تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۲۵
چهارشنبه سوری در حالی از راه می رسد که با معضلی جدی به نام کووید 19 مواجه هستیم، بنابراین باید این جشن را به گونه ای برپا کنیم که به خاطر هیجان لحظه ای، بحران را روی بحران سوار نکنیم.
بحران را روی بحران سوار نکنید/چهارشنبه سوری؛ جشنی برای زندگی
به گزارش عصرهامون؛ امروز همه در تدارک برپایی جشنی از جنس سرور و شادی برای زندگی هستند، چراکه به آخرین چهارشنبه سال رسیدیم و قرار است رسمی کهن را که ریشه در آداب و رسوم دیرینه ما دارد برپا کنیم.

آری امشب شب چهارشنبه سوری است، شبی که به دلیل بی توجهی برخی، حریق، سوختن، دلهره و صداهای مهیب را در ذهن تداعی می کند، اما اگر به سراغ بزرگترها بروی و یا صفحات تاریخ را ورق بزنی می فهمی که روی واقعی چهارشنبه سوری به گونه ای دیگر است، شبی پررنگ و نور با جمع خانواده گرمابخش آن است.

متاسفانه سال هاست، ترقه و آلودگی صوتی جای، جشن و پایکوبی قدیمی ترها را در چهارشنبه آخر سال گرفته و سنت های قدیمی پر کشیده است، جایگزین هایی که هرسال سبب آسیب دیدگی بسیاری از جوانان می شود که از سر هیجان لحظه ای اتفاق های ناگواری را رقم می زنند.

کاش بیاییم امسال با گفتن جمله "زردی من از تو، سرخی تو از من" بیماری ها، ناراحتی ها و نگرانی های امسال را به آتش بسپاریم تا سال نو را با آسودگی و شادی آغاز کنیم، نه این که با حرکات هیجانی بحران را روی بحران سوار کنیم.

پرهیز از نگه داری مواد سوختنی و ترقه

در همین راستا با مسعود فیروزکوهی، کارشناس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت و گویی انجام شد که به خبرنگار ما گفت: مواد سوختی و ترقه را در مقادير کم يا انبوه هرگز در منزل نگه داري نکنيد، به خاطرداشته باشيد همواره استفاده نادرست و بي رويه از وسايل آتش بازی و روشن کردن آتش های بزرگ حوادث ناگواری به دنبال دارد.

وی ادامه داد: از آتش زدن لاستيک، هيزم، کارتن خالي و امثال آن در واحدهای مسکونی و معابر، کوچه و خيابان خودداری کنید، کبريت و مواد آتش زا را از دسترس کودکان دور نگه داريد. به فرزندان خود درباره خطرات بازی با آتش و مواد محترقه و منفجره آگاهی لازم را دهید.

این کارشناس افزود: از پارک اتومبيل در کوچه ها و معابر تنگ خودداری کنيد، چرا که آتش بازی در نزديکی وسايط نقليه که حامل بنزين و مواد سوختی هستند، در صورت کمترين نشت و حتي در شرايط عادی اين وسايل را مبدل به بمبی می کند که چاشنی انفجار آن کشيده شده است.

وی بیان کرد: مراقب اعمال و رفت و آمد فرزندان خود باشید و به آنها جهت پرهيز از آتش و ترقه بازی و ساخت مواد منفجره دستی هشدار دهيد، به صاحبان فروشگاه های مواد شيميايی و رنگ فروشی ها هم توصيه می شود که از فروش هر گونه مواد آتش زا و مواد شيميايی به کودکان و نوجوانان خودداری کنند.
 

رفتار فرزندانتان را کنترل کنید
 
فیروزکوهی اظهار کرد: تا جایی که می توانید در محل هايی مثل انباری، زيرزمين، بالکن، پشت بام و ... را که ممکن است فرزندتان ترقه ها و مواد محترقه و منفجره را در اين محل ها نگه داری کنند، قفل و از رفت و آمد فرزندان خود به اين مکان ها ممانعت کنید و اين محل ها را روزانه مورد بررسی و تفحص قرار دهید.

وی گفت: در صورت روشن کردن آتش توصيه می شود، در حجم کم باشد و از هيزم، کارتن خالی و امثال آن که دارای شعله زياد است، استفاده نشود، از ريختن مواد که سریع باعث اشتعال می شود، از جمله نفت، بنزین و از قراردادن ظروف تحت فشار از جمله کپسول، اسپری، حشره کش ها و ... بر روی آتش خودداری کنيد.
 
این کارشناس افزود: از پرتاب فشفشه و موشک بر روی شاخه درخت ها، پشت بام و بالکن منازل خودداری کنيد، وجود يک کپسول خاموش کننده آتش نشانی پودری در نزديک محوطه آتش ضروری است، قبل از ترک محل، از خاموش بودن آتش مطمئن شوید و توسط شيلنگ آب باقيمانده آن را کامل سرد و جمع آوری کنید.

وی با بیان این که در موقع پريدن از روي آتش از البسه بزرگ و گشاد و از نوع آتش گير استفاده نکنید و از تجمع در اينگونه محافل خودداري کنيد، اضافه کرد: در صورت بروز هرگونه حريق يا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با تلفن 521 با ستاد فرماندهی سازمان آتشنشانی تماس بگیرید و مراتب را با اطلاع دهید.
 
در شادی های فرزندانتان مشارکت کنيد
 
فیروزکوهی اظهار کرد:  در شادی های فرزندان دلبندتان مشارکت کنيد تا هميشه نظاره گر گل خنده های شان باشید،  با آن ها در تهيه وسايل آتش بازی بی خطر و مفرح همراهی و از نگهداری مواد محترقه، تهيه و ساخت وسايل آتش بازی دستی توسط آن ها جلوگیری کنید.

به گفته وی، کودکان و نوجوانان از اقشار آسيب پذير هستند، استفاده از اين مواد توسط آنان خطرات جدی به همراه دارد و سلامت آنان را به خطر می اندازد و مرگشان را به دنبال خواهد داشت، در صورت نگهداری حتی مواد آتش بازی کم خطر آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنيد.

این کارشناس افزود: بقايای مواد آتش بازی را سريع جمع آوری نکنيد، بلکه تا 51 دقيقه صبر و بعد آن را جمع آوری کنید، در يک سطل محتوی آب بريزيد و سپس دفع و با ريختن مقداری خاک در زير محل برپايی آتش، از آسيب رساندن به سطح آسفالت معابر جلوگيری شود، پس از پايان مراسم در نظافت محله با کارگران شهرداری همکاری کنید.
 
وی گفت:  درصورت داشتن مواد محترقه و انفجاری از آن در بيرون محوطه خانه دور از محل مسکونی و جائی که علف های خشک و درختان موجود هستند استفاده کنيد،  هميشه در مواقع آتش بازی جهت اطفای حريق آب در دسترس باشد،  مواد آتش بازی را از محل هائی که مطمئن هست، خريداری کنيد و از دست فروش نخرید.
 
فیروزکوهی تاکید کرد: کودکان به هيچ عنوان نبايد از مواد آتش بازی و محترقه استفاده کنند، مواد منفجره و محترقه را به طرف افراد ديگر پرت نکنيد و هيچ گاه آن را در ظروف شيشه ای يا فلزی قرار ندهید و استفاده نکنيد، زيرا در صورت انفجار ذرات آن به اطراف پرتاپ و سبب صدمات و خطرات جانی می شود.

وی با اشاره به این که از نزديک شدن به موادی که برای انفجار يا احتراق آماده کرده اند، دوری کنيد، تصریح کرد: این مواد خطر از دست دادن عضوی از بدن يا مرگ را به همراه خواهد داشت، قطع عضو، ضايعه اي جبران ناپذير است، با احتياط و پرهيز از رفتارهاي پرخطر زندگي را برای خود و ديگران تلخ نکنيد.
 
 
حوادث رقت آوری که هر سال شاهد آن هستیم

این کارشناس اذعان کرد: هر سال شاهد حوادث رقت آوری از جمله سوختگی های شديد، از دست دادن چشم يا پاره شدن پرده گوش در ايام چهارشنبه سوری هستيم، اين مواد را شوخی نگيريم، زيرا با هستی خود بازی کرده ايم، هيچ گاه برای چاشنی از الکل در جهت آتش گيری مواد استفاده نشود، برای نگهداری از مواد منفجره و محترقه آن را به طور ايمن در يک جعبه و دور از ساير مواد آتش گير يا گرما و الکتريسته قرار دهيد.

وی گفت: ماده محترقه و منفجره ای را که يک بار استفاده شده است، مجدد استفاده نکنيد، از سوزاندن وسايل يا مواد غيرمتعارف مانند کپسول گاز، لاستيک و آمپول و استفاده از مواد آتش زا نظير بنزين، الکل، کاربيت و مانند آن خودداری کنيد.

فیروزکوهی ادامه داد: برای روشن کردن آتش از محل های تعيين شده توسط شهرداری منطقه استفاده کنید، از برپايی آتش در معابر باريک و در نزديکی پست های برق يا ايستگاه های تقليل فشار گاز و پارکينگ های عمومی پرهيز و  از برپايی آتش هاي حجيم و غيرقابل مهار خودداری کنيد.

به گفته وی، نگهداری مواد محترقه غير استاندارد از قبيل اکليل و سرنج، زرنيخ و کلرات، ... غير مجاز و برخلاف قانون بوده و می تواند خسارات جبران ناپذيری برای خود و ديگران به همراه داشته باشد، با رعايت حقوق شهروندی از پرتاب نارنجک و مواد محترقه به ساختمان ها که موجب آسيب رساندن و بد منظر کردن آنها و سيمای شهرمان می شود، خودداری کنید.
 
زنان باردار از منزل خارج نشوند
 
این کارشناس افزود: پرتاب مواد آتش زا مانند فشفشه و موشک بر روی درخت ها، بام و بالکن منازل از عوامل عمده بروز آتش سوزی است، به طور جدی از انجام آن بپرهيزيد، جود يک کپسول خاموش کننده آتش پودری در نزديک محوطه آتش ضروری است، از دسترسی به کپسول اطفای حريق و جعبه کمک های اوليه اطمينان حاصل کنید، در صورت امکان يک رشته شيلنگ آب در نزديکی محوطه آتش آماده شود تا در صورت لزوم، بتوان از آن استفاده کرد.
 
وی تاکید کرد: قبل از ترک محل از خاموش بودن آتش مطمئن شويد،  در صورت بروز هرگونه حريق يا حادثه ضمن حفظ خونسردی افراد مسن و کودکان و ديگر افراد را از محل حريق به جاي امن انتقال دهيد، زنان باردار بهتر است در اين شب به جز موارد ضروری از منزل خارج نشوند، چون شوک ناشی از انفجارهای مواد محترقه باعث سقط جنين می شود.

انتهای پیام/ 
https://www.asrehamoon.ir/vdcirwazzt1ap32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما