تاریخ انتشار :يکشنبه ۸ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۴۶
سواحل مَکران، گنجی پنهان در جنوب شرق ایران است که با توجه به جاذبه های گردشگری و ظرفیت های تجاری اش می تواند اقتصاد منطقه را متحول کند.
سواحل مکران؛ گنجی پنهان که اقتصاد منطقه را متحول می کند/ بهشت گمشده؛ دروازه تجارت و گردشگری ایران
به گزارش عصرهامون؛ سواحل مکران که رهبر معظم انقلاب عنوان گنج پنهان را برای آن به کار برده اند، از ظرفیت های بی نظیری در تجارت فرا منطقه ای و بین المللی برخوردار است، به گونه ای که می تواند نه تنها در جنوب شرق کشور بلکه در منطقه تحول شگرفی ایجاد کند.
 
از مهمترین ظرفیت های این منطقه می توان به وجود سواحل ماسه و صخره ای دریای عمان، منابع معدنی و انرژی خورشیدی، تجارت فرا منطقه ای و بین المللی و ارتباط مستقیم با آب های آزاد اشاره کرد.
 
این سواحل که به بهشت گمشده ایران شهره شده، از ظرفیت های متمایز ساحلی برای گردشگری به خصوص در حد فاصل چابهار تا بندر گوادر برخوردار است که از جمله آن می توان به اسکله های صیادی، موج فشان ها، تالاب لیپار، جنگل های حرا، کوه های مریخی، درخت انجیر معابد و ده ها ظرفیت توریستی دیگر اشاره کرد.

ظرفیت های بکر و بی نظیری که می تواند در طول سال و به ویژه ایام نوروز میزبان بسیاری از گردشگران و مسافران باشد که البته به دلیل شیوع کرونا این روزها بیشتر از سوی بومیان مورد بازدید قرار می گیرد.
 
در همین راستا، ایمان رئیسی، کارشناس گردشگری در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: بندر چابهار دارای دو اسکله بزرگ به نام شهید کلانتری و شهید بهشتی با تجهیزات مدرن و ظرفیت مناسب برای تخلیه و بارگیری کالاست، علاوه بر این در این شهرستان ساحلی چندین اسکله صیادی وجود دارد که چهار اسکله چابهار، تیس، رمین و بریس از بقیه دیدنی تر هستند.
 
تماشای کشتی ها و قایق های صیادی؛ جاذبه بی نظیر گردشگری
 
وی با بیان این که اسکله تیس در محوطه منطقه آزاد، رمین در 10 کیلومتری و بریس در 60 کیلومتری چابهار واقع شده است، ادامه داد: اسکله صیادی چابهار بیشتر مورد استفاده صیادان محل است و تماشای کشتی ها و قایق های صیادی و صیادان در حال صید یکی از جاذبه های گردشگری جنوبی ترین بندر ایران محسوب می شود.
 
رئیسی افزود: منظره کشتی ها و قایق های صیادی و صیادان و صید انواع ماهی ها و شاه میگو که از محصولات دریایی این منطقه هستند از دیدنی های آن است.
 

موج فشان ها؛ نمایی از زیبایی و خشم طبیعت
 
وی با اشاره به موج فشان ها به عنوان یکی از پدیده های زیبا و کم نظیر در کشورمان گفت: علت ایجاد پدیده وزش بادهای موسمی به ویژه در تابستان و در نهایت تولید امواج است که در برخورد با صخره های ساحل تا ارتفاع 20 متر به هوا پرتاب می شود، بسیاری از گردشگران لحظات مفرحی را در کنار این پدیده تجربه می کنند.
 
به گفته این کارشناس، موج فشان از پدیده های بسیار زیباست که دیدگان هر گردشگری را به سوی خود جذب می کند، طول ذرات پرتاب شده بستگی به بزرگی موج و فصل سال دارد که در تابستان اوج زیبایی این پدیده را می توان مشاهده کرد، این پدیده در محلی به نام دریا بزرگ واقع در مرکز ساحلی شهر چابهار قابل مشاهده است، از حفره های داخل صخره ها گاهی آب با شدت و به صورت فواره به بیرون می جهد که نهایت زیبایی و خشم طبیعت را توامان در این پدیده می توان مشاهده کرد.
 
 
زیبایی اعجاب آور جنگل حرا

 
وی با اشاره به جنگل های حرا به عنوان یکی دیگر از جاذبه های گردشگری مکران، اظهار کرد: حرا درخت شگفت انگیز و شورزی دریایی است، در زبان محلی، این درخت را "تامر" می نامند و عموم به آن حرا می گویند. حرا علاوه بر جنوب ایران، در کرانه های خلیج فارس تا عربستان و مصر نیز می روید و دارای خواص درمانی بسیاری است.
 
رئیسی اضافه کرد: هنگام مد تاج این درخت در بالای آب دیده می شود و زیبایی اعجاب آوری دارد، به ویژه این که شاخه های این درخت آشیانه پرندگان بسیاری نیز هست که بر زیبایی آن نقش مضاعف می زنند، از مشحصات حرا این است که دانه اش روی درخت مادر رشد اولیه را طی می کند، سپس نهال حاصل از درخت جدا می شود و به مرداب می افتد، به جنگل های حرا، جزر و مدی، باتلاقی و مانگرو نیز گفته می گویند.
 
به گفته وی، این جنگل ها به صورت نیمه شناور میان ساحل و دریا امتداد دارند، هنگام جزر، ساقه و ریشه های تنفسی این درختان قابل مشاهده است اما در زمان مد تنها تاج درخت ها دیده می شود و بقیه قسمت های آن ها در زیر آب پنهان است، تبدیل آب شور به شیرین یکی از خصوصیات مهم جنگل های حراست.
 
 
ساحل صخره ای؛ چشم اندازی خارق العاده
 
این کارشناس گردشگری گفت: ساحل صخره ای با پیشروی آب دریا و فرسایش سنگ های رسوبی سواحل دریای عمان نیز از دیگر ظرفیت های گردشگری این منطقه است که چشم انداز بدیعی را به وجود آورده و به عنوان یکی از دیدنی ترین سواحل ایرانی، مانند یک آکواریوم طبیعی با انواع ماهی است، این چشم انداز خارق العاده تا گواتر ادامه دارد.
 
وی با بیان این که اوج زیبایی های ساحل صخره ای، به طول چند ده متر، در تفرجگاه دریا بزرگ در شهر  چابهار قرار دارد و به هنگام جزر بهتر قابل مشاهده است، افزود: در حفره های این صخره ها در هنگام جزر می  توان انواع صدف، سنگ های صیقلی و ماهیان کوچک را مشاهده کرد، پدیده موج فشان حاصل برخورد امواج  به این صخره هاست که کاربری های دیگری مانند ماهیگیری و دیدن چشم انداز دریا نیز دارد.
 
رئیسی اذعان کرد: یکی از مهمترین تفریحات گردشگران در مناطق ساحلی، رفتن به ساحل و تن سپردن به دریا و استفاده از اسکله ها و پلاژهاست، سواحل چابهار بسیار زیبا هستند که از مهم ترین آن می توان به سواحل صخره ای دریا بزرگ اشاره کرد که به طول چند ده متر یکی از نقاط تفریحی و گردشگری بندر چابهار است.
 
 
برخورد امواج با صخره ها و ایجاد صحنه های بدیعی
 
وی ادامه داد: در این منطقه انواع ماهی، خرچنگ ها و لاک پشت ها قابل مشاهده هستند، برخورد امواج دریا به این ساحل صخره ای و ایجاد موج های چند ده متری صحنه های بدیعی را برای بازدیدکنندگان ایجاد می کند که شاید در کمتر نقطه ای از سواحل ایران بتوان آن را تجربه کرد در این ساحل پدیده موج فشان را می توان دید که ارتفاع آن به 15 متر می رسد و در مرداد و مصادف با وزش بادهای موسمی رخ می دهد.
 
رئیسی گفت: در کنار این تفرجگاه ساحلی امکاناتی چون رستوران، کافی شاپ و سرویس بهداشتی برای گردشگران در نظر گرفته شده، سواحل صخره ای دریا کوچک در بخش غربی بندر چابهار نیز ساحل صخره ای دریا کوچک واقع شده است و بر عکس ساحل دریا بزرگ، از موج های بلند و سهمگین در آن خبری نیست، از این قسمت ساحل بیشتر برای آبتنی و شنا استفاده می کنند.
 
 
کوه های مریخی؛ جاذبه ای حیرت انگیز

 
وی با اشاره به کوه های مریخی به عنوان یکی دیگر از جاذبه های گردشگری چابهار، گفت: ارتفاعات آریا یا "کالانی" که در منطقه به دلیل شباهت به سطح سیارات فضایی به کوه های مریخی و به خاطر زیبایی به کوه‌های مینیاتوری مشهورند، در اصطلاح علمی بدلند یابد بوم نامیده می‌شوند، بدلند عبارت است از زمین ها و ارتفاعات لم یزرع که در برابر فرسایش به این شکل درآمده اند، بارش شدید باران و بادها موجب تولد اشکال جدیدی در این بدلند ها شده است.
 
 این کارشناس افزود: کوه های مریخی از ۳۵ کیلومتری شرق چابهار آغاز شده و ده ها کیلومتر به طرف شرق ادامه دارد و دارای قله های مدور حاصل از فرسایش است، این کوه ها شیارها و شکاف‌های زیادی دارند که به علت فرسایش ایجاد شده فاقد هرگونه پوشش گیاهی هستند، در آن به وفور می توان فسیل آبزیان از جمله صدف ها را یافت که نشان دهنده این است که این منطقه از هزاران سال قبل به دفعات زیر آب بوده است.
 
وی اظهار کرد: کوه های مریخی آن زیبایی زیادی دارد و گردشگر در لحظه اول برخورد با این پدیده حیرت زده می‌شود، این کوهها قابلیت‌های فراوانی برای راه‌اندازی تاسیسات گردشگری دارند کوه های مریخی از جمله معروف ترین جاذبه های چابهار به شمار می‌آید و دیدن آن به همه گردشگران توصیه می‌شود، قدیمی‌ها به این کوه ها که از منطقه لیپار تا بریس کشیده شده است آریا کالانی می‌گفتند، همچنین کوهه ای مانند "مسکهی" در نزدیکی "بریس"، "زیان کش" و "ساده کش" در روستاهای "کالبر" و "رودیک" و نیز کوه "نیل" در دهستان "کمبل سلیمان" شبیه به این پدیده هستند.
 
به گفته رئیسی، کوه های مریخی که به موازات ساحل از منطقه  کچو تا خلیج گواتر کشیده شده‌اند از پدیده های ژئومورفولوژی این ناحیه هستند، این کوه ها چندین میلیون سال زیر آب دریای عمان قرار گرفته بودند، به این شکل که در آن زمان بخش کوچکی از اقیانوس هند بوده و کم کم از زیر آب خارج شده اند، بر اساس بررسی های موجود بافت کوه های مینیاتوری که قدمتشان به دوره سوم زمین شناسی یعنی ۴ تا ۵ میلیون سال پیش برمی گردد، از جنس ماسه سنگ و مارن بوده، به همین دلیل برخلاف سیاره که به رنگ قرمز دیده می شود رنگشان خاکستری روشن است.
 
 
انجیر معابد؛ میزبان گردشگران
 
وی گفت: انجیر معابد که در زبان محلی به آن "کرگ" گفته می‌شود، دیگر جاذبه گردشگری چابهار است که در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان به چشم می‌خورد، انجیر معابد از تیره درختان کائوچویی محسوب می‌شود، این درخت کهنسال است و در مجاورت زیارتگاه ها یا مکان های مشابه کاشته می‌شود، درخت انجیر معابد "مکر زن" هم نامیده شده است.
 
وی ادامه داد: تاج این درخت، بزرگ و پهن بوده و از انشعابات آن ریشه های نابجا می‌روید، پوست درخت صاف و خاکستری و برگ هایش بیضی شکل ساده و درشت بوده و دارای میوه های شبیه انجیر ولی کوچکتر از آن و به رنگ قرمز است که اهالی آن را مصرف می‌کنند، شاخه‌های این درخت هنگامی که به زمین می رسد خود تبدیل به درختی دیگر می‌شود به طوری که قطر چتر آن درخت به چند ده متر نیز می رسد.
 
این کارشناس گردشگری افزود: درخت بزرگ انجیر معابد چابهار بالاتر از روستای رمین قرار دارد و در ایام تعطیلات به ویژه نوروز میزبان خانواده های بسیاری است، درخت انجیر معابد را می‌توان به نقاط دیگر چابهار از جمله روستای تیس و دهستان کهیر کنارک و ... مشاهده کرد، دیدن این درخت برای گردشگران بسیار جالب و حس برانگیز است.
 
 
فرش خزه ها؛ پدیده ای زیبا و منحصر
 
وی گفت: فرش خزه ها از دیگر پدیده های طبیعی و ژئوتوریستی منطقه هستند که به وفور در امتداد ساحل دیده می شوند، این پدیده ها متاثر از فرسایش شیمیایی و فیزیکی است که طی هزاران سال به وجود آمده‌اند، فرش خزه ها در واقع گل سنگ هایی شامل جلبک ها و قارچ ها هستند، این پدیده موجب تخریب و تجزیه سنگ ها به دلیل هوازدگی می‌شود.
 
به گفته رئیسی، فرش خزه ها را صبح زود و در هنگام جذب بر روی ساحل صخره ‏ای می توان مشاهده کرد شرایط مناسب زیستی خزه ها و جلبک های آب شور و وفور مواد مغذی، این پدیده زیبا و منحصر به فرد را به وجود آورده است، دیدن ده ها متر جلبک و پای برهنه بر روی آن قدم زدن تجربه ای متفاوت است، تلفیق رنگ سبز تند با آبی دریا در زیر تلالو خورشید بی شک از زیباترین تابلوهای هستی است که نسیم وزان آن از دریا، شور دیدن آن را مضاعف می‌سازد.
 

تالاب لیپار؛ پدیده ای بکر در چابهار
 
وی بیان کرد: تالاب لیپار جاذبه ای دیگر که در ۱۵ کیلومتری شهر چابهار بعد از روستای رمین در مسیر جاده‌ای ساحلی گواتر و در تنگه ای صخره ای مشرف به دره‌ای سبز قرار دارد، از بالای آن روستای لیپار در میان سبزه زارها پیداست، در میان دو کوه که فاصله چندانی با هم ندارند آب بندی ایجاد شده که آب های سرگردان اطراف را جمع کرده و به آبگیری به طول ۱۴ کیلومتر تبدیل شده، در این آبگیر انواع بوته‌ها و درختچه‌ها از نوع گز و کلیر و چش منطقه‌ای با اکوسیستمی خاص را به وجود آورده است.
 
این کارشناس اضافه کرد: پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، کشیم انواع حواصیل، طاووسک، باقرقره، تیهو، عقاب دشتی و خوتکا در این منطقه دیده می‌شود، لیپار زیبا و طبیعی است و چشم انداز فوق العاده ای دارد، کنار این تالاب زیبا منطقه نشتار قرار دارد که بومیان به آن عروس نیز می‌گویند، علت این نامگذاری زیبایی منطقه و وجود درختان سرسبز و خرم است که می‌تواند پذیرای علاقه مندان به طبیعت باشد، نشتار در زبان بلوچ به دخترانی اطلاق می‌شود که هنوز عروسی نکرده اند و در مرحله نامزدی به سر می‌برند.
 
وی خاطرنشان کرد: در این منطقه پنبه های وحشی به عمل می‌آید که بومیان از آن تشک و بالش تهیه می‌کنند همچنین منطقه تاریخی طولانی دارد و دارای جاذبه هایی از جمله چاه های عمیق و گورستان‌های تاریخی است.
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdk90fzyt0sf6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما