تاریخ انتشار :سه شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۵۸
دلگانی ها همزمان با ماه مبارک رمضان با برپائی آئین هایی از جمله سحوری تا "دبوج"برگ دیگری از فرهنگ و رسوم غنی مردمان بلوچ را در ماه میهمانی خدا رقم می زنند.
از سحوری تا "دبوج" قوم بلوچ/ افطاری و سحری مشترک تحفه ای برای همسایگان
به گزارش عصرهامون به نقل از دلگان پرس، ماه مبارک رمضان، از سال‌های دور تاکنون، در فرهنگ ملل مسلمان از جایگاهی ممتاز برخوردار بوده و همواره آیین‌های ویژه ای در ارتباط با این ماه مبارک، در میان مردم کشورهای اسلامی‌ به اجرا درآمده است.
مردم مسلمان شهرستان دلگان هم با شروع ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که بعضی از این رسوم با سایر اقوام بلوچ مشترک است. از بیدار شدن در سحر که به سحوری معروف است تا افطار که به "دبوج" یا "دبوچ" معروف است.
لیلا بامری یکی از بانوان بلوچ دلگانی در گفتگو با خبرنگار دلگان پرس به آداب مخصوص قوم بلوچ در این ماه اشاره کرده و می گوید: مردم بلوچ ساعاتی قبل از اذان صبح بیدار می شوند، که به راز و نیاز با پروردگار می پردازند، زن های بلوچ در این فرصت "سحوری" را آماده می کنند.
وی با بیان اینکه زنان بلوچ علاوه بر غذاهای مرسوم سفره های ایرانی، غذای مخصوص این مناطق مانند "هتوک اناردانی" یا همان آبگوشت اناری ، تباهگ و... را آماده می کنند، تصریح کرد: اما با توجه به درآمد افراد هم ممکن است این غذاها در همه خانواده ها نباشد و یا اینکه متفاوت باشد.
بامری ادامه داد: هتوک اناردانی از مخلوط گوشت گوسفند با انار خشک و همچنین ادویه های مانند آچار که توسط خود زنان بلوچ تهیه می شود، آماده می شود.
این بانوی بلوچ دلگانی با اشاره به اینکه بعد از اینکه سحوری که آماده شد، مقداری از آن را به عنوان تحفه به همسایگان می دهند، بیان کرد: با توجه به اینکه اکثر مردم از سحوری خود به دیگران تحفه می دهند، اکثر سفره های قوم بلوچ رنگین است.
لیلا بامری با تاکید بر اینکه بعد از سحوری همگی با هم به مسجد می روند و نماز صبح را در این مکان مقدس اقامه می کنند، اضافه کرد: بعد از نماز صبح معمولا جزء یا بخش هایی از قرآن کریم را تلاوت می کنند.

وی با بیان اینکه مردم بلوچ دلگان همانطور که در سحر برنام های خاص و منحصر به فردی دارند در افطار هم که در نزد بلوچ به دبوج معروف است برنام های خاصی دارند، اظهار کرد: بانوان بلوچ دلگانی قبل از افطار غذاهایی مخصوص آماده میکنند.
این بانوی بلوچ دلگانی با اشاره به اینکه در افطار غذاهایی مانند چنگال، تجکی و روغن جوش را آماده می کنند، عنوان کرد: با توجه به وجود محصول خرما در جنوب سیستان و بلوچستان، عمده غذاهای مردم در سفره افطار از خرما است.
وی تجکی و چنگال مخلوطی از خرما، روغن حیوانی و آرد مخصوص گندم است که با شیوه ای خاص توسط بانوان بلوچ دلگانی آماده می شود، گفت: روغن جوش هم که از اسمش پیدا است با روغن و خمیر آرد گندم آماده می کنند.
لیلا بامری اظهار کرد: همانطور که در سحوری از غذای خود به همسایگان و بویژه به افراد نیازمند و مستضعف تحفه می کردند، در افطار هم مقداری از این غذا خود را تحفه می کنند.
این بانوی بلوچ دلگانی خاطرنشان کرد: یکی از رسوماتی ‌که در گذشته در منطقه دلگان رونق بیشتری داشته است و امروزه هم کم و بیش اجرا می‌شود، دیدار از دوستان و آشنایان بعد از دبوجی است.
خبرنگار مجید بامری
انتهای پیام/8306
https://www.asrehamoon.ir/vdcft1d1.w6dj1agiiw.html
منبع : دلگان پرس
نام شما
آدرس ايميل شما