تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۶
گزارش تفتان ما از وعده انتقال آب شرب خاش که به پای دولت روحانی پیر شد/

از وعده های توخالی مسئولان دولت روحانی تا مصرف آب غیربهداشتی و بیماری زا توسط شهروندان خاشی

مشکل آب شرب در خاش قدمتی معادل سه-چهار دهه دارد و نوع آبی که مردم این شهرستان مصرف می‌کنند به دلیل داشتن املاح زیاد، قابل شرب نیست و بیماری زاست.
از وعده های توخالی مسئولان دولت روحانی تا مصرف آب غیربهداشتی و بیماری زا توسط شهروندان خاشی
از وعده های توخالی مسئولان دولت روحانی تا مصرف آب غیربهداشتی و بیماری زا توسط شهروندان خاشی
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از تفتان ما، در حالی که شهروندان خاشی سال هاست با مشکل تامین آب شرب شیرین دست و پنجه نرم می کنند پروژه آبرسانی شهرستان خاش از سد کارواندر پروسه طولانی بهره برداری خود را طی می کند و علیرغم سالها انتظار و صبر مردم این شهرستان، هنوز به نتیجه ای نرسیده است.
یکی از مهمترین شعارهای دولت روحانی برای کاهش مشکلات مردم و خلاص شدن آنها از مضرات آبهای اسیدی و بی کیفیت و کمک به تامین آب شرب سالم و بهداشتی طرح آبرسانی و انتقال آب از کارواندر به خاش بود که علیرغم وعده ها و شعارهای دولتمردان هنوز محقق نشده و همچنان بعنوان یک شعار مطرح است و به نظر می رسد فقط در فضای تبلیغاتی و بر روی کاغذ اجرا می شود.
شهروندان خاشی که سالهاست با آب شور سوخته و ساخته اند، همچنان چشم انتظار آب شیرین، چشم بر دستان مسئولان دوخته اند تا شاید آرزوی چندین و چندساله شان بالاخره تحقق پذیرد.
در روستاها حدود یکهزار قنات خشک و صدها چاه مجاز وعیر مجاز بدون کارشناسی حفر و آب سفره های آبی در منطقه ای که از مناطق کم باران است و خشکسالی های متوالی نیز مزید بر علت شده بی رویه برداشت و اکنون تقریبا کف گیر به ته دیگ خورده و آب موجود در سفره نه قابل شرب است و نه قابلیت کشاورزی مانند گذشته را دارد و شاید در آینده نزدیک اگر کمبود نزولات آسمانی و خشکسالی ادامه یابد و اقدامی عملی در مهار آب های فصلی و سطحی صورت نگیرد و الگو های آبیاری نوین وتحت فشار که فعلا بیش از یک شعار نیست عملی نشود بحران آب مصیبت بار خواهد بود و کشاورزی و دامداری بی رمق و نیمه جان تقریبا رو به نابودی خواهد رفت و کشاورزان و دامداران بخاطر عدم حمایت وافزایش قیمت کود و بذر ممکن است به خیل بیکاران پیوسته و زندگی شان سخت تر از هر زمانی خواهد شد.
طی این سالها اخبار گوناگونی درباره پروژه انتقال آب کارواندر به خاش و برخورداری مردم این شهر از آب شیرین در رسانه های مختلف شنیده ایم و همواره در شعارهای انتخاباتی که امسال هم در انتخابات 7 اسفند نیز این وعده تکرار می شود و سالهاست تکرار چنین خبرهایی خاطر مردم شهرستان خاش را مکدرکرده و آرزوی رسیدن به آب شیرین را نقش برآب می سازد. با استناد به این اخبار تنها می توان دریافت که بیش از 40 سال است که این پروژه در حال اجراست، اما عملیات اجرایی آن هنوز بعد از این همه سال در هاله ای از ابهام است. تنها گاه گداری از مشکلاتی که برای این کانال پیش می آید می شنویم و این پرسش به میان می آید که با وجود این همه پیشرفت علمی در کشور و ساخت سدهای متعدد، نمی تواند مانع ایجاد و رفع این مشکل شود.
شهروندان شهرستان خاش تاکنون در قریب به چهل سال اخیر بارها شاهد حضور چند باره وزرا و مقامات عالی رتبه کشوری و استانی و نیز نمایندگان مجلس، فرمانداران و مسئولان بی شمار محلی برای ساخت سد کارواندر و اجرای خط انتقال آب از کارواندر به خاش بوده اند. حال سئوال اینجاست،که آیا وعده های مسئولان در دولت روحانی در این رابطه محقق می شود و آیا شهروندان خاش به آرزوی دیرینه ی خود میرسند یانه؟
اما اگر این وعده نیز محقق شود و آب شرب در لوله های آب منازل به جریان بیافتد مطمئنا دولت کلید روحانی تمامی اعتباراتی که برای این پروژه هزینه کرده را از طریق دریافت هزینه مصرفی آب از جیب مردم برداشت می کند و فشار سنگینی بر شهروندان خواهد بود.
در دولت قبل بیش از ۱۲ میلیارد ریال اعتبار صرف اجرای راه دسترسی به سد کارواندر به طول ۵/۷ کیلومتر شده که این اعتبار صرف عملیات کوه بری و همسطح سازی شده و این پروژه حدود ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و علیرغم داشتن پیمانکار قدرتمند و قوی به دلیل عدم اختصاص اعتبارات لازم این پروژه نیز به مانند پروژه های اجرای سد و اجرای خط انتقال آب به خاش راکد مانده است اما عملیات اجرای این پروژه در چند ماه اخیر سال جاری نیز مجدداً با هزینه های بسیار هنگفتی آغاز شد اما پس از گذشته سه ماه از شروع کار به دلیل مشکلات مالی و عدم رضایت پیمانکار از اعتبارات پرداخت شده به وی باعث شده این پروژه متوقف شود و از اینرو طبق برخی از شنیده ها قرارداد دیگری با پیمانکار آلمانی نیز در این خصوص منعقد شده است که هنوز این وعده در اهالی از ابهام به سر می برد و باید دید آیا سومین پیمانکار نیز این پروژه را به اتمام خواهد رساند؟؟؟
مردم و مسئولان شهرستان خاش برای اجرای این طرحها صبر زیادی را تحمل کرده اند و با دغدغه های فراوانی پیگیر حل مشکلات و معضلات بوده اند که تامین اعتبارات ملی راهگشای حل مسئله است.
در صورت اجرای سد کارواندر که دارای ۶۵ متر ارتفاع تاج است، زمینه ذخیره آب در سطح ۷۵ تا یکصد میلیون متر مکعب آب فراهم می شود.
یکی از خواسته های دیرینه مردم و مسئولان شهرستان خاش اجرای سد کارواندر و انتقال آب شرب از آن محل به مقصد شهرستان جهت تامین آب شرب مردم شهرستان و فعال کردن بخش کشاورزی در منطقه کارواندر و همچنین رونق فعالیت های گردشگری و استفاده از جذابیتهای این منطقه بکر، جذاب و منحصر به فرد است.
* محرومیت مردم خاش از آب شیرین به نیم قرن می رسد
یکی از شهروندان خاشی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به این که آب شرب شهرستان به دلیل مشکل تامین و تصفیه، غیرقابل دسترس شده است، بیان کرد: شهرستان خاش به علت نقص در پروژه های آبرسانی حدود نیم قرن است که مردم این شهرستان از نعمت آب شیرین که یکی از مهمترین و اولین نیازهای بشری است محروم مانده اند و فقط این دولت در این خصوص شعار داده است اما عملی در کار نبوده.
ریگی ادامه داد: اکنون حتی با شرایط بدی که مردم خاش برای تامین آب شرب دارند وضعیت مشخصی برای بهره برداری قطعی، کامل و اصولی از پروژه های آبرسانی سد کارواند به خاش وجود ندارند.
* پروژه انتقال آب شرب خاش نیاز به مسئولانی دلسوز و مدبر دارد
عیدوزهی یکی دیگر از شهروندان خاشی نیز در این باره، به خبرنگار ما گفت: انتقال آب شرب از سد کارواندر به خاش یکی از انتظارات به حق مردم است و انجام این کار نیاز به بودجه و اعتبارات کامل و از آن مهم تر مسئولانی دلسوز و مدبر دارد، تا شاید بعد از سالیان طولانی معجزه ای روی دهد و مردم این شهر بتوانند کام تلخ روزهای آب شور را با آشامیدن آب شیرین از لوله های آب منازل خود شیرین سازند.
*پروژه آب شرب کارواندر به خاش انتظاری بسیار طولانی در راستای چشیدن طعم شیرین آب
ایرندگانی شهروند دیگر خاشی در این باره اظهار کرد: یادم می آید که این پروژه زمانی که من تازه ازدواج کرده بودم قرار بود آغاز شود و بعد از سالهای سال انتظار مردم، برای دسترسی به آب آشامیدنی سالم، پروژه انتقال آب شرب از سد کارواندر به خاش پروسه طولانی بهره برداری خود را طی می کند و مردمی که چشم انتظار دسترسی به آب سالم هستند، باز هم به انتظار طولانی تر دعوت می شوند.
وی افزود: سالهاست که رسانه ها خبرهای داغ اما بسیار سرد و ناامید کننده برای مردم خاش از جمله تاخیر در بهره برداری از پروژه انتقال آب شرب از کارواندر به خاش را می شنویم اما دریغ از کمی عمل و هنوز هم ما از لوله های آب، آبی شور و پر از رسوبات را استفاده می کنیم و چیزی بنام آب شیرین را از لوله کشی های منازلمان ندیده ایم.
*مردم نیاز به وعده و وعیدهای پوچ و توخالی ندارند نیاز آنها تامین آب شرب سالم و شیرین است
زاهدی کارمند اداره جهاد کشاورزی نیز تاکید کرد: مردم این شهرستان سالهاست با مشکل تامین آب دست و پنجه نرم می کنند. اما همه مسئولانی که تاکنون به اجرایی شدن طرح های انتقال آب امید داده اند فقط در حد حرف بوده است. این مردم نیاز به وعده و وعیدهای پوچ و توخالی ندارند نیاز آنها تامین آب شرب سالم و شیرین است، به قول هایی که همواره داده شده عمل کنید تا کام پرعطش این شهر شیرین شود.
اما در نیمه دوم آبان ماه امسال و پس از انتقادهای شدید مردمی، علما و فعالان رسانه ای نماینده مردم خاش در مجلس و مسئولان دولتی برای خاموش کردن موج انتقادها مجبور شدند که یکی از مقامهای حوزه وزارت نیرو را به خاش بکشانند و از طریق مذاکره با وی به مردم وعده و وعید بدهند.
این پروژه طبق گفته های معاون پشتیبانی شرکت آب و فاضلاب کشور قرار شد پس از دو ماه و با انتخاب یک پیمانکار صادق و توانمند از طریق مناقصه به فاز اجرایی برسد اما این موضوع همچنان در هاله ای از ابهام مانده است.
* بازهم مصاحبه و شعار یکی از دولتمردان دولت روحانی عملی نشد
معاون پشتیبانی شرکت آب و فاضلاب کشور در خصوص کم و کیف این پروژه با یکی از رسانه ها انجام داد که قرار بوده این پروژه ظرف مدت 2 ماه از 18 آبان به پیمانکار جدید واگذار شود اما هنوز خبری از پیمانکار جدید نیست که این مصاحبه بدون تغییر با هم مرور می کنیم و بازهم مصاحبه یکی از دولتمردان دولت روحانی عملی نشد.
معاون پشتیبانی شرکت آب و فاضلاب کشور گفت: تا دو ماه آینده(از تاریخ 18 آبان) قرار داد اجرای طرح انتقال آب شرب به شهر خاش با پیمانکار جدید امضاء می شود.
محمدرضا گیاهی در سفر به شهرستان خاش روز دوشنبه هجدهم آبان ماه امسال، افزود: این پروژه با تلاش و همت بخش خصوصی به طول 70 کیلومتر و با سرمایه گذاری 200 میلیارد تومان اجرایی می شود.
وی اظهار داشت: علاوه بر اجرای سد که از برنامه های آینده دولت است کار اجرای خطوط تامین و انتقال لوله و ساخت چند تصفیه خانه و ایستگاههای پمپاژ در دستور کار قرار دارد که پیمانکاران مربوطه در این حوزه ها فعالیت خواهند داشت.
گیاهی بیان کرد: آبرسانی و تامین آب آشامیدنی سالم و با کیفیت مورد نیاز شهروندان سیستان و بلوچستان و منطقه خاش از دغدغه های مهم دولت است و تلاش می کنیم به نیازهای مردم منطقه پاسخ بدهیم.
معاون آب و فاضلاب کشور ادامه داد: نگاه رهبری و دولت بالا بردن شاخص های خدمات در ابعاد مختلف و از جمله آبرسانی است و خوشبختانه دولت تلاش می کند در این راستا خدمات مطلوبی ارائه دهد.
گیاهی گفت: پیمانکار پروژه انتقال آب کارواندر به خاش بر مبنای فروش آب فعالیت می کند.
وی ابراز امیدواری کرد: با برنده شدن یک پیمانکار قوی که تا دو ماه آینده قرار داد اجرای طرح با آن امضا می شود این پروژه زودتر از موعد سه ساله به بهره برداری برسد و دولت نیز با حمایتهای ویژه این یکسال عقب ماندگی را جبران کند.
شهروندان خاش برای اجرای این پروژه چهار دهه انتظار کشیده اند و هم اینک چشم انتظار تحقق شعارهای دولت حسن روحانی هستند.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdciuzav.t1arv2bcct.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما