد داشت. در این منطقه، گروه‌های مسلح می‌توانند زیرساخت‌های خود را برای ادامه جنگ با دولت مرکزی تهیه و متمرکز کنند. در این طرح، مخالفان مسلح از آتش نیروی هوایی سوریه در امان خواهند بود و جنگنده‌های کشورهای خارجی نیز می‌توانند با امنیت در آن پرواز کنند.


۳- اما سومین سناریویی که بیشتر مراکز مطالعاتی بر آن تمرکز دارند و آن را محتمل برمی‌شمرند، حمله محدود هوایی به مراکز مهم و راهبردی ارتش سوریه مانند نیروی هوایی، پادگان‌های نظامی و در نهایت موشک‌های بالستیک و سیستم دفاع ضدهوایی این کشور است.

نتیجه اولیه چنین اقدامی، تضعیف ارتش سوریه به نفع گروه‌های مسلح است که این گروه‌ها در سایه آن می‌توانند پیشروی‌هایی در برخی از مناطق به خصوص در حلب، ادلب و دمشق داشته باشند و فشار بر ارتش و دولت سوریه را سخت کنند تا در هر معامله‌ای که قرار است در آینده صورت بگیرد، امتیازات بیشتری بدهند. اما نتایج بلندمدت این طرح غیرقابل پیش بینی است، چرا که بستگی به میزان و ابعاد پاسخگویی ارتش سوریه به آن دارد، در صورتی‌که ارتش این کشور تصمیم گرفته باشد به این حملات پاسخ دهد و این حملات هم نتوانند به صورت دقیق و در یک محدوده زمانی معین، ارتش سوریه را زمین‌گیر کنند شکست راهبردی و غیرقابل جبران برای کشورهای حمله کننده به شمار خواهد رفت.

جزئیات آن ...

روزنامه دیلی میل انگلیس در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نقشه ای از بانک اهداف غربی‌ها در حمله احتمالی به سوریه را منتشر کرده است.

این روزنامه نوشت که آمریکا و انگلیس آماده حمله نظامی به سوریه در نزدیک‌ترین زمان ممکن هستند و این نقشه تعدادی از اهداف احتمالی حمله این کشورها به سوریه را منتشر کرده است.

این روزنامه تأکید کرد که بر اساس سناریویی که فرماندهان ارتش آمریکا و انگلیس برای این حمله در نظر گرفته‌اند، آنها وارد عملیات محدود از طریق سلاح‌های کنترل از راه دور می‌شوند، این عملیات تنها برای از کار انداختن عوامل قدرت بشار اسد در راستای استفاده از سلاح‌های شیمیایی خواهد بود و حمله به مراکز ارتش سوریه از جمله اهداف این حمله خواهد بود.

بر اساس این گزارش این حملات هوایی را هواپیماهای بدون سرنشین انجام می‌دهند. بر اساس این طرح بانک اهداف مشخصی در این زمینه منتشر شده است.

این گزارش به نقل از کارشناسان نظامی می‌نویسد که این حمله نظامی کوتاه مدت خواهد بود و ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت بیشتر طول نخواهد کشید و در جریان آن مراکز هواداران اسد هدف قرار خواهند گرفت، ‌به ادعای این منابع سامانه دفاع هوایی سوریه و تونل‌های مورد استفاده رهبران سوریه و تخریب ساختمان‌های دولتی و وسایل ارتباطاتی و موشک‌های ضد هوایی دولت بشار اسد از جمله این اهداف است.

نیروی هوای سوریه از دیگر اهداف این حملات است. این منابع پیش‌بینی‌کردن حمله به سوریه از داخل کشتی‌های جنگی آمریکا یا از کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام شود و ممکن است برخی جنگنده‌های موجود در یک کشور عربی همسایه [اردن] نیز در این حمله مورد استفاده قرار گیرد.



نشریه فارین‌پالیسی نیز نقشه مشابهی را در این مورد منتشر و اعلام کرده که آمریکا اگر بخواهد به درگیری‌های سوریه پایان دهد، این موضوع به ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه نیاز دارد، این نشریه احتمال طولانی‌شدن درگیری‌های غرب با دولت سوریه را بعید ندانست.

این در حالی است که برخی کارشناسان منطقه‌ای انتشار این نقشه‌ها را در راستای جنگ روانی غرب علیه سوریه می‌دانند و معتقدند با توجه به سابقه جنگ‌های آمریکا در آغاز غافلگیرکننده حملات، انتشار این نقشه‌ها می‌تواند دلیلی بر عدم جدیت واشنگتن در انجام این حمله باشد.


اینکه حمله به سوریه صورت خواهد گرفت و یا نه، خود یک مساله است اما اینکه این حمله از چه مسیرهایی عملیاتی می شود، روی دیگر سکه است. اما با توجه به سناریوهای موجود می‌توان گفت که کشورهای حامی گروه‌های تروریستی در سوریه، برای حمله حمایتی خود، سه مسیر بیشتر ندارند؛


۱- استفاده از حریم هوایی ترکیه؛ در این مسیر با توجه به حمایت آنکارا از گروه‌های مسلح تروریستی از زمان شروع بحران سوریه، اولین مسیر خواهد بود.
۲- مرزهای غربی و استفاده از دریای مدیترانه؛ در این مسیر با توجه به حضور ناوهای آمریکا، انگلیس و فرانسه در منطقه و همچنین وجود پایگاه‌های هوایی و دریایی این کشورها در جزیره قبرس، اولویت بیشتری خواهد داشت.
۳- استفاده از حریم هوایی اردن؛ این مسیر با توجه به فشارهای آمریکا و عربستان بر اردن، می‌تواند در دستور کار قرار بگیرد، اما به دلایل متعددی مانند نفوذ سازمان اطلاعات سوریه در اردن و همچنین نزدیکی امان، پایتخت این کشور به مرزهای سوریه که می‌تواند مورد هدف موشک‌های کوتاه برد سوریه قرار بگیرد، دولت این کشور اعلام کرد که در هیچ جنگی علیه سوریه مشارکت نخواهد کرد. البته مشخص نیست که این عدم مشارکت با اجازه دادن به نیروی هوایی کشورهای متخاصم برای هدف قرار دادن سوریه تا چه اندازه، قابل توجیه است.


در مورد شیوه‌های حمله نیز باید گفت با توجه به تجربه و مدل‌های متعددی که آمریکا و متحدان این کشور در طول دو دهه گذشته در جنگ علیه دیگر کشورها داشته‌اند، آنها از شلیک موشک‌های کروز به صورت انبوه و همچنین استفاده از بمب‌افکن‌های با ارتفاع پروازی بالا برای حمله استفاده خواهند کرد. نکته دیگر مورد توجه در مورد شیوه حمله باید به مراکزی که قرار است، مورد هدف قرار بگیرد اشاره کرد.

مشکل غرب برای حمله به سوریه چیست؟

در آستانه حمله احتمالی غرب علیه سوریه گزارش دادند که مشکل سران کشورهای غربی این است که افکار عمومی مردم این کشورها و حتی کشورهای عربی منطقه به شدت مخالف هرگونه دخالت یا حمله نظامی علیه سوریه هستند. تا جایی که حتی کانال ۱۰ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که مردم کشورهای غربی بویژه آمریکا و انگلیس به شدت مخالف جنگ علیه سوریه هستند.

مواتع منطقه ای آمریکا برای حمله به سوریه
حامیان منطقه‌ای براندازی دولت سوریه از طریق دخالت خارجی گرچه به‌ظاهر عزم خود را در این زمینه جزم کرده‌اند اما همچنان نسبت به ریسک بالای این سناریو تردید دارند، بi ویژه اینکه آمریکا همواره ثابت کرده نسبت به همپیمانان دیرینه خود وفادار باقی نخواهد ماند، این تردید یکشنبه با تماس تلفنی 'جان کری' وزیر خارجه آمریکا با همتای سوری خود و همچنین سفر 'جفری فلتمن' دیپلمات آمریکایی در قالب معاونت بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد به ایران تشدید هم شد.

اما آیا واقعا آمریکا به سوریه حمله می کند ؟

نکته اصلی اینجاست که فضا برای حمله آمریکا به سوریه مناسب نیست.گذشته از این،از یک سو حمله به سوریه و میزان نیرو و مهیا بودن توان نظامی لازم برای حمله به سوریه و همچنین خطراتی که این حمله برای کل منطقه در بردارد و از سویی امنیت اسرائیل متغیرهایی است که آمریکایی ها نمی تواند به راحتی از آن گذر کنند و دست به حمله زنند.

در شرایط کنونی آیا بستر سازی سیاسی و نظامی چون استقرار نیروهای و تجهیزات نظامی امریکا در دریا و خشکی( کشورهایی چون اردن) ارتباطی با حمله به سوریه دارد؟ که باید پاسخ داد امکان حمله به سوریه وجود ندارد، اما معتقدم که با توجه به شرایط پیچیده ای که در منطقه و سوریه ایجاد شده است و هر اتفاقی در آن تاثیر منطقه ای و بین المللی قابل توجه می گذارد. امکان آن کم شده است.

ژئوپلتیک سوریه به گونه ای است که مسائل سوریه دیگر فقط مربوط به سوریه به شمار نمی رود بویژه که اکنون که رخدادهای سیاسی خاصی در سوریه افتاده است. جدا از این مسائل کردستان سوریه، لبنان و .. به گونه ای شرایط در سوریه را پیچده تر کرده است و به نوعی هر اقدام نظامی می تواند تمام پرونده ها، شکاف ها و مشکلات در سوریه را فعال و دگرگون کند.
در واقع میتوان گفت حمله به سوریه کار دشوار و سختی است و غربی ها و بویژه امریکایی به این زودی دست به چنین کاری نمی زنند. بویژه اینکه اوباما در قدرت حاضر است. وی در سالهای گذشته ثابت کرده است نوعی تفاوت هایی جدی با سایر روسای جمهور ایالات متحده امریکا از جمله بوش (که به عراق و افغانستان حمله کرد) دارد.

آنچه از اطلاعات و بررسی های دقیق از صحنه رویارویی منطقه بدستمی آید این است که برای حمله و تصرف سوریه آمریکا حداقل به ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نیروی ویژه دوره دیده نیاز دارد و این مستلزم استفاده از مرزهای برخی کشورهای همسایه عربی از جمله اردن و عراق است .

عراق به صراحت با این موضوع مخافت کرده و اردن نیز در شرایط فعلی امکان این کار را ندارند.

در ضمن این تعداد بالای نیرو نیاز مبرم به آذوقه و تجهیزات زرهی و سلاح هستند که در این لحظه فاقد آن دارند. به همین دلیل برخی کشورهای منطقه و امریکا سعی دارند برخی کشورهای عربی را در جنگ خود شریک کنند که این کار نیز با افکار عمومی و حس ضد غربی مردم منطقه کاملا در تضاد است بنابراین امکان استفاده از این گزینه نیز امکان پذیر نیست. بنابراین با بررسی ابعاد مختلف استراتژیک موضوع به نظر می رسد موضوع و تبلیغ سنگین برای حمله به سوریه بلوفی بیش نباشد و تنها برای بهم زدن موازنه قدرت ارتش در مقابل تروریست ها است.



انتهای پیام/۹۰۳۱ https://www.asrehamoon.ir/vdcc.0qea2bqepla82.html
منبع : دانا
نام شما
آدرس ايميل شما