تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۱
در گذشته‌ای نه چندان دور، طلاق عملی بود که موجب سرشکستگی و شرمندگی والدین زوجین می‌شد، به طوریکه در بسیاری از موارد برخی زوجین زندگی خود را با وجود مشکلات فراوان به دلیل احساس ترس، گناه و مسئولیت ادامه می‌دادند؛ هرچند که با گذشت زمان نه تنها این نگاه تغییر کرد بلکه نرخ و آمار طلاق افزایش یافت.
جشن طلاق، فرهنگی وارداتی برای جوانان ایرانی/الگوگیری از غرب موجب نابودی بنیان خانواده می شود
به گزارش عصرهامون، فضای مجازی این روزها پر شده از آداب و رسوم جدیدی که نسل جوان با کپی گرفتن از فرهنگ غربی آن را به عنوان عملی لاکچری دانسته و به نوعی از یکدیگر سبقت می گیرند تا پیش از دیگران با برگزاری چنین مراسماتی و انتشار تصاویر آن در فضای مجازی بر دیگران فخر فروشی کنند.

در میان این رسوم غلط و عجیب که روز به روز بر تعداد آنها افزوده می شود میتوانیم رسمی را یافت که به تازگي در برخي کشورها شاهد برگزاري مراسم ويژه اي در روز صدور حکم طلاق هستيم که به نظر مي رسد به تدريج و در آينده اي نه چندان دور به بخشي از رسوم حاکم بر آن جوامع تبديل خواهد شد اما جوانان ایرانی سریعتر از آنان دست به کار شده و این رسو را وارد ایران کرده اند.

 به طور کلی جشن طلاق به جشنی گفته می شود که در آن پایان یک ازدواج را جشن می گیرند و انواع مختلفی دارد که یا ممکن است با حضور زوج برگزار شود و یا اینکه به صورت جداگانه توسط زن یا مرد برگزار شود، جشن طلاق با برگزاری مراسم مختلفی مانند کیک طلاق و شکستن حلقه های ازدواج همراه می باشد.

اگر نگاهي به کشورهاي مختلف بيندازيم و آنها را از نظر پاي بندي به سنت ها و رسم و رسوم مورد مقايسه قرار دهيم بدون ترديد متوجه خواهيم شد که در ميان کشورهاي مختلف دنيا، کشورهاي آسيايي بيش از ديگر کشورها پاي بند آداب و رسوم هستند، براي مثال در بيشتر کشورهاي آسيايي مانند چين، کره و ژاپن در روز طلاق خود مانند روز ازدواج‌شان جشن مي‌گيرند و زن و مرد با دعوت از دوستان و اقوام خود كه در روز آغاز زندگي مشترك آنها در مراسم ازدواجشان حضور داشته اند، از آن ها می خواهند که در اين مراسم نيز حضور يابند.

برپایی مراسم طلاق در ژاپن ایده هیوركی ترائی است، این مرد محل روباز كوچكی را در توكیو پیدا كرد و نام آن را عمارت جدایی نامید. مراسم طلاق ابداعی هم آداب و رسوم ویژه خود را دارد، زن و شوهری كه قرار است این رابطه را برای همیشه پایان بدهند هر كدام جداگانه سوار بر كالسكه‌های ریكشا به «عمارت جدایی» می‌روند.

جشن طلاق، آغازی برای جدایی زوجین
جشن طلاق مراسمی است که برای اعلام پایان یافتن یک ازدواج برپا می‌شود و بیان کننده مجرد شدن دوباره برگزار کننده مراسم است، این مراسم به طرق گوناگون برگزار می‌شود، یک یا هر دو طرف می‌توانند در مراسم حضور داشته باشند، در این مراسم کیک طلاق ، تابوت حلقه ازدواج ، و حلقه‌های طلاق بریده، یا شکسته شده وجود دارد، سی‌ان‌ان در گزارشی که درباره جشن طلاق تهیه کرده است به این نکته اشاره دارد که تعداد برگزاری مراسم‌های این چنینی رو به ازدیاد است و به کاهش رنج ناشی از طلاق کمک می‌کند.

از جشن ازدواج می توان به عنوان تلخ ترین جشن نام برد، کسانی که اقدام به برگزاری این جشن می کنند، هر کدام دلایل خاص خود را دارند، با اینکه اکثر جامعه ‌شناسان و روانشناسان اعتقاد دارند که بر خلاف نگاه سنتی حاکم در جامعه، همیشه طلاق بد نیست و همیشه هم ازدواج خوب نیست.

حتی گاهی طلاق را از ادامه زندگی مشترک بهتر می‌دانند چرا که ازدواج خوب باعث سلامت جسمی و روانی افراد می‌شود و در مقابل، ازدواج بد می‌تواند اثر مخربی بر سلامت جسمی و روانی افراد بگذارد ولی جشن گرفتن برای ازدواج پدیده جدیدی است که با فرهنگ و رسوم ما بیگانه است.

اگر نگاهی به کشورهای مختلف بیندازیم و آنها را از نظر پای بندی به سنت ها و رسم و رسوم مورد مقایسه قرار دهیم بدون تردید متوجه خواهیم شد که در میان کشورهای مختلف دنیا، کشورهای آسیایی بیش از دیگر کشورها پای بند آداب و رسوم هستند.  ایران نیز از جمله کشورهایی است که ازدواج در سراسر نقاط و شهرهای آن دارای آداب خاص خود می باشد و طلاق چه از نظر فرهنگی و چه از نظر شرعی و دینی امری نکوهیده و مذموم تلقی می گردد. چنانچه در شرع اسلام ، از طلاق به عنوان مبغوض ترین حلال  یاد شده است.

پس طلاق همیشه بد نیست گاهی اوقات می تواند بهترین راه حل باشد ولی نکته ای که قابل تامل است، تجمل گرایی در برخورد با پدیده طلاق است. به طوری که گاهی حتی صدها میلیون تومان خرج مراسم این جشن می شود، بیشتر کارشناسان بر این باورند که برپایی چنین جشن هایی به معنای درک صحیح از شرایط و آن گونه که برخی مدعی اند، شادی به خاطر یک شروع دیگر در زندگی شان نیست، بلکه آن ها انسان های افسرده ای هستند که فقط تظاهر به شاد بودن می کنند. به نظر می رسد، ریخته شدن اینگونه قبح طلاق و جشن گرفتن آن، زنگ هشداری برای جامعه ایرانی است؛ زنگ هشداری که هر چند مدت‌هاست به صدا در آمده اما هنوز راه حلی اساسی برای آن اندیشیده نشده است
 
برای جلوگیری از رسوم غلط باید فرهنگ سازی شود
در همین رابطه فاطمه دهمرده در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با بیان اینکه برگزاری جشن‌های طلاق گونه‌ای از مناسک تشخّص است، اظهار کرد: برخی افراد برای متمایز کردن خود از دیگر افراد جامعه مراسم‌ها و رفتارهایی از خود بروز می‌دهند تا از این طریق بتوانند به خود تشخص ببخشند، باید به مناسک به مثابه نمایش چیز دیگری نگاه کرد، این جشن‌ها مناسکی برای سبک کردن بار اتفاق "طلاق" است و نباید با نگاه منفی به آن اندیشید.

وی با بیان اینکه مبنای روابط عاشقانه و عاطفی "رابطه" است، افزود: طلاق نیز جزئی از روابط عاطفی است که می‌تواند محیطی برای باز تولید روابط عاشقانه ایجاد کند، لذا نباید به برگزاری جشن‌های طلاق نگاه منفی داشت. فرآیند روابط عاشقانه و ازدواج مراحل متعددی مانند آشنایی قبل از ازدواج، گفت‌ و گو، با هم بودن‌ها، مجادلات و درنهایت جدایی دارد، این مراحل نشان می‌دهد که در این روابط احساساتی وجود دارد لذا طلاق و جشن‌های مربوط به آن بهانه‌ای برای نمایش این مسائل است.

این کارشناس ارشد روانشناسی با تاکید بر اینکه برگزاری جشن‌های طلاق می‌تواند احساس کینه و نفرتی که میان زوجین وجود دارد را نشان دهد، بیان کرد: با توجه به اینکه در فرآیند "جدایی" روابط عاشقانه، درد و رنجی احساس می‌شود لذا یکی از راه‌های مخفی کردن این درد برگزاری این جشن‌هاست، از طرفی دیگر این جشن‌ها نشان می‌دهد که بعد از عمل طلاق همچنان روابط صمیمانه میان زوجین ادامه‌دار خواهد بود.

وی با بیان اینکه برگزاری جشن‌های طلاق نوعی مراسم سوگواری برای "جدایی" یک رابطه است، اذعان کرد: این جشن‌ها بیانگر آن است که طلاق به معنای افسردگی، یاس و ناامیدی نیست بلکه می‌تواند بهانه‌ای برای شروع فصل جدیدی از زندگی زوجین باشد.

دهمرده درباره علت برگزاری این نوع جشن در ایران بدون آنکه هیچ پیشینه فرهنگی و تاریخی در کشور داشته باشد، گفت: کشور ما جزئی از خانواده جهانی است، زمانی که در جهان مراسم‌هایی به درست یا نادرست مرسوم می‌شوند، نمی‌توان در عصر رسانه و تکنولوژی توقع داشت که در ایران از برگزاری آن چشم‌پوشی کند.
 
 باید جلوی گسترش فرهنگ غربی گرفته شود
یک آسیب شناس اجتماعی نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه برگزاری جشن طلاق و انتشار سلفی های مربوط به آن، انگیزه ازدواج را در جوانان کاهش داده و آنها را به ایجاد روابط دوستانه کشانده است، اظهار کرد: طلاق به عنوان یکی از منفورترین حلال های شرعی است که بر اثر رخنه فرهنگ ضد ارزش غرب در کشور، قبح آن ریخته و به نوعی آزادی از قید و بند خانواده تبدیل شده است.

وی افزود: برگزاری جشن طلاق و انتشار سلفی های آن، برهم زدن کانون خانواده را به یک امر ساده و معمولی تبدیل کرده و در فرهنگ اصیل ایرانی و سنت های دینی ما، رخنه کرده است. در این شرایط آستانه صبر و فرصت جبران و حل مشکل از زوجین سلب شده و از آخرین راه به عنوان اولین راه برای حل مسئله استفاده می شود.

مریم بجدی خاطر نشان کرد: کثرت نابهنجاری در جامعه، منجر به تبدیل شدن آن به هنجار می شود و ضد ارزش ها را به ارزش تبدیل می کند بنابراین نگاه منفور، عقلانی و ضد ارزشی نسبت به طلاق، در اجتماع فراموش شده و آن را به یک امر طبیعی تبدیل کرده است.

وی عنوان کرد: برگزاری جشن و شادی برای ازدواج به نوعی اعلام رسمی یک قرارداد جدید و قبول مسئولیت های بزرگ تر است، اما در حال حاضر برپایی جشن های طلاق، نشان دهنده تضاد در بطن ارزش های خانوادگی است که از الگوهای وارداتی غرب نشأت می گیرد و ساختار پایبندی به خانواده را دچار تزلزل می کند.
 
 
برگزاری جشن طلاق و تاثیرات منفی آن
 این کارشناس ارشد آسیب شناس اجتماعی با بیان این حقیقت که طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی، در جامعه اسلامی پذیرفته شده ، نیست و عواقب بدی را برای افراد به خصوص زنان در اجتماع به دنبال دارد، اذعان کرد: این در حالی است که براساس تحقیقات انجام شده، فرزندان طلاق به عنوان مولد های اصلی بزهکاری و قربانیان این اتقاق محسوب می شوند که بر اساس مشکلات درونی ناشی از جدایی، می توانند عامل آسیب زایی برای جامعه باشند.

وی در ادامه گفت: افزایش آمار طلاق در کشور، منجر به تغییر معیار ها و ملاک های همسرگزینی در جوانان شده است، بر این اساس رواج جشن طلاق و اظهار شادی از فروپاشی خانواده، حس ترس از انتخاب و تصمیم گیری برای تشکیل زندگی را به جامعه تزریق کرده است و انگیزه جوانان را از تشکیل خانواده کاهش، و منجر به روی آوردن جوانان به دوستی های اجتماعی شده و بار مسئولیت های تشکیل خانواده را از دوش آنها برداشته است.

بجدی خاطرنشان کرد: انتشار سلفی های طلاق در فضاهای مجازی و برپایی جشن به مناسبت این اتفاق، نشان می دهد که در این موارد، جدایی ها به معنای قطع ارتباط قطعی زوجین نبوده و تنها رابطه شخصی و خصوصی، به یک رابطه دوستانه منتهی شده است که آزادی از قید و بند تأهل را به همراه دارد.

وی تصریح کرد: افزایش آمار طلاق و هضم قبح این امر در فرهنگ، نگران کننده است و آزادی قدرت انتخاب همسر در جوانان را به زیر سوال می برد؛ بنابراین با حذف پدر و مادر از روند تصمیم گیری افراد برای ازدواج، بسیاری از وصلت های روشنفکرانه و آزادانه جوانان نافرجام مانده است.
 
برگزاری جشن طلاق و دیگر آداب و رسوم غلط غربی حرام است
مولوی عنایت الله رسولی زاده نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با گلایه از جوانانی که اقدام به برگزاری جشن طلاق می کنند، اظهار کرد: نباید فرهنگ والای ایرانی اسلامی را با چنین رسوم غلط غربی آلوده کنیم.

وی افزود: طلاق به عنوان ناپسند ترین حلال خدا شناخته می شود آن وقت عده ای با آب و تاب برای جدایی خود جشن گرفته و با انتشار تصاویر ناپسند آن در فضای مجازی موجب ایجاد فساد می شوند که این اقدام آنان حرام و غیرقابل قبول است.

مدرس حوزه علمیه اهل سنت با اشاره به اینکه متاسفانه جشن طلاق در سیستان و بلوچستان نیز برپا می شود، بیان کرد: شنیده شده که برخی جوانان سیستانی و بلوچ نیز چنین جشنی برپا می کنند که این موضوع زنگ خطر فرهنگی را در استان به صدا در آورده و باید هرچه زودتر با فرهنگ سازی درست جلوی انتشار چنین فرهنگ غلطی گرفته شود.

وی ادامه داد: برخی جوانان به دلیل برخی مشکلات فرهنگی و نداشتن باورهای قوی دینی به دام جنگ نرم دشمنان افتاده و به سوی آنان جذب می شوند به گونه ای که هر روزه شاهد افزایش چشمگیر رسوم غلط در فضای مجازی و بطن جامعه هستیم.

رسولی زاده با تاکید بر اینکه وظیفه دولت در حل مشکلات فرهنگی سنگین تر از همیشه است، تصریح کرد: امروز دشمنان با تمام قدرت به میدان آمده اند و این وظیفه مسئولین فرهنگی کشور است تا در کنار دول برای مقابله با نقشه های شوم دشمنان اقدام کرده و نگذارند جوانان ما جذب رسوم عجیب و غلط غربی شوند.


انتهای پیام/حمیده پیران
https://www.asrehamoon.ir/vdca6on6a49nwy1.k5k4.html
منبع : عصرهامون
نام شما
آدرس ايميل شما