تاریخ انتشار :شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۱۷
با آغاز فصل سرما میزان زادو ولد سگ های ولگرد چند برابر می شود و این امر زنگ خطری برای شیوع بیماری هاری در سیستان و بلوچستان است و طی روزهای اخیر حمله متعدد حیوانات هاری امنیت، سلامت و آسایش مردم این استان را به خطر انداخته است و مسئولان همچنان در غفلت به سر می برند و هیچ اقدام ملموسی تاکنون برای حل این معضل انجام نشده است.
به گزارش عصرهامون، به نقل از تفتان ما، یکی از خطراتی که بهداشت جامعه انسانی را تهدید می کند گسترش بیماری های مشترک میان انسان و حیوان است که در این میان، وجود حیواناتی مانند سگ های بی صاحب در شهرها و روستاها نقش مهمی در گسترش بیماری های مشترک دارند.

 در واقع از جمله  بیماری های قابل انتقال از سگ به انسان  می توان به بیماری هاری اشاره کرد که از طریق حیوان آلوده و مصرف سبزیجات آلوده به مدفوع سگ به انسان منتقل می شود.

حمله حیوانات هار در سال های اخیر در شهرستان خاش بی سابقه بوده است. آمار حمله حیوانات به ساکنین روستا در روزهای اخیر به صورت نگران کننده ای افزایش یافته و این حیوانات هار به صورت ناگهانی به افراد حمله می کنند و با گاز گرفتن، خون مردم را می مکند و به راحتی افراد گرفتار شده را رها نمی کنند.

10 نفر شتر مشکوک به بیماری هاری در خاش سوزانده و معدوم شدند
رئیس مرکز بهداشت شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار  تفتان ما،با بیان اینکه سگ‌سانان عامل بیش از 90 درصد هاری حیوانی و انسانی هستند، گفته است که هاری علفخواران بیشتر از اینکه اهمیت بهداشت عمومی داشته باشند، از اهمیت اقتصادی زیادی برخوردار است.
 

 
 منصور خاشی با اشاره به کنترل بیماری هاری، معتقد است که واکسینه شدن سگ های منطقه یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از گسترش بیماری هاری است.

وی معدوم سازی و زنده گیری سگ های ولگرد و واکسینه شدن، پلاک کوبی و قلاده گذاری و شناسنامه را از مهمترین اقدامات در راستای جلوگیری از بیماری هاری دانست.

خاشی با اشاره به بیماری هاری در شهرستان خاش گفته است که متاسفانه در روزهای اخیر براثر بیماری هاری در روستای سبزگز این شهرستان قریب به 10 نفر شتر مشکوک به بیماری هاری سوزانده و معدوم شدند و لذا باید هرچه سریعتر این شترها دفن شوند تا از گسترش بیماری جلوگیری شود.

یک کودک 12 ساله خاشی براثر سگ گرفتگی جان باخت
به گفته رئیس مرکز بهداشت شهرستان خاش همچنین در ماه های اخیر نیز یک کودک 12 ساله در روستای اسماعیل آباد خاش براثر سگ گرفتگی در ناحیه گردن به علت شدت جراحات جان خود را از دست داد.
 

 
خاشی با بیان اینکه کنترل هاری در انسان در گرو کنترل آن در حیوانات است، معتقد است که برای کاهش و مراقبت از گزش‌ها باید آموزش‌های گسترده از رسانه‌های ملی و عمومی در غالب برنامه‌های مدون اقدام شود.

سالهاست که طرح جمع آوری سگ های ولگرد براساس بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها و با هدف جلوگیری از شیوع امراض مسری وظیفه شهرداری هاست اما اینکه چرا شهرداری خاش در اجرای این طرح ناکام مانده اند، موضوعی قابل تامل است.

وی با بیان اینکه دهیاران در روستاها باید سگ های ولگرد را جمع آوری کنند گفته است که از بین بردن سگ‌های ولگرد، مبارزه با جوندگان، دفع صحیح زباله، حذف مناطق رشد و تکثیر پشه مانند محل‌های تجمع زباله، نخاله‌های ساختمانی و کود حیوانی، ساختمان‌های نیمه کاره و تسطیح و بهسازی حوالی مناطق مسکونی از مهمترین اقدامات در راستای جلوگیری از گسترش بیماری هاری است.
 

 
در هر صورت به نظر می رسد که پیشگیری همچون همیشه بهتر از درمان است و مسئولان امر باید این موضوع را به صورت جدی در دستور کار قرار دهند زیرا به نظر می رسد جمع آوری سگ های ولگرد منطقه اولین و منطقی ترین راه برای ل این مشکل باشد.

خاشی از مردم و به ویژه روستاییان خواست به طور جد مراقب رفتار حیوانات خود بوده و در صورت مشاهده علائم هاری در دام و حیوان اهلی از آن دوری کرده و حتما دامپزشک را در جریان قرار دهند و خانواده‌ها در صورت رفتن به دل طبیعت و یا نواحی که سگ‌های ولگرد دارد، مراقب باشند و حتما کودکان خود را از این حیوانات دور نگه دارند.

در بیماری هاری درصد مرگ و میر بسیار بالاست
رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار   تفتان ما،با بیان اینکه متاسفانه در بیماری هاری درصد مرگ و میر بسیار بالاست، معتقد است که چنانچه علائم بیماری در حیوان و یا انسانی ظاهر شود، تقریبا مرگ حتمی است.
 

 
امان الله رخشانی با بیان اینکه بیماری هاری علائم مشخصی دارد گفته است که باید به محض رویت این علائم در یک حیوان باید از آن دوری کرده و حتما به دامپزشک گزارش داد.

به گفته این مسئول حیوان و یا دام مبتلا به هاری به طور معمول حالت تهاجمی به خود گرفته و به حیوانات و انسان‌های اطراف خود حمله می‌کند و آنها را مورد گزش قرار می‌دهد.

رخشانی با بیان اینکه حیوان آلوده به دلیل انقباض عضلات گلو در اثر بیماری، نمی‌تواند بزاق خود را قورت دهد معتقد است که به همین علت آب از دهان حیوان جاری است و در بعضی موارد نیز حیوان و یا دام هار، گوشه‌گیر و منزوی می‌شود.

رخشانی از علائم بارز حیوان آلوده به بیماری هاری را ترس از آب دانست به طوری که حیوان با دیدن آب وحشت زده می‌شود.

وی گفته است که انسان مبتلا به هاری نیز می‌تواند انسان‌های دیگر را مورد گزش قرار داده و آنها را آلوده کند و لذا باید به دنبال هر گزش افراد به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کرده و واکسن هاری تزریق کنند که این واکسن طی پنج نوبت تزریق می‌شود.
 

 
به گفته رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان خاش تعداد دفعات گزش، عمق گزش و نیز محل گزش بسیار مهم است و فردی که گردن او مورد گزش واقع شده نسبت به فردی که دست او دچار گزش شده فرصت کمتری دارد و باید سریعتر مراجعه کند، زیرا با رسیدن ویروس به مغز علائم بیماری خود را نشان می‌دهد.

اینکه چرا اقدامی عملی در این خصوص صورت نمی گیرد خود جای تعجب دارد اما از آن عجیب تر انفعال مسئولان استان سیستان و بلوچستان در مقابل این موضوع است.

علی ای حال امیدواریم مسئولان استان از خواب غفلت بیدار شوند و در خصوص رسیدگی به این موضوع دستورات لازم را صادر کنند!

انتهای پیام/3028
 
https://www.asrehamoon.ir/vdchwvnz623nvid.tft2.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما