تاریخ انتشار :دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۸
توصیه امام راحل در بحث انتخابات؛

شرکت در انتخابات نشانه آگاهی سیاسی مردم است

در آستانه دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار داريم. به سبب اهميت اين نهاد در نظام جمهوری اسلامی و همچنين شرايط و نيازهای جامعه و مطالبات به حق مردم در سال همدلی وهم زبانی، دولت و ملت شايسته است كه با رجوع به انديشه سیاسی حضرت امام (ره) اهميت انتخابات، ضرورت شركت در انتخابات را تبيين نمود.
شرکت در انتخابات نشانه آگاهی سیاسی مردم است
شرکت در انتخابات نشانه آگاهی سیاسی مردم است
به گزارش سرویس سیاسی عصر هامون به نقل از زاهدانه، حضرت امام (ره) در وصيت نامه سياسی - الهی خويش ، در موضوع انتخابات ومجلس شورای اسلامی ابتدا به انحرافات وكلای مجلس شورای ملی در عصر مشروطه پرداخته، به ويژه آنكه مجلس شورای ملی عصر منحط پهلوی، تنها ابزاری بود كه نمايندگان غيرمردمی و دربار با اشاره استكبار جهانی، كشور را به تباهی و فساد كشاندند.
بنيان گذار جمهوری اسلامی پس از يادآوری اين قطعه از تاريخ معاصر ايران، پيامبرگونه، امت اسلامی را در امر ضرورت و اهميت انتخابات و نحوه گزينش نمايندگان مجلس شورای اسلامی به نكاتی اساسی و سرنوشت ساز سفارش می نمايند. زيرا كه آن پيرفرزانه و روشن ضمير، «مجلس شورای اسلامی را حاصل خون جمعيتی می داند كه وفادار به اسلام بودند مجلسی كه «فراهم آمده از الله اكبرهای مردم» بود و بر همين اساس ازآن به عصاره زحمت های طاقت فرسای ملت مسلمان ياد كرده و آن را در بالاترين مقام كشوری دانسته اند، چرا كه «اكثريت قاطع مسائل كشور، بی واسطه يا با واسطه به آن وابسته است» اين رويكرد ، جايگاه مجلس شورای اسلامی در انديشه حضرت امام(ره) را بس رفيع كرده، به طوری كه ايشان مجلس را در رأس تمام امور دانسته است وخطاب به نمايندگان مجلس شورای اسلامی می فرمايند: «شما نمايندگان محترم می توانيد با يک رأی خود خدمت ارزشمندی به خلق خدا نماييد و بالعكس، و می توانيد يك خطربزرگ را از كشور و اسلام رفع كنيد و بالعكس»
ضرورت شركت در انتخابات
وظايف و كاركرد مجلس در نظام اسلامی
با توجه به جايگاه رفيع مجلس در انديشه سياسی حضرت (ره) مجلس شورای اسلامی وظايف مهمی را بر عهده دارد كه مهمترين آن موضوع قانونگذاری است. در اين راستا مجلس بايد با نگرشی جامع و كارشناسی ای دقيق، خلأهای موجود را از زوايای گوناگون بررسی كرده از طريق كميسيون های تخصصی به تهيه و تدوين قوانين برای اداره مملكت بپردازد. همچنين با توجه به لوايح پيشنهادی قوه مجريه و قوه قضایيه، اقدام به تهيه و تصويب قانون نمايد. در انديشه سياسی حضرت امام (ره) «مجلس خوب همه چيز را خوب و مجلس بد همه چيز را بد مي كند» پس به طور كلی نتيجه كار و عملكرد مجلس به آينده نظام و مردم مرتبط است.
با توجه به حيطه وسيع اختيارات نمايندگان مجلس كه از قانونگذاری شروع و تا مرحله نظارت بر حسن اجرای قانون ادامه می يابد، به راحتی جايگاه رفيع مجلس مشخص می گردد و با عنايت به فرمايش حضرت امام (ره) كه «مركز همه قانونها وقدرت ها مجلس است»، پس به لحاظ شرعی و عقلی نمی توان نسبت به اين امر مهم وحياتی بی تفاوت بود، لذا ضرورت شركت در انتخابات مجلس شورای اسلامی امری اجتناب ناپذير گردد.
از ديدگاه امام (ره)، ماهيّت «رأی»و شركت در انتخابات از دو زاويه قابل تبيين است:
1- حق مردم در تعيين سرنوشت خويش در حاكميت مردم سالاری دينی
2- تكليف گرايی مردم نسبت به حفظ نظام و دستاوردها و آرمانهای آن
حق مردم در تعيين سرنوشت
در نظام مردم سالاري ديني از ديدگاه امام، مردم بر اساس آموزه هاي ديني حق تعيين سرنوشت دارند و در پيدايش نهادهاي مدني و قانوني دخالت مي كنند.
قبل از پيروزي انقلاب مردم به صورت راهپيمايي ميليوني سرنوشت خود را مشخص مي كردند و پس از انقلاب با حضور در رفراندم در تعيين نوع نظام و ساير انتخابات سرنوشت خود را در تثبيت نظام و انتخاب كارگزاران مشخص مي كردند. و اين يك حق اساسي، قانوني ملي و اسلامي مردم در حاكميت نظام است.
امام خميني درباره حق ملت ايران در تعيين كارگزاران مي فرمايد: «اين مردم هستند كه بايد افراد كاردان و قابل اعتماد خود را انتخاب كنند ومسئوليت امور را به دست آنان بسپارند. »
امام درباره حق مردم در تعيين نماينده مجلس شوراي اسلامي مي فرمايد: مجلس شورای اسلامی را بايد ملت خودش تعيين كنند و درباره حق عزل نمايندگان مخالف نظام اسلامی می فرمايد: ملت اگر وكلاشان خواستند برخلاف اسلام عمل بكنند، مردم مختارند كه وكلارا عزلشان كنند بريزند دور
اثرات مثبت نقش و حق مردم در تعيين سرنوشت سياسي عبارتند از:
1- احساس مسئوليت در قبال سرنوشت كشور توسط تك تك آحاد مردم
2- نمايش جلوه اي از مشاركت سياسي مثبت
3- رشد و تقويت و انسجام اجتماعي
4- مشروعيت بخشي به نظام سياسي در عرصه هاي بين المللي و جهاني
5- نمايش مردمي بودن نظام
6- نشان دادن شعور، رشد و آگاهي سياسي مردم
7- نمايش قدرت و حمايت مجدد از نظام مقدس جمهوري اسلامي و ولايت مطلقه فقيه
8- انتخاب نمايندگان شايسته و صالح
تكليف شرعي مردم نسبت به حفظ نظام اسلامي
حفظ نظام اسلامي بر پايه اركان و نهادهاي مدني و حكومتي بنيان شده و قوام يافته است بر مردم ايران يك تكليف شرعي است.
حضور در صحنه هاي سياسي، اجتماعي دفاع از نظام و حضور در پاي صندوق هاي رأي در تمام انتخابات از جمله انتخابات مجلس شوراي اسلامي يكي ديگر از مصاديق تكليف شرعي مردم براي حفظ نظام اسلامي است.
امام مي فرمايد: «مردم هم خودشان مكلفند به اين كه شركت كنند در انتخابات، نروند كنار، تكليف است، حفظ اسلام است، رفتن كنار خلاف تكليف است. خلاف مصالح اسلام است، مردم اگر حضور نداشته باشند و خداي نخواسته لطمه اي به اسلام وارد بشود، مسئول هستند.»
از اين رو امام همواره روحانيت، مبلغان و نخبگان را به ترويج فرهنگ تكليف گرايي در ميان مردم دعوت مي كردند تا اين تكليف شرعي را براي مردم تبيين نمايند.
مسئوليت خطير مشاركت سياسي مردم در انتخابات از ديدگاه حضرت امام(ره) به حدي است كه آن حضرت مقوله انتخابات را در كنار نماز قرار داده و مي فرمايد: «بايد همه شما، همه ما از زن و مرد، هر مكلف، همانطور كه بايد نماز بخواندهمانطور بايد سرنوشت خودش را تعيين كند.»
بهتر است كه در مضامين اين عبارت بيشتر دقت كرد، و اين گونه مقايسه كرد كه آيافرد مسلماني كه به سن تكليف رسيده مي تواند نماز را ترك كند؟ و امّا چرا همسنگ با نمازقرار دادند؟ و يا اينكه چرا با ساير اعمال عبادي ديگر سنجيده نشده است؟ آيا جز اين است كه نماز ستون دين است و تمام اعمال ديگر در سايه آن به پا مي شود؟
زيرا شركت در فرائض و واجبات سياسي نظام همانند واجبات ديني است همانگونه كه نماز باعث قوام دين است حضور مردم در انتخابات هم عامل مؤثر در قوام و دوام نظام سياسي اسلام است.
آسيب هاي عدم حضور در انتخابات
يكي از آسيب هايي كه نظام اسلامي را تهديد مي كند بي تفاوتي مردم نسبت به سرنوشت و يا عدم حضور در برنامه هاي انجام تكاليف شرعي و سياسي از جمله انتخابات مجلس شوراي اسلامي است.
امام مي فرمايد: «اگر در مجلس آينده يك دوم عقب نشيني كنيم، در آينده نزديك ما را كنارخواهند گذاشت بايد قهر نكنيم و كوشش كنيم.»
اگر مسامحه كنيد مسئول هستيد پيش خداي تبارك و تعالي. اگر نرويد و رأي ندهيد و آن ها كه جديت دارند به اين كه وارد بشوند در مجلس و به هم بزننداوضاع ايران را، خداي نخواسته آنها بردند، مسئوليتش به عهده شماست.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcenw8p.jh8vei9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما