تاریخ انتشار :جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
در سال های اخیر بازارچه های مرزی و پیله وران از نوسانات نرخ ارز در امان نماندند، از دیگر سو سیاست های اقتصادی دولت مبنی بر واردات ارز در قبال صادرات هم سنگ بزرگی پیش پای تجارت خرد مرزی در بازارچه ها انداخته و بسیاری از پیله وران را با چالش روبه رو کرده است.
سیاست های اقتصادی دولت، پیله وران را با چالش مواجه کرد/ بحران تامین ارز پس از صادرات به کشورهای همسایه
به گزارش عصرهامون، دوری از قطب های صنعتی و پایتخت، نداشتن کارخانجات وسیع تولیدی و ضعف راه های ارتباطی از مولفه هایی است که سبب شهد مناطق مرزی کشور دارای محرومیت های ویژه ای باشند.

بر این اساس تعداد بیکاران در مناطق مرزی بیش از دیگر نقاط کشور است و همین موضوع سبب افزایش مهاجرت از روستاها و شهرستان های مرزی به مراکر استان ها و دیگر نقاط کشور شده است.

این اقدام علاوه بر تخلیه مناطق مرزی و بروز مشکلات امنیتی و سیاسی سبب حاشیه نشینی در شهرهای دیگر می شود که خود معضلات دیگری به همراه دارد.

یکی از اقداماتی که می تواند سبب توسعه مناطق مرزی، افزایش امید به ماندگاری و بهبود وضعیت معیشتی و اشتغال نیروی انسانی ساکن در این نقاط شود تبادلات مرزی است.

تأسیس بازارچه های مرزی مشترک در نقاط صفر مرزی ایران و کشورهای همسایه ظرفیت ویژه ای برای توسعه مبادلات اقتصادی مناطق مرزی است و از این حیث می تواند سبب نقش آفرینی روستاها و شهرستان های مرزی در توسعه اقتصادی کشور و تامین مایحتاج زندگی و بهبود تجارت با کشورهای همسایه شود.

بازارچه های مرزی با توجه به موقعیت خاص و بی بدیل، در زمینه صادرات غیر نفتی کمک زیادی به رونق اقتصاد منطقه ای و ملی، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار برای ساکنان نواحی مرزی می کند.

اگرچه کارکردهای ویژه بازارچه های مرزی مسئولان پوشیده نیست، اما از ظرفیت ویژه این گذرگاه های مرزی برای تامین مایحتاج زندگی مردم، بهبود معیشت و کسب و کار مرزنشینان، توسعه اقتصادی و تجارت مرزی با کشورهای همسایه به درستی استفاده نمی شود.

در سال های اخیر به ویژه امسال نوسانات نرخ ارز به وضوح مردم را دچار مشکل کرد که بازارچه های مرزی و پیله وران آن ها هم از این مشکلات در امان نماندند.

از دیگر سو سیاست های اقتصادی دولت مبنی بر واردات ارز در قبال صادرات هم سنگ بزرگی پیش پای تجارت خرد مرزی در بازارچه ها انداخته و بسیاری از پیله وران را با چالش روبه رو کرده است.
 

 
خودتحریمی ناشی از سیاست های دولت و مسئولان محلی

عبدالناصر درخشان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار ما گفت: باید در داخل کشور تولید داشته باشیم که بتوانیم آن را صادر کنیم، البته در برخی از کالاها مانند صنایع پتروشیمی، فولاد، مواد غذایی و سیمان صادرات خوبی داریم.

وی ادامه داد: متاسفانه مشکل خود تحریمی هم داریم و آن هم به دلیل برخی از سیاست هایی است که در حوزه دولت حتی مسئولان منطقه ای و محلی ما هم می گیرند.

درخشان گفت: بازارچه ها فرصتی برای استفاده مردمان محلی است، دولت به تجار و کسبه اعلام می کند کالاهایی که به پاکستان، افغانستان، عراق و ... صادر می کنید در قبال آن ارز وارد کنید، این در حالی است که تاجر ما در قبال کالا تومان یا روپیه دریافت می کند و ارزی در کار نیست.

تجارت با کشورهای همسایه دلاری نیست

وی ادامه داد: وقتی دولت جلوی تحرکات تجاری پیله وران را می گیرد مشخصا صادرات متوقف می شود و به ویژه صادراتی که عمده مردم به صورت خرد انجام می دهند.

این نماینده عنوان کرد: پیله ور از دولت ارز نگرفته با پول خودش کالای ایرانی را صادر می کند در مبادی خروجی دولت عوارض آن را بگیرد و برای همه کالاهای صادراتی این کار انجام شود که مشکل اینجا نیست، اما در قبال صادرات ممکن است تاجر کالا وارد یا تومان و روپیه دریافت کند.

درخشان تصریح کرد: کشورهای همسایه که با آن ها تجارت انجام می شوند کشورهای دلاری نیستند، این موضوع چندین بار در کمیسیون صنایع و معادن به وزیر صمت اعلام شده است که وی نیز نظر مثبت دارد.


بازگرداندن ارز پس از صادرات چالش پیش روی پیله وران

مبین علی میر مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان در این خصوص به خبرنگار ما بیان کرد: در شرایط کنونی چالش پیش روی پیله وران نحوه بازگرداندن ارز پس از صادرات است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر مشکل برگشت ارز در سیستان و بلوچستان وجود دارد و اگر تاجران و پیله وران بتوانند ارز خود را برگردانند می توانند صادرات را هم انجام دهند.

وی اظهار کرد: انتقاداتی هم در زمینه تصمیمات اتخاذ شده در این رابطه در پایتخت وجود دارد و باید این روند اصلاح شود که ظرفیت های مرزی ما به صورت حداکثر مورد استفاده قرار گیرد.

مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان بیان کرد: استاندار و تیم اقتصادی وی رایزنی هایی در این زمینه انجام داده اند که پیشرفت های خوبی داشته است و امیدواریم این مشکل بزودی حل شود.

می عنوان کرد: مبادله پایاپای مورد قبول واقع شده است که در مقابل صادرات واردات انجام شود، اما به لحاظ تفاوت نرخ ارز هنوز این موضوع به انجام نرسیده است.

انتهای پیام
https://www.asrehamoon.ir/vdccp0qso2bq118.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها