تاریخ انتشار :دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۸
عشایر استان سیستان و بلوچستان با مشکلات بسیاری از جمله نبود آب آشامیدنی، کمبود نقدینگی، نبود خانه بهداشت و مراکز آموزشی و بعضاً نبود برق دست به گریبان هستند که رفع این مشکلات به مدیریت جهادی نیاز دارد.
وقتی مشکلات صدای عشایر غیور سیستان و بلوچستان را هم در می‌آورد
وقتی مشکلات صدای عشایر غیور سیستان و بلوچستان را هم در می‌آورد

به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از  تفتان ما،هر سال به ویژه همزمان با فصل بهار شاهد عبور و مرور عشایر کوچ‌رو در نقاط استان سیستان و بلوچستان هستیم

در کنار این تنوع قومی، این استان چهار فصل دارای تنوع جغرافیایی نیز هست. استان پهناور سیستان و بلوچستان دارای نقاط سردسیر و گرم‌سیر است و بخش زیادی از ساکنان این استان مهمان‌نواز را روستائیان باصفا و عشایر غیور تشکیل می‌دهند.

عشایر این استان همواره به صفا، یک‌رنگی، مهمان‌نوازی و سلحشوری معروف بوده‌اند و کارنامه پرافتخار عشایر در دوران دفاع مقدس گویای این موضوع است.

عشایر این استان همچون سایر استان‌های دیگر از نقطه‌ای به نقطه دیگر می‌روند و از طریق پرورش دام امرار و معاش می‌کنند.

عشایر بیشتر احتیاجات خود را از طریق امکاناتی که در اختیار دارند، تهیه می‌کنند و زندگی ساده و باصفای آنان در دامن طبیعت، در هیچ خانه مجللی تجربه‌شدنی نیست.

لبنیات تازه، روغن حیوانی، گوشت تازه و زندگی پرتحرک و سالم موهبتی است که عشایر از آن بهره می‌برند و با تهیه مواد خوراکی همچون کشک به‌نوعی برای زمستان آذوقه ذخیره می‌کنند.

عشایر در کنار سختی‌هایی که برای گذراندن زندگی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، زندگی را بسیار ساده می‌گیرند و رسومات جالب و اصیلی دارند.

جمعیت عشایری استان سیستان و بلوچستان حدود ۱۸ هزار است و اما عشایر غیور این استان طی سال‌های اخیر با مشکلاتی دسته و پنجه نرم می‌کنند و این مشکلات موجب جدایی بسیاری از جوانان از خانوارهای عشایر و شهرنشینی آنها و در نتیجه پیر شدن جمعیت عشایری شده است.

خشکسالی‌های اخیر در استان سیستان و بلوچستان ضربه شدیدی به مراتع این خطه وارد کرده است و جمعیت قابل توجه ای از عشایر دیگر به ییلاق و قشلاق نمی‌روند.

همه حرف عشایر این است؛ آمارهای مسئولان این استان، مناطق عشایرنشین را بهشت برین نشان می‌دهد ولی زندگی واقعی ما پر است از درد و رنج‌های کهنه و قدیمی!

 این روزها در استان سیستان و بلوچستان، عشایر بیش از هر زمان دیگری حقوق و انتظارات خود را از مسئولان مطالبه می‌کنند؛ بعد از ماجرای اعتراض آنها به کاهش سهمیه و گرانی آرد، اینبار عشایر در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما هر آنچه فریاد داشتند را بر سر مسئولان کشیدند تا بلکه این بار حرف آنها شنیده شود و دردهای آنان التیام یابد.

عشایر استان سیستان و بلوچستان با مشکلات بسیاری از جمله نبود آب آشامیدنی، کمبود نقدینگی، نبود خانه بهداشت و مراکز آموزشی و بعضاً نبود برق دست به گریبان هستند که رفع این مشکلات به مدیریت جهادی نیاز دارد.

* غایبان عرصه‌های خدمت به عشایر!

عشایر خدمات دستگاه‌هایی چون امور عشایر، دانشگاه علوم پزشکی و آموزش و پرورش را در مناطق عشایرنشین ضعیف و ناکافی می‌دانند و می‌گویند: این ادارات از غایبان عرصه خدمت در مناطق عشایری هستند.

نبود آب آشامیدنی مناسب مشکل اصلی تمام عشایر در استان است و نیز بسیاری از عشایر هم از این موضوع گلایه دارند که در زمان رأی‌گیری از آنها به عنوان افراد بومی مناطق عشایری نام می‌برند، اما در زمان استخدام بچه‌های عشایر در دستگاه‌های دولتی به آنها نیروی غیربومی گفته می‌شود.

* کمبود آب، خصوصاً در فصل تابستان از مهمترین مشکلات عشایر سیستان است

عباس جهان بخش از عشایر سیستان در این خصوص به خبرنگار ما گفت: عمده مشکلات عشایر سیستان یکی بحث کوچ عشایر است و دیگری تهیه و تامین خوراک دام است.

وی نگاه شعاری به اقتصاد مقاومتی را یک آفت مدیریتی می‌داند و می‌گوید: اگر نان مردم تامین نباشد و عشایر و کشاورزان غذای جامعه را تولید نکنند، هیچ امنیت دیگر باقی نخواهد بود و مسئولان باید این را درک کنند و در تصمیمات عملی خود لحاظ کنند.

jahanbakhsh

جهان بخش از سایر مشکلات را عدم صدور مجوز حمل دامهای پرواری برای فروش به دیگر شهرها و استانها عنوان کرد و از رییس سازمان عشایری کشور و استاندار خواست که در این زمینه اقدام کنند.

این عشایر منطقه سیستان کمبود آب، خصوصاً در فصل تابستان را از مهمترین مشکلات عشایر برشمرد.

* در استان سیستان و بلوچستان افراد کمی متقاضی بیمه عشایر هستند

غلام محمد اسماعیل نیا از عشایر منطقه کورین زاهدان نیز عمده مشکلات عشایر این منطقه را کمبود مناطق مرتعی و آب شرب دانست و گفت: کمبود معلم و فضاهای آموزشی و نیز عدم مجوز حمل دام ها به دیگر استانها برای فروش و تامین معشیت عشایر منطقه از مهمترین مشکلات عشایر است.

esmail nya

وی می گوید: با وجود تعهداتی که دولت در خصوص بیمه عشایر انجام داده اما متأسفانه در استان سیستان و بلوچستان افراد کمی برای این نوع بیمه متقاضی شده‌اند.

همین مسئله گلایه بسیاری از عشایر را به دنبال داشته و به گلایه‌مندی از مسئولان امر واداشته است.

* عدم امکان انتقال دامهای پرورشی و پرواری به دیگر شهرها و استان ها از مشکلات عشایر است

قدرت ترشابی از عشایر منطقه عشایری ترشاب تفتان خاش نیز جاده های مناطق عشایری ترشاب را بسیار بد دانست و گفت: مشکل آب شرب و عدم امکان انتقال دامهای پرورشی و پرواری به دیگر شهرها و استان ها از عمده مشکلات عشایر این منطقه است و از مسئولین خواست در جهت رفع مشکلات آنان اقدام کنند.

وی اظهار کرد: آب خوردن عشایر منطقه تتفان هم تعریف چندانی ندارد، زیرا لوله‌کشی آب شده، اما آب درون لوله‌ها آلوده است.

torshabi

ترشابی افزود: سخت‌گیری‌های محیط زیست و اعلام مناطق عشایرنشین به عنوان مناطق ممنوعه نیز، نفس عشایر این استان را گرفته است.

این عشایر منطقه تفتان با لحن تندتری به نگاه مسئولان به حوزه عشایری بیان کرد: یک فرد عشایری وقتی گله‌اش را دزد می‌زند، از او شاهد و گواه می‌خواهند ولی وقتی از جان خود و احشامش در مقابل حمله گرگ و پلنگ دفاع می‌کند و شلیکی هوایی هم می‌کند، متهم می‌شود و باید به آدم و عالم پاسخ دهد.

* عشایر منطقه کوه سفید سراوان از امکانات آب و برق محروم هستند

دادشاه گمشادزهی از عشایر منطقه کوه سفید سراوان نیز با اشاره به اینکه عشایر این منطقه ساماندهی شده اند، افزود: با اینکه مدت زیادی است که از سازماندهی عشایر کوه سفید سراوان می گذرد اما متاسفانه هنوز عشایر این منطقه فاقد برق و آب شرب هستند.

وی با بیان اینکه جاده منطقه عشایری سراوان خیلی خراب است و ما خانه بهداشت نداریم، گفت: مدتی قبل یک پسر ۲۰ ساله از عشایر منطقه سراوان به علت تشنج جان خود را از دست داد، زیرا جاده خراب است و خانه بهداشتی هم نداریم که در این جور مواقع بتوانیم با سرعت عمل کنیم.

وی تصریح کرد: ۱۰ بار مشکلات خود را به مسئولان گفته‌ایم و آنها هم قول داده‌اند که مشکلات را رفع کنند، اما هیچ کاری صورت نگرفته است.

gamshadzahi

وی تاکید می‌کند: عشایر به طور کامل رها شدند و توجهی به آنها نمی‌شود.

وی توزیع آرد عشایر را نیز ناعادلانه می‌داند و می‌افزاید: عشایر آرد کافی دریافت نمی‌کنند و مجبورند آرد مصرفی خود را در بازارهای آزاد و به قیمت‌های دو برابری تامین کنند.

وی از مسئولان خواست تا آرد عشایری را از سازمان تعاون روستایی بگیرند و به اداره‌کل امور عشایر بدهند.

* به زودی با برگزاری شورای عشایر مشکلات آنان بررسی و حل می شود

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان امور عشایری کشور در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما، اظهار کرد: برنامه های مهمی برای تامین نیازهای عشایر در اولویت قرارگرفته و برای نخستین بار شورای عشایر با هدف رسیدگی به امورات این قشر تشکیل شده است.

کرمعلی قندالی حمایت از تولید، پروراربندی دامهای عشایر، انرژی های نو با استفاده از ظرفیت خورشید، کمک به افزایش تولید، اشتغال و درآمد در کنار حمایت از بیمه های دامی و اجتماعی عشایر را از برنامه های مهم برشمرد.

وی مهمترین برنامه این سازمان را برای افزایش تولیدات عشایر در کشور ساماندهی عشایر بیان کرد و افزود: مهمترین دغدغه ما افزایش درآمد این قشر زحمتکش است که ۶۰ درصد اقتصادشان به دام بستگی دارد که به همین منظور طرح زنجیره ای تولید گوشت قرمز در سال گذشته طراحی و امسال این طرح مصوب شد و در سال جاری حدود یک میلیون راس دام عشایر در پروسه پرورار قرار خواهیم داد و در سال آینده به یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس افزایش خواهد یافت.

قندالی با اشاره به اینکه در این طرح برای هر راس دام حداقل ۲۰۰ هزار تومان افزایش درآمد برای عشایر وجود دارد، گفت: در زمینه، زراعت و کشاورزی نیز برنامه های در دست اقدام داریم که امیدواریم مثمر ثمر باشد.

وی در خصوص عشایر استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در سال جاری برای افزایش تولید گوشت قرمز توسط عشایر استان مبلغ یک میلیارد تومان تخصیص دادیم که امیدواریم حدود ۵ هزار راس دام در پروسه پرورار قرار بگیرد.

رییس سازمان عشایری کشور با بیان اینکه برای تجهیز پروژه ای آب و خاک و تامین منابع آبی مورد نیاز عشایر اسکان داده شده استان پروژه های خوبی در دست اقدام داریم، افزود: در بحث صنایع دستی عشایر سیستان  وبلوچستان مطالعات لازم انجام شده و به زودی با تخصیص اعتبارات حمایتی تحول اساسی در افزایش این محصولات نیز ایجاد خواهد شد.

ghandali

قندالی گفت: عشایر قشری ارزشمند، صادق و مورد اعتماد بوده که همواره در صحنه‎های مختلف انقلاب حضور داشته و پاسدار ارزش‎های آن بوده‎اند.

وی بیان کرد: هر سیاه‎چادر عشایری همانند یک کارگاه تولیدی کوچک است که در آن انواع و اقسام محصولات دامی تولید می‎شود، بنابراین این قشر نقش بسیار مهمی در تأمین مواد پروتئینی مورد نیاز جامعه دارند که وظیفه ما را نسبت به آن‎ها سنگین‎تر می‎کند.

قندالی تصریح کرد: برای تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت جامعه عشایری همواره بر ارزش‎های دینی و انقلابی تکیه کرده و در راستای تحقق اهداف تعیین شده بر اساس قوانین بالادستی حرکت می‎کنم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه استفاده از افراد متعهد و متخصص را در دستور کار خویش قرار می‎دهم، افزود: استفاده توأمان از نیروهای جوان و تجربه سران طوایف عشایر کلید رفع بسیاری از مشکلات است که می‎توان با تکیه بر آن به موفقیت دست پیدا کرد.

وی خاطرنشان کرد: تامین آب یکی از مشکلات اصلی عشایر است و آبرسانی به عشایر به ویژه در قشلاق از طریق تانکر صورت می‌گیرد.

قندالی تصریح کرد: مشکل کمبود عشایر را باید از طریق آبرسانی ثابت برطرف کرد، اما اعتبار ما در این زمینه ناچیز و مربوط به اسکان عشایر است و برای کوچندگان اعتباری نداریم.

وی یادآور شد: جامعه عشایری تولیدکننده هستند و طرحی در سازمان امرو عشایری کشور با عنوان طرح زنجیره گوشت عشایر اجرا می‌شود که از تولید تا مصرف گوشت را مدیریت می‌کند.

وی متذکر شد: واگذاری قطعی اراضی و چاه‌های حفرشده به عشایر هم انجام می‌شود تا عشایر مالک این اراضی شوند و برای تولید خود از سندها برای دریافت تسهیلات بهره ببرند.

رییس سازمان عشایری کشور عنوان کرد: اعتبارات کوچندگان عشایر به صورت استانی است، اما بعضی از دستگاه‌ها خدمات لازم را به عشایر ارائه نمی‌دهند در حالی که آیین‌نامه ساماندهی عشایر دستگاه‌ها را مکلف به ارائه خدمات به عشایر می‌کند.

به گزارش تفتان ما، مسئولان با توجه به کاهش جامعه عشایری در ایران توجه بیشتری را نسبت به گذشته به این قشر دارند، اما رفع مشکلات عشایر باید هر چه سریع‌تر پیگیری شود، زیرا به نظر می‌رسد اگر جوانان عشایر از خانواده‌های خود جدا شده و شهرنشین شوند، دیگر بازگرداندن آنها به مناطق عشایری کار غیرممکنی باشد که این امر خسارت جبران‌ناپذیری را به جامعه عشایر ایران وارد می‌کند.

آنچه در این بین مهم است، این بوده که عشایر حرف خود را شفاف به مسئولان زده اند حال باید دید و شنید که پاسخ عملی مسئولان به خواسته‌های این ذخایر انقلاب چیست؟!

 انتهای پیام/9031

https://www.asrehamoon.ir/vdcdxx09.yt0j96a22y.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما